Clinic: Trening og velferd på toppnivå med Daniel Bachmann Andersen
Lørdag 5. april besøkte 34-åringen Daniel Bachman Andersen Porsgrunn og Grenland Ryttersportsklubb for å holde clinic om trening og velferd på toppnivå.
God hestevelferd og hvordan man trener for å få en holdbar hest som varer i sporten, var den røde tråden gjennom hans masterclass.
Hest.no har snakket med Tove Sanderhoff Sørensen, initiativtaker i dressurgruppa til Grenland Ryttersportsklubb, og dessuten lørdagens konferansier på banen.
– Hva kan du fortelle om bakgrunnen for clinicen?
– Det har vært mye fokus på dårlig ridning i mediene og veldig søkelys på dressursporten, og derfor ønsket vi å finne noen som driver med sunn og holdbar ridning på hestens premisser, men som likevel klarer å utdanne dem høyt, til å dele av sin kunnskap. For det må være mulig! Daniel er en av rytterne vi synes har en god filosofi rundt trening av hest og generelt stor respekt for hesten, svarer Tove.
Daniel har tatt gull med lag i VM og bronse med lag EM, og i 2024 representerte han Danmark OL i Paris, der han tok sølv med det danske laget og ble plassert som nummer syv individuelt.
Det viste seg at flere norske ryttere var interessert i å høre hva Daniel hadde å fortelle, for det ble solgt 281 billetter. I tillegg var både hestepassere og dugnadsfolk på plass i ridehuset på Vallemyrene – totalt nærmere 300 mennesker.
– Mange av dem var dressurinteresserte, men det var også noen sprangryttere med. Det var ikke tilfeldig at vi ønsket å ha med en spranghest blant demohestene, da spranghester, så vel som travhester, islandshester og andre hester, trenger bakkearbeid, utdyper Tove.

Stor interesse
Klokken åtte lørdag morgen ringte det fra Vestlandet. Vedkommende ønsket å høre om det var plass på clinicen. Hun hadde ikke turt å kjøpe billett ettersom hun hadde hoppe som ventet føll, men nå hadde føllet kommet, og hun satte seg i bilen og kjørte hele veien til Porsgrunn.
– Jeg vet at det kom publikummere fra Bergen, Kristiansand og Moss, og jeg hørte rykter om at noen kom fra Trondheim. Responsen var så mye bedre enn vi hadde trodd, til vår store glede, ettersom vi har hatt så lyst til å få til dette – heste-Norge trenger faglig påfyll!
Dressurgruppa solgte inn til klubben at de måtte bære det økonomiske tapet dersom det ikke ble solgt nok billetter, men de gikk i pluss, og overskuddet gikk til klubben.
Fem ulike demoryttere
Clinicen bestod av fem demoryttere, og disse plassene var det stor interesse for allerede før jul. Men klubben hadde laget seg en ønskeliste.
De ønsket tre lokale ryttere fra klubben, to juniorryttere og en sprangrytter, samt to andre ryttere fra området. Alle kom med egne hester som de har trent selv fra unghestnivå.
– Vi prøvde å sette sammen en portefølje av ryttere og hester som skulle gjøre det mulig for alle å identifisere seg med noen, sier Tove, og legger til at de fikk innfridd sine ønsker.
Clinicen åpnet med to juniorryttere på banen samtidig; Troy Grønvold Belgen og Marthe Sanderhoff Sørensen. Mathilde Kristine Kalland representerte sprangrytterne, og på seniornivå i dressur, red Sami Vuoristo og Helena Liholt Gulli.





I tillegg red Daniel selv hesten Soros Apari, en ti år gammel hest som eier Stine Marie Gøtesen-Søraa har ridd siden han var unghest.
– Daniel skrøt veldig av jobben hun har lagt ned i hesten – det var tydelig en hest med stort potensiale, men som trenger å bli sterk nok til å komme seg videre til neste nivå. Han understreket viktigheten av å ikke jukse, men vente med å ta et skritt framover til hesten er klar. Han understreket at hester er individuelle, så man kan ikke bare tenke på hestens alder. Selv har hver av hans hester et eget opplegg for fôring, utetid og trening.

Fokus på grunnleggende utfordringer
Under clinicen fokuserte Daniel på hverdagslige problemer som alle møter og gjenkjenner. De færreste trener på de aller vanskeligste øvelsene, påpeker Tove.
– Han snakket om viktigheten av å utdanne hesten til å gå korrekt, og ikke rushe inn i de vanskelige øvelsene.
En av demorytterne jobbet med å få hesten foran sjenkel. Det er noe alle kan kjenne seg igjen i, tror Tove, men hva betyr det egentlig?
Å få hesten mer aktiv bak, og få den fram, mente Daniel. Å ha hesten foran sjenkel er ikke noe hokus pokus, men nøkkelen er å ikke mase på hesten.
– Gi signal, og fjern deretter sjenkel igjen. Mister hesten framdrift, kan du gi signal igjen. Selv om Daniel er OL-rytter, er grunnridningen den samme, sier Tove.
En av de andre hestene var kort i ryggen og spent i overlinjen. Daniel fokuserte på variasjon for henne hesten. Hele tiden variasjon av tempo og form for at den skulle gå avslappet og harmonisk.

En tredje hest strevde med bytter. Der kom Daniel med enkle tips for å ri byttene bedre, og det kanskje viktigste rådet, var å ri fram.
– Man skal ikke stoppe opp, men ha framdrift når byttet skjer, mente Daniel.
I tillegg snakket Daniel en del om sits, og kom med enkle tips. Selv en proffrytter kan jobbe med plassering av sjenkel, for eksempel.
– Daniel trener mye på medisinball og uten stigbøyler, i tillegg til at han trener styrke og utholdenhet tre dager i uka ved siden av ridningen.

Alt ble gjort på dugnad
Hele arrangementet var bygget på frivillig innsats, og ingen tok ut lønn. Klubben har jobbet med arrangementet siden oktober.
– Tilbakemeldingene var kjempegode. Det var veldig hyggelig, ettersom vi har lagt mye arbeid ned i dette. Målet var at folk skulle gå hjem med ny inspirasjon og tips som kan brukes på egen hest, uansett hvilket nivå man er på. De færreste kommer til OL, men de fleste kan komme til LC, sier Tove.
Det var hestebutikk til stede, og i tre kiosker kunne man kjøpe mat og drikke. Underveis var det en pause på 45 minutter, hvilket Daniel var litt skeptisk til, men som Tove kan fortelle at de fikk gode tilbakemeldinger om. Slik fikk folk minglet, og ikke minst møtt Daniel i kiosken for å stille ham spørsmål og ta bilder.

– Det er det som er god ridning
Daniel har 21 hester i stallen og rir 10 hester hver dag. Da Tove spurte ham om mål, var svaret at veien er målet. Han ønsker hele tiden å bli bedre, og så kommer de gode resultatene som følge av det. Det som driver ham, er å bli en bedre hestemann for hver dag som går.
– Han sa at han kan ligge våken om nettene og gruble over hva en bestemt hest trenger – hvordan han kan knekke koden og få hesten til å prestere på sitt beste. Til syvende og sist handler det om å utdanne hesten riktig, få den til å jobbe bakfra og bære seg riktig. Det er det som er god ridning, ifølge ham.
Tove roser også hans pedagogiske tilnærming.
– De yngste demorytterne var bare 17 og 18 år, og spente på opplevelsen. Daniel ønsket bare å gi dem gode råd, ikke si negative ting om dem. Alle hestene gjorde feil, og da sa han «det går fint, prøv igjen». Han fokuserte på at hesten er villig og liker å jobbe, det handler bare om å finne ut hvordan du som rytter skal fortelle den hva den skal. Jeg tror alle demorytterne hadde en fin opplevelse på banen.
Dressurrytteren kontaktes vedrørende slike forespørsler hele tiden. Hvorfor valgte han å komme til Norge?
– Han svarte at det virket som et seriøst arrangement, med solid rigg, god struktur og en tydelig plan. Derfor valgte han å ringe meg tilbake, etter flere halvlange meldinger der vi presenterte tankene vi hadde for clinicen. Det er et tips til andre.

Avslutningsvis vil hun rette en stor takk til alle som har bidro med dugnadsinnsats og planlegging og markedsføring av arrangementet, samt alle som kjøpte billetter og tok turen.