Horsemanship

Unghestenes eksamen

Det var de to unghestenes aller første tur ute på slettene foran den sovende vulkanen. Var de forberedt godt nok?

Jeg har ridd i over en time. Det blåser friskt over slettene på Hawaiis største øy. Spredte skyer sniker seg rundt Mauna Kea, men jeg ser likevel flekker av blå himmel og den enorme, sovende vulkanen fremfor oss, som en magisk fjellvegg fra Ringenes Herre-eventyret.

Mellom meg og vulkanen er det sletter med grønt gress og spredte kvegflokker i det fjerne. Den erfarne ranchhesten under meg patruljerer piggtrådgjerdet slik han har gjort så mange ganger før, mens jeg lar blikket saumfare horisonten. Hvert øyeblikk, tenker jeg, vil de dukke opp. Komme travende over åskammen på de to palominoene. Unghestenes første tur utenfor rundpaddockens trygge vegger. Unghestenes eksamen.

Kveldsprat og kokte peanøtter

Dagene på Hawaii har gått fort. Altfor fort. Hosea, salmakeren jeg har bodd hos de siste ukene, har vært i ekstase over at jeg har fått tilbringe hver eneste dag med brødrene Neubert. Hver kveld har han satt frem posen med kokte peanøtter, en kald øl, den lille trekrakken og bedt meg om å sitte ned og fortelle alt om dagen. I går fortalte jeg han at Jim og Luke veldig gjerne ville hilse på han.

- På meg?!? hadde han svart, tydelig overrasket.

Hosea hadde blitt så rar i ansiktet. Han så nesten litt stresset ut. Jeg husker jeg lurte på om jeg hadde sagt noe feil. Når han begynte å prate igjen var stemmen hans helt grøtete.

- Å, men Trine. Det er helt fantastisk! Jeg er så tickledpink!

Hosea henger ved gjerdet lenge og småprater med Jim og Luke. En av hans store drømmer gikk i oppfyllelse når han fikk møte de to brødene.

VIP-brødrene

Og nå er det siste dagen. Den aller siste dagen på Hawaii. Jeg skal tilbringe den med Jim og Luke Neubert, slik som jeg har tilbragt hver eneste dag de siste ukene. Men denne dagen er litt spesiell. Ikke bare fordi det er min aller siste dag på Hawaii. Men også fordi to av unghestene for aller første gang skal bli ridd på de store slettene utenfor the breaking pens. Jeg har fått lånt meg en stødig ranchhest og gleder meg til å være flue på veggen.

Klokka er halv ti. Det lukter av nattens regn og Hosea kommer kjørende inn til the breaking pens. Han ser litt nervøs ut, som om han har fått VIP-pass til å møte to kjendiser. Og kanskje har han på sett og vis det?

Jim og Luke rir på to palominoer i paddocken like utenfor låven. Luke rir bort til Hosea. Håndhilser fra hesteryggen. Småprater om været og salene som Hosea lager. Hosea svarer. Gestikulerer. Ansiktet hans stråler. Jeg hører ikke alt som blir sagt, men jeg smiler likevel.

 

Jim Nubert og Keoki Wood.

Scottys hest

Når Hosea reiser kommer ranchmanager Keoki Wood kjørende. Han går bort til gjerdet og slår av en prat med Luke.

- Det er en grå hest i flokken. Det er Scottys hest. Han bukket av Scotty her om dagen da Scotty skulle åpne en port fra hesteryggen. Jeg vet ikke hva som skjedde, men Scotty vil at dere rir han gjennom og finner ut om det er en hest det er verdt å beholde eller ikke. Får dere gjort det i dag?

Luke nikker. Han husker den store, grå hesten godt. Husker at han ga hesten kallenavnet Sleepy fordi han var en lat og uoppmerksom hest som i fjor sommer snublet i sine egne bein mens han ble ridd. Han kan ikke helt forstå at Scotty klarer å ramle av en hest som Sleepy.

Idet Keoki forsvinner videre for å klargjøre den kommende rodeoen førstkommende helg, snur Luke seg mot broren.

- Jeg blir alltid så nysgjerrig når han forteller at disse karene blir bukket av hestene sine. Jeg tror ikke en eneste av dem har bukket med oss noensinne. Hvordan får de det til?!

De humrer.

Jim trener på lassokasting ute i paddocken fra ryggen til en av unghestene.

Ranchhestenes tid forbi?

Selv om Keoki er strålende fornøyd med innsatsen til de to brødrene fra California, innrømmer han at Parker Ranch står splittet mellom å få arbeidet på ranchen gjort effektivt og raskest mulig ved hjelp av motoriserte kjøretøy, eller bruke hester til arbeidet slik tradisjonen alltid har vært.

- Problemet med rancharbeid nå i våre dager er at vi virkelig trengte hestene til en rekke oppgaver tidligere, slik som å sjekke gjerder, vannkar og kvegflokker, fange okser med lasso, kontrollere kalver under brennmerking osv. Men i våre dager er tid blitt en mangelvare. Panoioloene her har bare åtte timer i løpet av en dag til å få arbeidet gjort. De har familie og et liv utenom ranchen også. Derfor velger ni av ti av dem en firhjuling fremfor å sale opp en hest.

Han sukker.

- Men slik blir det jo ikke gode ranchhester av.

Miljøtrening er en viktig del av arbeidet Jim og Luke gjør med hestene, selv etter at hestene bare har hatt rytter på ryggen et fåtall ganger.

Mangler erfaring

- Vi gjør det vi kan med unghestene, men til slutt koker det ned til den som overtar hesten etter at vi er ferdige, forteller Jim.

De siste ukene har de arbeidet rundt tretti av ranchens unghester. Fra korte økter i rundpaddocken, til de første rideturene utendørs. Brødrene jobber med hestene ut ifra hva de vil brukes til senere. De vet hvor viktig det er at hestene får en solid begynnelse på karrieren som ranchhester på Parker Ranch. Desensitivisering er et nøkkelord.

- Tidligere var ikke dette like viktig på en stor ranch som dette. De fleste cowboyene var gode ryttere som ofte hadde erfaring nok til å ri inn hestene selv, og som brukte unghestene i arbeid så mye som mulig. Men panioloene som arbeider for Parker Ranch i dag er ikke like hestevante. Det er ikke mange av dem som er erfarne nok til å sette en unghest i gradvis arbeid på ranchen, og derfor ser vi at stadig flere av dem unngår å bruke hestene. Men hestene blir ikke bedre av å ikke bli brukt, og det blir en ond sirkel hvor stadig mindre av rancharbeidet gjøres fra hesteryggen. Det er en lei utvikling, synes Jim.

Luke tester Sleepy i mange ulike settinger. Ranchhesten leer så vidt på et øre.

Aldri hestens feil

Sleepy er akkurat slik som Luke husker. Lat og bedagelig anlagt, trygg på seg selv og trygg med rytter i salen. Luke utfordrer han på mange områder. Sjekker om hesten blir skremt av lassoen som strammer og treffer han ulike steder på kroppen, later som om han faller halvveis av, i fart, for å se om hesten kan lære å stå stille til han kommer i balanse igjen. Slipper tøylene helt og forventer at hesten står stille ved porten.

Den stødige ranchhesten klarer alle utfordringene med glans.

Jim Neubert og en gjeng nysgjerrige unghester.

- Noen ganger kommer disse cowboyene tilbake til oss med hester som ikke fungerer for dem, men i de fleste tilfeller er det ikke noe i veien med hesten, det er mer deres egen mangel på forståelse og kunnskap. I de aller fleste situasjoner er det jo ikke hesten sin feil i det hele tatt. Ray Hun gikk så langt at han sa det aldri var hestens feil når hesten gjorde noe galt eller noe rytteren ikke ønsket, forteller Luke.

Luke Neubert i rundpaddocken.

En del av jobben

Han blir alvorlig.

- Vet du, dette er det eneste jeg ikke liker med å arbeid sånn som vi gjør. Noen ganger går hestene tilbake til cowboyer som ikke er så erfarne. Og mange av dem er ikke så interessert i å lære heller. Om hesten ikke hører så er det alltid hestens feil. De klarer ikke å se at det kanskje var deres feil.

Han sukker.

- Men du kan ikke lære noen som ikke vil lære. Vi kan ikke dytte på dem våre ideer hvis de ikke er klare for det. Det eneste vi kan gjøre er å forsøke å forbedre disse unghestene som best vi kan, slik at de vil klare utfordringene som venter dem senere i livet. Noen ganger er det trist å reise fra et sted og vite at du aldri vil få se hestene igjen i det hele tatt. Men da må vi bare si til oss selv at det er en del av jobben. Det er sånn det er.

Eksamen på slettene

Sakte materialiserer prikkene seg. Jim og Luke kommer travende rett mot meg. Så svinger den ene til høyre. Han arbeider hesten i en stor sirkel før han på ny traver rett mot meg. Solen tar tak i de lyse halen til begge palominoene. I bakgrunnen ruver Mauna Kea og vinden visker siste rest av skyer ut av bildet. De to brødrene rir bort til meg og stopper hestene. De ser ut som to erfarne ranchhester, selv om det er langt fra sannheten. Likevel står de der så rolige og komfortable mens brødrene lener seg på salhornet og prater om California, temming av hester, Hawaii og været.

Jeg lar blikket følge de to brødrene mens de skolerer, korrigerer og belønner unghestene. De har tatt med seg det samme arbeidet som de gjorde i rundpaddocken i går ut på de åpne slettene i dag. Det er ingenting som er forandret, annet enn settingen. Dette er testen. Unghestenes eksamen.

Om de besto?

A+

Paniolo Inn

Det er temming og unghestarbeid. Ridning og roping. Portretter av brødrene. Øvelse, lys, kontrast. Farmers market i Waimea. Crepes med krem og bær til 5 dollar. Firhjulstrekking ned en av verdens bratteste veier. Villhester, surfebølger og lang lunsj. Det er Pearl Harbor i lunsjpausen. Google Maps og bildet av huset mitt i Norge. Vulkaner, guavanektar og modne mangoer rett fra treet i hagen til Hosea. Det er opplevelser, minner, eventyr og lærdommer for livet. Både for meg og for unghestene på Parker Ranch.

Og eventyret, det avsluttes akkurat der hvor det begynte. På "Paniolo Inn". Den lokale baren i Waimea hvor panioloene tidligere pleide å komme inn etter en lang dag på hesteryggen. Det var her vi stoppet da jeg først kom fra flyplassen i Kona. Det var her jeg satt med Hosea, blide, gjestfrie, fantastiske Hosea, som sa tickledpink i hver annen setning, og drømte om å håndhilse på cowboyene fra fastlandet. Det var her det startet, og nå var det ikke velkomstlunsj, men avskjedsmiddag. Snart ville jeg sitte på flyet tilbake til USAs fastland og aldri mer vende tilbake til denne settingen.

A hui ho

- Du ser brun ut. Har du bare ligget på stranden og solt deg, eller har du faktisk lært noe?

Lærer Derek så like sur ut som han hørtes ut. Han var ikke videre glad for at jeg hadde klart å overbevise skolen om to ukers permisjon fra høstsemesteret. Det var ingen av medelevene mine heller.

Jeg tenkte på alle skoleoppgavene jeg ikke hadde fått gjort, alle bildene jeg ikke hadde fått tatt, pensum som jeg ikke hadde fått lest og alle prøvene jeg hadde gått glipp av. Og så tenkte jeg på den fantastiske horsemanshipen jeg hadde fått være vitne til på Hawaii.

Jeg smilte.


Gink det an å svare begge deler?

Denne artikkelen er tidligere publisert på hest.no, men er nå tatt opp igjen for å glede nye lesere.

Dette var fjerde og siste del i serien Horsemanship på Hawaii. Har du ikke lest de første delene? De finner du i linkene under.

Flere artikler du kanskje er interessert i:
Skolestart på Hawaii
Skolestart på Hawaii
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng