Clooney var bare seks år da Line kjøpte han. Nå går den skimle vallaken Grand Prix på femstjerners nivå. (Foto: Marie Hatlevoll)
Hest

Velger å ikke selge

Skulle Line Karlsen Raaholt kunne levd av ridningen sin, måtte hun solgt unghestene sine når de kommer på et visst nivå. Men da kunne hun ikke ridd de store klassene.

- Jeg fikk Clooney som seksåring, forteller Line om vallaken hun red i den store Grand Prix-klassen under årets Oslo Horse Show. Med hinder opp til 1,60 meter høye og vel så brede var det en real utfordring både for hest og rytter.

- Alle hester har sine begrensninger, ikke alle har kapasitet til å gå Grand Prix, sier hun.

 

Foto: Privat

Trives med unghester

Men det er de store høydene som er målet når Line ser etter ny hest, hun har vært en del av landslaget og satsningsgruppene i over 20 år. Fellesnevneren for hestene hennes er at hun kjøper dem unge og utdanner dem selv.

- Jeg synes det er veldig gøy med unghest. Det gir meg mye mer å ri en bra unghest og utvikle den, enn å kjøpe og starte med en dyr topphest som bortimot er brukt opp. Utfordringen er at det tar litt tid å få dem frem, sier Line.

Det vil si at hun i perioder ikke har hatt noen topphester, i vente på at unghestene skal utvikle seg. For tiden har Line fire hester, den yngste er åtte.

- Nå er det på tide å finne en ny unghest igjen, slik at jeg ikke plutselig står der med kun veldig unge hester igjen, sier hun.

Line liker best litt friske hester med mye energi. (Foto: Marie Hatlevoll)

Bør være livlige og forsiktige

Det å plukke ut en unghest som har potensiale til å bli skikkelig god, er imidlertid ikke en enkel sak. Gjennom årene har Line gjort mange bomkjøp som har kosta mye penger.

- Man får mer erfaring etterhvert, og jeg har flinke folk å sperre med. Blant annet treneren min Yves Houtackers og Geir Gulliksen. Jeg har i alle år stått oppstallet hos Geir, og vi har et lite samarbeid med å kjøpe og selge hester, forteller hun.

Line har blitt kritisk når hun prøver unghester.

- Jeg må føle meg komfortabel med å ri dem, og kjenner fort om det er en hest for meg. Aller helst vil jeg ha hester med mye blod, selv om det kan være litt slitsomt å håndtere i det daglige liker jeg det veldig godt inne i ringen, sier Line.

Aller helst skal hesten også ha en bra galopp og ha et ekstra gir i luften.

- Den bør lande lett og være forsiktig, men på riktig måte. Den må ikke være skvetten. Etterhvert har jeg fått bekreftellser på at det jeg velger fungerer, det kommer nok av at jeg har hatt mange bra hester, sier hun.

Både Line og søsteren har i alle år hatt hestene sine oppstallet hos Geir Gulliksen, og trives med det. (Foto: Privat)

Rytter på heltid

For tiden går to av hestene til Line stabilt på 1,50 meter nivå, begge har steget betraktelig i verdi mens de har vært i hennes eie.

- Om jeg hadde solgt unghestene jeg lykkes med, kunne jeg nok ha levd av dette. Verdien er nokså høy når de kan gå Grand Prix på femstjerners nivå. Men man må ta et valg – selge og tjene penger eller være i sporten. Jeg har valgt det siste, sier hun.

Og Line rir på heltid, noe som er økonomisk mulig takket være familien. Line sitter i styret til familiebedriften Oxer eiendom, som er en av landets største aktører innen utleie, forvaltning og utvikling av fast eiendom.

- Etter videregående tok jeg en bachelor og markedsføring og salgsledelse, men ettersom jeg er nokså strukturert klarte jeg å kombinere ridningen med studiene. Det har imidlertid vært vanskeligere å kombinere ridningen med en normal åtte til fire-jobb, ettersom jeg er mye bortreist på stevner, forteller Line.

Å bli mor har gjort at Line må organisere hverdagen mer enn hun gjorde tidligere. Petter er ofte med i stallen. (Foto: Privat)

Ofrer mye

Med jevne mellomrom reiser hun på stevner nedover i Europa, denne høsten har hun blant annet vært en periode i Spania og startet med alle hestene sine.

- Heldigvis har jeg et fantastisk team rundt meg som gjør dette mulig, jeg er helt avhengige av dem for at logistikken skal gå opp. Blant annet har jeg to hestepassere som både kan ri og transportere hestene, og en mann, mamma og barnepike som hjelper til med sønnen min. Uten slike støttespillere har man ikke en sjanse i denne sporten, sier hun.

Det høres kanskje ut som en drøm å kunne fylle hele hverdagen med hest og stevner, men Line innrømmer at det ikke bare er en dans på roser.

- Man ofrer mye. Jeg har ridd aktivt hele oppveksten, og har måtte velge bort veldig mange andre ting. Nå er det dessuten alltid stevnesesong ett eller annet sted i Europa, så man har ingen gitt hvileperiode. Men jeg har valgt dette fordi jeg liker det, og jeg liker hester. Jeg blir veldig glad i dem, forklarer Line.

Foto: Marie Hatlevoll

Lang erfaring

Som senior har hun foreløpig ikke ridd noen av de internasjonale mesterskapene, men målet er der. I år var hun en av 17 norske ryttere som klarte kvalifiseringskravet til EM i Gøteborg.

- Jeg ble ikke tatt ut på noe lag der, ettersom det foreløpig er for stort og vanskelig for mine hester å gå EM. Men hestene mine jobber godt selv om de kan oppleve banene vi rir på stevner som store og vanskelige, målet frem til nå har vært å ri jevne og gode runder. Så kan man heller steppe opp litt, sier hun.

Å se begrensningene til hestene sine er en nødvendighet som sprangrytter, så vel som sine egne. Line føler seg på ingen måte utlært som rytter.

- Jeg begynner selvfølgelig å få en del erfaring både med å trene og terpe på de små tingene, men som rytter må man være ydmyk. Det er alltid noe å lære, og jeg kjenner fortsatt på det at jeg gjerne vil bli bedre, avslutter hun.

Flere artikler du kanskje er interessert i:
Må tåle de kjipe nedturene
Må tåle de kjipe nedturene
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng