Iver har, spesielt etter denne filmen, opparbeidet seg god erfaring som skuespiller. Foto: Privat
Reportasje

Matilde Brandt om da Iver ble filmstjerne: – Jeg la alle mine egne planer til side

Dølahesten Iver spiller sammen med Cengiz Al i den norske versjonen av «Tre nøtter til Askepott». Og følgertallet på Instagram tatt i betraktning, kan det kanskje diskuteres hvem av dem som egentlig er den største kjendisen. Vi har snakket med Matilde Brandt om hvordan det var å være med på innspillingen.

Denne saken ble publisert på Hest.no i fjor, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!
 

Instagram-kjendisen Iver har nemlig nesten 240 tusen følgere, og skapte enormt engasjement da det ble offentliggjort at han skulle spille en av hovedrollenes hest i filmen «Tre nøtter til Askepott». Prinsen selv er det tidligere Skam-skuespiller Cengiz Al som spiller. 

– Følgerne mine tok helt over kommentarfeltet da traileren ble delt. Det er stor interesse fra hestefolk over hele verden, sier Ivers eier, Matilde Brandt. 

– Cengiz lærte blant annet ri høye steil på egenhånd, og det virket som om begge to hadde det like moro de dagene det var mer action, sier Brandt. Her er Smeplass og Al med Holteblå og Iver. Foto: Storm Films/Nordisk Film Distribusjon

– Trodde ikke jeg var interessert

– Hvordan gikk det til at Iver fikk en rolle i filmen?  

– Iver har vært med på noen små prosjekter tidligere, blant annet en musikkvideo og en TV-reklame, og gitt uttrykk for at han synes det er ganske gøy. Så da dyreansvarlig Sofie Polmar delte et innlegg i en dølahestgruppe på Facebook, der hun skrev at hun var på utkikk etter en dølahest med en spesiell farge og lang man, følte jeg meg truffet.

– Jeg har en sånn en, tenkte jeg da, og sendte henne en melding. Og hun kjente til Iver, men trodde ikke jeg var interessert. Oppdraget krevde at han måtte ha på sko og kjøres til Litauen, sier Brandt.

Men da hun fikk vite at det dreide seg om nyinnspillingen av «Tre nøtter til Askepott», og at rollen var prinsens hest, gikk kjeven hennes rett i bakken. Det var totalt uaktuelt å si nei.

– Hvis dere vil ha oss med, er vi med, svarte jeg da. Jeg la alle mine egne planer til side.

Med så mange hester på sett, var det godt å ha erfarne hestefolk med som assistenter. Foto: Privat

Barfothesten måtte få sko med brodder

Polmar besøkte Iver for å teste hvordan han oppførte seg dersom hun spilte nybegynner. Da han taklet det godt, og i tillegg kunne by på en rekke triks, ble det bestemt at skuespilleren selv skulle få teste ham.

– Cengiz danser jo, og har veldig mye koordinasjon og balanse i kroppen. Det virket som han tilpasset seg bevegelsesmønsteret til Iver veldig raskt, sier Brandt.

Etter planen skulle deler av innspillingen med hestene foregå i Litauen, men grunnet hesteherpes (EHV-virusutbruddet), og av andre praktiske årsaker, ble de scenene flyttet med Norge. Og Iver ble på forhånd skrevet ut av scenene som skulle spilles inn i Litauen.

– Så vi fikk tidlig beskjed om at han ikke skulle dit likevel. Sko med brodder måtte han ha, men sømhull gror ut, og jeg forstår at sorte plast-boots ikke gjør seg så bra på kinolerretet. I tillegg var det ikke bare å leie ut Iver og sende ham bort, for jeg fikk være med på hele produksjonen som Sofies assistent. Dermed var det hele mye mer overkommelig.  

Iver og Holteblå var hestene med de største rollene i filmen. Foto: Privat

– Jeg begynte å grine

Innspillingen foregikk i slutten av februar i år, og tok omkring tre uker.  

– I forkant ble det bygget stall på hotellet der hele produksjonen bodde under innspillingen i Jotunheimen. Vi hadde hestene rett utenfor vinduet der, og det var veldig godt. De hadde store luftegårder og trivelige bokser.

– Møtte dere noen større utfordringer i løpet av innspillingen?

– Det vanskeligste var at vi var veldig høyt oppe på fjellet, midt på vinteren, med tunge og svære hester. Og de skulle gjøre veldig actionfylte scener. Snøen og underlaget måtte derfor forberedes flere uker i forkant, og det var krevende forhold å reise rundt med hest i, sier Brandt, og fortsetter: 

– For meg personlig var nok det aller vanskeligste da vi skulle spille inn ute på isen på Gjende, et vann som ligger rett under Besseggen.

Innspillingen foregikk under krevende værforhold. Foto: Privat

De skulle filme med alle hestene flere kilometer ute på isen, og galoppere der ute. Det var krevende mentalt, og selv om Brandt visste at det var mange folk som sørget for at det gikk trygt for seg, ble hun stressa.

– Jeg begynte å grine første gang vi skulle prøveri på isen. For selv om den i seg selv var trygg, kunne snøen falle ned, og da smalt det under hestene. Det smalt under meg mens jeg red ute på innsjøen, så langt unna land. Da var jeg skikkelig redd. 

I disse situasjonene, var Polmar var akkurat det Brandt trengte.

– Hun var der hver gang jeg fikk noia for noe, uavhengig av om det var lyder fra isen, en krevende scene, en veldig bratt bakke, filmspråk som var gresk for meg eller planer som ble endret i siste liten. Hun har masse erfaring, og vet alltid hva som skal skje, og hva man skal gjøre. 

Kristofer Hivju sammen med Iver og Brandt. Foto: Privat

Spesielt én opplevelse stikker seg ut

– Har du et beste minne fra innspillingen?

– Ja, det er ganske lett. Den siste innspillingsdagen ble utsatt, på grunn av en snøstorm, og vi var derfor én dag på overtid. Det blåste så mye at det ikke var mulig å stå oppreist. Denne sluttscenen fikk Sofie og jeg ri, siden det bare skulle filmes bakfra. Så det er vi som galopperer inn i solnedgangen på hver vår hest. Det å ri oppå fjellet der i full fart, i kostymer og med en flagrende kappe - det var dritkult. I hvert fall for meg, som hadde et litt varmere kostyme. Vi måtte farge håret mitt svart da, så jeg var litt bekymret for om det kom til å gå ut igjen, men det var så verdt det. 

– Ellers er jeg fortsatt starstruck over at Kristofer Hivju gjorde en scene sammen med Iver. Jeg er verdens største fan, regissør Cecilie Mosli ordnet så det ble tatt et bilde med Iver, meg og ham før han dro for dagen. Det er det koseligste noen har gjort for meg på så lenge jeg kan huske, så jeg må virkelig takke henne, sier Brandt. 

Å ha Iver med i filmen var en drøm i oppfyllelse for Brandt. Foto: Privat

– En innmari bra match

– Hva mer kan du si om relasjonen mellom Cengiz og Iver?

– Cengiz ov Iver var en innmari bra match. Kjemien deres var bare helt herlig. Han hadde alltid med seg godbiter til Iver og tok seg god tid til å henge med hestene. Og så var det episk å være med på hele reisen deres, for de ble et skikkelig radarpar. 

– Det er en stor hest, og det er krevende øvelser. Det tok mange år før jeg følte meg trygg på å steile, og han fikk det til så bra helt alene.

Det kuleste av alt, mener Brandt, er scenen der Cengiz galopperer på Iver med en fakkel i hånden. 

– Det er så utrolig imponerende ridning, og det ligger mange timer hardt arbeid bak å bli så trygg. 

Brandt var selv statist i filmen, for at hestene skulle håndteres av erfarne også da kameraene gikk. Foto: Privat

Brandt takker Polmar for at hun fant så riktige hester til skuespillerne, og sørget for et så solid opplegg rundt det hele. Hun er takknemlig for at hun og Iver fikk muligheten til å være en del av filmen. Hun har sett filmen på kino flere ganger allerede, og tror hun vil stå for en god del av billettsalget. 

– Med det samme jeg så de første helikopterbildene av vannet, begynte jeg å gråte, fordi det var så vakkert. Og så kom hestene, og jeg satt bare og tørket tårene. Filmen er så fint laget, og jeg skal se den for tredje gang denne uka. 

– Det var lange dager, og vi jobbet så hardt sammen med hestene og teamet under krevende forhold. Det å endelig se det ufattelig vakre sluttresultatet, var helt magisk, avslutter Brandt.

 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng