Det endte med at skuespillerne selv red i flere scener med fart og dronefilming. Foto: Privat
Reportasje

Innspillingen av Tre nøtter til Askepott: – Hestene måtte kjøres opp i fjellet hver eneste dag

I nyinnspillingen av «Tre nøtter til Askepott», har de norske hesterasene virkelig fått skinne. Men å la hester spille en så viktig del av filmen, krevde mye forarbeid og planlegging. Vi har snakket med dyreansvarlig Sofie Polmar.

Julen 2021 var det premiere på den norske versjonen av «Tre nøtter til Askepott», en film som har skapt mye engasjement i hestemiljøet. Astrid Smeplass og Cengiz Al spiller hovedrollene i filmen, sammen med sine firbente partnere.

Denne saken ble publisert på Hest.no i fjor, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Sofie Polmar er dyreansvarlig i filmen. Selv eier hun en islandshest, og har dobbel bachelor i film. Polmar har jobbet som dyretrener i mange år, og holder kurs i triksetrening og klikkertrening av hund og hest. I tillegg har hun lang bransjearfaring både med og uten dyr i stillingsbeskrivelsen. 

– Jeg var opptatt av at vi skulle velge gode representanter for rasene

– Hvordan tenkte dere da dere skulle velge hester til filmen?

– Da jeg kom på prosjektet, satte meg inn i manus og snakket med regi, var det tydelig at de ønsket å lage en norsk versjon av filmen. Da tenkte jeg umiddelbart at siden vi skulle filme i den norske fjellheimen, ville det passe best å la de norske rasene skinne. De er supre hester, som fortjener litt ekstra oppmerksomhet. Fjordingen var jo med i filmen «Frost», men det var riktignok en animasjonsfilm.  

– Da vi landet på det, tok jeg kontakt med Norsk Hestesenter og dølahestavdelingen der, samt Norges Fjordhestlag, og spurte om de hadde noen gode tips. Jeg var opptatt av at vi skulle velge gode representanter for rasene. I tillegg la jeg også ut annonser på Facebook og snakket med bekjente i hestemiljøet, for å finne de riktige hestene.  

Mesteparten av filmen er spilt inn i Jotunheimen under tidvis krevende forhold. Foto: Privat

– Hva krevde det av hestene å delta i filmen?

– De måtte blant annet være lette å laste, for det ble mye reising i innspillingsperioden, og hestene måtte kjøres opp i fjellet hver eneste dag. Videre måtte de tåle å ha ferske ryttere på ryggen. Hverken Astrid eller Cengiz hadde ridd før, så det var viktig å finne hester som var kalde i hodet, slik at også de kunne føle seg trygge. I tillegg trengte vi miljøsterke hester vi kunne stolte på at taklet de ulike situasjonene på filmsettet. Det er et stort maskineri, med mye som skjer. 

Noen av scenene er det Polmar og hesteeierne som rir. Foto: Privat

– De måtte hente, stelle og sale på hestene selv

For å forberede hestene på dette, arrangerte Polmar en bootcamp noen uker i forveien, der de jobbet aktivt med å forberede hestene og skuespillerne på noen av scenarioene. 

– Det var også viktig for meg at skuespillerne ble trygge på hest på bakken. De måtte hente, stelle og sale på hestene selv under forarbeidet – det var ingen som kom til ferdig påsalet hest.

Skuespillerne måtte lære om utstyret og grunnleggende stell og håndtering. Det gjorde at de ble bedre kjent med hestene sine, og tryggere rundt dem. Bootcampen ble avsluttet med «eksamen», i form av rebusløp til hest. Alle bestod med glans. 

– De var godt rustet, og jeg synes hestene presterte veldig bra. Men det er utfordrende å være sammen med mange som ikke er vandt med hest på et filmsett. For eksempel, tenker de ikke over at man ikke bare kan sende en hest ut i dypsnøen i full gallopp, uten å sjekke hvordan underlaget er først.  

– Det var fantastisk natur der, vi fikk ri steder der veldig få har fått lov til å ri opp igjennom, sier Sofie Polmar om innspillingen. Foto: Storm Films/Nordisk Film Distribusjon

Mye fokus på sikkerhet

Polmar erfarte at det heller ikke er så lett for ikke-hestefolk å forstå hva som kan skremme en hest. På et filmsett er det mange fagfunksjoner som alle er opptatt av å gjøre sin jobb best og fortest mulig.

– For mange var det uvant å måtte ta hensyn til flere hundre kilo hest. Nå måtte lysavdelingen være veldig nøye, og alt måtte pakkes inn i kabelbeskyttere. Resultatet av at en hest med brodder hadde tråkket gjennom en kabel, eller hengt seg fast i en ledning, og dermed revet med seg stativer med lamper, kunne blitt veldig farlig.  

Heldigvis hadde de gode rutiner og samarbeid med alle som måtte være tett på og rundt hestene, samtidig som hestene ble mer vandt til at det alltid skjedde mye rundt dem. 

– En stor del av jobben min har vært sikkerheten, og det å sørge for at vi ikke putter skuespillere eller hester i en situasjon de ikke har forutsetninger for å takle. På det meste hadde vi ti eller elleve hester på sett samtidig, og det merker man jo. Det er mye ansvar.

Skuespillerne red flere scener enn planlagt

– Jeg var også opptatt av at hestene skulle ha litt personlighet i filmen, og ikke bare være en rekvisitt i bakgrunnen. Derfor var det veldig gøy at vi fant hester som speilet personligheten til skuespillerne. Alle ekvipasjene ble skikkelige radarpar. De utviklet seg mye sammen, sier Polmar. 

Fjordhesten Binjo fungerte som lærehest for alle skuespillerne, da Polmar drev rideundervisning før innspillingen.

– Det var morsomt å se, for han hjalp dem med å utvikle seg. Han ble litt som en maskot, og fikk alltid ekstra kos.

På disse ridetimene, fikk Polmar et inntrykk av hva slags type hest de trengte. Hun forteller at det er høye krav til skuespillerne, som skal ri og få det til å se naturlig ut, samtidig som de i tillegg skal spille en rolle.

– Det var mye som skulle klaffe. Jeg hadde med Cengiz for å prøve Iver før vi valgte ham, og det var første gang Cengiz galopperte i hele sitt liv. Men de to fungerte så bra fra starten av. 

Fra innspillingen på Maihaugen i Lillehammer. Her med fjordhesten Binjo. Foto: Privat

I utgangspunktet ville ikke produksjonen at skuespillerne skulle lære galopp, men av sikkerhetsmessige årsaker, mente Polmar det var nødvendig.

– Hestene kan skvette på opptak, og da kan ikke det være første gang skuespillerne opplever galopp. Og det var jo produksjonen enig i, sier Polmar, og fortsetter:

– Alle hadde en enorm progresjon. Egentlig skulle de bare sitte på hestene, skritte, trave litt og gå av og på. Da vi så hvor flinke de var, endte det likevel opp med at de fikk ri en del av scenene vi egentlig tenkte at de ikke skulle ri selv. De rir faktisk selv i store scener med mye fart og dronefilming.

– Vi var rundt i hele Jotunheimen

– Hvor spilte dere inn filmen?

– Vi var rundt i hele Jotunheimen, og hadde base på Bessheim. Så kjørte vi opptil én time, for å spille inn ulike steder. Vi var blant annet på Ridderspranget og Gjendevann. Det var fantastisk natur der, vi fikk ri steder der veldig få har fått lov til å ri opp igjennom. I tillegg ble alt av scener på gården filmet på Maihaugen i Lillehammer. 

– Hvordan var det å se den på kino?

– Jeg er nok litt påvirket av å ha dette som yrke, men den har blitt kjempefin. Både alle dyra og skuespillerne gjør en veldig god figur. 

Dølahesten Holteblå spilte Askepotts hest i filmen. Foto: Privat

Disse hestene var med i filmen: 

  • Hesten til Askepott «Balder» spilles av Holteblå (Eies av Jan-Tage Rustad Engh og Maren Sætervik Rognskog)
  • Hesten til prinsen spilles av Iver (Eies av Matilde Brandt)
  • Hesten til stemoren/gårdshesten spilles av Kristian Svart, 2. premiert dølahingst (Eies av Jan-Tage Rustad Engh og Maren Sætervik Rognskog)
  • Hesten til Bendik spilles av Binjo (Eies av Eli Ruud Dankel)
  • Hesten til Sami spilles av Balder Berger (Eies av Stine Anette Heier)
  • Martin Kjønsberg hadde med seg et tospann med fjordhester som kjørte kongeparet. Søljo, 1. premiert hingst (Eies av Runa Smedsmo) og Hallingen, 2. premierte hingst (Eies av Giljar Groven)

 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng