En hest med polynevropati (AEP) vil kode over på bakbeina. (Foto: Siv Hanche-Olsen)
Hest

Forsvinner ikke om du lukker øynene

Siv Hanche-Olsen forsker på lidelsen polynevropati, en relativt ny sykdom som i all hovedsak ser ut til å ramme hester i Norge. I år har den allerede tatt to liv. Hva er polynevropati og hvordan ser man at hesten har det?

Aquired Equine Polyneuropathy, polynevropati eller AEP - kjært barn, mange navn. Problemet er bare at dette aldeles ikke er noe kjært barn. AEP er en nevrologisk lidelse som rammer hesten, slik at den ikke klarer å bevege beina sine ordentlig, og man ser det tydeligst ved at hesten koder over på bakbeina. De hardest rammede hestene klarer ikke stå på beina sine, og legger de seg ned er sjansen for at de ikke kommer seg opp igjen stor.

Hest.no har vært på foredrag med forsker på AEP, Siv Hanche-Olsen for å få vite mer om denne lidelsen. Denne artikkelen er en oppfølger til denne artikkelen, hvor Hanche-Olsen har tatt for seg forskningsprosessen rundt AEP: En norsk forbannelse?

Her vil vi nærmere ta for oss hvordan man ser at hesten har AEP og hva man kan gjøre hvis man mistenker det.

Siv Hanche-Olsen sitter antagelig med mest kunnskap i landet om AEP, en grusom lidelse som kan ramme hester over hele Norge.

Hvordan ser man det?

Polynevropati er ikke noe en hesteeier ønsker at hesten skal få, men skal vi tro Hanche-Olsen er mulighetene for behandling og friskmeldelse tilstede, og jo tidligere man oppdager det, jo større er sjansen for å bli frisk igjen.

Det umiskjennelige symptomet på AEP er at hesten koder over på bakbeina. Lidelsen angår mange nerver, men får størst synlig effekt på bakbena. Hesten kan utover dette virke frisk, i form av at den spiser og drikker som normalt. Symptomene er symmetriske, og det vil si at begge bakbeina vil bli affisert, men ofte kan det være verre på det ene enn på det andre.

- Noen hester blir angrepet akutt, mens andre utvikler det over tid. Symptomene kan være alt fra at hesten legger seg ned og ikke klarer å reise seg igjen, til små overkodinger i stress-situasjoner, forklarer Hanche-Olsen. De hestene som legger seg ned og ikke klarer å reise seg, blir avlivet. Klarer de fortsatt å stå er det håp for tilbakeføring til normal tilstand, men det har til nå tatt måneder, og kanskje opp til år.

- Mentalt må man forberede seg på minimalt seks måneder med hvile, sier Hanche-Olsen, for noen kur og behandling for dette finnes enda ikke.

De vet det ikke sikkert, men de tror grovfôret har noe å si for sykdommen. De anbefaler dermed at man skifter grovfôr dersom man mistenker AEP. (Illustrasjonsbilde)

Ingen behandling, bare ro

- Vi har prøvd alt av behandlinger vi har kommet på, men det er ingen ting som har forandret forløpet. Det er ingen grunn til å tro at det finnes en kur for dette, men hvis hesten blir syk er det ro og hvile som er vesentlig for at den skal bli frisk. I tillegg har Hanche-Olsen flere tips som har blitt brukt med suksess under rekonvalisenstiden.

- Siden vi mistenker at det er grovfôret som gir dette, så vil vi gjerne anbefale at man bytter fôr. Det kjennes tryggere å bytte vekk fra det man har fôret på, sier Hanche-Olsen før hun legger til at en utfordring kan være å få tak i godt grovfôr, spesielt på senvinteren. Hun understreker at det ikke er noe poeng å bytte til hygienisk dårlig fôr, kvaliteten må være god.

Støttebandasjer er også noe forskeren anbefaler. Å stive av ved kodene, samt å beskytte dem for sår dersom hesten koder over. Når det kommer til underlag så anbefaler Hanche-Olsen et ganske fast underlag for hesten å stå på. Dypt underlag som snø, gjørme og sand vil være uheldig for en hest med AEP, hvis den er frisk nok til å komme ut av boksen sin. I tillegg må man finne en balansegang mellom mykt og hardt underlag i boksen. For mye flis er uheldig, men samtidig skal det være mykt nok til at hesten er komfortabel med å legge seg ned og slappe av.

Uansett hvordan man vrir og vender på det, så er det tid og ro som må til for at hesten skal bli frisk. Stress er det verste man kan påføre en hest med AEP. Hvis man er usikker på om hesten er angrepet av AEP, så anbefaler Hanche-Olsen at man ikke transporterer hesten, da det bare vil forverre situasjonen.

- Ta heller video av hesten og send til din veterinær hvis du har mistanker, sier forskeren.

Selve lidelsen mener Hanche-Olsen ikke er vond for hesten, men de sekundære skadene den kan få av det kan gjøre vondt. (Foto: Siv Hanche-Olsen)

Er det vondt for hesten?

Et spørsmål mange stiller seg er om lidelsen er vondt for hesten. Selve sykdommen tror ikke Hanche-Olsen gjør noe vondt, men det å være hest og miste muligheten for å flykte og miste kontrollen over bevegelsesapparatet sitt tror hun sitter dypt hos hesten.

- Å være hest og vite at du ikke kan løpe av gårde tror jeg ikke er bra for hesten. Jeg tror ikke nervelidelsen gjør vondt, men det er flere sekundære faktorer som kan gjøre vondt. Det at hesten koder over og skrubber opp fremsiden av kodene sine gjør jo også vondt, sier hun.

Flere ganger har Hanche-Olsen møtt eiere av hester med AEP som har ment at hesten har blitt bedre utover vårparten, men når man kommer ut mot sommeren, så har fortsatt hesten små symptomer. Dette forklarer Hanche-Olsen på en enkel måte.

- Hestene forstår at de får vondt hvis de er uforsiktige, så de lærer fort å unngå situasjoner og steder som gjør at de koder over. Eieren kan tro at hesten er bedre, men det som egentlig har skjedd er at hesten har blitt mer forsiktig, sier hun.

Det at hestene kan bli bra, men at det kan kreve lang tid med lite bevegelse reiser også spørsmål rundt hvor lenge det er forsvarlig å holde hesten på boks/sykepaddock. Dette gjør det vanskelig for Hanche-Olsen å gi noen gode retningslinjer til hvordan man bør håndtere dette, både overfor hestens vel og ve, men også i forhold til forsikringsselskap.

- Det er vanskelig å gi noen gode retningslinjer siden tilfellene er så forskjellige. Slik vi ser det så vil de aller fleste bli bra hvis man gir dem tid, men spørsmålet er jo hvor lang tid er det forsvarlig og riktig å gi hestene, spør Hanche-Olsen, uten å ha svaret selv. Det kommer an på den enkelte hest.

Opptrening best uten rytter

Hvis hesten ikke er hardt angrepet og raskt får ro, så er det stor sannsynlighet for at den blir helt frisk igjen. Kommer hesten seg såpass at den friskmeldes anbefaler Hanche-Olsen å trene den veldig forsiktig opp igjen.

- Siden det er nervene det går på, så anbefaler jeg at man trener opp hesten ved å gjøre enkle ting mange ganger. Man bør ikke ri hesten, da det krever at den må bruke ekstra krefter på å balansere seg, men å longere, tømmekjøre og gå turer i ulendt terreng, sier Hanche-Olsen som forteller at hester som har vært angrepet av AEP har kommet seg helt tilbake til normalen igjen.

Kort oppsummert

* Polynevropati eller AEP er en nervelidelse som kan ramme alle hester.
* Den rammer hovedsakelig hester i Norge, noen i Sverige og noen ytterst få i Finland, men utover det har ikke verden hørt om denne lidelsen.
* Den sees ved at hesten koder over, mest på bakbeina, men det kan også forekomme på frembeina.
* Det er ingen som vet hva det kommer av, men forskere mistenker at det har noe med den hygieniske kvaliteten på grovfôret, og i all hovedsak plastpakket fôr.
* Det finnes ingen behandling, og er hesten rammet trenger den ro og hvile.
* Det er mulig å få hesten helt frisk igjen.

Forskerne ønsker veldig gjerne din hjelp for å kartlegge sykdommen og forhåpentligvis komme nærmere et svar på hva det kommer av. Fyll ut spørreskjemaet dersom du har en hest med AEP.

Ønsker hjelp

Forskerne jobber med å få mer svar og informasjon om denne nervelidelsen, men de trenger din hjelp på veien. Har du en hest du mistenker har fått polynevropati nå i år? Kontakt først veterinær for å avklare situasjonen. Har du tid setter Hanche-Olsen pris på om du kan gå inn på denne linken her, og svare på spørreskjemaet om hest med AEP. Jo flere tilfeller forskerne får undersøkt, jo mer informasjon vil de få om sykdommen, og jo nærmere vil de forhåpentligvis komme et svar.

- Dette er en ganske ny sykdom, så den informasjonen vi har til nå vil antagelig forandre seg etter hvert som vi får mer kjøtt på beina. Jeg oppfordrer alle som mistenker at de har en hest med AEP om å innse at de har det. Denne lidelsen går ikke vekk hvis du lukker øynene, sier Hanche-Olsen, før hun legger til at man ikke skal bli hysterisk. Det er ikke slik at alle hester som snubler har AEP.

Noe nærmere en konklusjon føler ikke forskerne at de er per dags dato, men de jobber videre i håp om at de kan komme til bunns i denne mystiske, nordiske lidelsen.

- Jeg har klødd meg i hodet i mange år nå, men om jeg har blitt noe klokere? Nei. Det har nesten blitt slik at jo mer jeg har funnet ut, jo mindre forstår jeg. Men vi kan ikke gi opp enda, avslutter Hanche-Olsen.

Flere artikler du kanskje er interessert i:
En norsk forbannelse?
En norsk forbannelse?
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng