Et miljø som ikke fungerer kan gi stereotypisk atferd, og kanskje enda verre er det når hesten reagerer med apati, og ikke blir sett og forstått. Margrete Lie deler gode råd om hvordan du kan tilfredsstille hestens atferdsbehov. Foto: Privat
Hestehold

– Hesten trenger sosial kontakt, nok spisetid og fri bevegelse for å ha det bra

Hva er hestens atferdsbehov, og hvordan kan vi dekke dem? Margrete Lie, som har en bachelor i hestevitenskap, master i etologi og utdannelse som atferdskonsulent for hest, forklarer hvorfor et liv i flokk, tilstrekkelig spisetid og fri bevegelse er så viktig.

 

Kunnskap om hestens grunnleggende behov er nødvendig for å gi hesten et godt liv. Dette er Margrete Lie opptatt av. Gjennom firmaet Hesteglede tilbyr hun undervisning, kurs og foredrag, og neste år starter hun opp en utdanning om hesteatferd, velferd og trening.  

– Hva kan du si om hestens atferdsbehov?

– Hesten trenger sosial kontakt, nok spisetid og fri bevegelse for å ha det bra. Vi har tatt hesten ut av sitt naturlige miljø, og plassert den i et miljø som passer oss. På mange måter er det fint, da hesten får mat, vann, ly og trygghet servert på sølvfat. Utfordringen er at hesten ikke lenger får mulighet til å utføre atferden den tidligere trengte for å overleve, og at alle de små valgene i hverdagen blir borte.  

Når hesten fratas muligheten til å utføre atferdsbehov, havner den i en tilstand med kronisk stress. Konsekvensene av dette er store for hesten i forhold til både velferd, helse og trening.

– Dette er forsket mye på, og målt med hjerterytme, hjerterytmevariasjon, stresshormoner, endringer i immunforsvar og mer. Det er også funnet økt aggressiv atferd mot andre hester og mennesker og mer fryktatferd, i tillegg til at det påvirker hvor enkel hesten er å trene. Det er veldig få hesteeiere som ikke er veldig glade i hesten sin, så det er utvilsomt kunnskapen det står på når en del velger å gi hesten et liv som ikke egner seg for den, sier etologen videre.

Margrete Lie har en master i etologi, en bachelor i hestevitenskap og er utdannet atferdskonsulent for hest gjennom NMBU og NAS. Hun er også autorisert hestemassør og har i tillegg til flere praktikantopphold tatt longe- og markarbeidsprøven i akademisk ridekunst. Foto: Privat

Stereotypisk atferd som et tegn på at miljøet ikke er i orden

Hester har ulike reaksjoner på et liv i et miljø som ikke fungerer for dem. Noen responderer med stereotypisk atferd, andre med apati, og noen håndterer livssituasjonen ganske bra. Fordelen med stereotypisk atferd, er at det er lettere for oss å oppfatte. Apati er ikke like lett for oss å fange opp, selv om det er et like stort problem for hesten, påpeker Lie. 

– Stereotypisk atferd gjenkjennes ved at det er en repetitiv atferd uten et mål. Slik atferd kan utvikles i mange ulike former, og eksempler på dette er luftsluking, veiving, gnaging, boksvandring, stress-tygging, tungerulling og liknende, sier hun.

Når hesten først har utviklet stereotypier, har de gjerne disse uvanene resten av livet. Forbedring av miljøet kan gi bedring hos noen, men mange får lett tilbakefall. 

– Vi vet blant annet at mangel på spisetid og sosial kontakt kan gi oral stereotypisk atferd, mens mangel på bevegelse kan gi bevegelsesrelaterte stereotypier. 

Vi fjerner problemet uten å endre hvordan hesten har det

Lie utdyper at vår respons ofte er å hindre hesten i å utføre handlingen. Problemet med dette, er at vi ved å hindre atferden bare har gjort noe med det som plager oss. Vi har ikke gjort noe for å endre hvordan hesten faktisk har det. 

– Fokuset bør være på å gi hesten et liv hvor den ikke har behov for å utøve stereotypisk atferd, sier etologen.

Selv om vi vet at hesten har behov for sosial kontakt, spisetid og fri bevegelse, er det ikke alltid like enkelt å oppfylle behovene i praksis. Hvordan kan vi tilrettelegge best mulig for at hesten får dekket sine atferdsbehov?

Sosial kontakt er utrolig viktig – men legg ikke opp til konflikt. Les etologens råd. Foto: Privat

Sosial kontakt med andre hester

Vi starter med det første behovet – sosial kontakt. Tid sammen med hester, i en fungerende flokk.

– Det er viktig at flokken fungerer, da vi setter hestene sammen på relativt små områder uten mulighet til å komme seg vekk fra hverandre. Det kan gi flere utfordringer, som for eksempel skader. Noen hester fungerer ikke sammen, men tiltak som større plass, å unngå hjørner og god fordeling av ressursene på området kan utgjøre en stor forskjell.

Lie påpeker at mat, vann og ly ikke skal tvinge hestene nærmere hverandre enn de ellers vil være. 

– Plasser maten utover området for å unngå at hestene tvinges sammen. Om hestene er gode venner som uansett gjerne vil spise i nærheten av hverandre, er det mindre viktig å spre maten utover. Er hestene sultne, kan de lettere velge å ignorere trusler fra andre hester for å få muligheten til å spise. Kombinerer du sult og lite spisetid, øker også hestens motivasjon til å forsvare maten. 

Sommerbeite er en god møteplass når en ny flokk skal etableres – med store områder og mye mat over alt. 

Laget for å spise 16 timer i døgnet

– Ideelt sett vil vi at hesten skal ha 16 timer spisetid i døgnet, fortsetter Lie om atferdsbehov nummer to. 

Veldig få hester kan få mat løst i en haug og samtidig ha nok spisetid. Det varierer hvor lang tid hesten bruker på å spise, men om hesten bruker 30 minutter på 1 kilo og 6 kilo, gir det 3 timer spisetid, forteller hun. En sulten hest spiser også raskere – så det blir fort en negativ sirkel. 

– For mange hester vil det si at de enten får altfor mye mat, eller altfor lite spisetid. Noen hester roer inntaket om de vet at mat alltid er tilgjengelig, mens andre vil spise veldig store mengder. Da er vi nødt til å iverksette andre tiltak. Vi kan velge grovfôr med lavere næringsinnhold, eller gi tilgang til havrehalm ved siden av. Ved bruk av havrehalm er hygienisk kvalitet viktig, samt å tilvenne hesten dette, da noen hester vil spise ekstreme mengder, spesielt om de får lite mat og er sultne.

Margrete Lie deler sine tips rundt fôring der hesten hverken får for mye mat eller for lite spisetid. Foto: Privat

Fôrbegrensere er også veldig nyttige, og finnes i mange former. Den vanligste løsningen er finmaskede høynett.  

– Det er viktig å bruke noe som hesten ikke kan skade seg på. Fôrbegrensere av metall sliter veldig på tennene. Hesten bør ha lav spisestilling, samtidig som høynettet ikke må henge slik at hesten kan feste skoen i det. Fôrkasser med høynett i kan være en god løsning, sier etologen.

Matsøk kan også være en effektiv løsning, men dette krever et stort område og et underlag uten sand eller søle. 

– Hos meg tar vi høyposer med 1-2 kilo per hest og sprer dette utover. Det tar noen minutter å legge ut, men hestene bruker flere timer på å spise det. I stedet for strategisk å rydde alt på første runde, beveger de seg hele tiden til neste høydott, og ender med å gå over de samme områdene flere ganger. Hestene får mulighet til å bruke sansene sine og lete etter maten samtidig som de får bevegelse, forklarer Lie, og legger til:

– Min erfaring er at matsøk er mer effektivt enn selv veldig finmaskede høynett. Har jeg hester som må få begrenset mengde fôr, bruker jeg helst matsøk eller en kombinasjon av finmaskede nett og matsøk.

Det er også mulig å supplere med kvister fra trær, for eksempel selje. Pass i så fall på at du ikke bruker giftige tresorter. 

– Her er selje alltid populært, og bjørk liker de når bladene springer om våren. Om sommeren har de tilgang på skog med mye variasjon, og gran foretrekker de fra snøen dekker bakken og frem til en gang i februar eller mars, når sevjen kommer opp i løvtrærne, sier etologen. 

Sammenheng mellom magesår og mange timer uten fôr

Et annet råd er å ha flere fôringsplasser, og at disse plasseres med god avstand. Ofte vil hestene ta en pause før de beveger seg fra den ene til den andre, dersom de ikke er sultne. 

Paddock Paradise-konseptet tar for seg flere mulige løsninger på dette området som man kan hente inspirasjon fra. Det kan ta lengre tid når maten legges ut, men til gjengjeld klarer mange seg med én fôring om dagen, i stedet for fire. Dette avhenger også av at man har et stort nok område.

– Hos meg fôres hestene i utgangspunktet med 10 kilo per hest, og mer når det er kaldt. De får alt i én fôring, og har da enten fri tilgang eller noen få timer uten mat. Da er fôret fordelt i finmaskede nett over et område på cirka 10 mål. Om hestene begynner å mase etter mat, ser jeg på det som et tegn på at de er for sultne, og at jeg må endre fôringsrutinen. Om de rekker å bli sultne, spiser de som sagt raskere, og dette bør derfor unngås. For de mer nøysomme hestene, er treningsnivået også viktig for å kunne ha dem i fornuftig hold, samtidig som de får nok spisetid. Jeg har valgt å sørge for at bevegelsen fra uteområdene gjør at jeg kan fôre hestene som om de er i hard trening. Man kan også gi dem aktiviteten gjennom trening, men jeg hadde hatt utfordringer med å gjennomføre det tidsmessig. I stedet får hestene mosjonen ute, og treningen jeg gjør med dem fokuserer på det vi synes er gøy.  

Fri bevegelse uten menneskelig kontroll

Det siste atferdsbehovet dreier seg om fri bevegelse. Lie er opptatt av å understreke at fri bevegelse og ridning ikke er det samme. 

– Det er viktig for hesten at den får bevege seg fritt og ha valg for hva den gjør med egen kropp. Under trening er det mennesket som bestemmer hva hesten skal gjøre, sier hun. 

Noen ganger er det imidlertid ikke mulig å dekke atferdsbehovene i så stor grad som man ønsker. For eksempel om hesten er skadet og står på boks. Da er det viktig at vi gir dem så mye vi kan, mener etologen. Har vi ikke mulighet til å gi dem fri bevegelse og sosial kontakt, må vi hvert fall sørge for at de får spisetid. 

– Når vi i perioder ikke får gitt hesten det de optimalt sett behøver, bør vi kompensere så godt vi kan på andre måter. Da er det enda viktigere at vi bruker tid sammen med hesten, og sørger for at det er hyggelig for den å være sammen med oss. I tillegg finnes det mange miljøberikelser å implementere. Deriblant kvister, leker og gulrotbiter i en plastflaske. Vurder hvilken effekt miljøberikelsen du legger til har. Om hesten ikke bruker den, gjør den ingen nytte. Vi vil heller ikke at responsen til hesten skal være frustrasjon.

Om miljøet vi tilbyr hestene ikke tilfredstiller atferdsbehovene deres, er sannsynligheten stor for at vi får atferdsproblemer og utfordringer i håndteringen, forklarer etologen. Foto: Privat

Også trening kan fungere som en miljøberikelse, men skal dette ha en positiv effekt på hesten, må treningen være hyggelig for den. 

– Du vil at effekten av treningen skal være at hesten blir rolig og fornøyd – ikke redd, frustrert eller på annet vis stresset. Innlæring av klikkertrening og tenke-oppgaver kan være gode øvelser for å gi hesten mulighet til å tenke uten å bevege seg noe særlig. Om du velger å gjøre det, er mitt råd å passe på at du får hjelp til å gjøre det riktig. Bruk av mat i trening trenger ikke, og skal ikke føre til, at hesten biter eller blir frustrert, sier Lie. 

Dette er første av to saker der Hest.no har snakket med etologen om å forstå hesten og hestens behov. Følg med for sak nummer to.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng