Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Fagstoff

Skal man ta ut broddene når man rir på fiber, og hvordan kan man unngå broddetråkk?

Brodding er et tema som ofte åpner opp for diskusjon. Hovslagermester Jamie Skinner svarer på spørsmålene vi alltid har lurt på: Skal man ta ut broddene når man rir på fiber, og hvordan kan man unngå broddetråkk?

Jamie Skinner, som opprinnelig kommer fra New Zealand, er hovslagermester og lærer ved Ridskolan Strömsholm i Sverige. Han mener at det første spørsmålet man bør stille seg før man velger brodder, er: Hvordan ser hestens miljø ut, og hva bruker jeg hesten til? Når det gjelder valg av brodder og hvor mange brodder man skal sette i hver sko, er det mange aspekter å ta hensyn til. 

– Det som er viktig, er at hesten ikke sklir. Det kan føre til skader både for hesten og rytteren. Hvis man for eksempel rir mye i skogen hvor det er bakker og bratte partier, kan fire brodder per sko være nødvendig. Også hester som skal trekke vogn kan trenge fire brodder bak for å få kraft til å skyve fra når det er glatt, sier Skinner. 

– Kan være belastende

– Hvis man bare rir mellom stall og ridehus, kan det ofte være nok med to brodder i hver sko. Det er viktig å huske at mye ridning på hardt underlag med fire brodder påvirker hestens hovvinkel/tåakse og kan være belastende. Draktbrodder på mykt underlag påvirker ikke hovens vinkel, da broddene synker ned i det myke materialet. Hestens størrelse er også en avgjørende faktor for hvordan man skal velge å brodde hesten. En lett ponni klarer seg med lengre og mindre brodder, mens en tung arbeidshest trenger større og høyere brodder. På Ridskolan Strömsholm brukes 8 mm brodder til alle hester om vinteren, forteller Skinner. 

– Hvilke brodder er best for hoven? 

– Jeg anbefaler elitebrodden, som vi selv har veldig god erfaring med på mange forskjellige hester. Elitebrodden, som er litt avrundet i kantene, er vanskeligere å fjerne når den blir slitt, men har den fordelen at risikoen for alvorlige tråkkskader reduseres. Broddens egenskaper som å sikre mot å skli er de samme uavhengig av merke. Jeg har ikke hørt at det skal være noen dårligere eller bedre med tanke på det. 

Slik påvirkes hestens høver 

Høver av dårlig kvalitet kan forverres om vinteren på grunn av vinterskoing og dårligere vekst. Brodden hindrer delvis hestens oppbremsing og belastningsfasen, da hovens bevegelse fremover hindres av broddens evne til å feste seg i underlaget. 

– Skoen og hoven holdes sammen med hjelp av en søm som i hovveggen. Den kraften sømmen utsetter hoven for, kan «rive i stykker» allerede svake hovvegger, noe som kan føre til at skoen begynner å løsne eller tap av sko. Ellers ser jeg ikke at brodder har noen negativ effekt på høvene.

Forebygg broddetråkk

Når det gjelder ridning med brodder, er det mange aspekter å ta hensyn til. Mange velger å ta ut broddene før ridning, mens andre rir som normalt med broddene i. Det kan innebære risiko å ri med brodder, for eksempel tråkkskader i kronranden. 

Ifølge Skiller trenger man ikke å brodde av og på ved skritteturer eller lett ridning, men det kan være nødvendig i andre tilfeller. For å unngå tråkkskader og skader under ridning, finnes det råd. 

– For å redusere risikoen kan man for eksempel plassere broddhullet på innsiden av skoen, mot midten lenger inn, hvis det er slik at hesten har en tendens til å tråkke på seg selv. Det finnes også avrundede brodder, som elitebrodden, som reduserer risikoen for alvorlige skader. Det er viktig å også tenke på at brodder kan forårsake sparkskader på andre hester, sier hovslagermesteren. 

Jamie Skiller i arbeid. Foto: Privat

Skal man ta ut broddene ved ridning på fiber? 

Skiller kan ikke svare ja eller nei på spørsmålet – det er opp til hver enkelt. Men hvis man skal opp i hastighet, ri lenge eller hvis hesten har en skadehistorie i nedre del av beina, bør man vurdere å ta ut broddene før ridning på fiberbunn.

– Vil du forklare hvorfor?

– Det er flere faser i hovens bevegelse, landing, oppbremsing, belastningsfase og overrulling. Oppbremsingsfasen og belastningsfasen hjelper til med å fordele kraften gjennom hoven og benet, noe som kan bli to og en halv ganger hestens vekt ved maksimal belastning. Når vi bruker brodder i forbindelse med fiberunderlag blir disse fasene kortere enn hvis hoven ikke er broddet, og dermed blir dempende evner svekket.

Jamies Skinners tips og triks:

  1. Kjøp riktig verktøy for å lett bytte/fjerne brodder. Broddnøkkel er et veldig nyttig verktøy som med sin lange stang gir mer kraft. Velg for eksempel en i størrelse ⅜ for en 10 mm brodd. Sørg for at hovslageren bruker brodder som passer til verktøyet.
  2. Rengjør rundt brodden før du prøver å skru den løs. Hvis verktøyet ikke sitter riktig på brodden, er det fare for at du avrunder den, og da blir det vanskelig å skru den av.
  3. Bytt ikke brodder selv hvis du synes det er vanskelig eller tungt. Det er sikkert noen i stallen som kan hjelpe deg. Spør hovslageren din om han kan vise deg hvordan du best skal gjøre det på hesten din.

Saken ble først publisert hos Hest.nos samarbeidspartner Hippson. Les mer:

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng