Alle vil det beste for hesten sin, men det tyder på at mange ikke vet når hesten er overvektig. Foto: Privat
Fagstoff

Overvekt under radaren: – Det skal helt klart tas like alvorlig som undervekt

Det kan være vanskelig å holde hesten i rett hold hele året, men kommer man til ytterpunktene, er det veldig viktig at man tar grep. Hest.no har snakket med eksperter ved NMBU om konsekvenser av overvekt, hva man bør tenke på rundt fôring og aktuell forskning på feltet.

Bjørn Håkon Wormstrand, seksjonsleder ved Seksjon for Hestesjukdommer og ansvarlig for ambulatorisk hestepraksis ved Dyresykehuset Hest på NMBU, Rasmus Bovbjerg Jensen, forsker og underviser i hestens ernæring på NMBU, og Eira Næsje, som har en master i husdyrernæring ved NMBU, svarer på Hest.nos spørsmål om overvekt. 

– Er flere hester i Norge overvektige nå enn før? 

– Det er trolig flere overvektige hester i Norge i dag enn før, men det er vanskelig å si helt sikkert. Vi har ikke noe god data på overvekt på hester fra tidligere. Men en fersk masteroppgave fra NMBU våren 2023 viser at 47 prosent av norske hester er overvektige. Det ser man også i flere andre studier fra utlandet blant annet Danmark, England og USA. 

– Viktig å lære seg å holdvurdere hester

– Vet man om hvorfor? 

– Gjennom evolusjonen har hesten utviklet en stor kapasitet til å spise mye, men også overleve på lite fôr. Noen hester er veldig fôreffektive og har et relativt lavt energibehov, for eksempel våre nasjonale raser, ponnier og islandshester. Før i tiden ble hester brukt som arbeidsdyr - de jobbet i mange timer og kvaliteten på fôret var dårligere enn det er i dag. I dag brukes hester mer som en treningspartner og et familiedyr, og de får lett for mye fôr i forhold til hva de trenger. 

Bjørn Håkon Wormstrand er seksjonsleder ved Seksjon for Hestesjukdommer og ansvarlig for ambulatorisk hestepraksis ved Dyresykehuset Hest på NMBU. Foto: NMBU

– Opplever dere at hesteeiere forstår at overvekt er alvorlig?

– Alle vil det beste for hesten sin, men mange vet ikke hva overvekt er og når hesten er overvektig. Derfor er det viktig å lære seg å holdvurdere hester. Detter er et viktig hjelpemiddel for å unngå at hesten blir overvektig eller for å gjøre noe med problemet hvis hesten allerede er blitt overvektig. Det hender også at hester i rett hold blir kategorisert som undervektige uten å være det. Studier viser også at hesteeiere gir hesten sin en lavere holdpoeng enn den egentlig har, og derfor overser at hesten har blitt overvektig. 

– Skal overvekt tas like alvorlig som undervekt?

– Det skal helt klart tas like alvorlig som undervekt. Det kan være vanskelig å ha hesten i rett hold hele året, men kommer man til ytterpunktene på holdskalaen, er det viktig at man gjør noe. Overvekt kan komme snikene, så folk oppdager det kanskje ikke så raskt. 

Prestasjon, reproduksjon og livsstilssykdommer

– Hvilke andre konsekvenser har overvekt?

– Overvekt kan for eksempel påvirke prestasjon og reproduksjon negativt. Det gir ekstra belastning på bein, og hester som er overvektige kan ha Equine Metabolic Syndrome (EMS), som kan sammenlignes med livsstilssykdommer hos mennesker. Kraftig overvekt gir som for mennesker høyere risiko for å utvikle sykdom, og også høyere risiko for mer alvorlige konsekvenser, mens lett overvekt ikke utgjør en like stor helserisiko. 

Rasmus Bovbjerg Jensen, forsker og underviser i hestens ernæring på NMBU. Foto: Privat

– Hva er Equine Metabolic Syndrome, og hva er konsekvensene?

– Equine Metabolic Syndrome er en samling av risikofaktorer for utviklingen av forfangenhet. En vesentlig ting hos hester med EMS er at de har insulindysregulering, og de er ofte overvektige. Langt de fleste tilfeller av forfangenhet er et resultat av EMS, og det er derfor viktig å forebygge dette blant annet ved å ha hesten i rett hold.  Overvekt kommer ikke akutt, og man oppdager det noen ganger for sent. 

 – Hvor overvektig må en hest være for at det skal være helseskadelig eller farlig?

– En overvektig hest veier kanskje 50 til 100 kilo for mye, og det er ikke så vanskelig å forestille seg at det er hardere for hesten, som må prestere med så mye ekstra vekt. Studier har vist at hopper med holdpoeng mindre enn fire og en halv eller over syv hadde lavere drektighetsprosent. Det viktige er å være bevisst om at nå er min hest uten for normalområdet på fire til seks, og da kan det få konsekvenser. Noen ganger alvorlige konsekvenser.  

– Tar veldig lang tid å få en hest tilbake til normalt hold

– Hva kan man gjøre for å unngå at hesten blir overvektig?

– Man må lære seg hva en overvektig hest er. Se på de andre hester i stallen og snakk med folk om det. Når hesten er på stall og har man kontroll på fôringen, er det enklere å gjøre noe hvis hesten har blitt overvektig. Har man en overvektig hest, må man gi den mindre energi. Man må redusere kraftfôret og ha fokus på grovfôret. En balansert fôrplan er viktig, bestående primært av grovfôr, hvor man supplerer med vitaminer og mineraler, og muligens også protein, da det kan være lavt i grovfôr. Da er man på rett vei, men det tar veldig lang tid å få en hest tilbake til normalt hold hvis den først har blitt overvektig. En sommer på beite kan bety at hesten blir veldig overvektig. Når hesten er på beite, har man ofte lite kontroll over hva den spiser og hvor mye den spiser. Stripebeiting kan være en bra måte ha kontroll på hvor mye beite hesten spiser. En gressmaske kan også være en mulighet for å begrense gressinntaket.  

Eira Næsje tror vi trenger mer informasjon om fôring og hold for å tilrettelegge best mulig for hestene våre. Foto: Privat

– Er noen hester mer utsatt for overvekt?

– Ja, spesielt kaldblodige raser er mer utsatt for overvekt enn varmblodshester. Kaldblodsraser er de nasjonale norske rasene, ponnier og islandshester. Masteroppgaven fra NMBU våren 2023 fant også forskjeller mellom forskjellig typer av hester.  

Mer om masteroppgaven om overvekt fra NMBU, og hvordan man selv kan vurdere hestens hold, kommer på Hest.no lørdag. 

– Gjøres det interessant forskning på feltet?

– NMBU har flere prosjekter som kan relateres til overvekt, samt forebyggelse og behandling av hester med EMS.  

To prosjekter finansiert av Lantmannens forskningsstiftelse og Stiftelsen Hästforskning skal blant annet gjøre oss klokere på hvordan man enklere kan bestemme energiinnholdet i fôr. Les mer her: 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng