– Det føles helt umulig akkurat nå, sier hesteeieren om situasjonen. Foto: Privat
Aktuelt

Breesby trives best uten bitt – det hindrer hesteeieren i å konkurrere

Hesten hennes viser tydelig at den ikke trives med å bli ridd med bitt, men Amy Boysen ønsker å konkurrere i dressur, og da er kravet om bitt et faktum. Nå står hun overfor dilemmaet om å ri med bitt eller ikke kunne konkurrere i det hele tatt.

Breesby har bare bodd hos svenske Amy Boysen i to måneder. Vallaken er avlet for både dressur og sprang, men da Amy kjøpte ham, var det for å satse innen dressur. 

– Jeg har ingen planer om å begynne å hoppe med ham, for jeg er livredd. Tanken min var å satse dressur med ham. 

Så viste det seg at Breesby ikke virker å trives med bitt. 

– Jeg innså raskt at problemet hans med bitt kanskje var mye større enn jeg trodde. Hvordan skal jeg kunne konkurrere i dressur hvis han ikke kan gå bittløst?

Trekker tungen bakover

De tidligere eierne red ham bare på bittløse alternativer da han fungerte best på det. Amy beskriver ham som myk og avslappet uten bitt. 

– Han er med meg hele tiden og vil aldri gjøre noe dumt. Jeg føler aldri at jeg ikke tør stole på ham eller er redd for at noe skal skje fordi jeg rir uten bitt. Altså, han er så fin, jeg kan ikke beskrive gleden min, sier hesteeieren, og forklarer at han er annerledes med bitt:

– Han bryr seg ikke om å ha bittet i munnen, men når man begynner å ta i tøylene, spenner hele kroppen hans seg. 

Det spiller ingen rolle hvor lenge hun har ridd – han spenner seg like mye uansett. 

– Jeg har nettopp innsett at han trekker tungen bakover når han får trykk på den og blir veldig irritert. Han vil ikke ha bitt i munnen, og da føles det feil å tvinge ham til det bare for å kunne konkurrere.

Ikke alle tillater bittløst

Ekvipasjen startet et onlinestevne hvor det var godkjent å ri bittløst, noe som endte med suksess. 

– Jeg var så glad. Vi oppnådde 66 prosent og alt gikk veldig bra. Da tenkte jeg at det hadde vært så gøy å komme ut på ordentlige dressurstevner og ha den samme følelsen. Men det kan jeg ikke. 

Amy mistenker at et tidligere traume ligger til grunn for problemet. 

– Kanskje har noe skjedd under innridningen som har satt sine spor. Det virker som det sitter psykisk. 

Amy har fått veterinær til å undersøke ham, og mener at hun har gjort alt hun kan for å prøve å finne ut om noe er galt. 

– Han er tatt røntgen av og sjekket i munnen. Det er bare bittet som er problemet, og det er så trist. 

Amy prøver å finne et bitt som kan passe, men hittil har hun bare funnet bitt som ikke fungerer – og som absolutt ikke fungerer.

Involvert flere bittilpassere

– Jeg har testet mange bitt og involvert flere profesjonelle bittilpassere. Men jeg har ikke funnet noe bitt ennå som fungerer, og det føles helt umulig akkurat nå. 

Noe som imidlertid fungerer, er å bruke en bittløfter til bittet i munnen. Det er som en neserem som festes i bittets ringer for å holde bittet oppe og fjerne trykket fra tungen. Men heller ikke det kan hun konkurrere med. 

Å bare ri bittløst er heller ikke en perfekt situasjon, synes Amy. 

– Jeg liker å variere ridningen mye. Jeg tror det gir en mye mer holdbar hest. Når det kommer til bittløse alternativer, tror jeg det er veldig bra, men jeg tror ikke det er veldig bra å kun ri på det. 

Hun ønsker at hun kunne ha valget om å variere. I dag rir hun bare bittløst, bortsett fra når hun prøver nye bitt. 

Mange er enige med Amy 

Dressuren er en bedømmingsgren, og Amy vil konkurrere for å vise frem samspillet med Breesby og bli bedømt. På sosiale medier har hun diskutert problemet åpent, og responsen har vært stor. 

– Folk er like irriterte som meg. Det er veldig mange som har skrevet til meg og fortalt om deres frustrasjon. De har bare måttet akseptere situasjonen, og er veldig lei seg for det, sier hesteeieren, og fortsetter:

– Jeg synes det er en urimelig regel. Dressur handler om å vise et vakkert og fint samspill med små hjelpere. Jeg forstår det ikke, og jeg blir så provosert.

– Jeg håper på en bedre fremtid for alle innen ridesporten, og på en forandring, sier rytteren. Foto: Privat

Amy mener at det ødelegger for barn og voksne som drømmer om å konkurrere, men som ikke kan gjøre det på grunn av kravet om bitt. 

SvRF svarer 

Svenska Ridsportförbundet (SvRF) ønsker ikke å stille til intervju. I en e-post svarer pressesjef Josefine Sasse:

– Det finnes bittløse klasser som arrangørene kan velge å arrangere, så det er ikke et forbud. Om rytteren ønsker å ri bittløst i en klasse som skal ris på bitt, har konkurranseseksjonen besluttet at det ikke er «konkurranse på samme vilkår» om noen har bitt og noen ikke.

Hun henviser også til konkurransereglementet som angir hvordan kontakten med munnen skal være, og der hestens aksept av bittet er en del av dette.

I Norge gjelder Norges Rytterforbunds bestemmelser ved stevner i regi av NRYF. Konkurransereglement for dressurridning sier at det i dressur er krav om hodelag med bitt og tøyler. 

Saken er også publisert hos Hest.nos samarbeidspartner Hippson.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng