Horsemanship

Cowboyer med surfebrett

Bak i pickupen til Jim og Luke Neubert ligger det surfebrett og to velbrukte westernsaler. En uslåelig kombinasjon på Hawaii.

Det er lange, sorte sandstrender på Big Island, Hawaii. Aktive vulkaner. Palmetrær og kokosnøtter. Det er vakre, bortgjemte daler, frodige hager og fantastiske surfebølger. Det er vennlige innfødte. Sjarmerende småbygder og lokalbrygget øl. Og det er Jim og Luke Neubert, cowboyene fra Alturas, California. Som kjører langs Mamalahoa Highway med surfebrett og to velbrukte westernsaler bak i pickupen. Sønnene til velkjente Bryan Neubert som er kommet for å temme unghestene på Parker Ranch.

Robert Redford & Co

- 30 stykker?!? Jeg trodde vi bare hadde 20?

Brødrene står ved paddockene utenfor "the breaking pens" og veksler blikk når de er ferdige med å telle hestene de skal jobbe med de neste ukene.

- Hvem tror de at vi er? Robert Redford i Hestehviskeren?

De humrer. Og idet skydekket slår sprekker og solstrålene finner veien inn mellom det sprukne treverket rundt rundpaddockene har brødrene hentet inn dagens to første hester.

Som gamle kjente

Så treffer jeg dem omsider. Disse to brødrene jeg har hørt så mye om fra så mange nå. Og jeg står her, på Hawaiis største øy, med kamerasekken, notatblokken, en sandwitch med hjemmelaget tunfisksalat fra Hosea og en boks med guava nektarjuice, klar til å følge alle unghestenes utvikling sammen med brødrene den neste tiden.

Det føles som om jeg har truffet på to gamle venner jeg ikke har sett på årevis, for Jim og Luke er vennlige, morsomme, pratsomme og nysgjerrige fra første stund. Jeg setter meg til rette på en forhøyning mellom to av rundpaddockene og ser på mens de saler på to av dagens unghester. En liten, kastanjerød hoppe og en langbeint, mørkbrun vallak.

- Disse to tror jeg hadde tre økter med oss på ryggen i fjor, sier Luke.

Luke Neubert (26)

Hverdagsprat

Den kastanjebrune hoppa er påsalt og tar etterhvert sine første nølende bevegelser med Jim på ryggen. Hun holder hodet høyt og går med korte, spente steg. Ørene er vendt bakover mot det hun har på ryggen. Det er et kritisk øyeblikk som alle som har ridd inn hester på et eller annet tidspunkt har erfart. Det er her det er lett å bli engstelig selv. Føle hvordan hesten spenner seg. Kjenne at det bare er et hårsbredd mellom en vellykket første rideøkt - og fullstendig rodeo.

Jeg holder pusten. Den unge hoppa er i ferd med å sette opp farten. Jim stopper henne ikke, men snur seg i salen og fanger blikket mitt.

- Så - er det mye organisert kriminalitet i Norge?!

Jim Neubert (28).

Erfaren og ufokusert

For Jim er nemlig ikke denne første rideturen noen stor sak. Selv ikke når unghoppa blir usikker og traver avgårde. Eller krummer ryggen et lite sekund. Han prater i vei om kriminalitet, utleiehytter og drømmereisemål.

- Trenger de folk til å ri inn hester på Island, tro? Det hadde vært gøy å ri på sånne islandshester.

Han ser på meg som om Island er et lite fylke i Norge og jeg vet svaret. For et utrent øye kan han virke totalt ufokusert der han sitter i salen på unghesten for første gang i år. Men det er liten tvil om at Jim Neubert vet hva han gjør og hvorfor.

Luke stiger også opp i salen inne i den samme rundpaddocken. Han smatter på den mørkbrune hesten han sitter på og når den tar sine første steg tar han et godt grep om lassoen som er bundet på høyre side av salhornet. Han hopper inn i diskusjonen vår om priser på utleieboliger og om det faktisk finnes mafia i Norge. 

Jim og Luke Neubert på to av Parker Ranch sine unghester.

Cowboyer i bakken?

Nå blir det action! tenker jeg usjenert. Støv, lassoer og hestebein i skjønn forening. Cowboyer som vil smake på jordgulvet og actionbilder av en helt annen verden. Jeg sitter klar med kameraet. Lurer på om lukkertiden er rask nok til det som skal skje.

Men både støv og flyvende cowboyer lar vente på seg. Og det kan nesten virke som om brødrenes mangel på fokus, avslappede holdning, trygge ridestil og normale samtaler er det som får unghestene til å finne roen etter bare noen få minutter. Hestene er sammen og søker støtte hos hverandre. Det er ingenting som gjør vondt. Ingenting som hindrer dem fra å bevege seg. Og som fluktdyr må dette være en stor trygghetsfølelse. De store, mørke øynene deres får et mykere blikk. Snart traver de friskt rundt med en helt annen holdning enn i begynnelsen.

Brødrene ber hestene om å gi etter for trykk på tøylene. Sakte begynner de å introdusere sjenkler. De berører dem over alt på kroppen mens de rir, både i skritt og trav. De finner fram lassoene også. Svinger dem erfarent over hodet til hesten, fanger et forbein. Et bakbein. Flanken. Alt mens de sitter på hesteryggen og skritter rundt. Alt under årets første rideøkt. 

Press og ettergift

Men hva gjør egentlig disse to cowboyene her på Hawaii? Fjernt fra fastlandets støvete rancher og velfylte ropingkonkurranser? Hva har de i verktøykassa som andre ikke har, som gjør at Parker Ranch ønsker dem, og bare dem, til å ri inn ranchens unghester? En berømt hestetrener til far? Gode kontakter? Eller noe mer?

I sine velbrukte cowboyhatter, arbeidsjeans, støvete boots og nesten matchende skjorter kan både Jim og Luke Neubert fint gå for å være neste Marlboro-Men. Det er riktignok ingen skinnende trofébeltespenne å finne på de brune lærbeltene deres. Ingen av dem er store navn innenfor konkurransemiljøet, likevel gjør de en av de aller viktigste jobbene i hestens utdannelse. Arbeidet de legger ned i unghestene på Parker Ranch legger grunnlaget for resten av hestens liv.

Luke Neubert.

- Press og ettergift er egentlig alt vi gjør. Det må vel sies å kunne være basen i vår filosofi. Uansett hva vi ber dem om å gjøre så ønsker vi at de skal svare mykt og villig, at deres idé er vår idé. Det er utrolig hva du kan lære en hest hvis det du ønsker er den enkleste løsningen, sier Jim.

 

Erfaren hestefamilie

De to brødrene har en unik oppvekst som har gjort dem godt rustet til å arbeide med hest. Faren deres, Bryan Neubert, turnerer fortsatt landet rundt for å holde kurs. og er kjent for å formidle filosofien til legendariske Tom Dorrance og Ray Hunt, som han selv jobbet tett med i mange år. Han har gitt ut flere videoer om hestetrening, blant annet videoen "Wild Horse Handling," hvor Jim også deltar. Også søsteren Kate (27) trener hest på heltid, og driver en egen ranch i California hvor hun trener cuttinghester.

Jim forteller at pappa Bryan satte han i salen allerede som fireåring og ba han hjelpe til med å drive kveg. Da Jim var 12 år fikk han betalt for å ri inn sin aller første unghest.

- Vi begynte å jobbe på ranchen når vi ble tenåringer. Pappa pleide å betale oss i forhold til alderen vår. Så når jeg var 14 år fikk jeg 14 dollar for hver hest jeg trente, og når jeg var 19 år fikk jeg 19 dollar.

Luke husker godt en ponni han kjøpte når han var syv år gammel for 100 dollar.

- Han het Pingvin og var en tøff liten mustang. Jeg red han i noen år og solgte han for 1000 dollar senere.

Spesielt nisjemarked

Når brødrene ble eldre begynte de å reise rundt med faren i hele landet og hjelpe til med kursvirksomheten og innridning av hester. Som 16-åring reiste Jim ned til sør-California, hvor han jobbet i skoleferien med å ri inn araber/quarterhestblandinger på en ranch i Pleasanton, California. Luke jobbet for en reiningtrener i Arizona i et år og de jobbet begge for flere ulike cuttingtrenere, før de omsider kom sammen igjen og begynte virksomheten med å reise rundt til store rancher for å ri inn hester.

De ble kjent med mange folk i konkurransemiljøet og ryktet om deres gode resultater og myke, men effektive metoder, ble snart kjent over store deler av landet. Snart ble de oppringt av store rancher som Four Sixes Ranch, King Ranch og kjente trenere i cuttingmiljøet. Siden har de vært langt fra arbeidsledige.

- Det å ri inn unghester på ulike steder er nok et nisjemarked. Men vi har utvilsomt et lite hjørne av det markedet, sier Luke

- Det er ikke så mange som rir inn unghester i den skalaen vi gjør. Ranchene som leier oss inn vet godt at vi får jobben gjort og de vet at hestene vil fungere godt for dem senere, og det er nok dette som gjør oss ettertraktet.

Tryggere sammen

Det er altså første dag med de to brødrene og jeg blir berøvet både action, støv og dryppvåte hester, slik man ofte ser i en rundpaddock. Det er likevel mye som foregår som ikke direkte kan ses med det blotte øye. Det handler om feel - om følelse. Brødrene vet akkurat hvor mye eller lite de skal be om, i hver situasjon, og med de forskjellige hestene.

De vet når de skal gi etter eller når de skal la hestene søke etter ettergiften. De vet hva som vil skje før det skjer. Og derfor er de raske nok til å oppmuntre eller avverge det. I rundpaddocken samarbeider brødrene tett og arbeider som regel alltid to hester av gangen.

- Når unghestene er to inne i rundpaddocken føler de seg straks mye tryggere. Blir de usikre kan de søke til hverandre, forteller Jim.

Det videre arbeidet består av enkle leieøvelser, en kort oppsummering av fjorårets innlæring og en sjekk før brødrene setter seg i salen. Kan hestene vike for press? Komme mykt og villig når tauet blir stramt? Er de komfortable med en pisk med plastikkpose som berører dem over hele kroppen? Som flagrer over ryggen deres, omtrent der brødrene senere vil sitte i salen? Får hestene panikk av å føle noe på beina? At de sitter fast? Brødrene bruker veldig mye tid med både tau og lasso rundt hestenes bein, for å få dem komfortable og trygge med å sitte fast og kjenne tauet stramme rundt ulike deler av kroppen. Alle hestene blir tilvendt det å gå med heller, både på for- og bakbein. Desensitivisering ser ut til å være et viktig nøkkelord i brødrenes unghesttrening.

Tillit med kløing

Dagen går så altfor fort. Plutselig er solen i ferd med å forsvinne bak i horisonten. En hest vrinsker i det fjerne. Lyden av gresshoppene utenfor er som en mild bakgrunnsmusikk. En enslig lyspære lyser ned over de to brødrene som står i rundpaddocken med dagens to siste hester. Jim løfter av cowboyhatten og stryker fingrene gjennom håret. Ved siden av han står en liten, kastanjefarget hest. Hun hviler det ene bakbeinet og underleppen henger slapt.

Det er helt stille inne i rundpaddocken. Jim finner et kløsted på kroppen til hoppa og følger blikket hennes med øynene. Hoppas overleppe blir lengre og blikket mykner. Han smiler.

- Det er jenta si, det.

Surfecowboyer

De to hestene slippes ut igjen til de andre og brødrene forsvinner inn i den lille brakka de disponerer. Noen minutter senere kommer de ut igjen - ikledd vanlig t-skjorter og blomstrete Hawaii-shorts. Luke er har fått på seg sandaler, mens Jim tviholder på cowboybootsene. Jeg forsøker å tenke på noe alvorlig.

Så setter vi oss i pickupen og tar med surfebrettene til stranden med den mykeste sanden, de frodigste palmetrærne og skiltet med "se opp for kokosnøtter."

Dette er tredje og nest siste del i serien "Horsemanship på Hawaii." Har du ikke fått med deg begynnelsen? Del 1 finner du her, og del to finner du her.

Del 4 i denne serien kan du lese her.

Flere artikler du kanskje er interessert i:
Skolestart på Hawaii
Skolestart på Hawaii
En kvegranch med historie
En kvegranch med historie
Juks, eller god horsemanship?
Juks, eller god horsemanship?
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng