– Helt uakseptabel og uetisk oppførsel mot hesten, sier professor i dyrevelferd
Det er de siste par ukene blitt delt bilder og videoer i sosiale medier som viser kritikkverdig behandling av hest ved rideskolen Stall Verdens Ende.
Spesielt to videoer har vekket reaksjoner. I den ene videoen løfter stalleieren en hinderbom slik at hesten som kommer mot hinderet får den i ansiktet, og i den andre videoen får en elev beskjed om å smekke til hesten med pisken ti ganger, før det som angivelig er instruktøren tar pisken fra rytteren og slår hesten flere ganger.
– Dette er helt uakseptabel og uetisk oppførsel mot hesten, som tydelig viser ubehag og at den er redd hele situasjonen. Og for eleven blir dette en utrolig negativ opplevelse også. Behandlingen er smertefull og ubehagelig for hesten og skaper frykt, sier Inger Lise Andersen, professor i etologi og dyrevelferd ved NMBU, til Tønsberg Blad.
– Det er absolutt ikke greit. Det er grovt, fortsetter hun.
Avisa har konfrontert stalleier Monica Larsen med videoen, men hun kommenterer den ikke direkte. Generelt om det som er delt, sier hun til Dagbladet at hun ikke kjenner seg igjen i anklagene.
Det er usikkert når videoen er fra.
Hest.no har kontaktet Larsen igjen med mulighet til å kommentere det som kommer frem i Tønsberg Blads artikkel. Hun har ikke besvart vår henvendelse når denne saken publiseres.
Et stort antall bekymringsmeldinger om hest
Før helgen delte Hest.no en sak med Mattilsynets oppfølging av stallen. Der kommenterer de også følgende om piskbruk:
– Hva tenker Mattilsynet på generelt grunnlag om at en ridelærer ber et barn smekke til hesten ti ganger?
– Det er generelt vanskelig å kommentere bilder og videoer postet i sosiale medier da vi ikke kjenner de spesifikke situasjonene. På generelt grunnlag kan vi si at dyrevelferdsloven sier at den som trener dyr skal passe på at dyret ikke utsettes for midler eller behandling som kan gjøre aktiviteten dyrevelferdsmessig uforsvarlig. Dyret skal heller ikke med hensikt påføres frykt, skade eller unødige påkjenninger. En rekke hjelpemidler som brukes i ridemiljøet, kan brukes på en dyrevelfedsmessig uforsvarlig måte, svarer Asle Michael Fremgård, avdelingssjef i avdeling Telemark, og fortsetter:
– Hardhendt røsking i hodelaget eller uforsvarlig bruk av bitt, pisk eller sporer på hester, som oppleves som ulydige, kan etter en konkret vurdering være brudd på dyrevelferdsloven. Dyrevelferdsloven har også bestemmelser om vold mot dyr. Uforsvarlig bruk av slike hjelpemidler kan også rammes av dette forbudet. Det kan for eksempel være grunn til å gi korreks til en hest som biter, men reaksjonen må stå i et rimelig forhold til hendelsen. Videre er det et viktig moment om handlingen er egnet til å endre dyrets adferd i riktig retning eller ikke.
Ettersom det er en pågående sak, er det begrenset hva Mattilsynet kan si. Fremgård svarer følgende på oppfølgingsspørsmål om antall bekymringsmeldinger som er sendt inn:
– Mattilsynet har mottatt et stort antall bekymringsmeldinger som gjelder Stall Verdens Ende. I systemet vårt ser vi ikke lengre tilbake enn 2014, men i årene fra da til nå har det kommet mange meldinger. Hovedsakelig gjelder de hest.
Enhver form for avstraffelse er absolutt forbudt
Hest.no har kontaktet Norges Rytterforbund med spørsmål om piskbruk slik denne videoen viser. De skriver i en e-post:
– I vårt konkurransereglement er det regler om piskbruk – alt utover det som står der er uakseptabelt.
I KR 1, Generelt konkurransereglement, § 123 – Avstraffelse og ukorrekt håndtering av hest, står det følgende:
Alle handlinger som kan medføre smerte eller unødig ubehag for en hest, regnes som ukorrekt håndtering av hesten og skal ikke forekomme. Enhver form for avstraffelse av hesten er absolutt forbudt. Eventuell frustrasjon eller sinne hos noen som rir, håndterer eller på annen måte kan påvirke hesten, må aldri få utløp overfor hesten.
(…)
Pisk skal ikke brukes til avstraffelse, bare for rettledning. Pisken kan bare brukes på bogen eller bakom salen med lette slag. Rytteren må aldri løfte hånden høyere enn skulderen sin for å bruke pisken. Det er forbudt å ri med pisken vendt opp.
– Får ingen dyr i verden til å prestere ved å slå dem
Overfor Tønsberg Blad uttaler Larsen på generelt grunnlag at pisk er et vanlig hjelpemiddel under ridning.
– Når man skal lære en hest til å løfte beina, og lære den videre til å gå dressur, så står man med en pisk for å rettlede hesten. Det er også derfor man rir inn en hest med en ridepisk. Den skal vi ha i hånden og legge inntil hesten for å, for eksempel, be om galopp. Det er måten man bruker den på, og det er sånn det har vært gjennom tidene, sier hun.
Hun hevder at hester ikke presterer om de ikke har det bra, og at en hest ikke vil vise resultater ved bruk av vold.
– Du får ingen dyr i verden til å prestere ved å slå dem, sier hun.
Hun legger seg flat dersom hun har gjort noe galt.
– Driver vi med dyremishandling og dyra ikke har det bra, så hadde vi vært lagt ned for lengst. Og hvorfor skal man drive med det? Det gagner jo ingen.
Vet at mange hester presterer under tvang
Andersen er ikke enig i påstanden om at ingen dyr presterer om man slår dem. Hun påpeker at mange hester som blir utsatt for straff og tvang, underkaster seg og gjør som de blir bedt om i frykt.
– Når det gjelder trening av hest, henger det fortsatt igjen en idé om at man skal være dominant, og ikke en samarbeidspartner, sier hun til avisa.
Andersen reagerer på at hesten dras i munnen og at pisken brukes for å slå den flere ganger i videoen.
Hun mener at det må en holdningsendring til, og hun oppfordrer til å velge en instruktør som jobber på en positiv måte og styrker relasjonen mellom hest og rytter.
Hest.no har siden før jul skrevet en serie saker om hestevelferd i rideskolen. Vi anbefaler å lese disse: