Her er en hov som er skodd med ekstra beslag for å rett opp en negativ hovbeinsvinkel. Se hele bilde-seriern lengre nede i saken. Foto: Aksel Vibe
Fagstoff

– Det er lett å redusere kapasiteten til hesten ved å sko feil

Aksel Vibe har spesialisert seg på ortopedisk skoing. Han legger vekt på tidlig oppfølging og korrekt skoing for forebygging av skader. – Korrigeringer kan gjøres på føll og unghester, mens på voksne hester kan man bare kompensere for feilene hesten allerede har, sier Vibe.

– Hva er det viktigste i din jobb som hovslager?

– Å beskytte investeringen det er å ha en hest! Man investerer både penger, tid og følelser i en hest, og det er min jobb å ta vare på den investeringen. Alle hester har en viss kapasitet i seg selv. Det går ikke an å sko en hest til bedre kapasitet, men det er lett å redusere kapasiteten til hesten ved å sko feil, sier Aksel Vibe (47).

Han har viet mesteparten av sin karriere til skoing av sprang- og dressurhester, og noe innen galoppsporten. Han har flere gullmedaljer i NM samt et EM-gull for hovslagere. De siste årene har han spesialisert seg på ortopedisk skoing (en behandlingsform hvor man legger beslag for å avlaste strukturer i hoven eller hestens bein), og skoing i sammenheng med haltheter og sykdommer.

– Til og med jeg, som har dedikert hele livet mitt til dette, ser min begrensning og vet at jeg ikke kan bli best på alle områder. Det kommer til et punkt hvor man må spesialisere seg, sier 47-åringen som skodde sin første hest som 12-åring og gikk videre i lære på Veterinærhøgskolen via Starum. Nå jobber han som konsulent for Mustad og holder kurs og foredrag i tillegg til å sko.

Aksel Vibe er blitt europamester i hovslaging. Han er også blitt norgesmester og nordisk mester flere ganger, og har deltatt i VM. De siste årene har han spesialisert seg på ortopedisk skoing. TGN-foto/LB

Kommunikasjon er viktig

– Hva er den største utfordringen du møter på som hovslager?

– Kommunikasjon! Det er viktig at man involverer hovslageren i alt som har med hesten å gjøre. Vi kan bruke skoingen til å avlaste spesifikke strukturer, og jo mer vi vet, jo større sannsynlighet er det for at vi kan hjelpe. Riktig skoing kan hjelpe rehabiliteringen av skader.

– Forebygging også. Ta for eksempel gaffelbåndskader. Ofte ser man at en slik skade kunne vært kompensert for tidligere. Når jeg ser på hestebein, ser jeg etter hva som kan gå galt. Det har med hvordan hestens eksteriør er, og hvordan den beveger seg. Er beinstillingen avvikende, blir det feilbelastning. En skade kommer som regel av en overbelastning. Jobben min er å kompensere for det, og passe på at skjevheten ikke blir større, seier Vibe og legger til:

– Korrigeringer kan gjøres på føll og unghester, mens på voksne hester kan man bare kompensere for feilene hesten allerede har. Det er mange skjevheter hester sliter med senere, som kunne vært redusert ved riktig oppfølging som føll. Jeg anbefaler derfor at alle får en hovslager til å se på føller allerede når det er to-tre uker gammelt, og deretter hver sjette uke.

– Hva er det første du gjør når du skal sko en ny hest?

– Først må jeg få en anelse om hvordan hesten står, og vurdere hvert bein. En hest kan ha fire ulike bein. Dessuten ser jeg alltid på hvordan hesten går. I 1/10 tilfeller beveger hestene seg på en annen måte enn hvordan de står. Slitasjen på skoene sier også noe om bevegelsesmønsteret. Over tid kan man finne ut hva som er normalt for den hesten. Dersom slitasjemønsteret på skoene endres, kommer det gjerne en halthet. Noen ganger kan man på den måten oppdage haltheten før den kommer, sier Vibe.

Alle strukturer skal belastes likt

Han mener det er viktigere å tenke forebygging enn behandling.

– Vil du at hesten din skal starte til den er ti år uten å måtte behandles, er det viktig at den er riktig skodd. Da blir det en mer holdbar hest.

– Hvordan skor man for å få en mest mulig holdbar hest?

– Det man skal tenke på er at beskjæringen av hoven skal i prinsippet være utført slik at alle strukturer belastes så likt som mulig i alle faser av steget, mener Vibe.

En av ringvirkningene av skjevbelastning, kan være hovsprekker.

– Hovsprekker, av typen som blør og er alvorlige, kommer av en ubalanse i hoven. Da må man først finne årsaken, og så fikse hovsprekken. Har hesten hovledd- eller tåleddproblemer anbefaler jeg å ta røntgen, og sko etter det. Men dersom noen strukturer i beinet belastes mer enn andre på grunn av måten hesten er skodd på, øker sjansen for halthet.

Her vises et eksempel på en hest med negativt vinklet hovbein. Ved hjelp av skoingen rettet hovbeinet seg fra 4,7 grader negativ hovbeinsvinkel, til 3,5 grader positiv vinkel på bare to måneder. Foto: Aksel Vibe

– Roten til alt vondt

Han fortsetter:

– Hvis man mener hesten bør gå skodd på en spesiell måte for best mulig prestasjon, kan det gjøres for en en periode, men da må man vite hva annet man påvirker. Kanskje må man tilpasse treningen for den perioden. Så bør man alltid gjøre alt for å komme tilbake til det naturlige for hesten så fort som mulig.

– For eksempel en lang tå påvirker det meste; ledd, hovsenebein, sener og ligamenter. Det er roten til alt vondt! Effekten av det kan man få på en annen måte, for eksempel ved ulike typer beslag, som en tyngre sko med såle, mener Vibe.

– Underskutte drakter betyr at posisjonen på hovbeinet er for lav bak. Da er det interessant å vite hvordan hovbeinet ligger. Det kan man rette noe på. Få ting er mer skadelig for beinet enn akkurat det.

Han mener eksempler som lang tå og underskutte drakter alltid vil by på problemer for ledd, sener eller ligamenter i lengden.

– Det er bare et tidsspørsmål! Det er spesielt viktig å være oppmerksom på hos løpshester, for de har en enorm psyke. Man ser gjerne ikke haltheter. En prestasjonssvikt kan komme lenge før en halthet. Da er vi tilbake på det jeg sa med at det er lett å redusere en hests kapasitet gjennom feil skoing.

Vanskelig å vurdere sårbeinthet

– Hvor ofte anbefaler du å sko en hest?

– Alt fra tre til seks uker. For en vanlig, frisk hest uten spesielle utfordringer, så seks uker.

– Hva mener du om å ha hesten skoløs?

– En gammel smed sa en gang; Den beste kuren mot dårlig skoing er å ta av skoene. I mange tilfeller hvor hesten presterer bedre barfot, er det fordi den ikke er optimalt skodd. Spørsmålet er egentlig ikke når vi kan ta av skoene, men når vi skal slå dem på, sier Vibe og utdyper:

– Hesten skal skos når den enten blir sårbeint, eller feilbelaster og må beskytte hoven. Mange hester kan fint gå uten sko i perioder, men går hesten sårbeint over tid, kan det føre til varige skader i hoven. Det er ofte vanskelig å bedømme om en hest er sårbeint, for den trenger ikke å være halt. I de aller fleste settinger er det nødvendig med sko for en hest som blir mye brukt, for feste, beskyttelse av hoven og man trenger ikke tenke på om hesten sliter hoven skjevt eller er sårbeint.

– Det meste har ingen effekt

– For hester med dårlig hovvekst og hovkvalitet finnes det mange produkter man kan påføre og tilskudd man kan gi. Hva mener du om effekten av det?

– Det meste har, etter min mening, ingen effekt. Produkter man for eksempel smører på kronranden kan heller føre til ubehag for hesten eller dårligere hovvekst. Jeg er ikke noe fan av det. Fôring og næringsopptaket er en viktig del av god hovvekst, og ved sykdom eller problemet med næringsopptaket, kan tilskudd være nødvendig. Skal du bruke ett tilskudd, er det Farrier’s Formula. Det har jeg sett virker, sier Vibe.

– Hva med hovolje- og fett?

– Det er mest for syns skyld. Det man har sett, er at hoven trives best i et stabilt klima. Det vil si at hvis hesten står ute i en gjørmete luftegård, og kommer inn i tørr flis, vil forskjellen være stor. Det kan for eksempel bidra til at sko løsner. Det man kan gjøre da er å smøre på et lag med hovolje etter at man har spylt hesten bein, for å få en mer jevn overgang. Venter man til hesten er tørr, er det for sent. Men hoven tar opp veldig lite, det er kun én tredjedel av den nederste delen på hoven som tar opp noe, for det er der hovveggen er mest slitt.

– Ved tørre luftegårder har ikke hovoljen noen effekt. Det er fuktighetsvariasjonen som har noe å si. Man bør forøvrig ikke la hesten tørke inne med gjørme på høvene, da det trekker fuktigheten ut av hoven, sier Vibe.

Sur stråle er noe mange har sett, og det kan ifølge Vibe være årsak til halthet.

– Det viktigste er godt renhold i hoven. Tenk på det som en smittsom sykdom. Enkelte hester er mer mottakelige for den type bakterie som bryter ned hoven enn andre. Jo mer bakterier som er i omløp, jo større sjanse er det for å få sur stråle. For eksempel er skrittemaskiner store smittekilder. Derfor bør man spyle hesten under beina etter det. Har hesten først fått sur stråle, er det flere produkter mot det som kan hjelpe.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng