President i Equine Ethics and Wellbeing Commission forteller om deres arbeid for å forbedre hestevelferden. Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Aktuelt

En prat med Natalie Waran i FEIs hestevelferdskommisjon: – OL i Paris blir en «reality check»

Skandalescenene ved OL i Tokyo ble startskuddet for FEIs hestevelferdskommisjon – opprettet for å sikre hestesportens fremtid. Siden har ulike typer misforhold vekket oppmerksomhet verden over. – Dyrevelferd har blitt en stor internasjonal bekymring, sier Natalie Waran, president i ekspertgruppen nedsatt av det internasjonale rytterforbundet.

Det er tidlig morgen i New Zealand og kveld i Norden når professor Natalie Waran dukker opp til avtalt tid i det digitale møterommet. Hun har fullt opp med å organisere en stor konferanse, International Society for Equitation Science. Hun har dedikert hele sitt yrkesliv til å forske på dyrevelferd, spesielt med fokus på hester.

I dag er hennes forskningsfelt mer aktuelt enn noen gang. Det merkes ikke minst på hvilke sponsorer som velger å støtte arrangementet deres – i år har de med seg både det internasjonale ridesportforbundet FEI og Hong Kong Jockey Club. 

– Det jeg ønsker å se, er hester som lever et godt liv, og jeg vil forsikre meg om at vi kan ri, kjøre og nyte hester i våre liv i lang tid fremover. Men risikoen er, som i mange andre næringer med dyr, at presset fra samfunnet øker og at det er ting vi ikke vil kunne fortsette med. Da er det bedre å være proaktiv og identifisere velferdsrisikoer for hesten allerede nå. Det er en reise som tar tid, for mennesker har kommet forskjellig langt i sine endringsprosesser.

Stort internasjonalt bekymringsmoment 

Behovet for endring ble tydelig for FEI etter OL i Tokyo 2021. Feltrittshesten Jet Set måtte avlives etter skade. Og i den individuelle finalen i sprangridning red Cian O'Connor vallaken Kilkenny, som begynte å blø neseblod. 

Men ingenting fikk så mye oppmerksomhet som da hesten Saint Boy ble pisket av tyske Annika Schleu i moderne femkamp. 

– Dyrevelferd har blitt et stort internasjonalt bekymringsmoment. Det er veldig komplekst. Flere og flere som ser på disse idrettene hvor dyr brukes, begynner å stille spørsmål. I takt med det må vi kunne rettferdiggjøre bruken av dyr når de i stor grad er til for ditt eget fornøyelses skyld. Virkeligheten er at de fleste dyr sannsynligvis ikke får like mye ut av dette som vi mennesker når det gjelder idrettsgrener, sier Natalie, og fortsetter: 

– Vi ser de som konkurrerer på absolutt høyeste nivå og forventer at de skal gå foran med gode eksempler på hva som er god hestevelferd. Og så ser vi dessverre hva som skjedde med Saint Boy. Konteksten rundt denne hendelsen gjorde at den fikk stor effekt. Egentlig ligger ikke moderne femkamp under FEI, men det er fortsatt en hest som konkurrerte under et OL. Det ble en stor motreaksjon som førte til flere harde diskusjoner.

Tok frem tidlige anbefalinger 

Hendelsene under OL førte til at ønsket om å utelukke alle grener som inkluderer hester fra OL-programmet økte. PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) var en av organisasjonene som la frem denne meningen, ifølge nyhetsbyrået Reuters. 

Det var spesielt bildene av tyske Annika Schleu og Saint Boy som gikk viralt under fjorårets OL i Tokyo. Ridningen fjernes fra denne OL-grenen etter årets OL. Skjermdump: BBC

I juni 2022 utnevnte FEI en hestevelferdskommisjon med uavhengige eksperter som fikk i oppdrag å utarbeide anbefalinger og strategier for å sikre sportens fremtid. 

– Jeg tror vi møttes for første gang i august. Vi hadde mange digitale møter før vi klarte å sette sammen en to dagers workshop med hele komiteen. Etter de dagene, hadde vi kommet fram til seks tidlige anbefalinger som vi anså var svært innflytelsesrike i debatten om sportens sosiale lisens til å operere.

Et av deres tidlige forslag var å fjerne kravet om kandar og sporer i internasjonal Grand Prix-dressur. 

– Det ble en ganske stor debatt. Det overskygget mye av de gode diskusjonene som burde ha fått større plass rundt de andre anbefalingene. 

Ikke på langt nær ferdig

I november i fjor overleverte kommisjonen sin endelige rapport i forbindelse med at FEIs generalforsamling var samlet i Mexico City. Den fikk navnet «A Good Life for Horses» og inneholdt seks fokusområder og 30 anbefalinger som ble utarbeidet basert på forskning, tilbakemeldinger fra interessenter og omfattende spørreundersøkelser gjennomført både blant allmennheten og aktive innen hestesporten. 

– Det var et stort prosjekt, og det er ikke klart på langt nær ferdig. Vi har prøvd å være veldig åpne og transparente ved å legge ut mye informasjon på nettsiden vår siden vi startet. Det er litt av en skuffelse at vi ikke har kunnet dele den endelige rapporten – den tilhører FEIs styre, sier hun. 

Natalie Waran er president i Equine Ethics and Wellbeing Commission, som nå har avsluttet sitt 18 måneder lange arbeid. Foto: FEI Sports Forum 2023 

Den store håpet er at sluttrapporten skal publiseres før FEIs Sports Forum i slutten av april. Noen av kommisjonens anbefalinger har imidlertid allerede blitt implementert. 

– Et punkt som ble akseptert, var at sporer ikke lenger skal være obligatorisk, og man skal måle nesereimene med en spesiell enhet slik at de ikke er for stramme. Kandar forblir imidlertid obligatorisk innenfor visse disipliner på visse nivåer. Noen ting skjedde ganske raskt, blant annet ble det akseptert at det skulle være økt fokus på hestevelferd i de utdanningsmodulene FEI tilbyr. Med tanke på at noen sier det mangler bevis for noen beslutninger, foreslo vi også at FEI burde ha en forskningsfond der de investerer penger i uavhengig forskning.

Les mer:

Vil utarbeide retningslinjer for reising

En annen anbefaling, er at hesters reiseskjema mellom konkurranser bør vurderes på nytt. 

– Det må utarbeides forskningsbaserte retningslinjer for hvor ofte hester kan transporteres til konkurranser og hvor lange reisene bør være. Vi vet at de reiser «bedre» i dag, men vi vet fortsatt, basert på forskning, at reisingen tar på hesten. Vi må innse at det som er normalisert blant hestefolket i noen tilfeller ikke baserer seg på hva som egentlig er best for hesten, sier Natalie.

Hun og hestevelferdskommisjonen kaller seg selv for hestesportens «kritiske venner». De ønsker å utfordre etablerte tankesett. Faktum er imidlertid at hestesportens største kritikere er de aktive selv. 

I deres spørreundersøkelse kunne de se at hestefolk (75 prosent av de spurte) og allmennheten utenfor hestesporten (65 prosent) var bekymret for sportshesters velferd. 67 prosent av allmennheten og 50 prosent av de spurte hestefolkene var av den oppfatning at hester av og til eller aldri liker å bli brukt i sporten. 

– Folk innen ridesporten ga oss fritekstsvar, og da vi så på deres generelle bekymringer, var sporten ansett som en velferdsrisiko for hesten. De fleste var forvirret over at utstyr brukes uten at det finnes forskning som viser at det ikke påvirker hestens velferd. At utstyret er potensielt farlig eller skadelig. De identifiserte hvilket utstyr de var spesielt bekymret for: skarpe bitt eller kandar, stramme nesereimer og begge deler i kombinasjon, samt pisk og sporer.

– Vi kan alle gjøre bedre

Den danske TV2-dokumentaren om dressurrytteren Andreas Helgstrands uetiske treningsmetoder kommer opp. Natalie oppfordrer til en viss selvransakelse, kanskje spesielt i landene der man tar for gitt at dyrevelferden er god. 

– Vi ser alltid på de skandinaviske landene som ledere når det gjelder standarder for dyrevelferd. Og til tross for dette, på den andre siden, i Danmark, ser vi noe som sjokkerte så mange mennesker. 

– Hva ønsker du at ridesporten skal ta med seg fra ditt arbeid? 

– Det første er å ikke gå rundt og være selvtilfreds, det er da vi havner i trøbbel. Vi kan alle gjøre bedre. Strebe etter å gi hesten et så godt liv som mulig, og forsikre oss om at vi er oppdatert på den nyeste forskningen. Forskning beveger seg stadig fremover. Les og hold deg velinformert. 

OL i sikte

– OL nærmer seg. Tror du at det vil være en form for test for å se om ridesporten har gjort fremskritt siden sist mesterskap? 

– Jeg synes absolutt det har vært muligheter til å være bedre forberedt. Jeg har opplevd etterspørsel etter at OL i Paris skal vise frem den fremste hestevelferden, sier Natalie, som understreker at hun har stor tillit til de som skal se over hestevelferden i Paris, da de også har deltatt i kommisjonens arbeid. 

– OL i Paris blir en «reality check». Hestene vil konkurrere på det høyeste nivået, og alle vil være midt i rampelyset. Jeg håper bare at det går virkelig bra for alle hestene og deres ryttere, sier hun.

Verdens øyne vil være rettet mot OL i Paris, og da tror Natalie Waran at hestevelferd vil være i fokus. Foto:

En relativt ny undersøkelse viste at 71 prosent av respondentene var positive til at hestevelferdskommisjonens anbefalinger vil kunne utgjøre en forskjell.

– De var fornøyde og mente at dette var et veldig positivt steg i riktig retning. Nå er det opp til FEI, andre organisasjoner og enkeltpersoner innen ryttersporten å være med på denne reisen. Vi er alle en del av dette. 

Her kan du lese mer om kommisjonens arbeid. 

Saken er også delt hos Hest.nos samarbeidspartner Hippson

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng