Ikke hopp over grunntreningen og tilpass deg hestens individuelle behov, er blant veterinærens råd. Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Helse

Veterinæren om holdbarhet: Ri bommer og på tur, la hesten bevege seg ute og plukk opp atferdsendringer

Holdbarhet blir et stadig vanligere samtaleemne. Vi har snakket med veterinær Tobias Wrangberg om temaet. Han brenner for hestevelferd, og kommer her med tips til hvordan du kan sørge for en holdbar hest: – Man skal ikke være redd for å ta imot hjelp, sier han.

– En stor grunn til å ville oppnå en holdbar hest, er ens egen kunnskap. At man hele tiden må strebe etter å lære mer om hvordan hester fungerer. Hvordan bygger hesten kondisjon? Hvordan skal en hest skos? Hvordan trener man hesten fra bakken? Hva har den behov for hva gjelder fôr? innleder Tobias Wrangberg.

Han er veterinær for ungdomslandslaget i sprang og paradressurlandslaget i Sverige. 

Wrangberg mener at det kanskje viktigste av alt i holdbarhetstanken er nettopp egen kunnskap og interesse. 

Et team rundt hesten

– Det er superviktig at man har kunnskap selv, men også at man omgir seg med personer med rett kunnskap, fortsetter han. 

Veterinæren mener at dette er grunnlaget for at en hest skal kunne prestere og fungere optimalt. 

– Uansett nivå, kreves et ganske stort team. Man har seg selv som rytter selvfølgelig, og så har man en hovslager, en veterinær og kanskje en equiterapeut. Hver hest har en gjeng med mennesker rundt seg som jobber for at den skal ha det bra og være holdbar. Derfor er det så viktig at disse menneskene har riktig utdanning, kunnskap og erfaring. Alt henger sammen. 

Tobias Wrangberg jobber som veterinær ved Mälaren Hästklinik, og mener at hans jobb som veterinær er viktig for hestene selv når de ikke er syke eller skadet. Foto: Mälaren Hästklinik 

Jevnlig veterinærsjekk

– Veterinæren bør også være en naturlig del av hestens team. Det er ikke noen man bare skal kontakte når man opplever noe tydelig galt. En veterinær bør jevnlig sjekke hesten selv når den er frisk, fortsetter Wrangberg.

Han forklarer at det på den måten er mye lettere å forhindre større skader. Ser veterinæren hesten når den har det bra, kan vedkommende også raskere oppdage ting som ikke stemmer. 

– Det er mange jeg møter som sier at «min trener sier at hesten ser fin ut». Men en trener eller ridelærer kan ikke klandres for å ikke se problemer på samme måte som en utdannet veterinær. 

Det er veterinærens jobb å finne problemer hos hester, og veterinærer ser på hvordan mange ulike hester beveger seg, noe som gir andre forutsetninger. 

– Og vi er kanskje den eneste av disse yrkesgruppene som får se hestene uten rytter. Det er veterinærens oppgave å undersøke helsestatusen til hesten, så selv om man rir for trener en gang i uken, erstatter ikke det en veterinærs bevegelseskontroll.

– Ikke vær redd for å be om hjelp 

En annen viktig del av holdbarhetstanken, er å ikke glemme hvor vanskelig det faktisk er å ri. 

– Vi streber alle etter at hestene skal bære mer vekt på bakbena, at de skal komme opp med ryggen og bruke magemusklene, slik at de med hevet rygg han bære sin rytter. Men det man skal være veldig ydmyk overfor, er at det er veldig vanskelig å ri en hest fullstendig balansert, løsgjort og rettstilt. Enda det er det som kreves for å øke holdbarheten, sier veterinæren.

– Man skal ikke være redd for å ta imot hjelp. Kanskje har man en trener som kan ri hesten av og til eller jobbe med hesten fra bakken av?

Å bruke equiband er et annet tips til et hjelpemiddel som kan være til hjelp. 

Fordyp deg i ridning

Wrangberg forteller at han selv har konkurrert opp til 1,40-klasser i sprangridning og tidligere jobbet på Grevlunda hos Lisen Bratt Fredricson og Peder Fredricson.

– Det var før jeg begynte å studere til veterinær. 

Og når det gjelder sprangrytter Peder Fredricson, sier veterinæren at han er et forbilde for mange. 

– Det er superbra å la seg inspirere. At man virkelig tenker på hva det er Peder gjør som gjør ham så bra? Det er at han legger veldig mye tid ned i hestene sine, også fra bakken av. Han har veldig god horsemanship. 

Peder er kjent for å fordype seg i ridning, og det synes veterinæren at flere burde gjøre. Å lese seg opp og lære seg ridelære er et godt tips. 

Ikke slurv med grunnridningen

– Har du noen flere konkrete tips om hvordan man kan få en holdbar hest? 

– Alle vil ha en oppskrift, men jeg tror mye handler om å tilpasse seg det enkelte individ. Alle hester har forskjellige behov. 

Men Wrangberg synes variert underlag er viktig. Og man må ta hensyn til hestens alder og tilpasse treningen etter om den er ung eller gammel. 

– Mange hester i dag er ekstremt talentfulle. De har veldig fine gangarter eller god sprangkurve, noe som gjør at man noen ganger kanskje jukser litt og hopper over grunntreningen. 

Hans råd er å ikke slurve med grunnridningen. Styrke og kondisjon legger selve grunnlaget. 

Veterinærens tips for en holdbar hest: 

  • Få hjelp av kunnskapsrike mennesker og ta til deg ny kunnskap.
  • Varier underlag, ri på tur og jobb med bommer uansett gren.
  • Sørg for jevnlig veterinærsjekk av hesten, selv om du opplever at alt føles bra.
  • La hesten gå ute. En hest som går og beiter kan på en naturlig måte strekke ut overlinjen og få kontinuerlig bevegelse hele døgnet. Mye utegang er også bra for hestens luftveier.
  • Lytt til hesten. Lær å plukke opp små atferdsendringer eller endringer under ridning som kan være tegn på at noe ikke er helt som det skal.

Saken er også delt hos Hest.nos samarbeidspartner Hippson

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng