– Generelt erfarer jeg at løsningen har flere gode helseeffekter for hestene
Paddock Paradise handler om å tilby hesten et bevegelig liv på dens egne premisser. Det er ikke så mange anlegg med denne utegangsløsningen i Norge, mye på grunn av det norske klimaet og terrenget, tror Mia Dyb Wangsmo:
– Vi må bruke de rasene og de utfordringene vi har her til vår fordel. Selv om det er en del ulendt terreng, mye nedbør og gjørme, finnes det løsninger. Det gjelder bare å være litt kreativ, og tenke utenfor boksen, sier hun, og fortsetter:
– Mange tror man må ha et veldig stort område for å ha utegang, men «Paddock Paradise» er en fin mellomting der hestene likevel får levd tilnærmet slik de ville levd i det fri.
– Jeg prøver å rekruttere folk
Wangsmo hadde tidligere hatt hestene sine på en vanlig stall, men skjønte fort at dette var noe hun ville teste ut. Hun søkte kunnskap og inspirasjon, og flyttet fra Bergen til Tysnes, der hun kjøpte en egen gård på ti mål. I det ulendte terrenget får hestene bevegd seg i ulikt tempo og på ulikt underlag.
– Det var lite nok til at jeg klarte å håndtere området på egenhånd, men stort nok til at hestene fikk den friheten jeg ville gi dem. De får ha sitt eget liv i en menneskelig verden.
Kort tid senere opprettet hun Facebookgruppa Paddock Paradise Norge.
– Jeg prøver å rekruttere folk. Bergen har dårlig med utegangstilbud, og det har nok noe med klimaet å gjøre. Men det handler bare om viljen. Du kan fint ha «Paddock Paradise» selv om du har et gjørmete område og mye nedbør, sier hun, hvilket hun vil komme tilbake til.
Ønsker å gi en følelse av et uendelig område
I stedet for store åpne områder, er visjonen å lage og gjerde inn stier der hestene kan bevege seg rundt. Det vanligste er å sette opp en hovedsti formet som et åttetall, eller en rund sirkel, som en travbane. Wangsmo forklarer at det er flere grunner til dette:
– Man tilstreber minst mulig hjørner. Dette er for at hestene skal kunne løpe rundt uten å bli fanget av hverandre, og for å gi en følelse av at området er uendelig. Denne hovedstien skal gjerne være stabil, og der skal hestene kunne gå og gå uten at det er noe som stopper dem opp.
I tillegg til en hovedsti lager man ofte flere mindre stier. Disse kan også stenge av ulike deler, fjerne gjørmete områder og lage hjørnene på yttergjerdet rundere.
– «Paddock Paradise» består av et yttergjerde og indre gjerder. Yttergjerdet kan være et permanent og solid gjerde. Det indre gjerdet må du kunne flytte på for å lage stier. Noen av stiene hos meg er menneskelaget, andre har hestene laget. Man kan enten se hvor hestene går, og gjerde inn deretter, eller sette opp gjerder som gjør at hestene må tilpasse seg, sier hun.
– Har du tips til hvilken type indre gjerde man bør gå for?
– Enkle plaststolper kan kjøpes mange steder, og er enkle å flytte på. Jeg foretrekker strømtau fremfor strømtråd. Har hesten respekt for strøm, kan man tilføre det. Da synes jeg solcelleapparat er det enkleste, som du slipper å koble til. En sjelden gang må jeg lade det i stallen, men så driver solen det videre. Det er veldig greit på områder der det er vanskelig å koble til et annen strømnett.
Ypperlig for hester som sliter med overvekt eller forfangenhet
– «Paddock Paradise» er en utegang, men ikke alle uteganger er «Paddock Paradise». Min løsning er innholdsrik, med ulike stasjoner spredt rundt, med elementer som underholder eller dekker naturlige behov. Vannkilden er alltid et stykke unna maten, slik at de får en naturlig gange mellom vann og mat. Dette er også en annen måte å tilstrebe livet de ville hatt i naturen.
– Noen liker å ha en fast fôringsstasjon, men det kan virke mot sin hensikt. Da vil hestene automatisk oppsøke disse stedene og lete etter mat. I stedet legger jeg ut flere høynett ulike steder på stien, men forskjellige typer høy og mengde, sier Wangsmo, og utdyper:
– Dette gjør løsningen ypperlig for hester som sliter med overvekt eller forfangenhet. Høyet med mye energi plasserer jeg gjerne i ulendt terreng, mens høyet med mindre energi er lettere tilgjengelig. Løsningen er som en veldig stor sykeboks for hester som ikke bør stå på gress.
– Hvorfor bruker du høynett til all fôring av grovfôr, og hvordan?
– Med høynett kan man henge opp fôret, eller la det ligge på bakken. Det vil forlenge tiden hesten bruker på å spise det opp. Ved hovedstasjonene har jeg egne plastkasser nettene ligger i, slik at hestene spiser med hodet nede. Dersom jeg henger nettene opp i døde trær eller på stolper, sørger jeg for å montere dem fast nok, så de ikke dingler. Dette vil minske risikoen for nakkesleng. Jeg henger dem både høyt oppe og lavt nede, så hesten ikke har samme stilling hele tiden. Har man nettene flere steder, kan hesten selv velge hva den ønsker å spise fra. Men dette er også en grunn til at jeg har alle hestene barfot, slik at de ikke skal sette seg fast, sier Wangsmo.
– Hva slags høynett bør man bruke?
– Noen høynett sliter mer på hestens tenner enn andre. Nett med knuter per maske eller med metall kan slite mer, men myke nett og noen typer fiskenett fungerer bedre. Selv er jeg fornøyd med de firkantede som blant annet selges hos Hööks.
– Det finnes mange gode løsninger der ute
Wangsmo forteller at hun ikke ønsker verken sko eller dekken på hestene sine. Hun vil at de skal bygge skikkelig pels som tåler vær og vind. En stor og tørr liggehall er derfor viktig.
– Med tilgang på grovfôr 24 timer i døgnet, skur med tak og skog, har de et godt grunnlag for å tåle været, sier hun, og fortsetter:
– En av hestene mine hadde våteksem og tidligere krysslammelse. Etter at hun kom til meg, har hun ikke slitt med noen av delene. Generelt erfarer jeg at løsningen har flere gode helseeffekter for hestene, blant annet fordi de får de jevn og mild mosjon. Også behandlerne mine har påpekt at hestene har lite stivheter og smerter.
– Det finnes mange gode løsninger der ute. Et kjedelig, flatt område uten noe å klatre på, kan man gjøre mer spennende ved å få inn noen hauger med sand, lage noen bakker, eller kanskje en dam. Man kan også tilføre stokker og steiner hestene må gå forbi eller over. Trær er fine hindringer som hestene kan tygge på, klø seg på eller få skygge og ly fra, sier hun, før hun avslutter:
– Løsningen min er i konstant utvikling, og jeg er ingen ekspert. Men jeg ønsker å inspirere andre, og håper å kunne invitere folk hit i fremtiden for å vise en måte å løse det på.
Det er også mye inspirasjon å finne på YouTube, Instagram og Pinterest for spesielt interesserte, ved for eksempel å søke på brukere og hashtags. I Facebookgruppa Paddock Paradise Norge kan man stille spørsmål og se andres tips og triks. Det finnes også flere utenlandske grupper på Facebook.
Wangsmo tisper også om Facebooksiden Paddock Paradise Track System - Natural Enrichment for Horses, og tipser om boka «Paddock Paradise: A guide to natural horse boarding» av Jamie Jackson. Konseptet bygger på studier av hvordan villhester lever i det fri, og er form for «track system».