Veronica Sundby kjøpte den tidligere galopphesten uten å si noe til familien. Her med sine to døtre. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg
Reportasje

Han var best på galoppbanen – nå er han Veronicas perfekte familiehest

Pas De Secrets har løpt inn 1,7 millioner og hevdet seg som en av landets beste galopphester. I dag er den engelske fullblodshesten allsidig familiehest på Skedsmokorset, og vi har besøkt ham og eier Veronica Sundby.

 

Pas De Secrets lunter sakte rundt i skrittemaskinen og strekker på halsen. Løfter hodet og tøyer det forsiktig til begge sider. 

– Han er terapihesten i stallen når det kommer til å lære opp andre hester til å gå i skrittemaskinen. Da setter vi de nye bak ham, og så går han foran. Han senker hodet, pruster, snur seg mot dem og passer på at de andre hestene får ned stressnivået, sier hesteeier Veronica Sundby (41). 

Vi observerer ham en stund mens han praktiserer rutinen. Det er ingen tvil om at han koser seg. Han tøyer alltid på den måten, påpeker Felicia (16) og Isabel (19). 

– Han er helt spesiell, på veldig mange måter. Slik går han og snakker med geitene ved siden av. Til tider virker det ikke som han er fullblods en gang, påpeker Felicia, men Veronica er rask med å følge opp:

– Men han har absolutt fullblods i seg så det ljomer. Han kan være enormt eksplosiv, men han er også god på å slå av den bryteren. Han kan faktisk puste litt med magen også. 

Pas De Secrets med Jan-Erik Neuroth på ryggen i 2017. Foto: Hesteguiden.com

Den engelske fullblodshesten er utvilsomt uvanlig rask. Han startet 35 løp som galopphest, og vant 6 av dem. I 18 av dem var han blant topp 3 – han gikk aldri et eneste dårlig løp. En karriere verdt å merke seg. Kanskje ikke så rart at han tok andreplass i Norsk Derby 2016 på Øvrevoll? 

Men kan en slik toppidrettsutøver gå over til en karriere som familiehest på en liten privatstall på Skedsmokorset – på tur blant elg og rådyr den ene dagen, på dressurtrening den andre og på sprangstevne den tredje? Ifølge Felicia, Isabel og Veronica er det ikke noe å lure på en gang – Pas De Secrets, eller Secret, som han går under til daglig, er drømmehesten deres. 

– Vi visste ikke at mamma skulle kjøpe hest en gang

Det var trenerlegenden Wido Neuroth som stod for mesteparten av treningen til fullblodshesten. Galopphesten ble født i Irland og kjøpt av Stall Perlen, som eide han hele hans galoppkarriere. Secret startet sitt første løp da han var tre år gammel, og gikk de to første løpene i Tyskland, der Wido hadde noen hester i trening for vinteren. 

Øvrevoll kan fortelle at de hadde store forhåpninger for ham, med god grunn, da han løp inn over 1,7 millioner kroner. 

Secret har blitt en skikkelig kosehest. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

Veronicas døtre hadde kun hatt fôrhester tidligere da Secret ble en del av familien. 41-åringen har selv drevet med hest siden hun var ti år gammel, men da jentene var små, strakk ikke tiden til. Så kom hun til et punkt der hun for alvor kunne ta opp interessen igjen.  

« Jeg var land og strand rundt for å prøve hester, og løy ganske mye om alle jobbreisene og venninnebesøkene jeg var på

Veronica Sundby

– Var det da en engelsk fullblodshest dere hadde sett for dere?

– Vi visste ikke at mamma skulle kjøpe hest en gang, kommer det raskt fra Felicia. 

– Skal jeg ta den historien, kanskje? spør Veronica med en liten latter, før hun tar oss igjennom den.

– Felicias fôrhest flyttet, og da var jeg så lei av å ikke kunne styre hverdagen, treninger og stevner selv – og i tillegg se skuffelsen når man mister noe som betyr så mye for en. Det er tungt. Isabel hadde opplevd akkurat det samme, da en hest måtte avlives grunnet skader. Tanken som da slo meg, var at nå både kan og vil jeg skaffe oss en egen hest. Men jeg sa ingenting, vel vitende om at det ville bli mas og påvirkning. Jeg var land og strand rundt for å prøve hester, og løy ganske mye om alle jobbreisene og venninnebesøkene jeg var på! Så fant jeg ham. Med en personlighet jeg umiddelbart skjønte at var veldig kul. Han var god, oppsøkende og nysgjerrig, samtidig som jeg følte han hadde potensial til videre utvikling, slik at jeg kunne forme ham i den retningen jeg ønsket. 

– Secret er en utrolig lettlært hest. Det er fem repetisjoner, så sitter det trikset vi ønsker å lære ham, sier Veronica. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

– Jeg kjente at han hadde mye treningsglede

Secret hadde vært hos en annen eier i ett og et halvt år etter galoppbanen for begynnende omskolering. Han hadde gått litt sprang og dressur, og hadde også konkurrert med fine resultater. 

– Jeg kjente at han hadde mye treningsglede. Vi er alle tre veldig interesserte i sprang, så det å ha en hest som trekker mot hinderet og som synes at sprang er en gøy ting å gjøre i hverdagen, det var veldig viktig. Samtidig var han veldig kontrollerbar i dressuren, og villig til å lære nye øvelser, fortsetter hesteeieren.

På selveste 40-årsdagen til Veronica i juni 2022, fortalte hun om vallaken. Det gjorde hun ved å vise en video av at hun prøvered ham, og dermed slippe bomben om det nye familiemedlemmet. Nyheten kom som et sjokk, med påfølgende gledestårer. 

– Hva var deres førsteinntrykk av ham? 

– Jeg fikk et litt blandet inntrykk, sier Isabel, og fortsetter:

– Da han kom ut av hengeren, var han veldig stresset. Han blåste i nesa, trippet rundt og virket veldig anspent. Tanken slo meg da – dette kom til å bli et prosjekt! Han brukte lang tid på å klare å slappe av og finne ro, sier Isabel. 

På vei ut av skrittemaskinen sammen med Felicia. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

« Han trenger tillit, men når han først har det, gjør han alt for deg

Veronica Sundby

Secret er en fin turhest, men absolutt en våken hest, spesielt i møte med elg og rådyr. I starten kunne rullegardinen gå helt ned. Da var det ikke mulig å få kontakt med ham, og som rytter måtte man hoppe av og leie. 

– Det kan fortsatt skje, forteller hesteeieren. 

– Men sjeldnere og sjeldnere. Nå, etter lang tid, stoler han mer på sin rytter. I møte med skumle situasjoner klarer han å puste og hente seg inn. Det første året med ham var veldig opp og ned. Av og til har jeg tenkt «hva er det jeg har kjøpt nå?», mens jeg andre dager har håndtert verdens beste hest. Vi brukte derfor det første året på å virkelig bli kjent med ham og hans personlighet, og ta tak i ting før alt eskalerer og eksploderer. Han er en smart hest, men hest som tester rytteren sin. Hvis du blir redd da, har han vunnet den kampen. Det tok tid for oss å lære hva han gjør i de situasjonene. Ikke minst måtte vi etablere tillit oss imellom. Han trenger tillit, men når han først har det, gjør han alt for deg. Dette tok lang tid. Det kan nok også ha litt med historien hans å gjøre, fra hans tid som løpshest. Han måtte alltid prestere, og ble håndtert av mange ulike mennesker. Secret trengte å lande her, og forstå at han ikke skulle prestere på samme måte lenger. Han skulle bare leve livets glade dager som en hobbyhest, få masse kos og bli trent på egne premisser, fortsetter Veronica. 

– Han er babyen vår, og sikkert den mest bortskjemte hesten i hele stallen, sier Veronica om fullblodshesten. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

– En arbeidskompis som gjør alt for deg

Vi tar med vallaken inn i stallbygningen. Frem til nå har familien brukt mest tid på å trene ham opp, men til sommeren er planen å starte flere stevner.

– Vi trives veldig godt her. Det er en fin stall med godt miljø, der man inkluderer hverandre på treninger og stevner, sier Veronica. 

– Men det er ingen andre fullblodshester her?

– Jo, det er to andre. Vi var først ute, men så kom det flere. En av dem skal bli feltrittshest. Man må ha litt tålmodighet med disse hestene, og jobbe med dem på deres premisser, men hvis du gjør det, er vår erfaring at du får en arbeidskompis som gjør alt for deg. Jeg har trent mange ulike hester opp gjennom årene, men dette er den rasen jeg føler har mest ærlighet i bunn, hvilket jeg liker veldig godt. 

Secret er et felles familieprosjekt, der Veronica har hovedansvaret. Her med Felicia (til venstre) og Isabel (til høyre). Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

– Hvordan er han med andre hester?

– Han er veldig god med andre hester. Han er lav i rang, og lar stort sett de andre bestemme, men han er veldig selskapssyk. Når vi har vært ute og trent, og skal inn i boksen, må han hilse på alle hestene på vei inn. Han kommer overens med alle, og har ikke en eneste uvenn i stallen her. 

– På sprangbanen stoler Secret blindt på oss og alt vi gjør

– Hvilke positive kvaliteter har han som gjør at han egner seg i sprang og dressur?

– Han er energisk, positiv å jobbe med og utrolig lærevillig. Det som er virkelig positivt med den engelske fullblodshesten, er energien. Du slipper å drive hesten fram, da rasen er veldig sensitiv og kun trenger milde hjelpere, sier Veronica.

– I dressuren prøver han alltid, selv om han ikke alltid forstår, og kanskje blir frustrert. På sprangbanen stoler Secret blindt på oss og alt vi gjør. Han vegrer aldri, og hopper selv om rytteren gjør feil avstandsberegning, sier Felicia. 

Veronica og Secret på stevne i fjor. Foto: Privat

Senere denne søndagen venter dressurtrening for trener i Lørenskog.

 – Han er veldig glad i sprang, og god i dressur, men synes det er litt kjedeligere. Etter en halvtime begynner han å bli ganske ferdig. Før kunne han si ifra ganske tydelig om det, sier Felicia. 

– Hvordan er kroppen hans etter den karrieren han har hatt?

– Vi har ikke merket noen plager. Han er litt stiv i nakken, der han har noen låsninger som han må få hjelp av en kiropraktor med innimellom. Ellers er han veldig myk og fin i kroppen, og han har ikke hatt noe trøbbel med noen bein, selv om han kunne fort hatt noen slitasjeskader. Ikke skal han ha noen skader heller, avslutter Veronica. 

– Han er veldig tydelig i kommunikasjonen sin, i form av at han alltid sier ifra og er lett å lese. Han er også veldig mottakelig for ros, og setter stor pris på bare det å bli klappet litt, sier Veronica. Foto: Privat
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng