– Hvordan vi former hesten fra starten av, vil være avgjørende for hvor positiv hesten blir til arbeid i fremtiden, sier den svenske landslagsrytteren i dressur. Foto: Jennie Börs
Dressur

La utdanningen skje i den unge hestens tempo: – Hesten må være moden både kroppslig og mentalt

La utdanningen skje i hestens tempo – og ikke stress med å konkurrere med den unge hesten. Det var to budskap den svenske landslagsrytteren Therese Nilshagen formidlet under sin dressurclinic på Strömsholm. Samtidig ble to yngre hester coachet.

Da gruppe to kom inn på Grand Prix-banen under Therese Nilshagens clinic på Strömsholm i Sverige, hadde solen brutt gjennom igjen etter en regnvåt start. To unghester, fem og seks år gamle, var neste til å gjøre sin entré. 

– Vi lar dem akklimatisere seg litt her først, trav bare rundt og vis dem banen. Det er alltid spennende med unge hester, da man ikke alltid vet hva som venter en, sier Therese da de to hestene ble litt spente. 

Unghester er noe Therese jobber mye med hjemme på anlegget Lodbergen i Löningen i nordvestlige Tyskland, hvor hun har sin base. 

– Det er ikke alltid en lett reise, men det er også sjarmen med det hele. Å få følge utviklingen fra unghest og oppover i klassene. 

Det er ikke ofte Therese er i Sverige, men på Strömsholm fikk det svenske publikum sjansen til å ta del i hennes kunnskap. Foto: Jennie Börs

– Ikke overdriv og alt trenger ikke å skje i unghestårene

Det viktigste i utdanningen av den unge hesten, mener Therese er å forme individet på en sunn måte. Med det mener hun å la hesten bestemme takten for hvor raskt utviklingen skjer. Therese poengterer også at hester modnes i veldig ulik takt. 

– Hvordan vi former hesten fra starten av, vil være avgjørende for hvor positiv hesten blir til arbeid i fremtiden. Jeg vil derfor si at man skal være veldig forsiktig med å konkurrere for mye når hesten er ung. Helt ærlig mener jeg at en treåring ikke skal konkurrere i det hele tatt, mens man kanskje kan begynne å venne en fireåring til det. Kjenn etter når din hest er moden. 

Selv om man som rytter drømmer om for eksempel unghestklasser i Falsterbo eller Breeders på Flyinge, understreker Therese at det er hesten som avgjør om den er klar. 

– Alt bygger på erfaringer og hesten må være moden både kroppslig og mentalt. Ikke overdriv og alt trenger ikke å skje i unghestårene. La det ta sin tid, og hvis man for eksempel satser på femårsklasser, kan det være lurt å ta en liten pause ved seksårsalderen. Kom deretter tilbake til konkurranse når hesten er sju. Tilby gode forutsetninger. 

Mads Hendeliowitz red den seksårige hingsten Salvatore Ferragamo. Foto: Jennie Börs

Om man støter på problemer i ridningen, mener Therese at det er viktig å prøve å finne årsaken til problemet. Hesten er ikke dum med vilje, ofte finnes det en underliggende årsak. 

– Hester snakker vanligvis et ganske tydelig språk hvis noe ikke stemmer. Kan hesten ha vondt? Eller er det noe i utstyret som ikke passer? Kanskje trenger hesten bare en hvileperiode?

Å styrke hesten

Oppvarmingen var i fokus under clinicens første del, mens den andre gruppen handlet om å illustrere hvordan vi kan arbeide for å styrke hestene. Therese refererer, som for den første gruppen, til utdanningsskalaen. 

– Vi kommer til å snakke om takt, løsgjorthet og kontakt, men også berøre schwung, rettstilling og «baby-samling». På denne måten kommer vi inn på hvordan vi kan styrke hestene over tid. 

Det første Therese oppfordrer rytterne til, er å legge seg litt innenfor firkantsporet. Fokus ligger på at hestene skal finne sin linje uten å presse mot yttersjenkelen.  

– Tenk på det, ikke bli sittende fast ved sporet. Det første steget til samling er å lære hestene å finne bæring uten å trykke seg mot veggen. 

Samtidig skal man være generøs med å bytte hånd og ri symmetrisk like mye på begge hender. 

– Vi vil jo styrke hestene til å bli like sterke. Det er lett å kanskje sitte fast i trav i den ene retningen og trav i den andre, så vær konsekvent.

Flytte for skjenkelen

Skjenkelvikning er en øvelse Therese liker å bruke. For den unge hesten, anbefaler hun å vende opp på midtlinjen og deretter flytte hesten ut mot veggen i samme retning. 

– På denne måten får du en naturlig fremdrift som er veldig viktig når du jobber med skjenkelvikning, sier hun og mener at når hesten finner fremdriften i øvelsen, kan man bruke andre typer linjer til å ri skjenkelvikning på. 

Som neste steg ber Therese rytterne ri inn på hver sin 20-metersvolte. Når de har funnet en jevn, fin trav på den store volten, skal rytterne flytte hestene for yttersjenkelen inn mot en volte på ti til femten meter. 

– På den mindre volten må hestene komme litt mer på bakbena sine. Små, små halvparader, og når dere har funnet en fin flyt, flytter dere hestene for innersjenkelen og ut på den store volten igjen, sier Therese og fortsetter: 

– Prøv å variere formen for hesten, spesielt hvis de blir litt spente. La dem trave ut i sin overlinje og gjør en overstrykning for å sjekke kontakten. Ta vare på kvaliteten og la hestene finne sin balanse i et godt tempo.

Femårige Hpnotiq ble ridd av Lina Dolk. Foto: Jennie Börs

Begynn enkelt

Therese ber deretter rytterne gjøre øvelsen igjen, men denne gangen med en galoppfatning fra skjenkelvikningen når de kommer ut på det store voltesporet igjen. 

– Det blir en naturlig måte å kreve litt mer selvbæring, litt mer samling. Jeg synes det er en veldig god øvelse for å få hesten til å konsentrere seg. 

Galopparbeidet fortsetter med kontragalopp. Innledningsvis på en enkel serpentinebue inn fra langsiden. 

– Begynn med å sjekke at hesten er balansert i sin galopp. Det første steget kan være å bare bevege seg litt innenfor sporet, deretter kan buen utvides etter hvert med vanskeligere linjer. Det er viktig at vi beholder takten, balansen og kontakten hos hesten, sier Therese, som senere ber rytterne ri kontragalopp ved å vende halvveis gjennom og følge firkantsporet etter hestens evne: 

– Når noe nytt skal introduseres; begynn så enkelt som mulig. Glem hvilken linje dere vil oppnå til sommeren eller høsten. Bygg heller opp hesten fra grunnen av med en god psykisk selvtillit, slik at den føler «dette klarer jeg».

De to hestene ble tidvis litt spente. Therese fremhevet da viktigheten av å rolig og metodisk veilede hesten til avspenning. Foto: Jennie Börs

Ikke ta ut maks

Avslutningsvis får rytterne demonstrere en god øvelse for å introdusere overganger fra galopp til skritt. Therese liker da å gå inn på en volte i galopp og deretter avslutte volten med å gjøre en overgang til skritt før veggen eller gjerdet. 

– Jeg rir altså ikke inn i veggen, men nesten så veggen hjelper til med å bremse opp hesten litt. Det blir en naturlig måte å bremse opp hesten på, og vi vil bruke så lite hånd som mulig. Volten i seg selv hjelper også til å samle litt. 

Therese vil også legge til at det under ridetimen er viktig å gi hesten mulighet til å komme seg ved korte skrittwpauser. En annen form for hvile, kan for eksempel være å la hesten strekke ut og puste litt en runde på volten i galopp, gjerne med litt klapp på halsen. 

– Under en treningsøkt tenker jeg alltid på å ikke ta ut maks av min hest. Jeg vil fortsatt ha 15 til 20 prosent kraft igjen i kroppen slik at den ville orket å jobbe videre. Dette er en grunnleggende metode for å bygge en positiv hest, sier hun og legger til: 

– Det er selvsagt at man skal jobbe for å komme videre til neste nivå. Men man må ikke spenne buen helt hver dag.

Tilpass linjene etter hva hesten klarer for å bygge godt selvbilde, oppfordrer Therese. Hun mener også at man som rytter skal være generøs med ros. Foto: Jennie Börs

Saken er også publisert hos Hest.nos samarbeidspartner Hippson. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng