Polynevropati, en nervelidelse som kommer til syne hovedsakelig ved at hestene koder over på bakbeina. (Foto: Siv Hanche-Olsen)
Hest

En norsk forbannelse?

Lidelsen polynevropati fikk for alvor et oppsving i fjor, og på Norges Veterinærhøyskole sitter førstelektor Siv Hanche-Olsen og prøver å finne ut hva det kommer av. Det er som å lete etter nåla i høystakken. I år har lidelsen allerede krevd to liv.

Siv Hanche-Olsen er europeisk spesialist på indremedisin til hest og har siden 1999 forsket på denne uvelkomne lidelsen som har rammet hester i hele Norges land de siste årene. Hest.no dro på foredrag med forskeren for å få en grundigere forståelse av hva denne sykdommen består av.

Ikke bland med botulisme

Hanche-Olsen starter foredraget med å forklare at polynevropati ofte blir kalt “silosyken” på folkemunn, men at dette kan være en misvisende betegnelse. Tidligere har det vært botulisme som har blitt kalt “silosyken”, så for å ikke skape forvirring rundt begrepene bruker Hanche-Olsen polynevropati eller AEP, som er forkortelse for sykdommens virkelige navn: Aquired Equine Polyneuropathy.

Siv Hanche-Olsen har forsket på lidelsen siden 1999 og deler informasjon om hva hun til nå vet om dette.

Oppdaget på midten av 1990-tallet

Allerede på midten av 1990-tallet har man registrert hester med lammelser i bakparten og nevrologiske problemer. Dette ble da forklart med selen-mangel eller herpes, men nå lurer forskerne på om dette kan ha vært de første tilfellene av AEP. Hestene ble avlivet og ikke videre testet, men de beskrevne symptomene kan vitne om den nevrologiske lidelsen.

I 1995 startet en systematisk innsamling av materiale rundt hester med lignende symptomer. Fra 1995 til 2004 ble det dokumentert 75 hester med lidelsen på 27 forskjellige steder i landet. Hanche-Olsen tror allikevel det har vært flere tilfeller enn hva som er dokumentert.

I 2007 ble det inngått et forskningssamarbeid med Sverige, som også har hatt tilfeller av AEP, dog i mye mindre grad enn i Norge (i 2007 var det registrert 35 staller i Norge, mot 7 staller i Sverige). I Finland har de også registrert noen ytterst få tilfeller, men utenfor disse tre landene eksisterer ikke lidelsen.

- Det virker som om den stopper ved grensen. Resten av verden har aldri hørt om dette, og de synes det er veldig eksotisk. Det er ganske frustrerende å forske på noe uten å kunne få hjelp fra andre som har vært borti det samme, sier Hanche-Olsen som verken vet hva hun leter etter, eller om hun har begynt å lete i riktig ende. 

I forskningsprosessen har det vært mye å ta tak i. Siden man ikke vet hva man leter etter har det vært mange faktorer med i bildet som har blitt sjekket ut av saken. Forskerne har allikevel endt på at det mest sansynlig er grovfôret som utløser AEP, men de kan ikke si noe om hva det er i grovfôret som utløser det.

Forskningen viser at de aller fleste tilfellene skjer i mars og april.

Alle kan få det

Det finnes ingen faktor som tilsier at hesterase, alder, oppstallingmåte eller geografisk område i Norge har noe å si for hvem som får AEP. En fellesfaktor forskerne har funnet frem til er at de fleste utbruddene kommer på senvinter og våren, med hovedvekt i mars og april. I år opplyses det allerede om to hester som har blitt avlivet, samt at sykdommen har vist seg på tre staller.

- Det er veldig sesongbetont, men vi har ingen grunn til å tro at utbruddene har noe med hvor langt våren har kommet, for i mars og april er man kommet ganske forskjellig i Oslo og i Kirkenes, sier Hanche-Olsen. Hun lufter tanken på at det kan ha noe med noe som skjer i lagringsprosessen over vinteren, men har ingen håndfaste forskningsresultater på hva det eventuelt skulle være.

Da sykdommen begynte å få feste her til lands var det hovedsakelig hester på utegang som fikk det, men i senere tid har det vist seg at dette ikke lengre er tilfelle. Hanche-Olsen forteller både om aktive konkurransehester med et strengt fôringsregime, og hester fra løpsstaller som har blitt angrepet av AEP.

- Nå ser vi at hester på alle typer oppstalling kan få det. Ofte er det flere, men ikke alle hestene på stallen som blir syke. De blir også syke i forskjellige grader, sier hun. For henne vitner det om at sykdommen kommer av en forgiftning som er dose-relatert, altså at hvor syk hesten blir avhenger av hvor mye den får i seg av det stoffet ingen vet hva er enda. 

Om fôret er gitt i forhekk eller på bakken har ikke vært en utslagsgivende faktor. (Illustrasjonsbilde: Bildet har ingen ting med saken å gjøre).

Utforingsrutiner har lite å si

Hun forteller at på de affiserte stallene har det hovedsakelig vært fôret på plastpakket fôr, men i tre av tilfellene har det også vært fôret på høy, dog av dårlig hygienisk kvalitet. 

Også utforingsrutiner har blitt tatt med i betraktningen for å finne ut om det kan ha noe å si, men heller ikke her har de funnet noen fellesfaktor.

- Noen har fôret i forhekk, noen har bare fått maten inne, mens andre har spist med maten iblandet fjordårets møkk og gjørme uten at det har vært utslagsgivende, sier Hanche-Olsen som allikevel understreker at det beste uansett AEP eller ikke er å fôre på et rent sted så man ikke har matsted og toalett på samme plass.

Siden man ikke vet hvor lang tid det tar før sykdommen slår ut, så kan fôret man burde forsket på være spist opp. (Illustrasjonsbilde: Bildet har ingen tilknytning til saken.)

Fôret kan være spist opp

En annen utfordring rundt dette med fôr er at siden forskerne ikke vet hva de leter etter vet man heller ikke hvor lang tid det tar fra hesten får i seg det som lager problemene, og til det gir utbrudd. Det vil si at hvis man mistenker AEP på hesten sin, kan det godt være at fôret som har vært utslagsgivende allerede er spist opp. Det gjør det vanskelig å forske på.

- Det kan være store forskjeller mellom de ulike fôrballene på en stall, og det kan også være forskjeller innad i én fôrball. Det vanskeliggjør å finne det vi leter etter, sier Hanche-Olsen som fortsatt har en magefølelse på at det er grovfôret som har noe å si på utviklingen av sykdommen.

- Det ble satt nedbørsrekord i 2007, og i 2008 hadde vi flere tilfeller. I 2011 var det også en våt sommer, og i 2012 braket det løs med 51 staller og over 100 hester med dokumentert AEP. Jeg tror mye nedbør året før kan settes i sammenheng med utbruddene, sier Hanche-Olsen. De har under forskningsprosessen sammelignet hygieniske analyser av vanlige plastpakka baller med fôr, mot fôr på staller med utbrudd.

- Det har ikke vært tilslag på mer mugg, og det har vært små avvik fra mikrobiologiske undersøkelser. Tilsetningsstoffer har ikke vist seg å ha noen effekt, verken for eller i mot. Det som har vært forskjellig fra referansematerialet til prøvene fra de stallene med utbrudd har vært lavere tørrstoff og lavere pH-verdier på fôret som har blitt gitt til de syke hestene, forklarer Hanche-Olsen uten at det har ført henne noe nærmere svaret på hvor sykdommen faktisk kommer fra.

Antagelig flere faktorer

Hun har også stilt seg selv spørsmålet om det kan være flere faktorer som sammen gir utslaget. At det er noe norske hester er mottagelig for, som ikke andre hester reagerer på. Hvis dette stemmer gjør det ikke forskningsarbeidet noe lettere, for da må man finne de nøyaktige faktorene sammensatt på nøyaktig samme måte, slik at man får utslaget.

- Jeg tror ikke det er én ting vi leter etter. Jeg lurer på om det kan være noe norske hester får i seg som gjør at de ikke tåler noe - vi må bare finne ut hva “noe” er, sier Hanche-Olsen mens hun ser litt oppgitt ut.

Forskerne har tatt høyde for utallige faktorer under forskningsprosessen, men ingenting har ført dem nærmere målet. (Illustrasjonsfoto.)

Utallige faktorer

Det er utallige faktorer som har blitt vurdert under forskningsprosessen. Alt fra det mer åpenlyse som kraftfôr, slåtte-tidspunkt, slåttehøyde, sammensetning av grovfôr og vannkvalitet til det litt mindre åpenlyse som brunsnegler, gjødsling og om rangordningen har noe å si (med tanken om at de syke hestene var nederst på rangstigen og da fikk det dårligste fôret). Ingen av disse faktorene har ført forskerne nærmere målet, men Hanche-Olsen fortsetter utrettelig å lete for å finne ut av det.

- I det øyeblikket jeg tror vi har en tråd så forsvinner den, sier Hanche-Olsen og legger til at det er litt frustrerende å ikke vite hva hun leter etter. Samtidig vil hun ikke gi opp.

- Det ville vært utrolig irriterende hvis noen andre fant årsaken nå som jeg har jobba med dette i over ti år, ler hun før hun legger til at det er hestene som er hennes drivkraft.

- Hvis vi ser stort på det så er det ikke et stort antall hester som får dette, men samtidig så er det så forferdelig for de det går utover. Jeg håper jeg en dag kan komme så langt at jeg i alle fall vet hva vi kan gjøre for å unngå det, sier Hanche-Olsen.

Hvordan ser man om hesten har fått AEP og hva gjør man dersom den får det? Les vår artikkel Forsvinner ikke om du lukker øynene.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng