– Folk sier vi ikke kan snakke om disse tingene, for da mister vi sporten vår. Jeg tror risikoen er større hvis vi ikke får alt opp og frem i lyset, tar stilling og tar avstand, samt at det blir ordentlige konsekvenser for de som ikke oppfører seg, sier Traudi Björling. Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Aktuelt

Traudi Björling tror det er avgjørende at taushetskulturen er brutt

Den ene skandalen etter den andre har avløst hverandre. En trussel mot ridesporten generelt, men likevel noe som må snakkes om, mener den svenske treneren Traudi Björling. Hun ønsker å se en endring der det tas tydeligere stilling på organisasjonsnivå til de treningsmetodene som kommer frem.

Hesteverdenen har nylig blitt rystet av skandaler der voldelige treningsmetoder hos profilerte ryttere har blitt avslørt. Dansk TV 2s dokumentar «Operation X: Hästmiljadärens hemligheter» om virksomheten Helgstrand Dressage ble startskuddet. Etter det har blant annet svenske Aftonbladet gransket en svensk dressurstall. Internasjonalt sirkulerer nå klipp av Cesar Parras treningsmetoder i sosiale medier. 

– Jeg vil egentlig ikke se på disse klippene, for da føler jeg meg bare dårlig. På den andre siden er det virkeligheten av noen for meg veldig syke mennesker som plager hester på verst mulig måte. Det ødelegger igjen for andre i sporten, fordi det lett blir generalisert at dette er hvordan hele dressurverden ser ut, sier Traudi Björling og legger til: 

– Dessverre har det vist seg at noen har suksess i konkurranser til tross for disse metodene. Det er galt og dyremishandling.

– Ikke alle driver med metoder som disse

Björling er utdannet B-trener i dressur i Sverige, men har også tysk beriderutdannelse. Hun mener at i takt med at forskjellige saker har kommet frem i lyset, har det gitt ringvirkninger ved at enda flere tør å stå frem. 

– Jeg tror folk synes dette er saker som burde ha kommet frem for lenge siden, men det er også saker som har blitt holdt hemmelig. Det er derfor man ikke har våget å melde ifra eller vise hva man har sett tidligere. Det er så mye følelser involvert i disse historiene, så det er ikke rart det kommer opp nå. 

At stadig flere tør å stå frem, tror treneren er en forutsetning for hele ridesportens fremtid. Ifølge henne er det viktig at saker som dette ikke blir feid under teppet og at den taushetskulturen som har vært blir brutt. 

– Folk sier vi ikke kan snakke om disse tingene, for da mister vi sporten vår. Jeg tror risikoen er større hvis vi ikke får alt opp og frem i lyset, tar stilling og tar avstand, samt at det blir ordentlige konsekvenser for de som ikke oppfører seg. Vi må vise enda bedre og oftere hva god, hestevennlig trening og utdanning er, og hvordan den utføres, sier Björling.

– Min mening er at dette er noe som må løftes frem. Så lenge vi holder sammen og prøver å tie det ned, fortsetter vulkanen bare å boble og koke nedenfra, hevder Traudi Björling. Foto: Privat

Samtidig ser treneren at det er en bakside med at saker kommer frem. 

– Det er helt klart en risiko for at det blir en heksejakt der alle skjæres over én kam. Og det er noe å ta med seg – ikke alle driver med metoder som disse. Det er noe som også må forklares. Det er en liten klikk syke mennesker som ødelegger for de stakkars hestene og for de som aldri ville brukt slike metoder.

Krever en diskusjon 

For at det på lang sikt skal komme noe godt ut av alt som nå kommer frem, mener treneren at folk må begynne å våge å ta stilling. Ikke bare på individnivå, men snarere på organisasjonsnivå. 

– Det kreves en diskusjon for å skape endring, og det er noe som må komme høyt opp i systemet. FEI må engasjere seg på en annen måte og være tydelige, det samme gjelder de nasjonale rytterforbundene og andre høytstående rytterprofiler, ellers blir det vanskelig. Det må tas en felles stilling mot dette.

Björling ser også at dagens bedømmelse på dressurbanen kan være en bidragende faktor til hva som anses som rett eller galt når hester trenes. Hun nevner Charlotte Frys vinnerprogram med Everdale fra verdenscupen i Amsterdam som et eksempel, noe blant annet Horze Magasine har rapportert om. 

– Rytteren rir slik dommeren dømmer. Det man får høye poeng for, det er det man prøver å oppnå. Charlotte Frys ridning har bidratt til internasjonal diskusjon. Hvordan kunne hun få 88 prosent, til tross for alle minusene? Det er spørsmålet folk stiller seg hele veien, og det var ikke Frys skyld at hun fikk så mange poeng, men dommernes poengsetting.

Angår hele ridesporten

Selv om det for øyeblikket er forskjellige saker fra dressurverdenen som er identifisert, mener Björling likevel at dette er noe som angår hele ridesporten. 

– Treningsmetoder som ikke er helt hestevennlige finnes i alle grener. 

Traudi understreker at all ridning begynner med god grunnridning. Det vil si at rytteren sitter i en balansert, oppreist sits med hendene følsomt førende mot hestens munn, og ikke bakoverlent med hendene dratt bakover for hvert steg og sprang. Samtidig bør hesten være psykisk og fysisk avslappet og arbeide gjennom ryggen i en korrekt, selvbærende form – ikke bak lodd.

– Hesten og rytteren må også være psykisk og fysisk klare for sine oppgaver, uansett hva de måtte være. Slutt med alle quick fix, rare læringsmetoder og hjelpetøyler som fører til for eksempel tillært underkastelse. Følger vi den klassiske ridelæren som står beskrevet i reglementene, vil ikke disse problemene oppstå, avslutter hun.

Saken er også delt hos Hest.nos samarbeidspartner Hippson

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng