– Jeg har lært meg å tenke annerledes og verdsette ting jeg aldri verdsatte før, sier Alida Louise Sandvold. Her sammen med hoppa Eva. Foto: Privat
Portrett

– Jeg ble nesten lam i begge bena, og måtte ha hjelp for å klare å stå opp om morgenen

Hun er daglig leder hos Stall Solstad og aktiv konkurranserytter - men det er flere grunner til at hun er en inspirasjon for andre. Alida Louise Sandvold vet hvordan det er å ha en drøm, men ikke de riktige forutsetningene.

– Jeg klarte hverken å stå eller ri på en stund

Som åtteåring siklet Sandvold på naboens travhester. Og hun klarte faktisk å mase seg til å få ri på dem. Da var det gjort - hun var bitt av hestebasillen. Etter hvert startet hun med ridetimer på en rideskole.

Det året hun konfirmerte seg, fikk hun også sin første hest. Og det var kun kort tid etter at hun virkelig møtte massiv motgang for første gang.

– Jeg ble nesten lam i begge bena, og måtte ha hjelp for å klare å stå opp om morgenen. Smertene var intense, og jeg brast ofte i tårer når moren min skulle hjelpe meg med å løfte meg opp.

Sandvold gikk på krykker og satt i rullestol i over et halvt år, og det var ingen god forklaring på hva som hadde skjedd. Bekkenet hennes roterte, og hun mistet funksjonen i bena. 

– Jeg klarte hverken å stå eller ri på en stund, og satt i rullestol og underviste storesøsteren min på hesten min, siden jeg ikke kunne ri ham selv. Men etter hvert var det ridningen som fikk meg tilbake på bena, ved at jeg klarte å bygge opp muskulaturen min igjen. I dag er en sterk kropp, medisiner og et riktig kosthold helt avgjørende for at kroppen min skal fungere så bra som mulig. 

Sandvold sammen med Liwius, hesten som oppfylte flere av drømmene hennes. Foto: Privat

– Folk kalte ham en elg, og lurte på hva jeg skulle med den hesten

Som 17-åring reiste Sandvold noen måneder til Sverige for å lære mer om å ri inn og trene unghester. Da hun kom hjem igjen, kjøpte hun en femåring til 35 000 svenske kroner, som hverken var ridd inn eller som noen trodde hadde spesielt potensiale. 

– Folk kalte ham en elg, og lurte på hva jeg skulle med den hesten. Det var mye motgang den første tiden, men ett år etter at jeg kjøpte ham, red vi seksårsklassen under Arctic Equestrian Games.

Sandvold hadde ikke engang booket mer enn to overnattinger. Hun var sikker på at det holdt - for kun de 20 beste ekvipasjene ville gå videre til finalen.

Da de to ble tatt ut, ble hun først helt i ekstase, før hun skjønte at de ikke hadde noe sted å bo. Hele opplevelsen overgikk forventningene, og heldigvis fant de også et sted å sove.

– I finalen debuterte vi i 1,25 m. Det var et minne for livet.

I 2012 red Sandvold og Liwius under AEG, og kom til finalen i sin klasse: – Det var liksom alltid oss to, sier hun. Foto: Privat

Liwius var spesielt viktig for Sandvold da hun gikk igjennom en ny tøff periode med sykdom da hun var mellom 18 og 20 år. Det er fremdeles veldig sårt for henne å snakke om. Men Liwius var hesten som fikk henne gjennom det. 

– Han ble en brikke for at jeg skulle fortsette å leve drømmen min. Da jeg skulle kjøpe firmaet som drev Stall Solstad, måtte jeg selge ham. Da hadde han vært min i syv år. Jeg har vært masse på besøk hos ham, og har til og med fått låne ham på stevner! Det er jeg utrolig takknemlig for, sier hun, og legger til noe som er viktig for henne å formidle:

– I tillegg til hestene, har familien min og mine tidligere og nåværende trenere spilt en stor rolle i det å stå oppreist når det stormer. De har alltid vært der for meg og støttet meg gjennom alt.

Den indre viljen og drivkraften

Frem til nå har Sandvold konkurrert opp til Middels B i både sprang og dressur. Med to lovende unghester er hun spent på hva hun kan få til videre.

– Jeg drømmer om å utvikle ryttere og hester, da spesielt unghester. Det synes jeg er kjempespennende. Jeg har også fått meg en dressurhest, og ønsker å komme meg høyere opp i klassene. 

Den indre viljen og drivkraften som hun har jobbet så mye med selv, ønsker hun også å hjelpe andre med å finne. Hun skulle ønske mental trening fikk enda mer fokus i ryttersporten.

– Den saboterende stemmen inne i hodet kan virkelig ødelegge for deg, og det gjelder å være sterk i hodet. Det har jeg virkelig fått kjenne på kroppen. For selv om jeg har hatt mye smerte både fysisk og psykisk, er jeg veldig takknemmelig for at motgangen har lært meg masse og gjort meg til det mennesket jeg er i dag.

The key to success? Mental trening er et viktig fokus for rytteren: – Det handler om å stole på seg selv og ha tro på seg selv, sier hun. Foto: Privat

Etter sommeren venter et nytt kapittel for Sandvold. Hun har aldri kjent på så god ridefølelse eller kommunikasjon og forståelse for hestene som nå. Det ønsker hun bygge videre på. 

Hun vil imidlertid ikke røpe noe mer enn at det skjer mye spennende. Mindre hest blir det i alle fall ikke.

– Jeg orker ikke tenke på det jeg ikke får gjort, men gjør heller det beste ut av enhver situasjon. Ingen skal komme her og si hva jeg kan gjøre og ikke. Og hvis jeg kan klare å realisere drømmene mine, er det mange andre som også kan klare det, avslutter hun. 

Du kan følge Sandvold på @alsandvold på Instagram.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng