Foto: Arkiv.
Diverse

Sal og lær i Australia

Gjennom flere århundre har hesteutstyr i Australia blitt tilpasset bruken og forholdene i landet. Blant annet finnes det helt særegne saler, laget av dyktige salmakere.
Enten det er snakk om enkelte dyrearter, ulike planteslag, ustyr, vaner eller mat, er det meste i Australia opprinnelig eksportert fra andre land. Også hesteutstyret kom fra andre land, men ble fort tilpasset bruken i det store, flate og tørre landet.
Salmakerverkstedet.

Læretid hos salmaker

Mens jeg bodde hos familien Lucke utenfor Mt. Larcom i Australia, ble jeg kjent med nabofamilien, Bill og Jimpy Stevenson. Bill var hestetrener og Jimpy var salmaker. I mange tiår hadde hun håndlaget australske stock- og campdraftingsaler for det private markedet.

Etter flere besøk hos Jimpy, hvor jeg tydelig viste min interesse for hvordan hun kunne gjøre biter av lær og tre om til de mest fantastiske saler, ble jeg tilbudt en lærlingeplass for en knapp stund, mens monsumregent holdt veien til Mt. Alma stegnt på ubestemt tid. Verkstedet til Jimpy lå vegg i vegg med huset, og en dør bragte oss inn til kjøkkenet der det alltid luktet nybakt brød på morningen.

Jeg fikk ansvaret for enklere lærarbeid; kutte ut strimler til hodelag, måle opp, lage mønster i læret, flette, lime og sy. Etter hvert fikk jeg prøve meg på rundfletting av en kvegpisk med remser av kengurulær. Jeg fikk også følge med på hvordan Jimpy lagde flere stock- og campdraftingsaler fra bunnen av. Nøyaktighet ble et nøkkelord og det var et utfordrende stykke arbeid.

Når bommen var kledd med råhud begynte lærarbeidet.

Kles med råhus

Jimpy hadde spesialisert seg på å lage saler som var en hybrid mellom en australsk stocksal og en vanlig westernsal. Hun lagde de som regel med brede stigbøyleremmer og horn, dersom kunden ønsket det. Hun gjorde hele prosessen selv, og arbeidet med å forme selve bommen fikk hun hjelp til av mannen Bill.

- Vi lager selv bommen for hånd og former den. Så dekker vi den med råhud, fortalte hun.

Bruk av råhud er en lang og krevende prosess som ofte må gjentas flere ganger før resultatet blir tilfredsstillende.

- De fleste bruker glassfiber nå, og det går mye raskere. Men vi mener fortsatt at råhuden har en langt bedre holdbarhet og elastisitet, selv om det er en mer tidkrevene prosess.

Moderne australsk stocksal.

Ble tilpasset forholdene

En australsk stocksal stammer fra salene som engelskmennene tok med seg etter at de erobret landet på slutten av 1700-tallet. Men det røffe terrenget i Australia, og en helt annen type ridning enn i England, gjorde at utstyret måtte tilpasses.

Hestene som ble fraktet til Australia ble først og fremst brukt til kvegarbeid og ridning i krevende terreng. I det ville, ugjestmilde terrenget var det aller viktigste at rytteren satt stødig og trygt i salen, uansett utfordringer. Den engelske salen ble derfor tilpasset med tanke på dette.

Gir trygghet

Det ble satt på poleys, store knestøtter som skulle være parallelle med rytterens lår og ca. 3/4 tomme unna. Disse knestøttene skulle sørge for å holde rytteren sikkert på plass når de red i vanskelig terreng med bratte opp- og nedoverbakker.

I tillegg ble det festet en ekstra gjordt til salen, som først og fremst var en sikkerhet i tilfelle hovedgjordten skulle ryke. Salene ble ustyrt med en større, paddet bæreflate for bedre komfort for hesten, samt en rekke festeringer til utstyr. I tillegg fikk salen et dypere sete og et høyere bakstykke, alt for å gjøre salen tryggere under ekstreme forhold, slik som under vanskelige ritt for å samle inn ville kveg.

Stigbøylene hang fra stigbøylekroken på saltreet og ble redesignet slik at de kunne dras bakover for å frigjøres fra salen. Hvis rytteren skulle falle av og bli sittende fast i en stigbøyle, ville stigbøylen i de fleste tilfeller frigjøres fra salen slik at risikoen for å en alvorlig ulykke ved å bli dratt etter hesten ble unngått.

Lite er forandret på den australske stocksalen den dag i dag, og den regnes fortsatt som en av de mest sikre og komfortable salene for turridning i vår tid.

Stockpisk.

Ikke horn

I motsetning til USA, hvor cowboyene bruker lasso for å fange enkelte kalver som måtte skilles ut av flokken, hadde ikke australske stockmenn bruk for et solid horn på salen.

Deres viktigste oppgave var å finne, samle og drive store kvegflokker fra sted til sted. Ofte var dette ville kveg som aldri hadde sett mennesker før. Det siste disse stockmennene ønsket, var å “binde seg selv” fast til en stor, vill okse.

I stedet brukte de den tradisjonelle stockpisken, som også ble kalt bull whip, for å kontrollere kveget. Den ble ikke brukt til å fysisk piske dyrene, men var et verktøy for å flytte på kveget i den retningen de ønsket ved hjelp av kvegpiskens høye lyd, som nesten kunne minne om et geværskudd.

Slik så et hodelag med utvidet nakkestykke ut. Dette var en rimeligere utgave av det tradisjonelle "barcoo"-hodelaget.

Barcoo

Etter en stund fikk jeg prøve meg på å lage en serie australske arbeidshodelag. Det var ofte vanlig med et utvidet nakkestykke på hodelagene brukt av stockmenn før i tiden, men også blant dagens stockmenn var utformingen populær.

Det var designet for å gi en bedre passform, mindre gnag og irritasjone hos hesten, samt økt styrke. Det var gjerne brukt av stockmenn og kvegsamlere som brukte hestene mye. Jimpy beskrev det ofte som barcoo. Navnet “barcoo,” kunne også finnes om betegnelsen på visse australske saler. Det stammet fra Barcoo-elven, som renner dypt inne i den australske outbacken.

- Det er sagt at dersom noe er “barcoo” så er det solid og slitesterkt, fortalte Jimpy om opphavet til navnet.

Å lage en serie arbeidshodelag ble et spennnende prosjekt.

Gammelt håndtverksfag

For å produsere hodelag hadde Jimpy en rekke standardmål på kinnstykker, pannerem og nakkerem som hun forholdt seg til.

Etter å ha målt riktige lengder måtte jeg kutte lærstrimler, finne ringer og spenner i riktige størrelser, høvle kanten på siden av lærstrimlene slik at det så penere ut, og høvle tuppen av lærbitene slik at de ble lettere å bøye rundt spennene. Så sydde jeg sammen delene for hånd, såkalt doublestitching.

Som regel gjøres det langt fortere ved hjelp av en maskin, men Jimpy ville at jeg skulle lære det fra bunnen av. Det gamle håndverkstfaget var fortsatt høyt verdsatt i Australia.

En campdraftingsal tar form.

Kvalitet fremfor kvantitet

Mange synes lærvarer fra salmakere generelt er så dyrt at de heller velger rimelige hestebutikker som selger indiske lærvarer til en langt lavere pris.

Ofte finner man utstyr i slike butikker til samme pris som det en salmaker kun betaler for et stykke godt lær. Fenomenet er ikke bare i Australia, men også i Skandinavia og andre land. For kvalitet koster.

- Kundene våre er i hovedsak stockmenn som bruker utstyret sitt hver dag i jobben, fortalte Jimpy.

- De er avhengig av kvalitetsutstyr som holder, dag etter dag, i all slags vær og under alle forhold. Å bruke penger på solid hesteustyr er for dem som å bruke penger på alt annet man vil få nytte av i lang tid - det er en investering.

Samme tendens finnes blant annet USA i dag, hvor salmakere og butikker som fører håndlagde saler og hesteutsyr først og fremst lever av de arbeidende cowboyene.

- Disse vet å sette pris på kvaliteten, mente Jimpy.

Jimpy i arbeid med å dekke bommen på en blivende stocksal med lær.

Jimpy anslo at det tok henne i overkant av én uke å bygge en stocksal fra bunnen av, til den var helt ferdig. I tillegg til arbeidstimene kom innkjøp av materialer som lær, bomtre, lim, råhud, skruer mm.

Dersom kunden ville ha ekstra mønster eller hadde andre spesielle ønsker, kom dette også i tillegg. Prisen på en håndlaget sal kunne fort komme opp i det tre-firedoblede av det en sal solgt i vanlige hestebutikker kostet.

En av Jimpys hybridsaler (stocksal med westernsalstigbøyler) var i bruk på kvegstasjonen Mt. Alma. Denne salen laget Jimpy for 12 år siden og den har vært med på omtrent daglig bruk siden.

Passform viktigst

Som alle andre salmakere med respekt for sitt yrke, var også Jimpy svært opptatt av passform. Salene hun laget var bestilt og målt opp i forveien til å passe hver hest. Ofte kjøpte en arbeidende stockmann to eller tre saler i ulike bomstørrelser slik at han hadde et utvalg saler til å ri forskjellige hester med.

- En dårlig tilpasset sal kan volde større skade enn det mange tror, og de stockmennene som har kjøpt saler hos meg ser ut til å være klar over dette. Siden de er avhengig av hestene sine i jobben, er de også avhengig av at de yter maksimalt. Da blir det viktig med utstyr som passer, sa Jimpy.

Trodde på egne evner

Hver formiddag serverte Jimpy te og hjemmebakte kaker mens vi arbeidet og skravlet om salmakerfaget, lokalmiljøet og reiselyst.

Jeg fortalte Jimpy hvor imponert jeg var over at hun hadde gjort hobbyen sin om til et levebrød og hun fortalte om den lange veien dit. Hun hadde møtt mye motstand.

- Det var ikke bare en dans på roser når jeg startet opp for mange år tilbake. Jeg var jente, og det fantes ikke mange kvinnelige salmakere da. Men det viktigste var at jeg trodde på meg selv og egne evner. Du vet, det handler ikke så mye om hva det er du drømmer om. Men det handler om å fullføre det du begynner på.

Jeg innså først senere at læretiden hos Jimpy Stevenson var mer enn bare læren om lærarbeid og salmaking, Blant lærbiter, synåler og halvferdige campdraftingsaler, lærte hun meg også en ting eller to om selve livet.

Flere artikler du kanskje er interessert i:
En hestekar av de sjeldne
En hestekar av de sjeldne
Høyt tempo og krappe svinger
Høyt tempo og krappe svinger
Cowboyliv i Australia
Cowboyliv i Australia
Brumby - Den australske villhesten
Brumby - Den australske villhesten
På jobb med kvegsamlerne
På jobb med kvegsamlerne
Hestesenteret Down Under
Hestesenteret Down Under
Møtet med Leslie Desmond
Møtet med Leslie Desmond
Drømmen om Australia
Drømmen om Australia
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng