De tre firbente vennene til Malin Borgersen lever i en utegangsløsning som vil holde dem aktive og selvstendige hele døgnet. Foto: Privat
Hestehold

– Det gleder meg at flere bygger aktive uteganger med spor

Trekløveret til Malin Borgersen går omtrent ti kilometer i døgnet. Hvordan? Takket være «Paddock Paradise»-løsningen hun har bygget på Stall Venstrebak i Åmot. Hun mener det fremmer hestevelferden at stadig flere ryttere har hestene sine på utegang sammen med andre hester.

Konseptet «Paddock Paradise» ønsker å tilrettelegge for en utegangsløsning der hestene lever tilnærmet slik de ville levd i det fri.

Malin Borgersen hadde alltid hatt hest på ridesenter med vanlige paddocker der hestene stod alene. Men treneren hennes startet med utegangskonseptet allerde i 2004, og informerte henne om fordelene med det naturlige hesteholdet.

– De fleste staller i dag er tilrettelagt for mennesker med varme, dusjer og sikkerhet i form av høye vegger og gjerder. Da jeg og mannen min kjøpte et småbruk i desember 2017, startet jeg å leke med tanken om hva slags hestehold jeg skulle velge. Vi hadde to jorder av grei størrelse, som tidligere var brukt til dyrefor. Så spesielt spennende og innholdsrike områder hadde vi ikke.

Borgersen startet med å tegne et kart over området. Med underkant av 15 mål, gjaldt det å utnytte plassen maksimalt. 

«Paddock Paradise» kjennetegnes av veier og stier innenfor yttergjerdet. Borgersen har gruset et spor i ytterkanten av jordet på cirka 400 meter. Foto: Privat

– Jeg har helt vanlige ridehester som er i full trening

En utegangsløsning av typen «Paddock Paradise» på syv mål vokste frem på Stall Venstrebak. Eller som Borgersen selv kaller det - paradiset. Omtrent samtidig som planleggingen startet, opprettet hun en Instagram for stallen. Etter hvert ble profilen en måte å dele ideer og hverdagen med hestene.

– Jeg har helt vanlige ridehester som er i full trening stående i Paddock Paradise, sier hun. 

Borgersen har tre norske varmblodshester. I tillegg har de selskap av en trivelig tinker. Hennes tre egne er 20 år gamle Robin Hood, seks år gamle Go2 Hermosillo Spirit og to år gamle Hasleruds Eros Leander. Sistnevne kom som bestilt:

– Han er mitt første føll - en blodrød hingst med hvit venstrebak. 

Robin Hood har hun hatt i hele 17 år, og Go2 Hermosillo Spirit har vært hennes i fire år. En ridebane på 20 x 60 meter har de også fått plass til på gården, i tillegg til en garasjestall hestene får komme inn i dersom de skal ha hovslager eller veterinær.

– Den er isolert og har godt lys, varmt og kaldt vann. Slik får de oppfølging på best mulig måte. 

To av hestene til Borgersen går barfot, mens én er skodd. Hun ser at det er mindre slitasje på underlaget av barfothestene, og det er mer heldig dersom hestene skulle sparke etter hverandre. 

– Personlig synes jeg det er veldig spennende med barfot. Samtidig krever det mer arbeid om vinteren, og det gjelder å strø når det blir glatt. 

– Det ga meg dårlig samvittighet i lange tider

– Det første som slo meg etter at jeg slapp hestene mine sammen på utegangen, var hvor sosiale de faktisk er, og hvor høflige de er med hverandre. Det ga meg dårlig samvittighet i lange tider, mest fordi jeg tidligere jobbet mange år på en stall. Jeg tok meg ikke alltid tid til å hilse ordentlig på hver og én av hestene, sier Borgersen.

Hun forstod at det var en uskreven regel at dersom en ny hest kom inn, uansett om den hadde vært på ridetur eller innom boksen, så skulle man hilse ordentlig med neseblås eller berøring.

– Videre så la jeg merke til at hestene gjør alt sammen. De spiser sammen, drikker sammen, sover sammen, leker sammen og gjør absolutt ingenting sammen. De bruker også mye tid på pelsstell og kløing. Vi skal børste lenge og vel for å klare å tilfredsstille de behovene.

Når Borgersen tillot hestene å være hester, så hun at de var innmari flinke til akkurat det. 

– Etter et par år med covid og restriksjoner har vi fått kjenne på kroppen hva sosial distansering gjør med psyken vår. Jeg klarer ikke unngå å tenke på hester som lever slik dag ut og dag inn. 

Borgersen forteller at hun har brukt mye tid på fôrstasjonen til hestene. Foto: Privat

Harmoniske, selvstendige og friske

– Hvilke positive effekter opplever du at «Paddock Paradise» har for hestene?

Hestene får bevegd seg 24 timer i døgnet, noe som sparer lommeboka mi for fancy dekken som koster en formue, og som stort sett gir det samme resultatet som en hest i bevegelse. De kan fint ha fri en dag eller mer uten at de stivner eller faller sammen på noe vis. I tillegg er de mer harmoniske, får stimuli sammen med andre hester, og tar egne valg opptil flere ganger i døgnet.

Hun utdyper at disse valgene kan gjelde når de vil spise, hvor mye de vil spise, når de vil være inne i leskuret og når de er ferdige med å være der.

– Luftveiene er bedre, og jeg har aldri fylte bein på mine hester. Ikke en gang på han som er 20 år. Som eier slipper man faste rutiner, slik som 4 fôringer om dagen og hester som skal ut og inn. Det gjør at man får mer tid sammen med hestene, uten at man skal noe med dem.

Hestene til Borgersen er vant med at hun kommer og møkker og ordner litt, uten at det nødvendigvis betyr at de skal inn eller bli trent.

– Jeg tror det er viktig å bruke tid sammen med hestene uten at det nødvendigvis skal skje noe, sier hun.

Bygg heller et litt for stort leskur, oppfordrer Borgersen. Hun har plassert sitt på toppen av jordet. Foto: Privat

GPS-tracker og utendørskamera

– Har du noen gode tips du vil dele?

Gjør det beste ut av det du har! Jeg bygde først et leskur etter Mattilsynet sine forskrifter, men det ble i minste laget, så jeg anbefaler å unngå å bygge for lite. Man bør også tenke på underlaget. Forskjellig underlag styrker bena og høvene. Vi har valgt grus i ulik størrelse, kutterflis og asfalt. Asfalten er rundt fôrstasjonen, da dette gir et tørt område som er enkelt å holde rent, sier hun, og fortsetter:

– For oss er det veldig viktig med rene hesteben uten søle. Dette krever vedlikehold i forhold til møkking og grusing.

Både fôr- og vannstasjonen ligger plassert slik at man ikke trenger å gå inn på utegangen for å fylle på mat og vann. Dette er praktisk dersom Borgersen skal ha hjelp av andre til å passe hestene. Da kjører hun en firkantball til utsiden av gjerdet.

– Vannstasjonen ligger midt mellom fôrstasjonen og leskuret, og der har jeg en stor termobar om vinteren, og vanndunker om sommeren. Når det gjelder fôrstasjonen, har det vært viktig for meg med en naturlig spisestilling, slik at hodet til hestene er nede mens de spiser. Jeg har også mulighet til å lukke deler av eller hele stasjonen, og på den måten kan jeg begrense inntaket deres. 

Borgersen har stor glede av to utendørskameraer. De er plassert i leskuret og ved vannstasjonen, som filmer ned mot fôrstasjonen. Slik følger hun med på at hestene sover, spiser og drikker godt. 

– Men bli ikke skuffet om hestene ikke bruker leskuret til le mot regn og vond. Mine kan stå rett utenfor i styrtregn. Det er mer et rutineskur. 

Ikke minst har hun utstyrt hestene med GPS-tracker ment til hund og katt. Den er ikke helt nøyaktig, men gir en god pekepinn på hvor mye og når de beveger seg. 

– Det gleder meg at flere bygger aktive uteganger med spor. Jeg har vært så heldig at jeg har fått ta del i andres løsninger rundt omkring i landet, og jeg synes det er gøy å dele og diskutere. Jeg har ikke hestene ute for å spare penger eller tid, men det gir både dem og meg en frihet, avslutter hun.

Dette er første sak om konseptet «Paddock Paradise», og det vil snart komme en oppfølger med enda flere konkrete tips. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng