Team roping trening for cowboss Keoki Wood og paniolo Jerry Hoopai på Parker Ranch, Hawaii.
Hest

En kvegranch med historie

Da skipsgutten John Palmer Parker hoppet av og gjemte seg i buskene på Hawaii mens båten han jobbet på seilte videre, var det ingen som ante at han skulle bygge opp en av USAs aller største kvegrancher.

(DEL I KAN DU LESE HER)

Så var det altså skolestart. Fulle klasserom, spente lærere, skjerpa, solbrune studenter med mange nye sommerminner.

Men på første rad i fotoklassen like utenfor byen Glenwood Springs i Colorado var det en ledig plass.

- Hvor er Trine?

Lærer Derek så litt ubekvem ut av spørsmålet fra en av elevene.

- Hun er... Hun har fått... Hun dro til Hawaii. For et fotoprosjekt. Hun skulle dokumentere arbeidet til to cowboyer som skulle trene hester der.

Han renset stemmen.

- Hun vil være med oss igjen om noen uker.

Mitt første møte med Big Island, Hawaii.

Aloha

Omtrent samtidig, på Big Island, den største av de åtte øyene Hawaii består av, gikk jeg av flyet utenfor byen Kona og rett på det som kjentes ut som en usynlig, klebrig vegg.

Fra den kjølige aircondition-luften i flyet fra Phoenix, Arizona, til en tett, lummer og varm havluft på stillehavsøya. Solen skinte bak en tjukk dis og det luktet hav og varm asfalt. Klærne klebet seg allerede til kroppen. Én etter én forsvant de andre passasjerene med bagasjen til ventende biler og gjensyn med glade mennesker som ønsket dem velkommen.


Hosea Kani, en av øyas innfødte og en gledesspreder fra morgen til kveld.

Jeg sto der utenfor den lille flyplassen som en liten jentunge alene på et kjøpesenter uten mamma. Jeg hadde ingen anelse om hvem jeg ventet på, eller om noen egentlig ventet på meg.

Passende nok nærmet det seg en liten, gråhåret mann med briller og bredt glis. 
"ALOHA!" ropte han høyt og rakte fram en stor, tjukk krans av røde blomster han ønsket å tre over hodet mitt. Jeg bøyde meg fram og lot han legge den om halsen min.

Det var Hosea Kani. Delvis pensjonert, nå salmaker og litt altmuligmann. Hosea hadde ledig rom ovenfor salmakerverkstedet sitt. Der skulle jeg få bo mens jeg var her.
 
- Er du sulten? Du må være sulten. Kom! Han tok armen min og dro meg inn i Hawaiis ukjente verden.

Kart over Big Island. Parker Ranch ligger like sør for byen Waimea.

Rå fisk og peanøtter

Det var rå fisk. Det var bli kjent-lunsj på en lokal restaurant I Honoka'a, på nordøstsiden av øya. Havet strakte seg så langt øyet kunne se nedenfor den lille byen og det var umulig å ha på seg noe mer enn en t-skjorte selv om det nå plutselig regnet. Tette, myke dråper som nesten ikke kunne høres gjorde alt varmt og vått.

Restauranten var egentlig stengt, men Hosea ble vinket inn og vi slo oss ned med frysebagen full av kald øl og rå fiskebiter fra fisk som han selv hadde byttet til seg. Den unge hippien som arbeidet på restauranten lot meg smake den sorte bønneblandingen som han skulle lage til frokost-burritosene dagen etter. Og han fortalte om clutchen i den gamle bilen hans som hadde tatt fyr.

- Når kommer cowboyene? spurte Hosea.

Han tok en slurk øl og knasket på en pose med kokte peanøtter. Han hadde drømt om å få hilse på de to brødrene Jim og Luke Neubert lenge. Han hadde en venn, en pensjonert paniolo, den lokale betegnelsen for cowboy, som hadde fått hilse på brødrene for noen år siden. Hvert eneste år var nemlig brødrenes ankomst for å temme hester på Parker Ranch stor stas blant innbyggerne i Waimea.

- Om to dager, svarte jeg, like spent som han.

Hovedinngangen til Parker Ranch.

Turistattraksjon

Jeg hadde ankommet Hawaii et par dager før brødrene Neubert skulle dukke opp. Mye skulle ordnes i forkant. Jeg måtte blant annet skaffe meg bil og innhente tillatelser fra Parker Ranch til å fotografere på området. Den historiske ranchen var nemlig langt fra noen vanlig kvegranch. Det er en av de største privateide ranchene i USA og strekker seg i alle retninger med hvite tregjerder, størsteparten mellom byen Waimea og den sovende vulkanen Mauna Kea.

The Breaking Pens, Big Island, Hawaii.

I tillegg er ranchen blitt en av de største turistattraksjonene på Big Island. Hver dag kan du være med på ATV-turer ut på ranchens sletter, eller ta en langtur på hesteryggen ved foten av Mauna Kea. Likevel er det en velfungerende arbeidsranch i aller største grad og rundt 35 000 kjøttfe beiter på ranchens områder. Tolv paniolos arbeider heltid på ranchen og bruker både hester og motoriserte kjøretøy til arbeidet med kveget. En av dem er cowboss Keoki Wood. For han er brødrene Neubert sin ankomst blitt et årlig høydepunkt.

Keoki Wood (t.h.) og Jerry Hoopai.

Ønsker trygge hester

- Det faktum at disse to brødrene kan komme hit i én måned og få alt arbeidet gjort [temme og ri inn unghestene] er en prestasjon i seg selv. De er praktiske og tilpasser programmet sitt til hver av hestene de arbeider og for å fylle våre behov. De vet at det viktigste for våre menn er hester som er trygge i de fleste situasjoner og derfor bruker de mye tid på å gjøre dem komfortable med alt mulig rart som kan komme til å dukke opp, forteller Wood.

Jerry Hoopai, en av de tolv arbeidende panioloene på ranchen, gleder seg også hver gang brødrene ankommer øya. Da inviterer han dem hjem til familien på røkt villsvinkjøtt. De prater om hest, trening og roping, og han får gode råd fra brødrene om hvilke unghester han bør velge seg ut som kommende ranchheter.

En god ranchhest på Parker Ranch må kunne mange ting. Her trener cowboss Keoki Wood og paniolo Jerry Hoopai på team roping, å fange en kalv med lasso.

- De er veldig ærlige på hvordan hestene fungerer. Noen takler livet som ranchhest bedre enn andre, og jeg plukker alltid ut et par unghester fra flokken de temmer og rir inn basert på hva de synes. Så lang har de hatt rett hver eneste gang, forteller Hoopai.

Parker Ranch er i dag på over 500 000 mål og er en av de største kvegranchene i landet.

Kvegbaronen John Palmr Parker

Historien om Parker Ranch begynner egentlig så tidlig som i 1809, kun én generasjon etter at kaptein James Cook oppdaget øygruppen Hawaii for aller første gang. En nitten år gammel seiler ved navn John Palmer Parker jobbet på et seilskip på vei fra fastlandet til Hawaii. Da skipet satte kursen tilbake til fastlandet, ble Parker igjen på øya, godt gjemt i et tykt buskas, til skipet hans hadde forlatt øya. Den unge seileren ville skape seg et nytt liv på den vakre øya. Lite visste han at han snart skulle bli bland øyas mest innflytelsesrike personer.

Noen år senere fikk han som en av de første tillatelse fra Hawaiis Kong Kamehameha I til å skyte noen av de flere tusen villkvegene som levde godt gjemt i Hawaiis dype daler. Det var en vanskelig oppgave, men den unge seileren kom tilbake til kongen med større fangst enn noen annen. Dette ble begynnelsen på en lang og begivenhetsrik karriere.

Etterhvert som etterspørselen etter biff økte, ble Parker stadig mer kjent og ettertraktet for sitt arbeid med å fange villkveg. På en liten ranch utenfor Waimea, med bare ett mål til disposisjon i begynnelsen, begynte Parker å gjøre store penger i kjøttmarkedet, både ved eksport til fastlandet og salg til lokale på øya. Gradvis vokste ranchen til å bli en av de aller største ranchene i USA.

Ett år siden sist

Dagen før ankomsten til brødrene Neubert har paniolosene drevet de tretti unghestene inn i mindre paddocker utenfor the breaking pens, låven med de fire rundpaddockene. Det er en blanding av åringer, toåringer og treåringer. De fleste er en blanding av fullblodshester og quarterhester. De er bygget for fart og allsidighet ute på de langstrakte slettene.

Åringene er aldri blitt gjort noe med. De skal grimetemmes og håndteres. Toåringene skal starte forberedelsene til å bli ridehester, mens treåringene, som alle fikk en håndfull økter med rytter på ryggen i fjor høst, nå skal videreutvikles som ridehester.

Det er våkne hester som står sammen i de mindre innhegningene utenfor the breaking pens. Til vanlig går de på milevis med gresssletter på områder gården disponerer nord for Waimea. De har tilbragt late sommerdager sammen med hverandre, men nå står de samlet i små innhegninger og lurer på hva som skal skje. Husker noen av dem erfaringene fra fjoråret? Hva brødrene Neubert gjorde med dem da? Er det gode erfaringer? Kan brødrene plukke opp treningen der de avslutttet, selv om det er gått tolv måneder siden sist?

Og hvem er egentlig disse to karene alle gleder seg sånn til å treffe?

Drink beer and talk stories med Hosea Kani.

Dagen før dagen

Det ble en lang kveld. Hosea tok meg med til J4 Ardade Ranch. Vi skulle se på områdene deres, men det regnet og regnet, så det ble med to kopper kaffe på kjøkkenet og prat om regjeringens fuglereservat på Mauna Kea som ødelegger for de lokale. Og historier om den gjemte dalen bortenfor Waipipi, der det sies å være villhester.

Vi satt oppe til langt på natt, Hosea og jeg. Posen med kokte peanøtter var erstattet med en ny. Han kalte det for å "drink beer and talk stories." Gresshoppene spilte i gresset rundt huset, regnet trommet mykt på blikktaket og under taket, i verkstedet uten vegger, satt vi på hver vår krakk og lente oss mot det brede salmakerbordet. Så tikket det inn en melding på mobilen min.

- Vi begynner i morgen klokken 9. Møtes ved the breaking pens. Jim.

Holo holo paniolo

En hest som vrinsker. Lyden av raskt trav. Prusting. En mannestemme som smatter. Smell fra en pisk. Eller lasso? Et par mumlende ord. Jeg går mot mørket på andre siden av de solide, gamle treplankene rundt den fremste rundpaddocken i the breaking pens. Innenfor ser jeg omrisset av to karer med hver sin cowboyhatt, rutete skjorte og møkkete jeans. De har kontroll på hver sin hest. Jeg ser en posepisk i hånden på den ene mannen og en lasso i hånden på den andre. De stryker hestene på kroppen og begge hestene rykker til av berøringen.

Hestene ser meg først. De stopper opp, topper ørene. Den nærmeste av de to mennene snur seg og møter blikket mitt mellom de to plankene. Han myser litt. Ansiktet hans trekker seg litt sammen, som om han tenker hardt. Så plutselig retter han seg opp og smiler bredt.

- Trine!!

Det er stemmen til en som hilser på en gammel bekjent og jeg får lyst til å snu meg for å se om det er noen som står bak meg. Han slenger fra seg lassoen, slipper leietauet til hesten han jobbet med og kommer bort.

- Velkommen til Hawaii. Vi har akkurat begynt. Bli med!

 

Del 3 i denne serien kan du lese her.

Fikk du ikke med deg første del? Den kan du lese her.

Flere artikler du kanskje er interessert i:
Skolestart på Hawaii
Skolestart på Hawaii
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng