Slik tar du best vare på hesten på vinterkalde dager
Akkurat som oss, kan hester bli forkjølet om de fryser. Immunforsvaret deres fungerer heller ikke like godt om kroppen er nedkjølt, og kulda bringer også med seg andre problemstillinger.
Hest.no har snakket med hesteveterinær Anne Wangen om temaet.
– Hvordan ser man at hesten er kald?
– Hester som fryser kan begynne å skjelve, og stritter med hårene. Ellers kan det være litt vanskelig å oppdage. Stiv gange, spente muskler og et plaget uttrykk kan være andre tegn, sier veterinæren.
– Hvilke hester er spesielt utsatt for å fryse i kulda?
– Her er det store variasjoner på raser og hva de er vant til. Noen hester har en fantastisk pels som isolerer veldig godt mot både sterk kulde, regn og vind. Andre mer edle raser får ikke så tykk pels og trenger dekken når det er surt og kaldt. Gamle og syke hester klarer ikke å regulere temperaturen like godt, og trenger mer omsorg på kalde dager.
Vurder om hesten bør ha på dekken
Har hesten god vinterpels, er den altså bedre rustet for tåle kulda uten dekken enn om den er klippet eller har kort pels. Også hester som blir stående inne i en kald stall med begrensede muligheter for bevegelse kan ha behov for dekken.
– Har du tips til hvordan man kler på hesten på en god måte?
– Ikke legg på lag på lag med tunge dekken! Hesten må kunne senke hodet, og dekkenet skal ikke trykke på manken. Et godt, lett, luftfylt dekken som passer godt til hesten er best. Spesielt hvis hesten ikke er klipt og har grei pels fra før, er det uheldig at denne trykkes flat under et tungt dekken. Om man legger på for tunge eller for mange dekken som hesten opplever som ubehagelige, vil hesten bli mer passiv og bevege seg mindre ute. Hester med god vinterpels har det som regel best uten dekken, sier Wangen.
« Hester med god vinterpels har det som regel best uten dekken
Hester beskytter seg selv i dårlig vær ved å snu ryggen til vind og regn for å skåne hodet, nakken, øynene, ørene og magen. Hester med frost i pelsen kan se kalde ut, men grunnen til at frosten ikke smelter, er at svært lite kroppsvarme slipper ut.
Pelsen deres har en evne til å tilpasse seg været, men musklene for hvert hårstrå trenger å «trene» for å fungere effektivt, og flere lag med dekken kan forstyrre dette.
Her må man altså vurdere behovet for dekken for den enkelte hesten. Merk at også føll og unghester har større varmetap enn voksne hester.
Sørg for at hesten har tilgang på vann
– I kulda er mange hester mindre lystne på å drikke kaldt vann, noe som kan medføre at de får forstoppelse. Derfor kan det være en fordel å sørge for at vannet de får ikke er helt på frysepunktet. Drikkekar ute som hindrer at vannet fryser er en veldig god investering for vinteren. Det kan også være lurt å tilby de for eksempel en god porsjon oppvarmet grøt når de kommer inn, for å få i dem mer væske med fiber på ekstra kalde dager, sier Wangen.
Noen hester synes også vannet smaker bedre om du tilsetter elektrolytter, juice, eddik eller melasse, og du kan gi hesten salt for å få den til å ville drikke mer. Husk at det ikke holder at det er snø ute - hesten trenger tilgang på vann.
– Når det er kaldt trenger hestene mer grovfôr for å holde varmen
– Hvorfor er det viktig med nok og godt grovfôr i kulda? Er det en fordel at hesten står på fri tilgang?
– Når det er kaldt trenger hestene mer grovfôr for å holde varmen, fordi det å opprettholde kroppstemperaturen øker hestens energibehov betydelig. Grovfôr er rikt på fiber og nedbrytningen skjer ved hjelp av bakterier i hestens tykktarm. Under denne prosessen frigis masse varme som hjelper hesten å holde seg varm, sier Wangen, og utdyper:
– Hestene har med andre ord et eget effektivt varmeanlegg i magen som hjelper dem med å holde varmen forutsatt at de får tilstrekkelig med brensel i form av fôr å «fyre med». Hester som går ute hele dagen bør derfor ha tilnærmet fri tilgang på grovfôr på de kaldeste dagene. De mest nøysomme hestene som lett legger på seg kan få et energifattig fôr. Det kan være fornuftig å bruke innretninger som gjør at de må jobbe litt med å få tak i høyet slik at de har jevn tilgang gjennom hele dagen.
« Hestene har med andre ord et eget effektivt varmeanlegg i magen som hjelper dem med å holde varmen
Fornuftig å ta det roligere om temperaturen bikker under 20 minusgrader
Trening er bra også når det er kaldt, spesielt for å opprettholde en god fordøyelse. Merk at det tar lenger tid for hesten å bli varm.
– Men her er det også litt forskjell på hva slags hest og hestehold man har. Har man for eksempel en hest med masse pels på utegang eller som står i utestall kan det være lurt å ikke ri hesten veldig våt av svette på ekstra kalde dager, påpeker Wangen.
– Hvor går grensa for når det er for kaldt til å trene hesten hardt?
– Hvis det er veldig kaldt kan luftveiene påvirkes noe av den kalde luften, men hestene tåler som regel godt å trene selv om det er kaldt. Det er vanskelig å sette noen eksakt temperaturgrense, men jeg synes det er fornuftig å ta det litt roligere om temperaturen bikker ned under 20 minusgrader. I travsporten forholder vi oss til noen kuldegrenser for når det kan bli aktuelt å avlyse løpsdager. Det er 15 til 20 minus ved kysten. og 20 til 25 minus i innlandet. Vind og luftfuktighet spiller også inn i en slik vurdering, sier veterinæren.
Husk også at det å transporteres ofte er en kald affære for hesten, og det er derfor viktig å vurdere et varmt dekken. Luftkvaliteten kan også bli svært dårlig dersom alle ventilasjonsluke stenges helt igjen, så sørg for noe luftgjennomstrømning, og kle heller på hesten. Er man ute og reiser i kulda bør man ha med flere dekken slik at hesten kan få på et tørt dekken før avreise.
Hester på utegang skal ha tilgang til tilpasset leskjul
Hester på utegang skal ha tilgang til leskjul som gir tilstrekkelig beskyttelse mot vind og nedbør. Minimumskravet til leskjulet er tre vindtette vegger, tak og en bekvem liggeplass med tørt underlag. Liggeplassen skal være drenert, og vann må ikke kunne renne inn fra områdene rundt.
Alle hester skal kunne ligge samtidig, og det skal tas hensyn til sammensetningen i flokken. For hester som har behov for det av ulike årsaker, skal isolert, trekkfritt rom som kan oppvarmes etter behov, være tilgjengelig i rimelig nærhet til resten av flokken.
Denne saken er delt tidligere, men deles igjen (åpen for alle) til glede for nye og gamle lesere!