Illustrasjonsfoto av hov med sko. Foto: hesteguiden.com
Innspill

«Å sko en hest er et alvorlig inngrep i naturen»

Til daglig jobber Dag Arild Aarthun som hovslager på heltid i Midt-Norge. Han er blitt utfordret av flere kunder om å dele noen tanker om skoing av hest og om hovslagerfagets framtid.

Jeg deler her mine erfaringer og tanker, men starter med å sitere Erik Håden; «Å sko en hest er et alvorlig inngrep i naturen». For meg betyr det at skoingen må man tilstrebe å gjøre så human som overhodet mulig.

Det er en del snakk om vinkler på høvene, spesielt innen travet. Hvorfor snakkes det om det? Jo, for det er svært viktig at hovvinkelen er riktig i forhold til hestens bygning, så får hovbeinsvinkelen bli som den blir, dette henger jo sammen. Min erfaring er at hovvinkelen har mye å si for hestens bevegelsesmønster. Ved å forandre hovvinkelen, hvis det lar seg gjøre, kan vi endre hestens bevegelser til det bedre eller til det verre.

Jeg blir stadig overrasket over hvor lite som skal til for å påvirke steget, enten det er beskjæring av hoven, eller valg av sko. Når det gjelder belastningen, skal den ligge i midten. Det vil si, midt i leddet. Er en hov eller flere skjevt beskjært, vil hesten selv prøve å få belastningen i midten ved å forskyve belastningen. Dette fører ofte til sekundærskader, ømme ledd og dertil haltheter.

Dag Arild Aarthun, faglært hovslager. Foto: privat

– Hovkapsel og såle må bære i fellesskap

Når det gjelder å rive av skoene i konkurranse (vanlig for travhester), er det som regel en kompensering for dårlig skoing. Man fjerner da «loddet» (skoen) nederst på beinet. Det kan føre til at avvikende bevegelse blir mindre, og det blir ikke så smertefullt hvis et bein treffer et annet bein pga ubalanse. Men dette slipper man for det meste hvis hesten er skodd riktig, det vil si først og fremst belastningen i midten av leddet og at vinklene på høvene er riktig i forhold til hestens bygning.

Noen hester er svært krevende å få skodd slik at de går fri på grunn av at de har et utfordrende eksteriør. Aluminiumsko kan da være et bra alternativ i stedet for jernsko. Men i sjeldnere tilfeller kan det være en fordel å kjøre skoløs i løp, men da må det være høver som tåler den belastningen (nå vet jeg at jeg stikker hånda inn i et vepsebol).

For å få sterke høver, er min erfaring at hoven må beskjæres plant, skoen må være plan (ikke hulslåtte sko). Hovkapsel og såle må bære i fellesskap på skoen (får ikke sålen noe belastning går det beskjed til hjernen, «såle ikke behov»). Når hesten går barfot, bærer alt under hoven i fellesskap. Hvorfor skal ikke hoven gjøre det på en sko? Dette blir jeg mer og mer sikker på fungerer, for jeg har nå skodd flatt i ca 15 år. Jeg bruker heller ikke kapper på framskoene, det gjør at skoen kan tilpasses kortere og trangere uten at hoven tar skade, og har hesten konkav hovvegg, reduseres ofte den konkave voksteren. På noen kommer den helt bort. Det kan igjen resultere til mindre stresset lamellrand (dvs bindingen mellom hovbeinet og hovkapsel). Det er også mindre tapsko etter at jeg begynte med dette.

Hovolje

Når det gjelder å forbedre dårlige/syke høver, er det først og fremst riktig fôr som må til, grovfôr og mineraler. Om dette er på plass, og det fortsatt er problemer, så finnes det masse produkter å bruke. Noe fungerer ikke, og noe fungerer. På 80-tallet lærte jeg at hovolje og fett ikke fungerte, det gjorde bare vondt verre. Men på syke kronrender finnes det salver som virker.

For en del år tilbake fikk jeg en reklame på en hovolje, det var med god dokumentasjon. Jeg tenkte at hvis dette er sant, vil jeg kanskje få bukt med råten mellom skoen og sømniten, som skjer i løpet av beslagsperioden på en del hester. Jeg begynte å bruke oljen, hadde på olje etter at jeg hadde skodd hesten, hver gang. På de hestene som hadde dårlige høver, solgte jeg en boks olje til hesteeieren. Eieren hadde på olje på høvene et par ganger i uka til å begynne med, senere en gang i uka. Allerede på neste skoing var det betydelig bedring. Dette var så bra at jeg turte ikke å slutte med dette. Jeg driver med det den dag i dag og med godt resultat på de fleste hester jeg skor. Bruker man olje for ofte over litt lenger tid, f eks  hver dag, går også det galt. Høvene blir myke. Altså «for mye eller for lite, duger ikke».

– Hvem skal man høre på?

Hvor mye skal, eller kan man ta bort av hoven når man skor? Her er det flere faktorer som spiller inn. Når man slår på en sko forlenger man hoven med den tykkelsen skoen har. For å komme fram til en riktigst mulig vinkel, må man i de fleste tilfeller ta ganske mye hov etter min mening. Jo lengre og større høvene er, jo mer belastning blir det på skjelett, sener og ligament («vektarmen blir større»). Dette handler om ren fysikk. Kan ikke gå inn på alle detaljer her.

Å være hesteeier kan ikke være bare enkelt. Ta bare dette med skoing, hvem skal de høre på? Hvilke hovslagere har rett? Det er mange meninger der ute. En del hesteeiere, spesielt innen travet, har selv prøvd å sette seg inn i noe av skoingens verden, for at de ønsker så inderlig vel at hesten deres skal fungere best mulig. Er det problemer med balansen i hesten, diskuterer disse folka seg i mellom og med hovslageren. Når det skal skos, kommer de også med forslag på hvordan hoven skal beskjæres, og hvilken type sko og eventuelt såler som skal brukes. De kan ha en god del kunnskap, men er ikke i stand til å utføre selve skoingen i praksis. Disse hestefolka liker jeg. Vi kan diskutere oss fram til ei skoing som fungerer til hesten. Eller vi kan prøve ut forandringer som kan fungere, eller ikke fungerer i det hele tatt.

Kommunikasjon med hesteeierne om hvordan det skal skos, og hva som eventuelt skal prøves, er gull verdt for meg. Jeg har vært med på prosjektet «Til start» i Det Norske Travselskap siden det startet, og fått anledning til å formidle litt kunnskap også der.

Feil bruk av ressurser

Men nå skjer det noe når det gjelder hovslagerfaget i Norge. Det arbeides med å opprette en fagskole etter engelsk modell på Starum. Men retningen som nå stakes ut tror jeg ikke er den beste veien å gå. Jeg mener det er feil bruk av ressurser. Dette er å gjøre de som er gode fra før enda bedre. Grunnen til at jeg mener det, er at det er opptaksprøver til fagskolen. Mye av all utdanning her i landet går i retning av mer og mer teori rundt det som faget egentlig handler om. Inntrykket mitt er at England er gode på dette. Det blir så mye om og men før vi kommer til saken.

Hovslager Magnus Magnusson laget boka «Hovvård ock Hovbeslag» ca år 1980. Medforfatter i boka var blant andre Erik Håden. Disse hovslagerne visste hva som skulle til for å få skodd en hest skikkelig. Har man den boka som basis kommer man langt. Det skulle heller vært arbeidet for å få til en hovslagerskole på Starum for nybegynnere og de som har «jukset» i faget en stund. Her må det gjerne være opptaksprøver.

Må kunne sikte

Hovslagerfaget er et praktisk fag. Min læretid i faget startet i kløvkompaniet brigade nord. Hovslageren på smia i kløvkompaniet sa at det var én egenskap han så etter når han plukket ut hvem som skulle få opplæring i å sko hest. Og det var om personen kunne sikte, altså å se om noe var skjevt eller beint. Denne egenskapen kan jeg aldri lære noen, sa han. Dette er en medfødt egenskap, men alt det andre kan læres. Dette tror jeg er sant. For en tid siden var det en person som fortalte meg at han hadde prøvd å bli murer i to år. Men han måtte gi opp på grunn av at han ikke klarte å se om gulvene han var med å støpe var rette eller skjeve.

Konklusjonen for meg er at alle ikke kan lære alt. Skal vi få gode hovslagere er det de som er egnet som må læres opp, det vil si at de som har øynene på «rett plass» og kan sikte. Det er her problemet ligger angående god eller dårlig skoing, slik jeg ser det. 

Jeg sitter tilbake og undrer meg over hvilke hovslagere hesteeierne og hesteorganisasjonene ønsker seg, og hvordan kan det være lurt å legge opp en utdanning som gjør at kvaliteten på skoingen jamt over i landet vårt blir bedre?

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng