Elviras Floyd er trebarnsmorens viktige støttespiller i hverdagen. Foto: Privat
Reportasje

Fryktet ME-diagnosen ville frata henne hestene: – Ingen ser at jeg er kronisk syk

Da Stine Mari Sagmo Skåle (30) ble diagnostisert med ME, forventet hun å få beskjed om å bortprioritere sin største lidenskap. Det viste seg at hun tok feil. Selv om man er syk, skal man gjøre lystbetonte ting, sier Trude Schei i Norges ME-forening.

 

Stine Mari Sagmo Skåle tar av seg ridehjelmen. Når Hest.no ringer, har hun akkurat vært ute og trent seks år gamle Elviras Floyd. 30-åringen med tilholdssted i Namsos i Trøndelag er i ferd med å bli godt kjent med ham, etter at hun mistet sin forrige hest for et drøyt år siden. 

– Det er ikke alle som greier å forstå det. At man kan ha hest selv om man har ME, altså. Noen tror vi bare ligger rett ut på sofaen, men slik er det ikke. 

Skåle har nesten bestandig slitt med utmattelse. Som ung var hun mye sliten og i dårlig form, og med årene ble det mange sykemeldinger. Men selv om hun dro til legen med problemene sine flere ganger, var det først i voksen alder at hun ble utredet for ME. Da fikk hun svaret svart på hvitt – hun er kronisk syk.

– Da raste verden sammen fremfor meg. Jeg trodde jeg måtte slutte med hest, og kun prioritere å jobbe. Jeg var åpen med legen om dette og spurte om jeg måtte gi slipp på hestene, men i stedet sa han at jeg trengte å fungere i hverdagen og ha livsglede. Derfor er jeg i dag helt borte fra jobb, og tilbringer dagene med hesten min og som mamma til tre barn, sier hesteeieren.

30-åringen takker hestene for at de hjelper henne med å fungere best mulig. Foto: Privat

– Jeg lurer ofte på hva andre tenker

– Det er helt utrolig hvor mye energi og glede jeg får i stallen. Jeg får påfyll! Det er terapi, sier Skåle, og fortsetter:

– Ofte kommer jeg hit og er veldig sliten. Da kan stallarbeidet ta lang tid, men batteriet lades opp igjen takket være kontakten med hesten. Noen dager er jeg såpass dårlig at min gode venninne hjelper meg i stallen for å avlaste meg, spesielt dersom hesten min skal ha fri. Jeg føler meg heldig som står på en stall der jeg møter forståelse og får hjelp dersom jeg trenger det. 

En norsk studie fra 2022 fant at forekomsten av ME i Norge er økende. Utenlandske studier peker på at ME rammer 0,75 til 0,8 prosent av befolkningen, hvilket vil utgjøre omkring 45.000 personer i Norge.

I 80 prosent av tilfellene oppstår ME akutt etter infeksjon, og 70 – 80 prosent av de rammede er kvinner. Årsaken at ME oppstår er imidlertid ukjent. Forskning pågår over hele verden for å avdekke årsaksforhold og finne frem til ulike behandlingsalternativer.

Alvorlighetsgraden av ME varierer mye. For å få diagnosen, må man ha mistet minst halvparten av funksjonsevnen. ME-syke kan ikke trene seg bedre, men må finne en balanse mellom hvile og aktivitet. 

Sammen med Elviras Floyd, en varmblods ridehest, satser Stine Mari Sagmo Skåle innen dressur. Foto: Heidi Hundseth Dahl

Ingen som ikke kjenner Skåle kan se den bagasjen hun bærer med seg. At hun så mange ganger har vurdert å slutte med hest, siden hverdagen er en berg-og-dalbane. 

Noen dager er det for eksempel fryktelig tungt å stige opp på hesten. Det verker og gjør vondt i kroppen. Samtidig tar ikke Skåle lett på ansvaret hun har. Selv om kroppen har satt på brekket, lar hun seg ikke stoppe. 

– Det er veldig tøft å leve med denne diagnosen. Ingen ser at jeg er kronisk syk, og noen forstår ikke hvordan jeg kan ha hest, og ikke jobbe. Jeg lurer ofte på hva andre tenker. Det hender jeg har lyst til å dele om et stevne, men så er det tungt å trykke «del». 

En pangstart som ekvipasje

Diagnosen har ikke satt en stopper for Skåles drømmer. Fremdeles satser rytteren innen dressur. I løpet av deres første sesong sammen, startet de fem stevner, og tok flere førsteplasser. 

– Jeg er utrolig glad i å konkurrere, og elsker å reise litt rundt. Det merkes at jeg ikke får trent så mye som jeg helst skulle, og kroppen fungerer ikke alltid som den bør under øktene. Da prøver jeg å tenke at det kanskje føles bedre i morgen. Men til tider er det skikkelig vanskelig. 

Med jevne mellomrom reiser Skåle til Trondheim for å bo og trene hos Silje Bjørnvik, som også startet seksåringen i fjor. 

– Det hender jeg prøver å forklare livssituasjonen min, men merker at jeg ikke blir trodd, eller at jeg blir feiltolket. Jeg føler meg derfor veldig heldig med miljøet jeg møter på Stall Bjørnvik. De viser stor forståelse, sier hun. 

« I stallen gjør jeg ting i mitt eget tempo. Det er ingen som maser på meg

Stine Mari Sagmo Skåle

– De sa at jeg for all del ikke måtte slutte med hest

Dressurrytteren har et mål om å starte LA i år. Kanskje får duoen også startet en seksårsklasse sammen?

– Jeg motiveres av å se utvikling og resultater av arbeidet vi legger ned. 

Etter at Skåle fikk diagnosen, var hun på rehabilitering på Unicare Helsefort utenfor Rissa. Der var de svært positive til at hun holdt på med hest.

– Denne livsstilen holder oss aktive og i gang. Gjør man noe man liker, lader det opp batteriene igjen, sa de til meg. I stallen gjør jeg ting i mitt eget tempo. Det er ingen som maser på meg. De sa at jeg for all del ikke måtte slutte med hest. Det var en aktivitet de hadde anbefalt til flere andre med ME. 

– For meg er hesten både terapeut og psykolog. Jeg går ofte og prater med Elviras Floyd for å lufte tankene, sier hesteeieren. Foto: Heidi Hundseth Dahl

– Det er hele tiden et regnskap som skal gå opp

Hest.no kontaktet Norges ME-forening med spørsmål. Assisterende generalsekretær i foreningen, Trude Schei (63), har selv levd med ME i 25 år. I ti av dem hadde hun egen hest. 

– Selve kjernesymptomet med ME, er at cellene ikke klarer å produsere nok energi. Man blir fort sliten, og det tar veldig lang tid å komme seg etter trening. Under trening brytes i prinsippet musklene ned, før man så blir sterkere. For mennesker med ME, bygges de opp igjen mye saktere enn hos friske. Anstrenger de seg utover det de tåler, kan de bli dårligere i en lang periode. Derfor må man passe på å legge inn mye hvile før og etter. Samtidig skal ME-syke ikke bare hvile, men være aktive innenfor disse rammene. Det er hele tiden et regnskap som skal gå opp, sier Schei.

De sykeste kan hverken snakke eller sitte oppreist, men alvorlighetsgraden varierer fra person til person. 

« Pelsterapi er alltid bra, og i stallen får nok mange en innvendig ro

Trude Schei

– Har dere erfaring med at hest har god effekt på mennesker med ME?  

– Jeg lærte meg i alle fall å sette pris på samværet med hestene. Den beste tiden for meg, var rett etter at vi hadde satt inn hestene for kvelden, og gikk rundt og snakket med dem. Formen min var svingende i den perioden jeg hadde hest, og jeg lærte etter hvert å sette stor pris på bakkearbeid. Klikkertrening likte både jeg og hestene, mens ridningen kom i andre rekke. Pelsterapi er alltid bra, og i stallen får nok mange en innvendig ro. Med hest er det mange muligheter for å trene på alternative måter ettersom hva man har kapasitet til. 

Ser bare en brøkdel av den syke personens liv

Schei erfarer dessverre en dobbeltmoral i samfunnet rundt det å være kronisk syk. Er du aktiv, er du ikke syk nok. Men er du ikke aktiv, er du ikke positiv, og prøver gjerne ikke nok.

– Jeg jobber ikke, men har fortsatt denne rollen i forbundet. De som ser meg, ser meg der og da. Ikke dagene før, eller uken etter at jeg kommer hjem, der jeg stort sett er sengeliggende fordi jeg ikke har krefter til annet. 

Hun utdyper at utenforstående bare ser en brøkdel av den syke personens liv, og derfor skal man være forsiktig med å dømme uten å kjenne til hele situasjonen.

– Selv om man er syk, skal man gjøre lystbetonte ting. Det er det som gjør livet verdt å leve, sier assisterende generalsekretær i Norges ME-forening, Trude Schei. Foto: Privat

– Hvordan kan man som utenforstående forstå mer av hvordan det er å ha en usynlig, kronisk sykdom som ME?

– Jeg snakket med en dame som var så syk at barna hennes bare kunne komme til henne en eller to ganger i uken. For å forklare datteren hvorfor hun ikke kunne være med på alt som foregikk, brukte hun «energipenger» som et eksempel. Hun forklarte hva ulike ting i livet kostet henne, og hvordan hun måtte regne på det for å få det til å gå opp. Det var en øyeåpner for datteren å se hvordan morens regnskap var, sier Schei, før hun avslutter: 

– Det er alltid vanskelig å forstå uten å kjenne det på egen kropp. Men det mange sier er at det kjennes ut som å løpe maraton med influensa. Det gjelder å finne en måte å leve med det. 

Hos Norges ME-forening kan du lese mer om ME.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng