Rytteren peker på to ting som han mener vil kunne revolusjonere sporten. Foto: Crispin Parelius Johannessen
Aktuelt

Per Hendrik Waaler er sikker på at vi har flere avsløringer i vente: – Store ting må skje nå

Sportens største forbilder er under press, og blikket rettes mot de som bestemmer. Per Hendrik Waaler er tidligere norgesmester i dressur ti år på rad og lidenskapelig opptatt av dressurridning, men i over elleve år har han ropt høyt om at endringer må til fra høyere hold. Tiltak som er enkle å iverksette, men kanskje vanskelige å få aksept for.

 

For omkring fire år siden startet Per Hendrik Waaler til start på et dressurstevne i Sverige med sidepull på hesten sin. Hvilket, som kjent, er imot reglementet. Da reiste de fire svenske dommerne seg, tok med seg papirene sine og gikk. Den engelske dommeren ble sittende, og plasserte ham som nummer to i klassen.

– Jeg har dessuten festet tøylen slik at nesereima får trykket ved flere anledninger. Så jeg innrømmer å ha jukset. Og jeg har ikke det minste dårlig samvittighet for det, sier Waaler.

Den tidligere norgesmesteren har akkurat trent en av treåringene sine når Hest,no ringer, og skal kjøre inn høy på løsdriften og fôre lunsj før en ny økt med en fire år gammel unghest venter.

– Hvor mange hester vi har her nå? Det tør jeg ikke å telle. Da finner nok Helene ut at vi må selge, sier han med en liten latter, men innrømmer likevel at han tror tallet ligger på 16 stykker. 

Sammen med sin kone, Helene Waaler, har han i dag tilholdssted i Blekinge i Sverige. Hverdagen går til innridning og utdanning av unghester og treningshester, undervisning, kurs og drift av egen stall. På gården har paret flere dressurelever boende, som undervises og hjelper til med de daglige oppgavene. 

Per Hendrik Waaler mener det er en myte at vi ikke kan tvinge hesten til å gjøre som vi vil, og det har de seneste skandalene i media bevist: – Disse rytterne har funnet et uetisk treningssystem for lydighetstrening som gir resultater i sporten, sier han. Foto: Privat

– Problemene sporten står i nå, kunne vært fikset på en dag, sier han, ganske bastant.

– Men det vil ikke være smertefritt med en slik overgang. Samtidig er det enkle tiltak som skal til. 

Langt ifra noe nytt

Siden sist Hest.no snakket med ham, har det skjedd en hel del. Waaler vet nesten ikke hvor han skal starte. I juli i fjor var det opprettet en underskriftkampanje mot stramme nesereimer etter Falsterbo Horse Show. Et tema som har vært en fanesak for dressurrytteren i mange år, og som han delte sine tanker om. 

For elleve år siden skrev rytteren et brev til det svenske rytterforbundet. Et brev om at endringer måtte til. At bedømmingen han så med egne øyne, ikke var riktig ut ifra hverken reglementet eller etiske prinsipper. 

– Denne debatten er derfor langt ifra noe nytt, men noe folk har ropt høyt om i årevis. Men til de som er enige med meg, har jeg sagt at dette er vår bølge. Det er nå vi må surfe! Det har aldri vært en større sjanse til å skape forandring enn nå. Derfor har jeg igjen kontaktet det svenske rytterforbundet, hittil uten hell. Men jeg er en tålmodig mann, og kan vente på neste avsløring, eller den etter det, for jeg vet at de kommer. Jeg har selv hørt mange grusomme historier, og kan skrive under på at dette bare er toppen av isfjellet.

Nylig tok Waaler også kontakt med Norges Rytterforbund. Hans budskap var tydelig: Hvem nå enn de hadde rådført seg med de siste årene, måtte de slutte å høre på. 

– Vedkommende har gitt dårlige råd. Sporten er på vei i full fart mot stupet, og de som ikke handler i dag, vil holdes ansvarlig. 

– Jeg er moderat i min kritikk – langt ifra ekstrem. Jeg mener tross alt at vi kan få være egoistiske og trene hester så lenge vi tar godt vare på dem, sier Per Hendrik Waaler. Foto: Privat

Mener det som er gjort til nå ikke holder

Siden i fjor sommer har FEIs velferdskommisjon avsluttet sitt arbeid. Nye tiltak er foreslått og iverksatt. Men mest bemerkelsesverdig av alt – sportens «social licence to operate» har blitt kraftig utfordret av skandaler og avsløringer. Først og fremst gjeldende treningsmetoder hjemme, men nå også på verdens største konkurransebaner. 

Sist uke delte svenske Sportbladet en gravesak med bilder som for alvor skapte engasjement i miljøet på et internasjonalt plan. Fotografen bak bildene som ble delt, kunne fortelle at han så blå tunger hos majoriteten av ekvipasjene som startet verdenscupen i dressur i Amsterdam i år. 

– Hva synes du om arbeidet som har blitt gjort på forbundsnivå nasjonalt og internasjonalt?

– De fleste tiltakene er ting som ikke gjør noe av seg. Kandar vurderes å gjøres valgfritt, men de som vil bruke det, vil fortsatt bruke det. Sporer er gjort valgfritt, men i praksis kan alle fremdeles ri med sporer. FEI laget et råd som skulle se på dette, men de har samtidig ikke fulgt rådets forslag. Det får meg til å lure på om det er nødvendig at det blir full stopp før forandringer skjer. Jeg håper ikke det, men time will show. Kanskje er noen fremtidsrettet nok til å innse at store ting må skje nå, ikke når det er for sent, sier dressurrytteren, og fortsetter:

– Vi nærmer oss å miste den sosiale aksepten med stormskritt, på lik linje med dyr i sirkus og pelsdyrnæringen. Og hvis vi ikke kan oppføre oss bedre enn vi gjør nå, har vi egentlig noen rett til å holde på med dette? Andreas Helgstrand kommenterte i fjor at hester er sportsrekvisitter. Da er det ikke rart at mange setter spørsmålstegn ved bruk av dyr i sport. Det gjør jeg selv også noen ganger. 

Nesereimen skjuler problemene

Waaler setter fingeren på problemene. Det er ikke bare de blå tungene. Det finnes mange blinkende varsellamper på at en del Grand Prix-hester i toppen ikke er i balanse eller selvbærende. Da bør de heller ikke få gode poeng. 

– Hvilke tiltak ville du selv iverksatt om du fikk bestemme?

– Nesereimen kommer i første rekke. Slakker vi den, vil hesten offentlig kunne vise hva den mener om vår ridning. Det vil tvinge rytteren til å ri på en annen måte. Jeg har sett rytterne som kritiseres akkurat nå ri i andre settinger, for eksempel på unghester, og skrytt av ridningen deres. Jeg har sett dem lese hestene godt og vise deres virkelige talent, innleder Waaler.

At nesereimen lukker hestens munn, sammenliknes av hesteodontologer med å skjule problemene. Skjule at trykket i munnen krøller tungen dens oppover i ganen under kandarstangen. Og skjule hvilken enorm kraft stangen kan gi. Selv om kontakten i tøylen ser avslappet ut, kan den tilsvare minst fire til fem ganger av kraften man ellers kan påføre, påpeker Waaler. 

– Det er ikke nødvendigvis fordelaktig for hesten at vi rir den, men mitt motto er i alle fall å gjøre så lite skade som mulig, sier dressurrytteren. Foto: Privat

– Sannsynligvis er ikke en gang rytterne selv klar over hvilket trykk de påfører hestens tunge. Personlig mener jeg man ikke trenger bevis for at dette er ukomfortabelt for å forstå at det er feil. Det har ikke engang med hestevelferd å gjøre, men med helt generell ridelære. Vi ønsker at det skal se ut som hesten gjør øvelsene av seg selv, sier rytteren.

– Vi må begynne å premiere annerledes

– Neste punkt, er dømmingen. Vi må begynne å premiere annerledes. Jeg ser ryttere som rir med letthet og i harmoni, og noen av dem har fått kritikk for en for åpen form. Til tross for at hesten går i korrekt form! «I am not going to change», lød det fra en av dem. Det er ikke heldig for sporten at man må være arrogant nok til å ikke gjøre som dommerne sier, sier den engasjerte rytteren, og fortsetter:

– Når jeg trener hester, starter jeg med det letteste, og fortsetter helt frem til jeg finner det enkleste vi har problemer med. Det å se at ni av ti hester i en Grand Prix-klasse ikke gjør en korrekt overgang fra trav eller galopp til skritt, er både skuffende og feil.

Dressurrytteren hevder det eksiterer holdninger som må begraves. Som den gamle bue og streng-tanken i ridning. Han mener bydning er en mental ferdighet som må læres. Foto: Privat

Han utdyper at en korrekt overgang ifølge reglementet stiller krav om en aktiv bakpart, ikke bare en frampart som tar støtet. Sistnevnte er ingen biomekanisk skånsom måte å gjøre en overgang på. 

Det samme gjelder hester som går falskt til tøylen, og som bøyer halsen for å unngå kontakten. Ingen bør ønske å kontrollere hestens hode og hals. Å gå til tøylen, bunner i en kropp i balanse og aksept av bittet. 

– Slik ridning ville ikke en gang fått godkjent av en dommer som visste hva hen så etter. Hva premierer man hvis disse grunnfeilene får passere? Et Grand Prix-program bygger på en lang serie av overganger, og det er tvilsomt at de vanskelige overgangene fungerer optimalt om ikke de enkleste gjør det. Flere dommere peker på en snillere dømming i dag, der ridning som får gode poeng, ville fått underkjent før. Min hypotese er at det henger sammen med at vi vil vise utad at vi er dyktige. Jeg tror vi ville kommet langt med å premiere det som egentlig står i reglementet. 

Prisen å betale for å heve stemmen

Hvorfor har ikke flere gjort og sagt noe før, kan man jo spørre seg. Waaler peker på lite gehør for kritikk i sporten. 

– For meg personlig spiller sportens eksistens ingen stor rolle i praksis, da jeg har et stort marked utenfor sporten. Det er verre for de som er avhengige av konkurranser for å ha levebrød. Jeg vet godt at det finnes mange topptrenere i verden som fortviler over de samme tingene som meg, men en del av deres kunder kommer fra sporten. Også veterinærer har vært tvunget til å holde seg stille lenge, selv om denne normen nå begynner å rakne.

Dessuten vet treneren at det koster å være en såkalt «whistleblower». 

– På konkurransebanen får jeg høflige nikk, men ingen ønsker meg vel. Det er en tøff psykisk påkjenning som jeg vet flere andre engasjerte deler. 

Waaler kjenner flere kritikere og en dyktig fotograf med engasjement for hestevelferd i sporten. Folk han vet sitter på stor kunnskap, og som elsker å snakke om dressurteori. Samtidig er han ikke enig i at man må være på samme nivå som de man retter kritikk mot for å være kritisk. 

– Det er en misforstått oppfatning om at de som er kritiske ikke kan noe og bare vil ødelegge sporten.

Waaler startet selv noen stevner i fjor, og forhåpentligvis vil han starte litt i år også, til tross for at det føles ganske ubehagelig. Han føler seg heldig med å ikke trenge andres godkjennelse for å være fornøyd. 

– Har du vurdert å bli dommer selv?

– Det ville vært en kortvarig erfaring. Ved første stevne ville jeg gitt poeng som skaper ramaskrik, og stått for dem. Da ville jeg ikke blitt invitert til neste stevne, og kurs og eksamen ville vært forgjeves, svarer han. 

Hestevelferd og sport kan gå hånd i hånd

Som tidligere norgesmester i dressur hele ti ganger, vet han at det er mulig at hestevelferd og sport kan gå hånd i hånd. Personlig innrømmer han å ha kommet lenger i denne tankegangen utover det som har med treningen å gjøre.

– Tidligere hadde jeg ikke hestene gående ute, men det greier jeg ikke lenger å la være. Hestene går sammen med andre, uansett hvor høy verdi de har. Men jeg er nøye med hvem jeg setter sammen. Treningsmessig har jeg aldri ridd med hjelpetøyler, og aldri ønsket å ri med stang. Derfor har jeg hatt den hengende løs eller brukt en stang hesten i minst mulig grad merker i munnen. Jeg tror det dessuten er en investering i treningen å ri med en myk hånd og små signaler. 

– Jeg ser ikke hvorfor man ikke skal kunne starte med sidepull dersom hesten ikke kan ha det behagelig med bitt i munnen, sier Per Hendrik Waaler, som rir inn alle unghestene bittløst. Her med hoppa Wilma. Foto: Crispin Parelius Johannessen

Waaler trener ikke unghestene på noen kostnadseffektiv måte, men ser på tiden som en investering. 

– De tingene jeg vil beholde i hesten, taper jeg dersom jeg følger en vanlig utdanningsskala og bruker kortere tid. Jeg ønsker ikke at hesten skal oppleve bittet som en stengt dør. Det gir den et handicap under innridning som kanskje aldri kan omgjøres. I stedet vil jeg at hesten, etter å først ha gått bittløst og deretter med både bittløst hodelag og bitt, skal føle tillit til bittet.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng