Oppvarming i fokus med Therese Nilshagen: – En viktig del for å få en holdbar hest
På et øyeblikk gikk Strömsholm-været fra sol til styrtregn da clinicen med Therese Nilshagen skulle starte etter lunsj denne søndagen.
– Her kommer jeg med tordenvær ser det ut som, poengterte Therese, samtidig som lyn blinket på himmelen og tordenen rullet.
Slår et slag for rideskolen
Therese har vært bosatt i Tyskland i 22 år, og det er ikke ofte hun kommer til Sverige på besøk. Med Dante Weltino har hun hatt en selvfølgelig plass på dressurlandslaget siden 2016 og representert Sverige ved både EM, VM og OL. Hennes karriere begynte imidlertid som rideskolerytter på Vellingby rideklubb.
– Akkurat derfor føles det veldig bra at vi har to rideskoleekvipasjer her nå, som viser sitt mot i regnet. Jeg vil virkelig slå et slag for rideskolen som er et utmerket alternativ for alle som ikke har mulighet til å ha egen hest. Tilgang til gode instruktører og mange forskjellige hester er noe jeg ser som en stor fordel.
Clinicens formål var å diskutere den røde tråden i utdannelsen av dressurhesten. Therese refererte til utdanningsskalaen og de tre viktigste punktene ifølge henne er å daglig sjekke; takt, løsgjorthet og kontakt. For den første gruppen var fokuset på å varme opp hesten.
– Oppvarmingen er egentlig min favorittdel av hele rideøkten. Hesten må konsentrere seg om meg, men også bli myk i kroppen og varm i musklene. En viktig del for å få en holdbar hest.
Bruk tid på å skritte
Therese begynner alltid med en lang oppvarming i skritt før hver rideøkt.
– Altså, jeg er veldig manisk med skrittingen. Spesielt med hester som er litt eldre, som Dante for eksempel. Han går virkelig en halvtime skritt før jeg begynner å trave, og det er noe jeg tar tiden på, sier hun og forklarer videre:
– Skritt gir en sjanse for både hesten og en selv til å komme i gang. Som rytter er det viktig å finne sitt eget modus også; at nå er jeg med min hest og skal konsentrere meg om akkurat det. Men også å finne sin egen sits og balanse i salen.
Fokus i trav er deretter å få hesten til å strekke ut og bruke hele kroppen. Å arbeide med overganger er en favoritt for Therese, og hun lar innledningsvis rytterne ri overganger mellom skritt og trav på firkantsporet. Hver gang skal hesten ta fire, fem skritt før det er på tide å komme opp i trav igjen.
– Målet er å få hesten lydhør for våre sjenkler, men også løsgjort. Så hvorfor blir denne øvelsen løsgjørende? Jo, fordi vi får et vekselspill mellom den firetaktige skritten og den totaktige traven. Hesten må slappe av i forskjellige muskelgrupper for å kunne gjøre denne overgangen, sier hun, og legger til:
– Det kan også være en måte å aktivere hesten på. Er min hest for eksempel litt lat, så kan jeg bestemme meg for å gjøre to eller tre steg skritt, hvilket blir en måte å gjøre meg som rytter interessant for min hest.
Nilshagens favorittøvelse
Overganger over midtlinjen i serpentinebuer er en annen øvelse Therese anbefaler, samt viktigheten av å jobbe like mye på begge hender for å få en hest som er likere på begge sider. Når det er tid for galopp, ber hun rytterne gå inn på den store midtvolten.
– Å gjøre overganger mellom trav og galopp på midtvolten, er nok egentlig min absolutte favorittøvelse. Vi er fortsatt i oppvarmingsfasen, så fokuset skal være på å få hestene til å strekke ut og langt frem. De må virkelig komme i gang med hele kroppen, sier Therese og legger til:
– Sørg for å ha en føyelig hånd der. Hvis jeg bremser med hånden, forstyrrer jeg hestens bevegelsessenter – det vil si ryggen.
I galoppen handler det om å føle etter hvordan hesten reagerer på hjelperne.
– Er den lat eller kanskje litt kvikk? Trenger jeg kanskje å oppmuntre hesten til å ta for seg, eller snarere ta en halvparade og komme tilbake?
Lærerikt å nerde på overganger
Øvelser med overganger kan tilsynelatende virke enkle og kanskje noe som brukes på et lavere nivå. Therese vil derimot påpeke at det slett ikke er tilfelle.
– Dette er noe vi gjør med de beste Grand Prix-hestene. Noen ganger består mine økter med Dante kun av disse overgangene. Det er så utrolig gøy å nerde på dem, og målet er å få jevne, rolige og fine overganger der hesten bærer seg selv.
Kontakten med hestens munn er noe Therese påpeker kommer bakfra. Et av overgangenes formål er nettopp å aktivere hestens bakbein.
– Kontakten kommer fra bakbeina over ryggen og frem til hånden. Og kontakten er en forbindelse mellom rytterens hånd og hestens munn, der målet er at hesten selv skal søke kontakten med hånden gjennom de engasjerte bakbeina.
Ta hensyn til dagsformen
Therese avslutter den første delen av clinicen med å oppfordre til å la følelsen under oppvarmingen styre resten av økten. Hun mener at rytteren ofte har en plan for hva som skal være i fokus under rideøkten.
– Merker du da under oppvarmingen at det ikke helt fungerer, kanskje har du selv eller hesten vanskelig for å komme til konsentrasjon – legg da om planene. Gjør en analyse; vil det fungere å gjøre det jeg har tenkt i dag? Hvis ikke, er det bedre å gjøre noe annet for dagen, kanskje er det en dag hvor hesten vil ha bedre av å bare gå ut i skogen, sier hun og poengterer at rutiner rundt hesten er veldig viktig.
Flere referater fra clinicen kommer – følg med!
Saken er også delt hos Hest.nos samarbeidspartner Hippson.