Hvordan fungerer hestemunnen, og hva skjer om tunga blir blå under ridning? Organisasjoner som FEI jobber i feil retning og har en arrogant holdning til vitenskapen, mener Øyvind Berven. Hos denne hesten har et for stort bitt og en for stram nesereim fått ubehagelige konsekvenser. Foto: vetBerven
Fagstoff

Hesteodontologen om tungefrihet, rullebitt og tungestropp: – Veldig i tiden å ikke stole på forskning, men det må vi

Hestetunga er en halv meter lang, og har en utrolig kraft. Hesteodontolog Øyvind Berven forklarer hvorfor han mener noe utstyr tvinger anatomi til å passe prestasjon, og er dessuten knallhard hva gjelder tungeamputasjon – det mener han er grov dyremishandling.

 

Hestens tunge er superviktig, understreker Øyvind Berven, hesteodontolog og veterinærkiropraktor. Den er hestens sorteringsverktøy, som sorterer fôr i ladeområdet til hesten. 

Tunga smaker, kjenner på grovheten, flytter fôret rundt i munnen og kjenner etter om det er tygd godt nok. Så flytter den det bak i munnen og svelger fôret når det er ferdig tygd. 

– Hestens tunge er en enorm muskel, som tåler veldig mye kraft. Det er relativt sjeldent jeg ser skader på tunga forårsaket av bitt, men det finnes mange myter på dette området, innleder hesteodontologen. 

Øyvind Berven har 18 års erfaring som hesteodontolog, og brenner for faget sitt. Foto: vetBerven

Tungefrihet eller ladetvang?

Berven tror ingen bittprodusenter vil hestene noe vondt. Men han tror de vil finne løsninger på tungeproblemene. Dessuten mener han de er gode på markedsføring.

– De fant opp «tungefrihet», hvilket jeg ville kalt «ladetvang». Trykket går ned i laden, som ikke tåler noe trykk, og resultatet er en veldig eksplosiv hest. På samme måte er nok rullebitt laget i beste mening, men det betyr i praksis at hesten ikke kan styre bittet med tunga fordi det ruller, sier han, og fortsetter:

– En mer rå metode, er tungestropp. Da bindes hestens tunge fast til underkjeven, hvilket er mest brukt i travet. Du tvinger anatomien til å passe prestasjonen. Egentlig vil hesten bruke mye energi på å motvirke dette tvangstiltaket, og dermed få nedsatt prestasjon.

Bildet viser tungeskade. Foto: Equide/Vetrident

Det er riktignok ikke sagt at visse typer bitt er totalt uakseptable, påpeker han. Det er til syvende og sist hesten som bestemmer, men den må få valget. 

– Fungerer hesten bra på et bitt, samtidig som vi ikke finner skader i munnhulen, er det bra. Det oppfordres til å prøve seg fram og ikke minst å variere på utstyret – først da vil hesten vise oss hva den er komfortabel med. Variasjon fordeler trykk på ulike steder i munnen, hvilket igjen fører til mindre trykkskader.

Det skjer mye på denne fronten, mener Berven. Langt flere snakker om at bittet ikke har en naturlig plass i hestens munn – at det egentlig ikke er plass til noen ting i hestemunnen under ridning. Anatomien og svelgefunksjonen spiller en sentral rolle for hvordan hesten fungerer på bitt og bittløse hodelag. 

– Jeg pleier å si at dette går altfor tregt, men i retrospekt ser jeg at hesteverden har forandret seg enormt. Det er veldig i tiden å ikke stole på forskning, men det må vi. Sammen med erfaringer, er det alt vi har. 

Bildet viser grov bittslitasje. Foto: vetBerven

Mener FEI jobber i feil retning

Med bitt styrer vi hesten på tunga. Når kraften mot hestens tunge blir for stor, vil tunga bevege seg. Lader er de tannfrie delene av hestens underkjeve, mellom hjørnetennene og de første kinntennene. Dette området har bare et tynt lag med slimhinne over en skarp knokkel. 

– Se på westernhester, som ris på lange tøyler. Rytteren jobber kun med balanseforskyving i hestens munn, hvilket er en helt annen tankemåte. Jeg sier ikke at western ikke har sine utfordringer, for det har sporten, men å ri med balanse i sits og tøyle, er noe vi bør sette pris på og lære av i engelsk ridning, sier hesteodontologen. 

Selv om tunga er sterk, er den også veldig følsom. Det er lite som skal til før hesten forstår hva vi signaliserer.

– En ting som ligger hjertet mitt nær, er at organisasjoner som FEI etter min mening jobber i feil retning. De jobber mot min kunnskap hva gjelder tykkelse på og antall bitt. Når alt kommer til alt, er alt utstyr enten et tvangstiltak eller noe vi tar i bruk for å holde oss på hesten. Kommer du opp på Grand Prix-nivå uten bitt, viser det at du og hesten har gjort en fantastisk jobb. At det stilles høyere krav til utstyr jo høyere opp du kommer, er en idé jeg anser som fullstendig uforståelig. Vi tvinger på den måten ryttere til å bruke tvangstiltak, sier Berven, og understreker at han ikke er ekstrem i sin tankegang.

Han mener ikke at alle bør ri bittløst. Men han mener det er den gode kommunikasjonen prestasjoner skal avhenge av, ikke utstyret. 

Skade forårsaket av tungestropp. Foto: vetBerven

Burde vært opp til rytteren

For syv år siden startet han sammen med norske Ellen Schmedling og flere utenlandske hesteodontologer foreningen Nordic College of Equine Dentistry – en felles arena for veterinærer som vil utveksle kunnskap og erfaringer om hestens munnhule. 

Neste uke samles foreningen for sin fjerde kongress. Berven er nylig gått ut av styret, men i løpet av årene han var med, har foreningen vokst seg relativt stor. 

– I 2022 inviterte vi FEI til en diskusjon om et utstyrsreglement vi ikke forstår oss på. Det ble en interessant diskusjon, men de ville gjerne skylde på sikkerheten. Det er klart at sikkerheten skal settes først, men ute på en bane der du kun kan skade deg og hesten, burde det vært opp til rytteren å bestemme hva slags utstyr vedkommende vil bruke. For vi ser det ganske klart og tydelig – jo mindre utstyr, jo mindre skader. 

 Bildet viser skade forårsaket av hevstangbitt. Foto: vetBerven

Hesteodontologen erfarte FEI som arrogante i samme rom som verdens dyktigste hesteodontologer.

– Hvilken akademisk kompetanse har FEI for å hevde at man er nødt til å ha et tykt bitt, eller til og med to, i munnen til hesten? Etter møtet følte jeg at vi ikke kom nevneverdig videre. FEI virker ikke å ha hensyn til medisinsk vitenskap. Det er vi som ser sårene, og til dels forferdelige skader, mens ingen ser ut til å reagere spesielt på en blå tunge.

Hvorfor blir tunga blå?

– Kan du forklare hvorfor og hvordan hesten får blå tunge?

– Dette skjer om bittet legger for stort press på hestens tunge, slik at den ikke får blodgjennomstrømming og blir oksygenfattig. Hesten vil få en mindre følsom tunge – den blir nummen. Hensikten er å tvinge hesten til rolig munn. En blå tunge er etter min mening et tegn på dyremishandling, og alt annet enn en fri og løs hest som er i harmoni med sin rytter. Det er et tegn på en dårlig rytter, dårlig tilpasset utstyr, utilpass hest eller uvitenhet. 

Du har kanskje hørt noen skryte at hvor fint hesten skummer? Prøv å svelge spytt uten hjelp av tunga – det går nemlig ikke an. Selve svelgvefunksjonen er avhengig av at tunga er tilgjengelig, påpeker Berven.

Det leder ham videre til en sak som ble belyst før jul. En ponni i Danmark fikk tungen amputert for høyere prosenter på dressurbanen. 

– Det er ren, grov dyremishandling. I Norge er det strengt forbudt å amputere friske kroppsdeler. Dersom denne hesten har blitt ridd helt feil på feil bitt såpass lenge at den protesterer uansett bitt, ville det vært bedre å avlive hesten enn å amputere tunga. Jeg mener dette er pengestyrt, og penger og hest går sjeldent hånd i hånd. Dette er dyremishandling satt i system. Jeg tror riktignok vi lever i et land der det er relativt lite av slike ting, sammenliknet med det jeg møter på i utlandet. Jeg har sett mye stygt i Norge også, men det finnes styggere ting, avslutter han. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng