Han var best på galoppbanen – nå er han Veronicas perfekte familiehest
Pas De Secrets lunter sakte rundt i skrittemaskinen og strekker på halsen. Løfter hodet og tøyer det forsiktig til begge sider.
– Han er terapihesten i stallen når det kommer til å lære opp andre hester til å gå i skrittemaskinen. Da setter vi de nye bak ham, og så går han foran. Han senker hodet, pruster, snur seg mot dem og passer på at de andre hestene får ned stressnivået, sier hesteeier Veronica Sundby (41).
Vi observerer ham en stund mens han praktiserer rutinen. Det er ingen tvil om at han koser seg. Han tøyer alltid på den måten, påpeker Felicia (16) og Isabel (19).
– Han er helt spesiell, på veldig mange måter. Slik går han og snakker med geitene ved siden av. Til tider virker det ikke som han er fullblods en gang, påpeker Felicia, men Veronica er rask med å følge opp:
– Men han har absolutt fullblods i seg så det ljomer. Han kan være enormt eksplosiv, men han er også god på å slå av den bryteren. Han kan faktisk puste litt med magen også.
Den engelske fullblodshesten er utvilsomt uvanlig rask. Han startet 35 løp som galopphest, og vant 6 av dem. I 18 av dem var han blant topp 3 – han gikk aldri et eneste dårlig løp. En karriere verdt å merke seg. Kanskje ikke så rart at han tok andreplass i Norsk Derby 2016 på Øvrevoll?
Men kan en slik toppidrettsutøver gå over til en karriere som familiehest på en liten privatstall på Skedsmokorset – på tur blant elg og rådyr den ene dagen, på dressurtrening den andre og på sprangstevne den tredje? Ifølge Felicia, Isabel og Veronica er det ikke noe å lure på en gang – Pas De Secrets, eller Secret, som han går under til daglig, er drømmehesten deres.
– Vi visste ikke at mamma skulle kjøpe hest en gang
Det var trenerlegenden Wido Neuroth som stod for mesteparten av treningen til fullblodshesten. Galopphesten ble født i Irland og kjøpt av Stall Perlen, som eide han hele hans galoppkarriere. Secret startet sitt første løp da han var tre år gammel, og gikk de to første løpene i Tyskland, der Wido hadde noen hester i trening for vinteren.
Øvrevoll kan fortelle at de hadde store forhåpninger for ham, med god grunn, da han løp inn over 1,7 millioner kroner.
Veronicas døtre hadde kun hatt fôrhester tidligere da Secret ble en del av familien. 41-åringen har selv drevet med hest siden hun var ti år gammel, men da jentene var små, strakk ikke tiden til. Så kom hun til et punkt der hun for alvor kunne ta opp interessen igjen.
« Jeg var land og strand rundt for å prøve hester, og løy ganske mye om alle jobbreisene og venninnebesøkene jeg var på
Veronica Sundby
– Var det da en engelsk fullblodshest dere hadde sett for dere?
– Vi visste ikke at mamma skulle kjøpe hest en gang, kommer det raskt fra Felicia.
– Skal jeg ta den historien, kanskje? spør Veronica med en liten latter, før hun tar oss igjennom den.
– Felicias fôrhest flyttet, og da var jeg så lei av å ikke kunne styre hverdagen, treninger og stevner selv – og i tillegg se skuffelsen når man mister noe som betyr så mye for en. Det er tungt. Isabel hadde opplevd akkurat det samme, da en hest måtte avlives grunnet skader. Tanken som da slo meg, var at nå både kan og vil jeg skaffe oss en egen hest. Men jeg sa ingenting, vel vitende om at det ville bli mas og påvirkning. Jeg var land og strand rundt for å prøve hester, og løy ganske mye om alle jobbreisene og venninnebesøkene jeg var på! Så fant jeg ham. Med en personlighet jeg umiddelbart skjønte at var veldig kul. Han var god, oppsøkende og nysgjerrig, samtidig som jeg følte han hadde potensial til videre utvikling, slik at jeg kunne forme ham i den retningen jeg ønsket.
– Jeg kjente at han hadde mye treningsglede
Secret hadde vært hos en annen eier i ett og et halvt år etter galoppbanen for begynnende omskolering. Han hadde gått litt sprang og dressur, og hadde også konkurrert med fine resultater.
– Jeg kjente at han hadde mye treningsglede. Vi er alle tre veldig interesserte i sprang, så det å ha en hest som trekker mot hinderet og som synes at sprang er en gøy ting å gjøre i hverdagen, det var veldig viktig. Samtidig var han veldig kontrollerbar i dressuren, og villig til å lære nye øvelser, fortsetter hesteeieren.
På selveste 40-årsdagen til Veronica i juni 2022, fortalte hun om vallaken. Det gjorde hun ved å vise en video av at hun prøvered ham, og dermed slippe bomben om det nye familiemedlemmet. Nyheten kom som et sjokk, med påfølgende gledestårer.
– Hva var deres førsteinntrykk av ham?
– Jeg fikk et litt blandet inntrykk, sier Isabel, og fortsetter:
– Da han kom ut av hengeren, var han veldig stresset. Han blåste i nesa, trippet rundt og virket veldig anspent. Tanken slo meg da – dette kom til å bli et prosjekt! Han brukte lang tid på å klare å slappe av og finne ro, sier Isabel.
« Han trenger tillit, men når han først har det, gjør han alt for deg
Veronica Sundby
Secret er en fin turhest, men absolutt en våken hest, spesielt i møte med elg og rådyr. I starten kunne rullegardinen gå helt ned. Da var det ikke mulig å få kontakt med ham, og som rytter måtte man hoppe av og leie.
– Det kan fortsatt skje, forteller hesteeieren.
– Men sjeldnere og sjeldnere. Nå, etter lang tid, stoler han mer på sin rytter. I møte med skumle situasjoner klarer han å puste og hente seg inn. Det første året med ham var veldig opp og ned. Av og til har jeg tenkt «hva er det jeg har kjøpt nå?», mens jeg andre dager har håndtert verdens beste hest. Vi brukte derfor det første året på å virkelig bli kjent med ham og hans personlighet, og ta tak i ting før alt eskalerer og eksploderer. Han er en smart hest, men hest som tester rytteren sin. Hvis du blir redd da, har han vunnet den kampen. Det tok tid for oss å lære hva han gjør i de situasjonene. Ikke minst måtte vi etablere tillit oss imellom. Han trenger tillit, men når han først har det, gjør han alt for deg. Dette tok lang tid. Det kan nok også ha litt med historien hans å gjøre, fra hans tid som løpshest. Han måtte alltid prestere, og ble håndtert av mange ulike mennesker. Secret trengte å lande her, og forstå at han ikke skulle prestere på samme måte lenger. Han skulle bare leve livets glade dager som en hobbyhest, få masse kos og bli trent på egne premisser, fortsetter Veronica.
– En arbeidskompis som gjør alt for deg
Vi tar med vallaken inn i stallbygningen. Frem til nå har familien brukt mest tid på å trene ham opp, men til sommeren er planen å starte flere stevner.
– Vi trives veldig godt her. Det er en fin stall med godt miljø, der man inkluderer hverandre på treninger og stevner, sier Veronica.
– Men det er ingen andre fullblodshester her?
– Jo, det er to andre. Vi var først ute, men så kom det flere. En av dem skal bli feltrittshest. Man må ha litt tålmodighet med disse hestene, og jobbe med dem på deres premisser, men hvis du gjør det, er vår erfaring at du får en arbeidskompis som gjør alt for deg. Jeg har trent mange ulike hester opp gjennom årene, men dette er den rasen jeg føler har mest ærlighet i bunn, hvilket jeg liker veldig godt.
– Hvordan er han med andre hester?
– Han er veldig god med andre hester. Han er lav i rang, og lar stort sett de andre bestemme, men han er veldig selskapssyk. Når vi har vært ute og trent, og skal inn i boksen, må han hilse på alle hestene på vei inn. Han kommer overens med alle, og har ikke en eneste uvenn i stallen her.
– På sprangbanen stoler Secret blindt på oss og alt vi gjør
– Hvilke positive kvaliteter har han som gjør at han egner seg i sprang og dressur?
– Han er energisk, positiv å jobbe med og utrolig lærevillig. Det som er virkelig positivt med den engelske fullblodshesten, er energien. Du slipper å drive hesten fram, da rasen er veldig sensitiv og kun trenger milde hjelpere, sier Veronica.
– I dressuren prøver han alltid, selv om han ikke alltid forstår, og kanskje blir frustrert. På sprangbanen stoler Secret blindt på oss og alt vi gjør. Han vegrer aldri, og hopper selv om rytteren gjør feil avstandsberegning, sier Felicia.
Senere denne søndagen venter dressurtrening for trener i Lørenskog.
– Han er veldig glad i sprang, og god i dressur, men synes det er litt kjedeligere. Etter en halvtime begynner han å bli ganske ferdig. Før kunne han si ifra ganske tydelig om det, sier Felicia.
– Hvordan er kroppen hans etter den karrieren han har hatt?
– Vi har ikke merket noen plager. Han er litt stiv i nakken, der han har noen låsninger som han må få hjelp av en kiropraktor med innimellom. Ellers er han veldig myk og fin i kroppen, og han har ikke hatt noe trøbbel med noen bein, selv om han kunne fort hatt noen slitasjeskader. Ikke skal han ha noen skader heller, avslutter Veronica.