La utdanningen skje i den unge hestens tempo: – Hesten må være moden både kroppslig og mentalt
- Les den første saken fra clinicen: Oppvarming i fokus med Therese Nilshagen: – En viktig del for å få en holdbar hest
Da gruppe to kom inn på Grand Prix-banen under Therese Nilshagens clinic på Strömsholm i Sverige, hadde solen brutt gjennom igjen etter en regnvåt start. To unghester, fem og seks år gamle, var neste til å gjøre sin entré.
– Vi lar dem akklimatisere seg litt her først, trav bare rundt og vis dem banen. Det er alltid spennende med unge hester, da man ikke alltid vet hva som venter en, sier Therese da de to hestene ble litt spente.
Unghester er noe Therese jobber mye med hjemme på anlegget Lodbergen i Löningen i nordvestlige Tyskland, hvor hun har sin base.
– Det er ikke alltid en lett reise, men det er også sjarmen med det hele. Å få følge utviklingen fra unghest og oppover i klassene.
– Ikke overdriv og alt trenger ikke å skje i unghestårene
Det viktigste i utdanningen av den unge hesten, mener Therese er å forme individet på en sunn måte. Med det mener hun å la hesten bestemme takten for hvor raskt utviklingen skjer. Therese poengterer også at hester modnes i veldig ulik takt.
– Hvordan vi former hesten fra starten av, vil være avgjørende for hvor positiv hesten blir til arbeid i fremtiden. Jeg vil derfor si at man skal være veldig forsiktig med å konkurrere for mye når hesten er ung. Helt ærlig mener jeg at en treåring ikke skal konkurrere i det hele tatt, mens man kanskje kan begynne å venne en fireåring til det. Kjenn etter når din hest er moden.
Selv om man som rytter drømmer om for eksempel unghestklasser i Falsterbo eller Breeders på Flyinge, understreker Therese at det er hesten som avgjør om den er klar.
– Alt bygger på erfaringer og hesten må være moden både kroppslig og mentalt. Ikke overdriv og alt trenger ikke å skje i unghestårene. La det ta sin tid, og hvis man for eksempel satser på femårsklasser, kan det være lurt å ta en liten pause ved seksårsalderen. Kom deretter tilbake til konkurranse når hesten er sju. Tilby gode forutsetninger.
Om man støter på problemer i ridningen, mener Therese at det er viktig å prøve å finne årsaken til problemet. Hesten er ikke dum med vilje, ofte finnes det en underliggende årsak.
– Hester snakker vanligvis et ganske tydelig språk hvis noe ikke stemmer. Kan hesten ha vondt? Eller er det noe i utstyret som ikke passer? Kanskje trenger hesten bare en hvileperiode?
Å styrke hesten
Oppvarmingen var i fokus under clinicens første del, mens den andre gruppen handlet om å illustrere hvordan vi kan arbeide for å styrke hestene. Therese refererer, som for den første gruppen, til utdanningsskalaen.
– Vi kommer til å snakke om takt, løsgjorthet og kontakt, men også berøre schwung, rettstilling og «baby-samling». På denne måten kommer vi inn på hvordan vi kan styrke hestene over tid.
Det første Therese oppfordrer rytterne til, er å legge seg litt innenfor firkantsporet. Fokus ligger på at hestene skal finne sin linje uten å presse mot yttersjenkelen.
– Tenk på det, ikke bli sittende fast ved sporet. Det første steget til samling er å lære hestene å finne bæring uten å trykke seg mot veggen.
Samtidig skal man være generøs med å bytte hånd og ri symmetrisk like mye på begge hender.
– Vi vil jo styrke hestene til å bli like sterke. Det er lett å kanskje sitte fast i trav i den ene retningen og trav i den andre, så vær konsekvent.
Flytte for skjenkelen
Skjenkelvikning er en øvelse Therese liker å bruke. For den unge hesten, anbefaler hun å vende opp på midtlinjen og deretter flytte hesten ut mot veggen i samme retning.
– På denne måten får du en naturlig fremdrift som er veldig viktig når du jobber med skjenkelvikning, sier hun og mener at når hesten finner fremdriften i øvelsen, kan man bruke andre typer linjer til å ri skjenkelvikning på.
Som neste steg ber Therese rytterne ri inn på hver sin 20-metersvolte. Når de har funnet en jevn, fin trav på den store volten, skal rytterne flytte hestene for yttersjenkelen inn mot en volte på ti til femten meter.
– På den mindre volten må hestene komme litt mer på bakbena sine. Små, små halvparader, og når dere har funnet en fin flyt, flytter dere hestene for innersjenkelen og ut på den store volten igjen, sier Therese og fortsetter:
– Prøv å variere formen for hesten, spesielt hvis de blir litt spente. La dem trave ut i sin overlinje og gjør en overstrykning for å sjekke kontakten. Ta vare på kvaliteten og la hestene finne sin balanse i et godt tempo.
Begynn enkelt
Therese ber deretter rytterne gjøre øvelsen igjen, men denne gangen med en galoppfatning fra skjenkelvikningen når de kommer ut på det store voltesporet igjen.
– Det blir en naturlig måte å kreve litt mer selvbæring, litt mer samling. Jeg synes det er en veldig god øvelse for å få hesten til å konsentrere seg.
Galopparbeidet fortsetter med kontragalopp. Innledningsvis på en enkel serpentinebue inn fra langsiden.
– Begynn med å sjekke at hesten er balansert i sin galopp. Det første steget kan være å bare bevege seg litt innenfor sporet, deretter kan buen utvides etter hvert med vanskeligere linjer. Det er viktig at vi beholder takten, balansen og kontakten hos hesten, sier Therese, som senere ber rytterne ri kontragalopp ved å vende halvveis gjennom og følge firkantsporet etter hestens evne:
– Når noe nytt skal introduseres; begynn så enkelt som mulig. Glem hvilken linje dere vil oppnå til sommeren eller høsten. Bygg heller opp hesten fra grunnen av med en god psykisk selvtillit, slik at den føler «dette klarer jeg».
Ikke ta ut maks
Avslutningsvis får rytterne demonstrere en god øvelse for å introdusere overganger fra galopp til skritt. Therese liker da å gå inn på en volte i galopp og deretter avslutte volten med å gjøre en overgang til skritt før veggen eller gjerdet.
– Jeg rir altså ikke inn i veggen, men nesten så veggen hjelper til med å bremse opp hesten litt. Det blir en naturlig måte å bremse opp hesten på, og vi vil bruke så lite hånd som mulig. Volten i seg selv hjelper også til å samle litt.
Therese vil også legge til at det under ridetimen er viktig å gi hesten mulighet til å komme seg ved korte skrittwpauser. En annen form for hvile, kan for eksempel være å la hesten strekke ut og puste litt en runde på volten i galopp, gjerne med litt klapp på halsen.
– Under en treningsøkt tenker jeg alltid på å ikke ta ut maks av min hest. Jeg vil fortsatt ha 15 til 20 prosent kraft igjen i kroppen slik at den ville orket å jobbe videre. Dette er en grunnleggende metode for å bygge en positiv hest, sier hun og legger til:
– Det er selvsagt at man skal jobbe for å komme videre til neste nivå. Men man må ikke spenne buen helt hver dag.
Saken er også publisert hos Hest.nos samarbeidspartner Hippson.