Grete H. M. Jørgensen forteller om hvordan hesten lærer, klassisk og operant betinging, ulike former for belønning og hvordan bruke godbiter konsekvent. Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Fagstoff

Savner mer belønningsbasert trening: – Tradisjon for press og ettergift

– Jeg må innrømme at det er en lang vei å gå hva gjelder trening av hest i Norge. Straff, men også press og ettergift, aktiverer stresshormoner og spiller på frykt- og smertesenteret i hjernen til hesten, sier etolog og forsker Grete H. M. Jørgensen. Hun forklarer hvorfor positiv forsterkning fungerer bedre enn straff og negativ forsterkning i treningen.

 

– Mange forbinder belønningsbasert trening kun med hund og klikkertrening. I ridemiljøet er det mange som rynker på nesen, da det er en tradisjon for press og ettergift. Det er verktøyene som brukes, og det man læres opp til. Men det gjør noe med relasjonen til hesten, sier Grete H. M. Jørgensen. 

Hun har en doktorgrad i etologi, husdyrmiljø og dyrevelferd, og jobber hos Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO). I tillegg har hun forsket mye på sosial atferd hos hest, og hun driver besøksgård, rideskole og oppdrett av nordlandshester. 

– Det trenger ikke være enten eller! Man kan nå målene sine også ved å bruke hele læringsteorien, fortsetter hun.

Positiv og negativ forsterkning og straff

De to hovedgruppene innen assosiativ læring er klassisk betinging og operant betinging. Førstnevnte handler om å koble to hendelser opp mot hverandre. Klikkertrening er et eksempel på slik læring, der en lyd kobles til at hesten senere belønnes. Men det kan også dreie seg om ubehagelige koblinger.  

Operant betinging favner positiv og negativ forsterkning og straff. Enkelt forklart er «forsterkning» noe som øker sannsynligheten for at ønsket atferd oppstår, mens «straff» er noe som reduserer sannsynligheten for at uønsket atferd oppstår på nytt. «Positiv» betyr at du legger til noe og «negativ» betyr at du tar bort noe. 

Etolog og forsker Grete H. M. Jørgensen. Foto: Privat

Jørgensen forklarer at positiv straff altså ikke er en god straff, men en tilført straff. Som bruk av pisk eller et rykk i tøylen. Negativ straff er å ta bort noe hesten ønsker seg. 

Positiv forsterkning er å belønne ønsket atferd, for eksempel med en godbit, mens negativ forsterkning er å ta bort ubehag. Det betyr at det å trene med press og ettergift, er negativ forsterkning. 

Men hvor går grensene mellom disse fire pilarene? Det er det faktisk bare hesten som bestemmer. 

Hva skjer i hesten når den utsettes for straff?

Vi mennesker lærer best når vi er interesserte og motiverte. Det gjør dyra også, viser forskningen. Det betyr at hestene lærer dårlig når de er stresset, redde eller sinte.

Derfor oppfordrer Jørgensen til varsomhet ved bruk av positiv straff, og særlig straff som fører til smerte eller trussel om smerte. 

– Også negativ straff kan aktivere stresshormoner, ved at vi tar bort noe hesten vil ha. Men få hester går rett over i sinne – de fleste er positivt innstilt. 

– Motivasjon kan forenklet beskrives som et ønske om å oppnå noe bra eller å unngå noe ubehagelig, sier Jørgensen. Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Negativ forsterkning og positiv straff spiller utelukkende på stress og fryktsenteret i hjernen. Hesten kan bli redd, irritert og føle på ubehag. Da kommer stresshormonene. 

Jørgensen trekker her inn Maslows behovspyramide. Nederst finnes de fysiske behovene, som dekkes av mat, vann, skygge, hvile og bevegelse. Over finnes de psykiske behovene, som dekkes av trygghet, sosial kontakt, læring og utvikling. Øverst finnes de individuelle behovene, som dekkes av lek, utforskning, læring og optimal prestasjon. 

Både ubehag og minne om ubehag påvirker pyramiden oppover, og reduserer derfor hestens overskudd til å prestere. 

Ulike former for belønning

Tilbake til at det er hesten som bestemmer grensene. Det er en glidende overgang mellom hva hesten oppfatter som belønning, og hva den oppfatter som straff.

– Der må vi være kjempeforsiktige, og derfor råder jeg til å lese seg godt opp på dette. Få lærer disse tingene gjennom tradisjonell rideundervisning.

Jørgensen presenterer et eksempel på hvordan hestens opplevelse avgjør. Ved å bruke positiv forsterkning, venter hesten hele tiden på å få mer. Det kan skape frustrasjon og aggresjon, og ventingen kan faktisk oppleves som negativ straff, ved at forventet belønning ikke kommer.

– Mine råd er å vite når du beveger seg fra det ene til det andre. Da er du nødt til å kjenne hesten du jobber med, men også læringsteorien godt. 

– Hva er eksempler på ulike måter å belønne hesten?

– Vi har vel alle lært at den beste belønningen er å avslutte treningsøkten og la hesten få fri. Da skal man være skikkelig god og evne å gi seg etter kanskje fem minutter. Hvis det var akkurat da den ønskede adferden oppstod. De færreste greier det – man vil jo ri hele timen sin. Hvis vi evner å endre tankesettet vårt, og deretter sette dette ut i praksis, skal det egentlig være slik at hesten vil være med oss, og da er det kanskje ikke belønning at treningen er slutt? 

Mer konkrete eksempler på belønninger kan være gulrot, kraftfôr, kløing eller gressing. Det er individuelt hva hesten opplever som den beste belønningen, sier Jørgensen. 

Belønning er mer enn bare godbiter. Hva er den beste belønningen for din hest? Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Hun benytter klikkertrening i stor grad selv. Fordelen med det, er at hun kan gi umiddelbar respons til korrekt atferd, før belønningen kommer. Det er hesten vel vitende om. Det er en løsning som også fungerer fra vogn, og som lærer hesten å være tålmodig. Klikkerlyden kan komme fra en fysisk klikker, men den kan også være et ord, eller et spesifikt lydsignal man enkelt kan lage. Jørgensen bruker et tungeklikk – en dyp smattelyd. 

– Den kan jeg lage uten å bruke hender og lyden betyr «Bra! Flink hest! Vent litt, så får du godis». Hesten stopper da opp, selv om den var i galopp, og venter pent på belønningen sin.

Læringsteori i en stressende situasjon 

Det er ikke et ukjent scenario å skulle ut på reise, men så blir man stående ved rampen på hengeren. Helt fast. Da er gode råd, dyre, mener Jørgensen.  

– Har du det travelt, lukter hesten det. Har du ikke tid til å løse situasjonen på en fin måte, tyr du kanskje til tau og jaging. Det forsterker hestens ubehagelige opplevelse av situasjonen. Så ender den kanskje på en stevneplass med mye stress og kaos – hvilket også vil befeste seg. Med så mye spenninger både fysisk og psykisk, går det sjeldent veldig godt, når du skal konkurrere, hevder hun.  

– Så hvis hesten merker den lille spenningen i kroppen din og nekter, hva gjør du da?  

– Alt ligger i grunnlaget. Lei hesten innom hengeren i hverdagen og gi den kraftfôr der. Bruk positiv forsterkning i tilvenningen til henger. Det tar ikke så mye tid å snu den spenningen og frykten, med positiv forsterkning. Men da må du også greie å puste, og bestemme deg på forhånd. Utstyr deg med en mageveske full av gulrøtter fremfor å piske hesten om bord. Bruk lokking eller lei en annen hest om bord, som går rett på. På stevneplassen kan det kanskje være lurt å ta en runde rundt plassen for å puste, sier etologen og forskeren, og fortsetter:

– Men med hest er det veldig vanskelig å unngå press og ettergift totalt i alle situasjoner. Noen mener det ene ikke kan brukes sammen med det andre, og det skjønner jeg. Hjemme kan du med fordel øve inne på et inngjerdet område med hesten helt løs. Men vi kan sjelden slippe hesten løs på stevneplassen, så å ha på grime og tau for å kunne guide den i riktig retning, er ofte en forutsetning. Samtidig finnes det en balansegang der. Unngå å være så oppkavet og brå i din bruk av leietauet at det oppleves som negativt for hesten, for da kommer stresshormonene. Ikke vift, pisk eller dra voldsomt. 

Jørgensen forklarer at dersom du bruker for mye straff, trumfer det alt av godbiter i hele verden. Hesten har for mye adrenalin og kortisol i kroppen, og den tar ikke til seg godbit engang. 

– Den er ikke motivert for noe belønningsbasert trening før det har gått lang tid. Står du i en slik situasjon på stevneplassen, så kan timene fort gå. Selv om hesten har fått tid til å nullstille seg så kan et negativt minne om hestehengeren gi en sperre for å gå på den neste gang igjen. 

Husk også at det finnes ulike måter å håndtere stress på, og hestene som reagerer med lært hjelpeløshet, kan gå under radaren.   

– Påføres hesten så stort press at den ikke greier mer, vil den drukne i sanseinntrykk og stimulans, og kanskje reagere med å stenge ute all påvirkning. Hesten kan være tilsynelatende medgjørlig, men plutselig kan hesten også eksplodere reaksjonsmessig. Vil den da lære noe? Nei. Det vi ønsker, er en våken men tenkende hest som vi har god kontakt med. 

Lær å bruke godbiter riktig

– De fleste rideinstruktører i Norge i dag har fortsatt ikke god kjennskap til positiv forsterking og klikkertrening, og ler kanskje av deg hvis du møter opp på en trening med gulrotbiter i lomma. Det er «fy, fy». Og du blir beskyldt for å bestikke hesten eller lære den å bite, fortsetter Jørgensen. 

Det er en vesentlig forskjell på belønningsbasert trening og det å ha med godbiter og gi dem inkonsekvent til hesten. Man gir ikke godbit ved masing, men krever en atferd først. Denne måten å trene på må settes i system – du kan ikke bare stappe godis i hesten hele tiden. 

– Reglene må være avklart først, og min anbefaling er å gå på kurs. Finnes det ikke gode kurs for hest i din nærhet, ta et kurs for hund for eksempel. Her er det mye å lære. 

– Ta på deg den magevesken med godbiter når du skal ut og ri, oppfordrer etologen og forskeren. Du vet aldri når den vanskelige øvelsen du har strevd med plutselig presenteres. Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Har du tenkt over hva slags hormoner og emosjoner du fyller hesten din med når du trener og jobber med den?  

– Flere ønsker en bedre relasjon med hesten sin, men aner ikke hvor de skal begynne. Hesten kan ha med seg traumer fra langt tilbake i tid som det er vanskelig å få bukt med. Kanskje løper den bare sin vei når du kommer med grima. Hvorfor vil den ikke være sammen med deg? En fin måte å aktivere de gode hormonene og emosjonene på, er ved å ha det gøy sammen. Lek, gå på leieturer eller jobb løst på banen eller med tau. Legg fra deg høye ambisjoner og forventninger og benytt sjansen til å gjøre tilvenningen til gress til kvalitetstid sammen med din hest. Og så kan du jo begynne å utforske belønningsbasert trening, når du føler deg klar for det, avslutter Jørgensen. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng