Foto: Samirah Hohl
Innspill

Tre tips for å hjelpe hesten med å slippe mentale spenninger

Trine Bøhnsdalen er trener innen relasjonell horsemanship, og har erfaring fra å ha trent hester i Australia og USA. Her deler hun sine tips for å hjelpe hesten med å slippe spenninger underveis i treningen eller rideturen.

Visste du at hester lett samler på mentale spenninger? Og at spenninger kan dukke opp i alle mulige slags situasjoner som får hesten til å bli litt mer aktivert – heve hodet, holde pusten og øke pulsen. Det kan være ørsmå spenninger eller litt større spenninger. Og hvis vi ikke hjelper, eller gir hesten tid til, å slippe disse spenningene ut underveis i treningen eller rideturen, så blir ofte glasset med spenninger så fullt at det renner over. Det er gjerne det vi kjenner som “det kom helt ut av det blå”, eller “han bare eksploderte.” Når glasset med mentale spenninger er så fullt at det renner over er ofte hesten så anspent og ufokusert at vi ikke når inn til den mentalt.

Det er derfor det er så viktig å være i forkant, og kunne hjelpe hesten med å slippe ut de mentale spenningene sine underveis i treningen, sånn at spenningsglasset ikke blir så fullt at det renner over.  Når det er plass i spenningsglasset har hesten mulighet til å regulere seg selv og det er alltid «rom» for nye spenninger.

Men hvordan hjelper man egentlig hesten med det? 

1. Lær deg hestens små tegn på spenninger, uro, engstelse, stress og usikkerhet – men også avspenning.

Små og subtile tegn på at den strammer muskler, holder pusten, hever nakken, låser kjevene, slutter å blunke osv. Lær deg også hestens dempende signaler, tegn på at den synes noe begynner å bli overveldende, for vanskelig, eller at den trenger mer tid. Og ikke minst: Lær deg signalene hesten viser på avspenning – at den slipper ut spenninger som den har holdt på. Alle hester er individer og vil kunne ha sine helt egne måter å vise at de begynner å samle på spenninger. Ofte kan det være så små tegn at de er lett å overse. Det å bli godt kjent med sin egen hest og dens subtile språk er noe av det aller viktigste du kan gjøre.

Hvor oppmerksom er du på hesten din? Her er Bøhnsdalen sammen med frieseren Jehannes. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

2. Når du ser eller kjenner at hesten har med seg spenninger, gi hesten tid og mulighet til å få slippe disse ut selv.

Hester er fra naturens side designet for å slippe ut mentale spenninger underveis, slik at de har rom for nye. Men det er ikke alltid vi husker på å gi dem tid til dette når vi omgås dem. Ofte kan det være nok å bare stoppe opp. Ta et steg vekk fra hesten. Stanse den hvis du sitter i salen. Ta en liten pause. Og at du bare venter. Og venter. Og kanskje puster litt selv. Kjenner etter hva som skjer i deg, om du også holder litt spenninger og kan slippe noen av dem ut?

Etterhvert vil du se at hesten selv slipper ut en eller flere spenninger. Kanskje feks. ved at den puster ut. Trekker pusten godt inn og godt ut. Eller pruster. Eller tygger og slikker. Eller gjesper. Rister seg. Ruller seg. Klør seg på beinet osv. Lær deg de små og unike tegnene fra din hest på når den slipper ut noen av sine spenninger, og utforsk hva som er viktig for at akkurat din hest skal kunne slippe ut noen av sine spenninger underveis.

Bøhnsdalen sammen med hestene Shilo og Tres. Foto: Samirah Hohl

3. Hvis hesten er i en situasjon hvor den ikke klarer å selv slippe ut spenningene den har samlet på, kan du hjelpe den ved å guide den inn i aktiviteter eller øvelser den kjenner igjen som hjelper den med å slappe av.

Dette kan være aktuelt i mange ulike situasjoner, og hvilke aktiviteter eller øvelser som er aktuelle kan variere etter situasjon og hest og din relasjon med hesten. Noen ganger kan det være helt enkle ting som å klø hesten på favorittstedet eller gi den mulighet til å ta en liten gressepause. Eller det kan være mer konkrete øvelser som fysisk skaper ro og avslapning i hestekroppen, øvelser som du har lært hesten godt på et tidligere tidspunkt når den er trygg og inne i sin komfortsone, slik at de kan brukes i andre settinger hvor den kanskje er mer aktivert. Slike øvelser kan være alt fra enkle sideførende øvelser, til små endringer i energi og retning, eller mer spesifikke bøyeøvelser hvor man bevisst bruker hestens biomekanikk for å hjelpe den med å fysisk slappe av i kroppen.

Når en hest samler på spenninger, er det som oftest mindre press og mer tid som skal til, ikke motsatt. For det er først ved å føle seg tryggere at hesten kan slappe av nok til å slippe spenningene ut av kroppen.

Og ved å bli bevisst akkurat disse tingene, hvor mye spenninger hesten går med, og om du kan hjelpe den med å slippe disse ut underveis, så vil du raskt kunne hjelpe hesten med å bli tryggere på både seg selv og deg, på omgivelsene og på det den blir bedt om. Den blir mer mottakelig for læring og trening og den er mer rustet og robust for senere situasjoner som skaper stress, fordi glasset med spenninger hele tiden er tømt underveis.

Flere artikler du kanskje er interessert i:
– De fleste vet jo hvordan det oppleves når noen man prøver å kommunisere med, stirrer ned i en skjerm
– De fleste vet jo hvordan det oppleves når noen man prøver å kommunisere med, stirrer ned i en skjerm
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng