Hestefotografen kunne ikke la kameraet bli igjen hjemme i Norge da hun returnerte til Portugal for noen uker siden. Foto: Anette Augestad/Serenata Photography
Portrett

– Portugal har vært mitt andre hjem, men så kom pandemien

Anette Augestad (35) fikk ikke de skikkelig fine hestebildene hun drømte om da hun og Serenata skilte lag. Derfor startet hun selv med hestefotografering i 2013. Nå følges hun av over 62 700 på Instagram.

Du har garantert sett noen av hestebildene til Anette Augestad tidligere. Hestefotografen, kanskje bedre kjent som «Serenata Photography - Equine Photographer», flyttet til Portugal i 2016, og bodde der i 15 måneder sammen med samboeren.

Da fikk hun for alvor leve ut drømmen om å forevige lusitanoer i portugisiske omgivelser. Og hun forelsket seg fullstendig i landet - både hestene, menneskene, naturen og maten. 

– Siden vi flyttet tilbake til Norge i 2017, har vi reist tilbake flere ganger i året. Portugal har vært mitt andre hjem, men så kom pandemien.

I april satte hestefotografen endelig kursen mot Portugal igjen. Det var sårt etterlengtet, og i utgangspunktet en liten ferie. Men hun kunne ikke la kameraet ligge igjen hjemme. 

De to hingstene Hino var Epá gjorde en utmerket innsats på stranden. Foto: Anette Augestad/Serenata Photography

Fotograferte inn i solnedgangen

Augestad har fotografert norske Helene Giske flere ganger siden de to møttes for første gang i 2014. Giske importerte hingsten Epá fra Portugal til Norge, men returnerte til Portugal etter ti måneder. Nå har hun bodd der i mange år. 

Sammen med hingsten Hino var Epá også denne gangen foran kameraet til Augestad. Lokasjonen var den nøye utvalgte stranden Praia da Adraga, som fotografen hadde fått anbefalt av en lokalkjent. 

– Det er lov til å ha med hester på de fleste strender frem til badesesongen starter, med noen unntak. Men ikke alle er like tilgjengelige med hest, så jeg fikk noen tips av en kamerat som jobber som landskapsfotograf, sier Augestad.

Helene Giske og Epá konkurrerer aktivt i Working Equitation i Portugal. Foto: Anette Augestad/Serenata Photography

Hino og Epá ankom stranden i en henger etter en halvannen times kjøretur. Det var en kjempefin og varm kveld, og fotograferingen varte fra halv sju og helt til solen gikk ned. 

– Det er to veldig rolige, men nysgjerrige og spente hester. Jeg vet at Helene og Epá kommuniserer godt, og at det ville bli en trygg opplevelse der jeg bare kunne slappe av. 

Samboeren til Augestad sørget for å forevige deler av fotograferingen med drone, og hun gleder seg til å kunne dele noen av klippene. 

Det viktigste er at hesten er uttrykksfull

Det er i utgangspunktet to ting som skaper Augestads fascinasjon for rasen. Det ene er utseendet, bygningen og prakten, mens det andre er lynnet. 

– Det er veldig snille hester, og de er ekstremt intelligente og lærevillige. Det er imponerende å se hvordan de oppfører seg i ukjente miljøer. Både hestenes sikkerhet og sikkerheten til menneskene som håndterer dem er utrolig viktig for meg som fotograf.

Fra en tidligere fotografering i Portugal. Augestad i aksjon bak kameraet, med en galopperende lusitano i vannkanten. Foto: Privat

– Foretrekker du å fotografere hest alene fremfor hest og menneske sammen?

Jeg tror nok at det å fotografere hest alene er det jeg synes er mest gøy. Samtidig er det mer utfordrende, for ved å ha med et menneske er det enklere å posere hesten. Skal hesten stå alene, må også mennesket stå på avstand og justere den. Man kan også være avhengig av et stort inngjerdet område dersom man skal ta bilder av hesten i bevegelse. 

Augestad understreker at hun liker å fotografere alle raser, for det viktigste er at hesten er uttrykksfull. Det som likner en helt vanlig, søt og litt hårete ponni inne i stallen, kan likevel være et vesen med mye kraft og utstråling i en longeringsline. 

Ønsket om å få frem det beste i hesten

Augestad vet at man gjerne vil få frem den beste siden av hesten sin. Enhver hesteeier synes jo sin egen hest er den fineste i hele verden.

– Jeg hadde Serenata fra jeg var tenåring og elleve år fremover, men det var noen turbulente år. Da vi skulle ta farvel for siste gang, ville jeg ha noen avskjedsbilder. Men det var ikke en hestefotograf som tok dem, og det angret jeg på i ettertid, sier hun, og fortsetter:

– Kjennskap til hester og deres anatomi er viktig i hestefotografering for å kunne fremstille hesten korrekt og på en flatterende måte. Bruker du en fotograf som ikke har denne kunnskapen, risikerer du å få et uønsket resultat. 

Slik dukket ideen opp i hodet hennes, og siden har hun ikke sett seg tilbake. Lidenskapen for hestefotografering vokser seg stadig sterkere. 

Augestad vet at de fineste hestebildene blir til om man vet hvordan hesten tar seg best ut. Foto: Anette Augestad/Serenata Photography

Akkurat nå har Augestad ingen hest hun rir selv, for det er litt for få timer i døgnet. Det er ikke lett å leve av å bare fotografere hest, men fotografen jobber også 50 prosent som nettverksingeniør. 

– Det skjer ikke så mye etter at løvet har falt, og frem til de grønne bladene kommer igjen. Om sommeren er det alltid flest oppdrag. 

Nå skal hun snart i gang med planleggingen av høstens workshop, hvilket hun ikke har hatt siden før koronapandemien. I tillegg har hun også noen andre planer.

– Jeg har noen drømmer, men vet ikke om jeg vil røpe de? Jo, jeg har lenge hatt lyst til å fotografere i Lofoten og området rundt. Det står høyt på lista mi. Gjerne med våre vakre, norske hesteraser, avslutter hun.

Du kan følge Augestad på Facebook og Instagram

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng