Trine Bøhnsdalen erfarer at noen hester har lært seg å ignorere at vi ikke er påkoblet. Det synes hun er synd. Foto: Kristine Molina Kjærstad
Horsemanship

– De fleste vet jo hvordan det oppleves når noen man prøver å kommunisere med, stirrer ned i en skjerm

– Det fascinerte meg at mange hadde opplevd sterke reaksjoner fra hesten, som sanset det umiddelbart når de forsvant ned i mobilen. Det tenker jeg er viktig informasjon å ta med seg, sier Trine Bøhnsdalen, som underviser i horsemanship.

Trine Bøhnsdalen (37) driver med relasjonell horsemanship, og reiser rundt for å hjelpe andre med å forstå hestene sine bedre. Hun jobber også som hestespesialist på Lundehagen i Moelv, et senter for bruk av hest i psykoterapeutisk arbeid. 

Det var en konkret hendelse som fikk Bøhnsdalen til å dele et innlegg på Facebook:

– Jeg så en ung jente her om dagen som longerte hesten sin. Hun stod helt stille i midten, med enden av longetauet i den ene hånda, og mobilen i den andre. Hun så på hesten nå og da, flyttet seg rundt etter der hesten var i volta, men ellers stirret hun ned i mobilskjermen.

– Hesten fortsatte rundt på volta som om den ikke merket dette i det hele tatt.  Det så ut som den gikk der, rundt og rundt, på ren automatikk, skriver Bøhnsdalen.

– Jeg tenker det er kjempeviktig at vi er til stede og nærværende rundt hesten, for det er kun da vi kan møte den, sier Bøhnsdalen. Foto: Trine Bøhnsdalen

Erfarte at hun selv måtte være til stede

– Den fortsatte for eksempel selv om det ikke var noen som helst kontakt, energi eller intensjon fra jenta i midten. Den hadde tydelig lært seg å bare gå rundt, fulgte signalene den kunne og gjorde ellers ikke noe vesen ut av situasjonen.

Bøhnsdalen mener at hennes egne hester hadde reagert annerledes. De hadde koblet seg av med det samme hun hadde senket blikket og rettet oppmerksomheten mot mobilen. Hun erfarer ofte at hestene endrer adferd dersom hun skal lese en melding mens hun er på ridetur.

– Enten grafser de til seg mange munnfuller gress, eller så forsvinner de ut av stien som om jeg har sluttet å styre skuta, eller så stopper de bare, begynner å trave, eller noe helt annet jeg ikke er forberedt på.

Videre trekker Bøhnsdalen frem et eksempel hun husker spesielt godt:

– Jeg sjekket mobilen. Samtidig dro Shilo hodet ned i gresset i veikanten. Jeg ba henne fortsette å gå, noe hun villig gjorde. Men det samme skjedde igjen. Og igjen. Jeg tenkte jeg måtte være litt i forkant. Så jeg la vekk mobilen og fulgte med. Men da gikk Shilo ved siden av oss uten å ense gresset i veikanten. Hun gjorde ikke et eneste forsøk på å nå det. Jeg fisket opp mobilen igjen, skulle bare… Og da dro hun seg ned igjen. Den følsomme frøkna la seg på leietauet og nærmest dro det ut av hendene mine. Jeg la fra meg mobilen igjen. Kjente jeg begynte å bli irritert. Følsomme Shilo, som legger seg på press og drar hodet ned for å gresse? Jeg begynte å ane sammenhengen mellom min egen og hennes avkobling. Men jeg klarte ikke helt å tro på det. 

Bøhnsdalen lot mobilen ligge i lomma, og fokuserte på turen, lydene i skogen, hestene og veien foran dem. Hesten gjorde ingen antydning til å dra mot gresset. 

– Det er veldig naturlig at et så følsomt dyr plukker det opp

– Hvorfor tenker du det var viktig å skrive innlegget?

– Jeg skriver ofte innlegg med refleksjoner, og dette er en av tingene jeg ser på som ganske vesentlig. Det handler om å være til stede sammen med hesten, og jeg tror det traff så godt fordi mange opplever at hesten sanser vår mobilbruk veldig lett, sier hun, og fortsetter:

– Men det er også mange hester som lærer seg å leve med at vi er lite til stede, og heller går litt på autopilot, slik som hesten jeg skrev om i innlegget. De fleste vet jo hvordan det oppleves når noen man prøver å kommunisere med, stirrer ned i en skjerm. Det er veldig naturlig at et så følsomt dyr plukker det opp. 

– Du fikk kommentarer om at mobilen alltid bør være i lomma, i tilfelle man havner i en ulykke. Hva tenker du om det?

– Jeg mener absolutt ikke at man skal legge igjen mobilen i stallen og dra ut på tur. Det er alltid mulig å tolke ting på feil måte, men de fleste skjønner nok at man selvfølgelig skal kunne ta et bilde eller ringe etter hjelp. Poenget er at man skal være bevisst hva det gjør med samspillet i akkurat det øyeblikket. 

– Hvorfor er det så viktig å være til stede?

– Jeg tenker det er kjempeviktig at vi er til stede og nærværende rundt hesten, for det er kun da vi kan møte den. Med en gang vi kobler fra, ser i mobilen, grubler over gårdsagen eller hva som kan komme til å skje, er vi ikke lenger til stede her og nå. Da mister vi muligheten til å møte og kommunisere godt med hesten, avslutter hun.
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng