Å satse på toppnivå i sprang kan være hardt, spesielt når sesongen ikke blir helt som man hadde tenkt. Da bruker Line Karlsen Raaholt energien på å se fremover. (Foto: Marie Hatlevoll)
Hest

Må tåle de kjipe nedturene

Alle konkurrentene fra ponnitiden og klassekameratene fra Norges Toppidrettsgymnas har gitt seg, men Line Karlsen Raaholt (34) har ingen planer om å legge ridestøvlene på hylla med det første.

- Jeg er ikke ferdig ennå, selv om jeg føler meg gammel, smiler Line.

Hun er nettopp ferdig med å ri en klasse under Oslo Horse Show, et stevne hun kjenner godt. Hesteinteressen har nemlig vært der fra tidlig alder. Line begynte å ri i en alder av fem år, og har vært på landslag og elitegrupper i sprang siden hun var tolv.

Hun har fått bronse i EM for lag som young rider, blitt Norgesmester som senior, vunnet nasjonshopping og fått plasseringer i den store Grand Prix-klassen under Oslo Horse Show.

- Etter at jeg begynte å konkurrere aktivt er det kun to Oslo Horse Show jeg ikke har deltatt på. Den ene gangen var jeg gravid, forteller hun.

Petter har allerede vært med mamma på mange stevner. (Foto: Privat)

Mistet ridemusklene

Selv ikke det å bli mor fikk Line ned fra hesteryggen. I februar er det to år siden Petter ble født, bare ni uker etter fødselen var hun tilbake på konkurransebanen.

- Jeg husker jeg følte meg veldig rusten, og hadde mistet musklene man ikke tenker over at man har når man rir  hver dag. Men heldigvis hadde hestene mine blitt holdt i gang av den nederlandske treneren min Yve Houtackers, så de hadde utviklet seg fint i perioden jeg ikke kunne ri. Likevel ble det første året som småbarnsmor og rytter ganske hektisk. Nå har Petter begynt i barnehage, så ting går litt lettere. Og han har en veldig snill og tålmodig pappa, smiler hun.

For tiden er Line ranket som den 11. beste sprangrytteren i Norge på verdensrankingen. Hun ligger på 1000. plass av totalt 3157 rangerte ryttere fra hele verden. Det har gått over ti år siden Line oppnådde karrierens største resultater, så ble det nokså stille.

- Jeg har ridd masse hele tiden, men har hatt perioder hvor jeg har hatt mange unghester og topphestene har vært skada. Da har jeg ikke kunnet ri de høye klassene. Videre var jeg i Nederland i to år, fra 2012 til 2014. Da jobbet jeg hos Yves Houtackers, forteller Line.

Det tok ikke lang tid før Line var tilbake i salen etter at sønnen var født, her rir hun NM i arendal i august 2016. (Foto: Marie Hatlevoll)
Line har ridd en rekke stevner i Europa de siste årene. (Foto: Privat)

Må ha høyden i kroppen

Med seg på flyttelasset til Nederland hadde hun hestene sine, og red noen Global Champions Tour-stevner. Men Line hadde ikke hestemateriale til å ri de store klassene på den tiden.

- En ting som er viktig når man skal ri klasser med høye hindre, er å ha høyden i kroppen. Man må ri mange 1,45 og 1,50-klasser for å bli vant til det, og det er nok den store forskjellen på meg og de rytterne som rir stevner som Oslo Horse Show hver helg. De kommer hjem på mandagen, men allerede på torsdagen er de på plass på et nytt stevne, forteller hun.

Og ikke minst tilgangen på hester.

- Når man bare har en eller to hester på toppnivå, blir man veldig sårbar om en av hestene blir skadet. Da får man ikke ridd store klasser på kanskje et år, noe som kan være vanskelig å takle, sier Line.

Tøft med motgang

For nedturer har det vært nok av gjennom årene som aktiv rytter. Å takle dem krever tålmodighet.

- Alle som rir på øverste nivå er der fordi de har orket å jobbe seg gjenom mange sykt kjipe nedturer. For de kommer. Når man har en god flyt reiser man på stevner full av selvtillitt, men det er også i disse fasene man merker det best om man opplever motgang. Man vil så gjerne, men ender opp med å måtte ta to steg tilbake og begynne på nytt. Det er utfordrende, forteller Line.

Hun tror det er grunnen til at mange ryttere gir seg etter noen år på seniornivå.

- Det krever enormt mye. Det er når nedturene kommer at man virkelig må stå på om man ønsker å fortsette, og det er likt for alle, sier Line.

Line og Gustav M2 under Norway Grand Prix i 2005. Denne hesten tok hadde Line fra hun var 17 år, og tok han med seg helt opp til seniornivå. Siden lærte Gustav opp Pål Flam. (Foto: Marie Hatlevoll)

Mange har gitt seg

Fra hennes aldersgruppe og ponnitid er det nå kun hun igjen som rir aktivt.

- Jeg gikk på spranglinjen på Norges Toppidrettsgymnas, og ingen fra min tid der rir lenger. Noen har gått over til å bli trenere, sier Line.

Derfor gleder hun seg over at det er så mange yngre ryttere nå som fortsetter å satse som seniorer.

- Hestesporten har utviklet seg mye de siste årene, det har blitt veldig mange flere ryttere og stevner. Nå er det slik at man kan reise på to- og trestjerners stevner i Europa hver eneste helg, og man møter hard konkurranse uansett hvor man reiser. Det er et godt tegn, sier hun.

Stevne i Spania

For Lines del betyr det også at hun i år fikk muligheten til å utvide utendørssesongen, etter at Oslo Horse Show var ferdig.

- Nå skal jeg til Spania i noen uker og konkurrere med alle fire hestene mine. Det blir en god mulighet spesielt for unghestene til å utvikle seg, sier hun.

En av grunnene til at Line ikke har ridd så mye i de store klassene de siste årene, er nemlig at hun velger å utdanne topphestene sine selv. Helt fra de er små. Og det tar tid, men Line har valgt å gjøre det slik av flere grunner. Hvorfor kan du lese mer om i del to av denne artikkelen som kommer om kort tid på hest.no.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng