Rideskolen kan måtte stenge – frykter for hesteaktiviteten på Stavsplassen
Et vedtatt forbud mot utendørs hestehold kan bety starten på slutten for 200 års hestevirksomhet på Stavsplassen i Gudbrandsdalen – en plass alle i hestemiljøet kjenner til.
Øyer kommune, som eier grunnen og bygningene på Stavsplassen, har vedtatt at bruken av området som uteareal for hest på Stav skal opphøre innen utgangen av juni i år. Dermed kan det ikke lenger være rideskole på senteret.
Det var avisa Gudbrandsdølen Dagningen som omtalte saken først.
– Handler etter føre-var-prinsippet
Bakgrunnen er at Tretten vannverk, som Øyer kommune er ansvarlig for, skal utvides til reservevannkilde, og kommunen vil sikre drikkevannskilden mot forurensning fra hestemøkk.
– Det er ingen formaliteter, bestemmelser, restriksjoner, prøvesvar eller faglige begrunnelser som kan vise til at dette er et reelt problem, sier Therese Heramb, daglig leder ved Stavsplassen SA og Venavind AS, til Hest.no.
Hun forstår alvoret i bekymringen for forurensning av drikkevannskilden, men selv om området er klausulert som drikkevannskilde, finner hun ingen restriksjoner som tilsier at bruk og hestehold er ulovlig eller utgjør forurensningsfare for denne. Hun hevder også at kommunen ikke en gang har vært på besøk for å se på utegangen før vedtaket.
På spørsmål om hva vannprøvene viser, forteller kommunedirektør i Øyer kommune, Trond Henning Klausen, til GD at det ikke har vært noe nytt tilsyn eller undersøkelser nå:
– Vi handler etter føre-var-prinsippet, sier han.
Han peker på kravene til Mattilsynet som faglig begrunnelse for vedtaket, og svarer at kommunen ikke tør å ta sjansen på å ha hester på utegang på Stavsplassen lenger.

- Les mer om hestemøkk: Mye mer enn et avfallsprodukt
En viktig arena for hestemiljøet
Det er halvannet år siden Heramb takket ja til stillingen som ny daglig leder for Stavsplassen SA, som kommunen sammen med lag, foreninger og private er andelseier i. Betingelsen var at hun fikk flytte rideskolen sin, Venavind, og 15 hester, til Stavsplassen.
Det har betydd mye for hestemiljøet i nærheten. Veronica Andresen Jensen er leder i Stav kjøre- og rideklubb. Hun fortviler over vedtaket.
– Vi er mange hestefolk som bruker anlegget, og vi er avhengige av aktivitet på Stavsplassen for at den skal bestå økonomisk. Ved å fjerne rideskolen, fjerner kommunen også en god inntektskilde til Stavsplassen, som igjen berører alle brukerne av plassen, sier hun til Hest.no.
Etter at Heramb flyttet rideskolen til Stavsplassen, har den lokale klubben vokst fra 164 til 205 medlemmer.
– Tidligere var vi en klubb for de med egen hest, fordi vi ikke har hatt rideskoletilbud eller tilbud om leie av hest. Nå får våre medlemmer leie hester av Therese, og det er bare vinn-vinn, sier hun.

Klubben bruker Stavsplassens fasiliteter. I fjor arrangerte de 31 arrangementer for barn og unge i samarbeid med Venavind – mange av dem var gratis eller sterkt rabatterte.
– Takket være rideskolen, får flere delta på arrangementer, og vi får uvurderlig hjelp med dugnadsarbeid og alt rundt, sier Jensen.
I helgen avholdt klubben «pay and ride» på Stav, og det kom deltakere helt fra Dokka, to timer unna, for å stille med rideskolehest leid av rideskolen til Therese Heramb.
Frykter for resten av hesteaktiviteten
Stavsplassen har lang historie som næringsområde for aktiviteter tilknyttet hest – som ride- og kjørestevner, utstillinger, messer og andre arrangementer. Blant annet flere store mesterskap.
– Her holdes det hingsteutstillinger hvert år, Veikle Balder Mesterskapet er blitt avholdt her tre år på rad og i år skal vi holde Landsmesterskap i kjøring og andre distriksstevner. Vi har en feltrittsbane, og tanken var å søke midler til å oppgradere denne, men dette har vi satt på vent nå. Vi har også flere baner og masse utstyr til sprang, dressur og kjøring, stallplass til mange under arrangementer og bra med parkeringsplasser, sier Jensen, og legger til:
– Akkurat nå virker vedtaket å gjelde hest på utegang, men vi frykter at resten av hesteaktiviteten forsvinner neste gang.

I fjor arrangere klubben gratis rideleir for 20 barn med midler de hadde søkt om.
– Dette ønsker vi å fortsette med, da vi legger ned en stor innsats for å kunne yte tilbake til våre medlemmer.
Det er ikke mange rideskoler i området, og 45 minutter å kjøre til de nærmeste store rideskolene. Jensen er veldig overrasket over at det finnes så lite velvilje hos kommunen til å se på løsninger og muligheter.
I et saksframlegg om rehabilitering av lys og rideunderlag i Stav ridehall, skriver kommunen selv at anlegget «tilbyr aktiviteter med betydelig samfunnsverdi» og at «brukerne omfatter et bredt spekter av aldersgrupper, fra barn og unge til voksne, som nyter godt av tilbud som fremmer fysisk aktivitet, sosial inkludering og psykisk velvære».

Kommunen svarer
Hest.no har kontaktet kommunedirektør Klausen, som poengterer at forbudet kun gjelder hester med fast tilhold på Stav.
Han utdyper at avtalen mellom Øyer kommune og Stavsplassen SA gir anledning til oppstalling av hest på Stav, men det forutsetter at hestemøkk på utearealer løpende samles opp, slik at arealer som benyttes til hestehold til enhver tid holdes rene, og at møkka mellomlagres på en måte som sikrer mot avrenning til terrenget og grunnen.
– Hva tenker kommunen om kritikken om at det mangler bevis for at grunnvannet forurenses av hestemøkk fra Stavsplassen?
– Kommunen plikter å sikre drikkevannkilden på best mulig måte. Det må utvises forsiktighet til alle kilder for forurensing. Når eventuelt prøver viser at kilden er forurenset, er det for sent, svarer Klausen, og viser til analyseresultatet fra Askøy i 2019.
– Hva er argumentasjonen for at dere handler etter føre-var-prinsippet?
– Drikkevannsforskriftens § 12 sier at vannverkseier skal sikre at drikkevannet beskyttes mot forurensning. Vannverkseieren skal planlegge nødvendige tiltak for å beskytte vanntilsigsområdet og råvannskilden. Tiltakene skal være basert på farekartleggingen i § 6. Gjeldende klausuleringsbestemmelser er en del av dette.
– Er kommunen innforstått med at vedtaket vil ha stor betydning for brukere av Stavsplassen og hestemiljøet både lokalt og nasjonalt?
– Ja, det er vi, svarer Klausen.
Han påpeker at det har vært e-postkorrespondanse flere ganger vedrørende oppfølging av utegangsarealet, samt et eget møte med deler av styret før krav om opphør ble sendt.
– På hvilken måte er ikke nåværende rutiner for håndtering av hestemøkk tilstrekkelige?
– Vi har registrert oppfølging til nå og konstaterer at det er store utfordringer å etterleve ovennevnte krav. Vi ser i ettertid at kravene vanskelig kan etterleves ved hestehold på permanent basis.
I kommunes vedtak står det at de mener det virker svært vanskelig eller umulig å følge opp fastsatte krav om oppsamling av møkk slik at arealene «til enhver tid holdes rene».
– Det er et relativt begrep. Vi bruker maskiner og redskap, samt egen muskelkraft, trillebår, raker og greip kontinuerlig for å sikre nettopp dette. Ved vårløsning og smelting blir det naturlig nok større mengder, da det som har vært frosset kommer frem, men dette fjernes også. Det er leid inn ekstra containere og det er drevet enorm dugnadsinnsats for å komme i havn så hurtig vi klarer når våren kommer, sier Heramb.
Ønsker å finne en løsning
Heramb understreker at hun har fått tillatelse fra Mattilsynet til å drive rideskole på Stavsplassen, og hun følger de klausuler og soner som er bestemt, samt restriksjonene til vannverket. Men med hest, følger logisk nok også hestemøkk.
Hest.no har fått innsyn i Mattilsynets vedtak om tillatelse til å drive rideskole med fast oppstalling av hest. Det står ingenting om forurensningsfare i tilknytning til utegangen.
Stavsplassen har etablerte rutiner for håndtering av hestemøkk. Hest.no har også fått se dette dokumentet.
Møkk skal til enhver tid fjernes fra Stavsplassens område, og leskur til hester på utegang rengjøres daglig uansett årstid. Uteområder holdes rene om våren og sommeren, og etter at telen har gått, skrapes området med traktor og skjær.
Møkk tømmes i container plassert på betongdekke, som er tett og ikke lekker. Denne skal aldri fylles så full at det renner over kantene.

Daglig leder ved Stavsplassen SA og rideskolen hevder at kommunen ikke har vist seg velvillige til å finne en løsning for hestehold på plassen. Selv er hun åpen for løsninger, og hun mener dessuten at tilsig av overflatevann kan overvåkes, i stedet for å forby hest på utearealer og stenge rideskolen.
– Vi hadde dialog med kommunen om rutiner for håndteringen av møkka da vi startet opp, understreker hun.
Får ikke klage
Stavsplassen SA og Venavind AS har ikke anledning til å klage på vedtaket. Da må det i så fall søkes om dispensasjon hos politikerne.
– Hva gjør dere nå i saken?
– Vi skal gi et motsvar, selv om vi ikke får klage. Hva gjelder det å søke dispensasjon, lurer jeg på hva vi skal søke dispensasjon fra, når vi følger alle gjeldende restriksjonsbestemmelser? sier Heramb til Hest.no.
Hun ønsker at kommunen gjør en undersøkelse og kobler inn et upartisk apparat.
– Hvis ikke kommunen gjør dette, vil vi gjøre det for egen regning, men jeg trodde det var av kommunens interesse med næring på stedet. Det er kommunen som eier anlegget og plassen, og de kommer jo til å ende opp med et tomt anlegg, sier hun.
Vedtaket har skapt engasjement blant lokalbefolkningen, brukere av rideskolen, rideklubben og hestenæringen, og det er opprettet en underskriftskampanje.
– Etter at saken kom ut i media, har vi fått mange støttende meldinger fra folk som engasjerer seg og kommer med innspill. Aktiviteten har jo gått drastisk opp her, med lys i vinduene hele tiden, og det betyr veldig mye for lokale at noen vedlikeholder og bruker selve plassen, sier hun.
– Hva er best tenkelig utfall nå i dine øyne?
– Det er at de faglige vurderingene kommer frem enda bedre, og at kommunen erkjenner at vi har lov til å ha hest på utegang her. Jeg håper det leies inn en ekstern og uavhengig konsulent til å undersøke bunnen og grunnen. Vi har planer om å utvide, med tilbygg og muligheter for flere hester, men da må de kunne gå ute. Vi kan flytte utegangen, som ligger i tillatt sone, ved behov, hvis det er bedre at den ligger lenger unna vannverket. Stavsplassen ser bedre ut enn noen gang, og holdes ved like med folk og aktivitet. Nå har vi etablert oss her, og vi har lyst til å skape et godt hestemiljø i Gudbrandsdalen også videre, sier Heramb.