Mia Dyb Wangsmo forteller at løsningen gir henne mer tid til å være sammen med hestene i ro og fred, uten å gjøre noe. Foto: Privat
Hestehold

– Generelt erfarer jeg at løsningen har flere gode helseeffekter for hestene

Mia Dyb Wangsmo ønsker å spre ordet og rekruttere flere til å starte med «Paddock Paradise» i Norge. Hun forteller at disse fire punktene er en god begynnelse: et gjerde du lett kan flytte på, høystasjoner, en flokk med flere hester og vannstasjoner andre steder enn der fôret er.

Paddock Paradise handler om å tilby hesten et bevegelig liv på dens egne premisser. Det er ikke så mange anlegg med denne utegangsløsningen i Norge, mye på grunn av det norske klimaet og terrenget, tror Mia Dyb Wangsmo:  

– Vi må bruke de rasene og de utfordringene vi har her til vår fordel. Selv om det er en del ulendt terreng, mye nedbør og gjørme, finnes det løsninger. Det gjelder bare å være litt kreativ, og tenke utenfor boksen, sier hun, og fortsetter:

– Mange tror man må ha et veldig stort område for å ha utegang, men «Paddock Paradise» er en fin mellomting der hestene likevel får levd tilnærmet slik de ville levd i det fri.

Dette er andre sak om Paddock Paradise. Les den første her:

Da Wangsmo ikke fant utegangstilbudet hun ønsket for hestene sine, tok hun saken i egne hender. Foto: Privat

– Jeg prøver å rekruttere folk

Wangsmo hadde tidligere hatt hestene sine på en vanlig stall, men skjønte fort at dette var noe hun ville teste ut. Hun søkte kunnskap og inspirasjon, og flyttet fra Bergen til Tysnes, der hun kjøpte en egen gård på ti mål. I det ulendte terrenget får hestene bevegd seg i ulikt tempo og på ulikt underlag.  

– Det var lite nok til at jeg klarte å håndtere området på egenhånd, men stort nok til at hestene fikk den friheten jeg ville gi dem. De får ha sitt eget liv i en menneskelig verden.  

Kort tid senere opprettet hun Facebookgruppa Paddock Paradise Norge. De siste par årene har den vokst til å få nesten 1800 medlemmer.  

– Jeg prøver å rekruttere folk. Bergen har dårlig med utegangstilbud, og det har nok noe med klimaet å gjøre. Men det handler bare om viljen. Du kan fint ha «Paddock Paradise» selv om du har et gjørmete område og mye nedbør, sier hun, hvilket hun vil komme tilbake til.  

Ønsker å gi en følelse av et uendelig område

I stedet for store åpne områder, er visjonen å lage og gjerde inn stier der hestene kan bevege seg rundt. Det vanligste er å sette opp en hovedsti formet som et åttetall, eller en rund sirkel, som en travbane. Wangsmo forklarer at det er flere grunner til dette:  

– Man tilstreber minst mulig hjørner. Dette er for at hestene skal kunne løpe rundt uten å bli fanget av hverandre, og for å gi en følelse av at området er uendelig. Denne hovedstien skal gjerne være stabil, og der skal hestene kunne gå og gå uten at det er noe som stopper dem opp.  

Høynett kan henges opp i trær eller på stolper, eller ligge i kasser eller på bakken. Foto: Privat

I tillegg til en hovedsti lager man ofte flere mindre stier. Disse kan også stenge av ulike deler, fjerne gjørmete områder og lage hjørnene på yttergjerdet rundere.  

– «Paddock Paradise» består av et yttergjerde og indre gjerder. Yttergjerdet kan være et permanent og solid gjerde. Det indre gjerdet må du kunne flytte på for å lage stier. Noen av stiene hos meg er menneskelaget, andre har hestene laget. Man kan enten se hvor hestene går, og gjerde inn deretter, eller sette opp gjerder som gjør at hestene må tilpasse seg, sier hun.

– Har du tips til hvilken type indre gjerde man bør gå for? 

– Enkle plaststolper kan kjøpes mange steder, og er enkle å flytte på. Jeg foretrekker strømtau fremfor strømtråd. Har hesten respekt for strøm, kan man tilføre det. Da synes jeg solcelleapparat er det enkleste, som du slipper å koble til. En sjelden gang må jeg lade det i stallen, men så driver solen det videre. Det er veldig greit på områder der det er vanskelig å koble til et annen strømnett.

Ypperlig for hester som sliter med overvekt eller forfangenhet

– «Paddock Paradise» er en utegang, men ikke alle uteganger er «Paddock Paradise». Min løsning er innholdsrik, med ulike stasjoner spredt rundt, med elementer som underholder eller dekker naturlige behov. Vannkilden er alltid et stykke unna maten, slik at de får en naturlig gange mellom vann og mat. Dette er også en annen måte å tilstrebe livet de ville hatt i naturen.

– Noen liker å ha en fast fôringsstasjon, men det kan virke mot sin hensikt. Da vil hestene automatisk oppsøke disse stedene og lete etter mat. I stedet legger jeg ut flere høynett ulike steder på stien, men forskjellige typer høy og mengde, sier Wangsmo, og utdyper:

– Dette gjør løsningen ypperlig for hester som sliter med overvekt eller forfangenhet. Høyet med mye energi plasserer jeg gjerne i ulendt terreng, mens høyet med mindre energi er lettere tilgjengelig. Løsningen er som en veldig stor sykeboks for hester som ikke bør stå på gress.

– Det eneste som er slitsomt er å fylle dem, sier Wangsmo. Høynett uten knuter mellom rutene sliter minst på tennene. Skjermdump: Hööks

– Hvorfor bruker du høynett til all fôring av grovfôr, og hvordan?

– Med høynett kan man henge opp fôret, eller la det ligge på bakken. Det vil forlenge tiden hesten bruker på å spise det opp. Ved hovedstasjonene har jeg egne plastkasser nettene ligger i, slik at hestene spiser med hodet nede. Dersom jeg henger nettene opp i døde trær eller på stolper, sørger jeg for å montere dem fast nok, så de ikke dingler. Dette vil minske risikoen for nakkesleng. Jeg henger dem både høyt oppe og lavt nede, så hesten ikke har samme stilling hele tiden. Har man nettene flere steder, kan hesten selv velge hva den ønsker å spise fra. Men dette er også en grunn til at jeg har alle hestene barfot, slik at de ikke skal sette seg fast, sier Wangsmo.

– Hva slags høynett bør man bruke?

– Noen høynett sliter mer på hestens tenner enn andre. Nett med knuter per maske eller med metall kan slite mer, men myke nett og noen typer fiskenett fungerer bedre. Selv er jeg fornøyd med de firkantede som blant annet selges hos Hööks.  

– Det finnes mange gode løsninger der ute

Wangsmo forteller at hun ikke ønsker verken sko eller dekken på hestene sine. Hun vil at de skal bygge skikkelig pels som tåler vær og vind. En stor og tørr liggehall er derfor viktig.  

– Med tilgang på grovfôr 24 timer i døgnet, skur med tak og skog, har de et godt grunnlag for å tåle været, sier hun, og fortsetter:  

– En av hestene mine hadde våteksem og tidligere krysslammelse. Etter at hun kom til meg, har hun ikke slitt med noen av delene. Generelt erfarer jeg at løsningen har flere gode helseeffekter for hestene, blant annet fordi de får de jevn og mild mosjon. Også behandlerne mine har påpekt at hestene har lite stivheter og smerter.    

– Det finnes mange gode løsninger der ute. Et kjedelig, flatt område uten noe å klatre på, kan man gjøre mer spennende ved å få inn noen hauger med sand, lage noen bakker, eller kanskje en dam. Man kan også tilføre stokker og steiner hestene må gå forbi eller over. Trær er fine hindringer som hestene kan tygge på, klø seg på eller få skygge og ly fra, sier hun, før hun avslutter:

– Løsningen min er i konstant utvikling, og jeg er ingen ekspert. Men jeg ønsker å inspirere andre, og håper å kunne invitere folk hit i fremtiden for å vise en måte å løse det på. 

– Med tilgang på grovfôr 24 timer i døgnet, skur med tak og skog, har de et godt grunnlag for å tåle været, sier Wangsmo. Foto: Privat

Det er også mye inspirasjon å finne på YouTube, Instagram og Pinterest for spesielt interesserte, ved for eksempel å søke på brukere og hashtags. I Facebookgruppa Paddock Paradise Norge kan man stille spørsmål og se andres tips og triks. Det finnes også flere utenlandske grupper på Facebook.

Wangsmo tisper også om Facebooksiden Paddock Paradise Track System - Natural Enrichment for Horses, og tipser om boka «Paddock Paradise: A guide to natural horse boarding» av Jamie Jackson. Konseptet bygger på studier av hvordan villhester lever i det fri, og er form for «track system». 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng