God hestevelferd i rideskolen: Hvor mange timer kan hesten gå?
– En veldrevet rideskole har gode rutiner for hestene hele døgnet. Høy kompetanse hos de som driver en rideskole sikrer gode rutiner, godt stell og gode planer for trening, utdanning og bruk av rideskolehestene. En god ridelærer vil gjennom riktig bruk av øvelser, trening og utdanningsskalaen kunne forberede hestene for det de skal gjøre, og samtidig gi elevene en opplevelse av mestring, innleder Hanne Dahl Lien.
Hun er fagansvarlig for ridning ved Norsk Hestesenter, og i tillegg instruktør for ridelærerstudentene. Hestevelferd i rideskolen er et tema som Norsk Hestesenter jobber mye med.
– Som ridelærer må du ha kunnskap om hestens egenskaper, kommunikasjonsformer, adferd og reaksjonsmønstre som grunnlag for å kunne utvikle et godt samarbeid med rideskolehestene på dine timer, fortsetter Lien.
Hest.no setter fokus på hestevelferd i rideskolen – les mer:
- Rideskole legger ned: – En virksomhet vi har fått mange bekymringsmeldinger på, sier Mattilsynet
- – Rideskolene må lære bort den riktige holdningen og respekten for hest
- Har et mål om en sertifiseringsordning for landets rideskoler
- Leder: En stor takk til rideskolehesten
– Atferd som ikke fremmer god ridning i trygge rammer, skal avbrytes og utredes
– Kan du gi eksempler på konfliktatferd under ridning og håndtering som er verdt å reagere på?
– Som ridelærer skal du kjenne rideskolehestene så godt at du kan gjenkjenne reaksjoner som ikke er normalt for hver enkelt hest, eller atferd som ikke er vanlig. Du har ansvaret for at hestene ikke utsettes for stress eller smerte under ridning, og i de tilfellene dette oppstår, skal ridning avbrytes.
Lien fortsetter:
– Naturlig atferd må aksepteres, som irritasjon ved å ha andre hester for nære, skvette ved høye lyder og liknende, og i de tilfellene hestene blir usikre på sin arbeidsoppgave, er det ridelærer sitt ansvar og gi hesten relevant trening slik at den igjen kan gå tilbake til sine arbeidsoppgaver. Uten å gå i detalj på konfliktatferd, vil jeg si at adferd som ikke fremmer god ridning i trygge rammer, skal avbrytes og utredes. Konfliktatferd skjer når hesten ikke forstår hva som forventes av den, hvis det er kamp om ressurser eller når en hest må forsvare seg mot smerte eller trusler (les mer om konfliktatferd i sakene under, red.anm.).

Hvor mye kan en rideskolehest gå?
– Hvor mye bør en rideskolehest maksimalt gå i løpet av en dag og en uke, og hvilke individuelle faktorer påvirker hvor grensen settes?
– En rideskole må ha en sunn og bærekraftig økonomi for å kunne driftes på en holdbar måte for både hester, mennesker, bedrift og anlegg. En tommelfingerregel for bruk av hester i en rideskole, er at de kan gå mellom 14-18 timer i uken, men ikke mer enn 600 oppsittinger i året. Det vil være en del faktorer som påvirker dette tallet.
Hun kommer med noen eksempler:
- Hester som er på vei inn i virksomheten bør gå færre timer og med erfarne ryttere for å gå en god introduksjon til arbeidsoppgavene sine.
- Hester som er gamle bør gå færre timer for at belastningen ikke skal bli for høy, slik at de får en tilpasset hverdag.
- Unghester bør følge en plan for utdanning, og hesten vil ikke være en fullgod rideskolehest før den er seks til åtte år gammel.
– En rideskolehest må være riktig for virksomhetens aktiviteter og antall ridende. En rideskolehest som ikke brukes tilstrekkelig, vil koste virksomheten penger. Her må det tas høyde for faktorene nevnt over, sammen med en analyse på hvorfor denne hesten ikke brukes tilstrekkelig, sier Lien.
Hun understreker at lette nybegynnertimer har en annen belastning enn timer med høyere nivå på rytterne. Valg av øvelser, intensitet og varighet vil påvirke belastningen for hestene, sammen med nivået på rytteren, rytterens vekt og underlaget hestene trenes på.
– Vi må også huske på at en rideskoletime ofte er 45 minutter inkludert tilpassing av utstyr, og at mye av undervisningen, spesielt på nybegynnertimer, tilrettelagt ridning og turridning foregår i skritt, og at det på for eksempel sprangtimer gjerne er fem hester som står på midten og venter mens en ekvipasje hopper av gangen. Om hesten skal gå mer enn to ridetimer om dagen, anbefaler jeg på det sterkeste at det legges inn pauser mellom timene.
Lien fortsetter.
– Dokumentasjon av bruk av hestene er et viktig verktøy for rideskolene slik at den fremmer jevn bruk over tid, som igjen vil forhindre skalder og skape trivsel. Alle hester skal være «fit to compete» som rideskolehest før de kan brukes i full drift.
Kunnskapsformidling er nøkkelfaktoren
– Hva kan du si om viktigheten av at rideskoler går frem som gode forbilder på hva god hestevelferd er?
– Rideskolen er ofte menneskets første møte med hester, og rideskolene har et stort ansvar som opplæringsarena for hestevelferd og hestekunnskap. Rideskolene må sette krav til hvilken kunnskap deres elever MÅ kunne for å få håndtere og ri deres hester, og de må bli bevisste på deres ansvar i å utdanne den nye generasjonen «hestemennesker». Rideskolene er rekrutteringsarena for både sport og fritid.
Hun forklarer at kunnskapsformidling er nøkkelfaktoren i dette arbeidet. Den gjennomsnittlige rideskoleeleven har liten eller ingen kunnskap om hest før de kommer til rideskolene. Ofte har heller ikke foreldrene hestekunnskap.
– Her må rideskolene være sitt ansvar bevisst, og skape gode læringsarenaer der de formidler hestekunnskap til alle som er innom. Pilotprosjektet EYLE, Equestrian Young Riders Europe, som startet opp i år, er et godt tilbud for å øke hestekunnskapen hos den typiske rideskoleeleven. Ellers er den digitale verden kommet for å bli, så her må det produseres læremateriell som alle rideskoler kan bruke. Noe av dette finnes allerede på www.rideskoler.no.
Sørge for at hestens naturlige behov blir tilfredsstilt
– Vil du si noe om rideskolehestenes viktige rolle, og hvordan de fortjener å behandles?
– En rideskolehest er grunnlaget i de aktivitetene som rideskolen leverer, der ridning utgjør en liten del. Interaksjonen mellom hest og menneske vet vi er en viktig faktor for utvikling for mennesket, og hesten har en stor rolle i mange menneskers psykiske helse. En hest som ikke har det godt, vil ikke på samme måte kunne bidra til dette gode samspillet eller de gode opplevelsene. Som hesteeier er det ditt ansvar at hver hest du har i din virksomhet behandles med respekt og på en slik måte at dens naturlige behov blir tilfredsstilt. Ingen hester skal måtte lide grunnet dårlig kompetanse, manglende ressurser eller andre utfordringer.
Avslutningsvis trekker Lien frem de fem friheter fra Brambellkommisjonen. Disse ligger til grunn for alt hestehold:
- Frihet fra sult og tørste
- Frihet fra fysisk ubehag
- Frihet fra smerte, skade og sykdom
- Frihet fra angst og frykt
- Frihet til å utøve naturlig adferd