Sendte sex-meldinger til mindreårige – opererer fortsatt i hestemiljøet
Vilde var bare 15 år gammel da hovslageren i stallen, en mann i 40-årene, begynte å sende henne ubehagelige meldinger. Han ønsket blant annet å få et «sexy bilde» av henne, skriver VG.
For fem år siden fikk mannen et forelegg på 12 000 kroner etter at Vilde anmeldte ham.
Malin var også 15 år gammel da den samme mannen sendte flere titalls meldinger, samt bilder av egen penis og onani.
– Han stoppet bilen på en lukket parkeringsplass og befølte meg på låret. En annen gang spurte han om å få kjøpe meg, sier Malin til VG.
Tidligere i år fikk han et nytt forelegg på 15 000 kroner, hvilket han først nektet å vedta. Politiadvokat Unni Guldberg skriver følgende til Hest.no:
– Saken var opprinnelig berammet for hovedforhandling i tingretten, men ble trukket da tiltalte vedtok forelegget.
Mannen sier til VG at han ville bevise sin uskyld i retten, men belastningen ble for stor.
Fortsatt i hestemiljøet
Mannen er utestengt fra anlegget til den lokale rideklubben, men skor enda hester ved den private stallen i nærheten. Han skulle være stevnesmed ved et internasjonalt stevne i fjor, da Norges Rytterforbund ble varslet.
Stevnesjef Morten Aasen sier overfor VG at han ikke kjente til opplysningene om hovslagerens fortid, og at vedkommende ble fjernet fra deres lister over personell.
Likevel jobbet mannen på en stand i messeområdet under Oslo Horse Show i fjor. Aasen forklarer at de ikke har dialog med utstillerne om bemanningen ved standene.

Vildes fostermor, Karete Johansen, sier til VG at hun mener noe må skje i hestemiljøet. Hun synes de som har støttefunksjoner og er nær barn og unge bør avkreves en ren politiattest.
– Denne mannen hentes fortsatt inn som stevnesmed rundt om i Norge. Så hvis hesten til datteren min mister en sko ti minutter før hun skal konkurrere, så må hun gå til ham for å få hjelp? Det skal jo ikke være sånn, sier hun.
– Bekymret for at idretten mangler hjemmelsgrunnlag
Generalsekretær i Rytterforbundet, Beate Heieren Hundhammer, sier til VG at forbundet har nulltoleranse for overgrep. De kan ikke kommentere den konkrete saken.
– Om man er smed, veterinær eller har et annet yrke som er relatert til hest så kan ikke vi i forbundet frata dem retten til å utøve yrket sitt. Men vi ønsker selvsagt ikke at disse skal være en del av hestesporten, sier hun.

Avisa påpeker at siden de fleste staller i Norge er private, kan unge i hestesporten møte private trenere (som ikke er medlem av et idrettslag) med en dom for seksuelle overgrep.
– Vi er bekymret for at idretten mangler hjemmelsgrunnlag for handlinger som kan være nødvendige både for å forebygge, avdekke og reagere mot seksuelle overgrep, trakassering og vold som skjer i tilknytning til sporten, men utenfor den organiserte idretten, sier Hundhammer.
Les hele saken hos VG.
Hva er seksuell trakassering?
Seksuell trakassering defineres som uønsket seksuell oppmerksomhet som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom, skriver Likestillings- og diskrimineringsombudet.
Trakasseringen eller oppmerksomheten trenger ikke å være fysisk. Det kan være alt fra seksuelle kommentarer om kropp og utseende, til simulering av seksuelle bevegelser, klåing, tafsing, berøring og overgrep. Også visning av bilder og videoer med seksualisert innhold omfattes.
– Hvor går grensene for hva som er seksuell trakassering?
– Noen saker er klare, som ved overgrep og seksuelt misbruk, men det er gråsoner her. Hva som defineres som seksuell trakassering, handler blant annet om varighet, hyppighet og maktforhold. Blant annet er trenere folk med makt, innflytelse og tilgang til feltet. Vi vet fra annen idrettsforskning at utøvere er avhengige av treneren sin. Dessuten betyr sporten mye for en, og det utgjør også en barriere for å si ifra. Særlig når det er snakk om gråsoner, tåler folk mye, sier Åse Strandbu, professor ved institutt for idrett og samfunnsvitenskap ved Norges Idrettshøgskole, til Hest.no.
Helge Torsvik, leder for etterforskningsseksjonen ved Arendal og Froland politistasjonsdistrikt, forteller om politiets oppfordringer dersom man utsettes for dette:
– Hva er politiets oppfordring dersom man opplever en form for seksuell trakassering?
– Generelt vil politiet oppfordre til å anmelde straffbare handlinger. Dersom man har spørsmål knyttet til dette, kan rådgivningskontoret for kriminalitetsofre være et bra sted å ta kontakt og rådføre seg, skriver Torsvik.
En forsinket #metoo-bølge
Hest.no har de siste ukene skrevet flere saker om seksuell trakassering i ridesporten og travsporten.
Det Norske Travselskap (DNT) lanserte for et par uker siden et nytt varslingssystem, der det er enklere å varsle anonymt, og en holdningskampanje.
DNT vil avholde et webinar for travtrenere og kusker om arbeidsmiljø og forebygging av seksuell trakassering. Webinaret er obligatorisk for trenere og kusker med A-lisens.
Har du vært utsatt for lovbrudd eller andre ubehagelige hendelser i hestemiljøet?
Støttesenter for kriminalitetsutsatte kan veilede deg om hvordan du kan anmelde: 800 40 008
Rytterforbundet har også en egen side om seksuell trakassering og overgrep.
Forskere ved Norges idrettshøgskole søker intervjuobjekter som har opplevd negative hendelser i hestemiljøet til en pågående studie.
Vi tar imot tips: hest@esmg.no. Les flere saker om temaet under: