Ikke slurv med oppvarmingen – la deg inspirere av Therese Nilshagen. Foto: Jennie Börs
Reportasje

Oppvarming i fokus med Therese Nilshagen: – En viktig del for å få en holdbar hest

Å ri overganger kan virke enkelt, men det er nyttig for ekvipasjer på alle nivåer. Under sin clinic på Strömsholm fremhevet den svenske landslagsrytteren Therese Nilshagen overgangenes mange fordeler – og delte sine beste oppvarmingstips.

På et øyeblikk gikk Strömsholm-været fra sol til styrtregn da clinicen med Therese Nilshagen skulle starte etter lunsj denne søndagen. 

– Her kommer jeg med tordenvær ser det ut som, poengterte Therese, samtidig som lyn blinket på himmelen og tordenen rullet. 

Therese måtte stille seg under taket på en av dommerboksene for å beskytte seg fra regnet og vinden som i begynnelsen forstyrret lyden i mikrofonen. Foto: Jennie Börs

Slår et slag for rideskolen

Therese har vært bosatt i Tyskland i 22 år, og det er ikke ofte hun kommer til Sverige på besøk. Med Dante Weltino har hun hatt en selvfølgelig plass på dressurlandslaget siden 2016 og representert Sverige ved både EM, VM og OL. Hennes karriere begynte imidlertid som rideskolerytter på Vellingby rideklubb. 

– Akkurat derfor føles det veldig bra at vi har to rideskoleekvipasjer her nå, som viser sitt mot i regnet. Jeg vil virkelig slå et slag for rideskolen som er et utmerket alternativ for alle som ikke har mulighet til å ha egen hest. Tilgang til gode instruktører og mange forskjellige hester er noe jeg ser som en stor fordel. 

Matilda Langert studerer til svensk ridelærer level 3 på Ridskolan Strömsholm. Denne dagen red hun skolehesten Hugo Boss. Foto: Jennie Börs

Clinicens formål var å diskutere den røde tråden i utdannelsen av dressurhesten. Therese refererte til utdanningsskalaen og de tre viktigste punktene ifølge henne er å daglig sjekke; takt, løsgjorthet og kontakt. For den første gruppen var fokuset på å varme opp hesten. 

– Oppvarmingen er egentlig min favorittdel av hele rideøkten. Hesten må konsentrere seg om meg, men også bli myk i kroppen og varm i musklene. En viktig del for å få en holdbar hest.

Bruk tid på å skritte

Therese begynner alltid med en lang oppvarming i skritt før hver rideøkt. 

– Altså, jeg er veldig manisk med skrittingen. Spesielt med hester som er litt eldre, som Dante for eksempel. Han går virkelig en halvtime skritt før jeg begynner å trave, og det er noe jeg tar tiden på, sier hun og forklarer videre: 

– Skritt gir en sjanse for både hesten og en selv til å komme i gang. Som rytter er det viktig å finne sitt eget modus også; at nå er jeg med min hest og skal konsentrere meg om akkurat det. Men også å finne sin egen sits og balanse i salen.

Fokus i trav er deretter å få hesten til å strekke ut og bruke hele kroppen. Å arbeide med overganger er en favoritt for Therese, og hun lar innledningsvis rytterne ri overganger mellom skritt og trav på firkantsporet. Hver gang skal hesten ta fire, fem skritt før det er på tide å komme opp i trav igjen. 

Hilda Karlsson er en aktiv rideskoleelev hos Köpings rideklubb. For anledningen red hun skolehesten Potencja som Hilda har konkurrert med en del. Foto: Jennie Börs

– Målet er å få hesten lydhør for våre sjenkler, men også løsgjort. Så hvorfor blir denne øvelsen løsgjørende? Jo, fordi vi får et vekselspill mellom den firetaktige skritten og den totaktige traven. Hesten må slappe av i forskjellige muskelgrupper for å kunne gjøre denne overgangen, sier hun, og legger til: 

– Det kan også være en måte å aktivere hesten på. Er min hest for eksempel litt lat, så kan jeg bestemme meg for å gjøre to eller tre steg skritt, hvilket blir en måte å gjøre meg som rytter interessant for min hest.

Nilshagens favorittøvelse

Overganger over midtlinjen i serpentinebuer er en annen øvelse Therese anbefaler, samt viktigheten av å jobbe like mye på begge hender for å få en hest som er likere på begge sider. Når det er tid for galopp, ber hun rytterne gå inn på den store midtvolten. 

– Å gjøre overganger mellom trav og galopp på midtvolten, er nok egentlig min absolutte favorittøvelse. Vi er fortsatt i oppvarmingsfasen, så fokuset skal være på å få hestene til å strekke ut og langt frem. De må virkelig komme i gang med hele kroppen, sier Therese og legger til: 

– Sørg for å ha en føyelig hånd der. Hvis jeg bremser med hånden, forstyrrer jeg hestens bevegelsessenter – det vil si ryggen. 

I galoppen handler det om å føle etter hvordan hesten reagerer på hjelperne.

– Er den lat eller kanskje litt kvikk? Trenger jeg kanskje å oppmuntre hesten til å ta for seg, eller snarere ta en halvparade og komme tilbake?

Lærerikt å nerde på overganger

Øvelser med overganger kan tilsynelatende virke enkle og kanskje noe som brukes på et lavere nivå. Therese vil derimot påpeke at det slett ikke er tilfelle. 

– Dette er noe vi gjør med de beste Grand Prix-hestene. Noen ganger består mine økter med Dante kun av disse overgangene. Det er så utrolig gøy å nerde på dem, og målet er å få jevne, rolige og fine overganger der hesten bærer seg selv. 

Kontakten med hestens munn er noe Therese påpeker kommer bakfra. Et av overgangenes formål er nettopp å aktivere hestens bakbein. 

– Kontakten kommer fra bakbeina over ryggen og frem til hånden. Og kontakten er en forbindelse mellom rytterens hånd og hestens munn, der målet er at hesten selv skal søke kontakten med hånden gjennom de engasjerte bakbeina.

– Klapp hesten, slurv aldri med ros. Min erfaring er at det er superbra å jobbe med positiv forsterkning, sier Therese. Foto: Jennie Börs

Ta hensyn til dagsformen

Therese avslutter den første delen av clinicen med å oppfordre til å la følelsen under oppvarmingen styre resten av økten. Hun mener at rytteren ofte har en plan for hva som skal være i fokus under rideøkten. 

– Merker du da under oppvarmingen at det ikke helt fungerer, kanskje har du selv eller hesten vanskelig for å komme til konsentrasjon – legg da om planene. Gjør en analyse; vil det fungere å gjøre det jeg har tenkt i dag? Hvis ikke, er det bedre å gjøre noe annet for dagen, kanskje er det en dag hvor hesten vil ha bedre av å bare gå ut i skogen, sier hun og poengterer at rutiner rundt hesten er veldig viktig.

Flere referater fra clinicen kommer – følg med!

Saken er også delt hos Hest.nos samarbeidspartner Hippson.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng