Overvekt under radaren: – Det skal helt klart tas like alvorlig som undervekt
Bjørn Håkon Wormstrand, seksjonsleder ved Seksjon for Hestesjukdommer og ansvarlig for ambulatorisk hestepraksis ved Dyresykehuset Hest på NMBU, Rasmus Bovbjerg Jensen, forsker og underviser i hestens ernæring på NMBU, og Eira Næsje, som har en master i husdyrernæring ved NMBU, svarer på Hest.nos spørsmål om overvekt.
– Er flere hester i Norge overvektige nå enn før?
– Det er trolig flere overvektige hester i Norge i dag enn før, men det er vanskelig å si helt sikkert. Vi har ikke noe god data på overvekt på hester fra tidligere. Men en fersk masteroppgave fra NMBU våren 2023 viser at 47 prosent av norske hester er overvektige. Det ser man også i flere andre studier fra utlandet blant annet Danmark, England og USA.
– Viktig å lære seg å holdvurdere hester
– Vet man om hvorfor?
– Gjennom evolusjonen har hesten utviklet en stor kapasitet til å spise mye, men også overleve på lite fôr. Noen hester er veldig fôreffektive og har et relativt lavt energibehov, for eksempel våre nasjonale raser, ponnier og islandshester. Før i tiden ble hester brukt som arbeidsdyr - de jobbet i mange timer og kvaliteten på fôret var dårligere enn det er i dag. I dag brukes hester mer som en treningspartner og et familiedyr, og de får lett for mye fôr i forhold til hva de trenger.
– Opplever dere at hesteeiere forstår at overvekt er alvorlig?
– Alle vil det beste for hesten sin, men mange vet ikke hva overvekt er og når hesten er overvektig. Derfor er det viktig å lære seg å holdvurdere hester. Detter er et viktig hjelpemiddel for å unngå at hesten blir overvektig eller for å gjøre noe med problemet hvis hesten allerede er blitt overvektig. Det hender også at hester i rett hold blir kategorisert som undervektige uten å være det. Studier viser også at hesteeiere gir hesten sin en lavere holdpoeng enn den egentlig har, og derfor overser at hesten har blitt overvektig.
– Skal overvekt tas like alvorlig som undervekt?
– Det skal helt klart tas like alvorlig som undervekt. Det kan være vanskelig å ha hesten i rett hold hele året, men kommer man til ytterpunktene på holdskalaen, er det viktig at man gjør noe. Overvekt kan komme snikene, så folk oppdager det kanskje ikke så raskt.
Prestasjon, reproduksjon og livsstilssykdommer
– Hvilke andre konsekvenser har overvekt?
– Overvekt kan for eksempel påvirke prestasjon og reproduksjon negativt. Det gir ekstra belastning på bein, og hester som er overvektige kan ha Equine Metabolic Syndrome (EMS), som kan sammenlignes med livsstilssykdommer hos mennesker. Kraftig overvekt gir som for mennesker høyere risiko for å utvikle sykdom, og også høyere risiko for mer alvorlige konsekvenser, mens lett overvekt ikke utgjør en like stor helserisiko.
– Hva er Equine Metabolic Syndrome, og hva er konsekvensene?
– Equine Metabolic Syndrome er en samling av risikofaktorer for utviklingen av forfangenhet. En vesentlig ting hos hester med EMS er at de har insulindysregulering, og de er ofte overvektige. Langt de fleste tilfeller av forfangenhet er et resultat av EMS, og det er derfor viktig å forebygge dette blant annet ved å ha hesten i rett hold. Overvekt kommer ikke akutt, og man oppdager det noen ganger for sent.
– Hvor overvektig må en hest være for at det skal være helseskadelig eller farlig?
– En overvektig hest veier kanskje 50 til 100 kilo for mye, og det er ikke så vanskelig å forestille seg at det er hardere for hesten, som må prestere med så mye ekstra vekt. Studier har vist at hopper med holdpoeng mindre enn fire og en halv eller over syv hadde lavere drektighetsprosent. Det viktige er å være bevisst om at nå er min hest uten for normalområdet på fire til seks, og da kan det få konsekvenser. Noen ganger alvorlige konsekvenser.
– Tar veldig lang tid å få en hest tilbake til normalt hold
– Hva kan man gjøre for å unngå at hesten blir overvektig?
– Man må lære seg hva en overvektig hest er. Se på de andre hester i stallen og snakk med folk om det. Når hesten er på stall og har man kontroll på fôringen, er det enklere å gjøre noe hvis hesten har blitt overvektig. Har man en overvektig hest, må man gi den mindre energi. Man må redusere kraftfôret og ha fokus på grovfôret. En balansert fôrplan er viktig, bestående primært av grovfôr, hvor man supplerer med vitaminer og mineraler, og muligens også protein, da det kan være lavt i grovfôr. Da er man på rett vei, men det tar veldig lang tid å få en hest tilbake til normalt hold hvis den først har blitt overvektig. En sommer på beite kan bety at hesten blir veldig overvektig. Når hesten er på beite, har man ofte lite kontroll over hva den spiser og hvor mye den spiser. Stripebeiting kan være en bra måte ha kontroll på hvor mye beite hesten spiser. En gressmaske kan også være en mulighet for å begrense gressinntaket.
– Er noen hester mer utsatt for overvekt?
– Ja, spesielt kaldblodige raser er mer utsatt for overvekt enn varmblodshester. Kaldblodsraser er de nasjonale norske rasene, ponnier og islandshester. Masteroppgaven fra NMBU våren 2023 fant også forskjeller mellom forskjellig typer av hester.
Mer om masteroppgaven om overvekt fra NMBU, og hvordan man selv kan vurdere hestens hold, kommer på Hest.no lørdag.
– Gjøres det interessant forskning på feltet?
– NMBU har flere prosjekter som kan relateres til overvekt, samt forebyggelse og behandling av hester med EMS.
- Hest.no har tidligere skrevet om dette prosjektet: – Foreløpige resultater er svært lovende
To prosjekter finansiert av Lantmannens forskningsstiftelse og Stiftelsen Hästforskning skal blant annet gjøre oss klokere på hvordan man enklere kan bestemme energiinnholdet i fôr. Les mer her: