Alle hesteeiere er kjent med hvor utfordrende det kan være å laste hest på henger. Da er det viktig å huske at hesten er redd og stresset, og det eneste som hjelper for en stresset eller redd hest er at du tar deg tid til å bygge tillit og trygghet. Foto: Grete H. M. Jørgensen
Fagstoff

Frykt hindrer læring: Slik lærer dyra

Føler du deg av og til hjelpeløs når Fido trekker i båndet så det føles som skuldra går ut av ledd? Eller blir du frustrert til vanvidd når Blakken nekter å gå på hestehengeren? Det er faktisk mulig å lære våre firbeinte venner sånn høvelig med «folkeskikk».

NIBIO-forsker Grete H. M. Jørgensen er etolog og ekspert på hvordan dyr oppfører seg i sitt naturlige miljø. Jørgensen har blant annet forsket på atferd hos gårdsdyr, som hest og sau. Hun tror det er håp for alle dyreeiere som bare tar seg tid til å sette seg inn i litt grunnleggende læringsteori. 

– Det er spennende hvordan alle dyr er mottagelig for læring. Selv en høne er lærevillig med rett motivasjon, sier Jørgensen.  

Vi mennesker kan være motiverte gjennom svært komplekse målsettinger med til dels langsiktig perspektiv. Dyra våre er heldigvis litt mer impulsive. Men hvordan skal vi gå fram for å få dem til å gjøre som vi vil?

NIBIO-forsker Grete H. M. Jørgensen har dyrevelferd som et av sine hjertesaker. Hun tror alle kan bli bedre dyretrenere hvis vi tar oss tid til å sette seg litt inn i grunnleggende læringsteori. Foto: Grete H. M. Jørgensen

Et ønske om å oppnå eller om å unngå

Har du noen gang tenkt over når du selv lærer best? Sjansen er stor for at du lærer best når du er interessert og motivert. Slik er det med dyra våre også. Motivasjon kan forenklet beskrives som et ønske om å oppnå noe bra eller å unngå noe ubehagelig. 

– Læringsteorien er komplisert, men en av de vanligste treningsmetodene dreier seg om positiv og negativ forsterkning og straff, forteller Jørgensen.

– Enkelt forklart er «forsterkning» noe som øker sannsynligheten for at ønsket atferd oppstår, mens «straff» er noe som reduserer sannsynligheten for at uønsket atferd oppstår på nytt.  «Positiv» betyr at du legger til noe og «negativ» betyr at du tar bort noe, forklarer forskeren. 

Heng med på disse eksemplene: Positiv straff er altså ikke en «god» straff, men en tilført straff. Det kan være et slag med pisken når hesten stopper, eller et nøkk i båndet når hunden bjeffer. Negativ straff er når du tar bort noe som dyret ditt ønsker, som å ta bort en godbit når hunden ikke setter seg på kommando. Negativ forsterkning er når man tar bort et ubehag, som å gi slakkere bånd når hunden slutter å dra. Mens positiv forsterkning er når hunden belønnes med godbiten når den planter rompa på bakken.

Sånn høvelig enkelt og greit. Men vet du når du skal praktisere de ulike variantene?

Oppfordrer til varsomhet ved bruk av positiv straff

Dyr og mennesker lærer best når vi er motiverte til å gjøre endring, men samtidig er avslappet og mottagelige for ny informasjon. Det betyr at vi lærer dårlig når vi er stresset, redde eller sinte. Derfor oppfordrer Jørgensen til varsomhet ved bruk av positiv straff, og særlig straff som fører til smerte eller trussel om smerte. 

« Når vi benytter smertefulle versjoner av straff, eller trussel om smertefull straff, aktiverer vi den delen av hjernen som har med frykt og selvbeskyttelse å gjøre

Grete H. M. Jørgensen 

Både dyr og mennesker lærer best når vi er motiverte til å gjøre endring samtidig som vi er avslappet og mottakelige for ny informasjon. Det betyr at vi lærer dårlig når vi er stresset, redde eller sinte. Nysgjerrighet er det beste utgangspunkt for læring. Foto: Grete H. M. Jørgensen

Bruk av strømhalsbånd på hund er en ekstrem form for positiv straff. Det er heldigvis ikke så vanlig og kan gjøre vondt svært mye verre om det brukes feil. Mer vanlig er det å bruke pisk og sporer i trening av hest. Pisk og sporer bør aldri brukes til å påføre smerte – kun til veiledning som en forlengelse av armen din. Men brukt feil kan de føre til frykt og at hesten går inn i «fight or flight»-modus.  

– Når vi benytter smertefulle versjoner av straff, eller trussel om smertefull straff, aktiverer vi den delen av hjernen som har med frykt og selvbeskyttelse å gjøre. Hesten utskiller stresshormoner og adrenalin, og gjør seg klar til å kjempe eller løpe for livet, forteller Jørgensen. 

– Derfor fungerer det dårlig å bruke positiv straff på en hest som viser uønsket atferd på grunn av frykt. Alle hesteeiere er kjente med utfordringene med å laste hesten på henger. Pisker du hesten om bord, vil den ikke lære å gå bedre på hengeren neste gang. Heller tvert imot!

Det eneste som hjelper for en stresset eller redd hest, er at du tar deg tid til å bygge tillit og trygghet. Å bruke positiv forsterkning for hver millimeter av framgang inn på hestehengeren kan ta lang tid, men resultatet kan man glede seg over neste gang du skal på tur med hesten din. 

Geiter er kjente for å være relativt smarte og ofte svært kreative i sitt ugagn. Har du tenkt på om de kanskje bare er understimulerte? Det samme gjelder mange hunder som blir stresset og begynner å tygge på møbler eller bjeffe på fluer. Har du prøvd å gi dem oppgaver eller leker som stimulerer en problemløsende hjerne? Foto: Grete H. M. Jørgensen

Det er lov å gjøre feil

Har Fido lyst til å stikke ut ytterdøra hver gang den blir åpnet? Hvis du trener hver dag på at han må sitte og se på deg før han blir belønnet med tur, så vil han lære at jo fortere han sitter, jo fortere kommer han ut på tur. Du får en hund som venter på deg, som ikke raser gjennom døra, og dere får en mer kontrollert start på turen. 

Trening av dyr er en tålmodighetsprøve. Ikke forvent for raske resultater, men gi din firbeinte venn tid til å fordøye det du ber den om. Husk at enhver feil er en mulighet for læring. For vi blir gode på det vi trener mye på. 

Trening av dyr er en tålmodighetsprøve. Ikke forvent for raske resultater, men gi din firbeinte venn tid til å fordøye det du ber den om. Foto: Liv Jorunn Hind

Så et siste råd fra forskeren: 

– Ikke vær for streng mot deg selv som dyreeier og trener. Vi gjør alle feil – jeg også. Men det er av feilene vi lærer, og så lenge vi lærer kan vi gjøre det bedre neste gang, sier Jørgensen.

– Står du fast med treningen av dyret ditt, så finnes det mange dyktige trenere som kan hjelpe! Ta kontakt med en trener som har læringsteorien på plass og som bruker metoder som du er enig i, råder Jørgensen.

Dette er en gjesteartikkel først publisert hos NIBIO.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng