Seksuell trakassering i hestesporten skal undersøkes i ny forskning
Delta i den norske spørreundersøkelsen og/eller intervjustudien her!
Seksuell trakassering i idretten er et tema som lenge har vært diskutert. Nå retter en ny forskningsstudie oppmerksomheten mot hestesporten, som ikke blitt gransket på samme måte som andre idrettsgrener tidligere.
Studien ledes av Susanne Johansson, førstelektor i idrettsvitenskap ved Gymnastik- och idrottshögskolan i Sverige, og Åse Strandbu, professor ved institutt for idrett og samfunnsvitenskap ved Norges idrettshøgskole.
Målet er å kartlegge og forstå problematikken rundt seksuell trakassering, overgrep og gråsoner innen sporten, men også undersøke trivsel og positive opplevelser i hestesporten.
Trenger ikke ha negative erfaringer
– Vi ønsker å rekruttere til både en kvalitativ og en kvantitativ undersøkelse. Hestesporten er litt uoversiktlig, da noen er innunder Norges Rytterforbund og Norges Idrettsforbund, og andre ikke, men vi retter oss mot alle som er rundt i staller i Norge. Vi ønsker at så mange som mulig som er engasjert i sporten på et eller annet vis bidrar med å svare på spørreundersøkelsen vår, sier Åse.
Spørreundersøkelsen er en av to studier. Spørreundersøkelsen handler ikke bare om seksuell trakassering, overgrep og negative hendelser, men også om trivsel og hva som gjør det verdt det å drive med hestesport.
– Det henger litt sammen, og det er viktig for oss å ikke bare tegne et negativt bilde av sektoren når vi går inn og gjør studier som dette. I den første spørreskjemaundersøkelsen, går vi bredt ut, fortsetter professoren.
Åse understreker viktigheten av at nok personer svarer, også de som har utelukkende positive erfaringer, selv om seksuell trakassering tar størst plass i undersøkelsen.
– For å kunne gi et godt bilde, er vi avhengige av at mange nok svarer.
Søker personer til intervjustudie
Den andre delen av prosjektet er derimot en intervjustudie der forskerne ønsker å rekruttere hestefolk som har opplevd trakassering, overgrep og andre krenkelser i hestemiljøet, og personer som har vært i gråsonerelasjoner, som for eksempel en seksuell relasjon med en overordnet person innen miljøet.
– De som ønsker å stille opp til intervju om det, kan kontakte oss. Det ligger kontaktinfo på hjemmesiden til undersøkelsen (se link øverst i saken). Undersøkelsene vil gjennomføres i løpet av høstsemesteret, frem til jul.
Hun understreker at alt som blir sagt i intervjuer, blir anonymisert. Det gjelder alle involverte. Prosjektet ønsker ikke å henge ut enkeltpersoner eller miljøer.
Intervjuet skal helst være personlige og fysiske intervjuer, men om det ikke er mulig, kan det gjøres over telefon eller zoom.
– Vi som gjennomfører intervjuene, har lang erfaring innen dette. Personene som blir intervjuet, blir godt ivaretatt underveis.
Vil utvikle konkrete tiltak
– Det vi vet, ut ifra vårt samarbeid med Sverige, er at det har vært langt flere slike saker ute i offentligheten i Sverige enn i Norge. Der er dette tydeligere som et problem. Vi kjenner ikke omfanget innen hestesporten i Norge, og hvordan kulturen er her til lands, fortsetter Åse.
Målet er å skape et tydeligere bilde av problemene som finnes, utover de ekstreme tilfellene som noen ganger får oppmerksomhet i media. Derfor er det ønskelig også å snakke med personer som har vært involvert i gråsonesituasjoner, der de har lurt på om det som foregår egentlig er greit.
Med studien ønsker de ikke bare å belyse problemene, men også å utvikle konkrete tiltak for å skape et tryggere miljø innen hestesporten.
– Når det gjelder trakassering, overgrep og krenkelser, vet vi en del om dette fra idretten generelt, og deler av det er helt sikkert relevant for hestesporten også. Et viktig tiltak er kunnskap om fenomenet og hva som foregår. I idretten har dette vært et tema man ikke snakker om, så det jobbes med å skape en kultur for å kunne snakke om disse tingene – en åpenhetskultur. Det er både skambelagt for de som utsettes for uønskede hendelser, og vanskelig å ta tak i for de som mistenker at det foregår.
– Ønsker å tydeliggjøre både uakseptabel atferd og den som kanskje ikke er ulovlig
Susanne, som er ansvarlig for prosjektet i Sverige, har i mange år forsket på seksuell trakassering innen idrett generelt. Hun har selv drevet med hest, og mener det føltes som riktig tidspunkt å rette fokuset mot akkurat hestesporten.
– Det er et komplekst problem, vi ønsker å tydeliggjøre både uakseptabel atferd og den som kanskje ikke er ulovlig, men likevel upassende. Disse kan være spesielt vanskelige for ulike idretts- og hesteorganisasjoner å håndtere, sier hun til Hest.nos samarbeidspartner Hippson.
Responsen på initiativet har hittil vært overveiende positiv i Sverige, selv om det finnes en viss bekymring for hva studien kan avdekke.
– Det er en dobbelthet i forventningene. På den ene siden innser alle viktigheten av dette arbeidet, men på den andre siden finnes det en frykt for å belyse sårbarheten og de negative konsekvensene som kan oppstå ved å trekke frem misforhold, spesielt når det gjelder unge personer.
Forskerne ser frem til å få inn data for å kunne trekke klare konklusjoner og foreslå tiltak som kan forbedre miljøet innen sporten.
– Vi er alle enige om at vi ønsker en trygg idrett, men den store utfordringen er hva vi faktisk gjør konkret i hverdagen for å nå dit, sier Susanne.