– Er det noe som er felles uansett hvilken gren vi driver med, så er det at vi har en relasjon med hesten, sier Stine Binde om horsemanship. Foto: Privat
Horsemanship

– Hva er den egentlige årsaken bak problemet?

Opptrer hesten din problematisk? Uansett gren, tror Stine Binde at mange kan dra nytte av å ta noen steg tilbake og se etter små tegn på at noe er galt. Hun opplever at det mange ser på som bagateller eller detaljer, kan utgjøre en stor forskjell for hesten.

Ved å trene øyet til å legge merke til de små signalene til hesten, kan man enklere komme til bunns i den egentlige utfordringen, sier Stine Binde:

– Hvis vi kan spole litt tilbake og få orden på de «små» tingene, vil vi ofte oppleve at det store problemet vi trodde vi hadde, plutselig ikke lenger eksisterer. 

Horse-human-relationship for alle

Binde har to hester og er bosatt i Trøndelag. I perioder der hun har tid, underviser hun andre som ønsker litt hjelp i hverdagen med hestene sine.

– Ofte kan vi løse utfordringer ved å se ting på en litt annen måte og spole tilbake i treningen, sier Binde. Foto: Privat

– Det kan være alt fra at man ønsker en hest som er mer følsom for signaler vi gir, hester som er utfordrende å få tak i, vanskelige å leie, er redde for ulike ting, eller bare generelt hvordan man kan forbedre kontakten og relasjonen med hesten. 

Hun erfarer at man aldri blir ferdig utlært, hvilket både er frustrerende og motiverende på én gang. Det å undervise er noe hun lærer mye av, og følelsen av å se hest og eier forstå hverandre bedre, er utrolig god. 

– Når jeg får noen øyeblikk med hesten der jeg føler at alt stemmer, så blir jeg liksom hekta, sier hun.

Hun utdyper at horsemanship enkelt og greit betyr «horse-human-relationship», og at det er en feiloppfatning at horsemanship er en bestemt metode, gren eller utstyr. For henne handler det om å kommunisere med hesten på en måte som gir mening for den. 

– Er det noe som er felles uansett hvilken gren vi driver med, så er det at vi har en relasjon med hesten. Om vi klarer å se alt vi gjør med hesten i en sammenheng, også den daglige håndteringen og stellet, vil vi forstå at det også påvirker treningen. 

Binde bruker tid på å forberede hestene sine på ulike ting de kan møte på i hverdagen - for eksempel en paraply. Foto: Privat
Både Loco og Pan har lært flere triks. Binde liker å trene hestene uten utstyr for å se hvordan kommunikasjonen mellom dem fungerer. Foto: Privat

Tydeligere desto mer vi krever

Binde kommer med flere eksempler for å illustrere hva hun snakker om. Ta en hest som løper ut når rytteren fatter galopp. Var den egentlig helt avslappet og kontrollerbar i skritt og trav først? Og hesten som ikke står stille når rytteren skal stige på, var den ikke egentlig også litt anspent allerede under stellet inne?

Hun utdyper at hesten ofte gir uttrykk for at den ikke er komfortabel, er anspent eller ikke forstår, lenge før vi faktisk oppfatter det. Klarer vi ikke å plukke det opp, kan vi risikere å få et større og mer omfattende problem. 

– Hesten reagerer ikke når man tar i tøylen, men la vi merke til at den heller ikke hadde forståelse for signalene da den ble leid inn fra paddocken i grime og leietau? spør hun. 

Disse signalene blir ofte tydeligere og tydeligere desto mer rytteren krever av hesten sin. Vi kjenner godt at vi ikke har kontroll når hesten løper av gårde med oss i galopp, men det er ikke like enkelt å legge merke til at hesten går med litt høyt hevet hode mens vi skritter.

– Likevel har hesten forsøkt å si oss noe helt fra starten av.

En trygg hest er et viktig utgangspunkt, mener Binde. Her sammen med Loco. Foto: Privat

– Hester kan holde på mye stress før det virkelig vises

– Jeg opplever at en del mennesker misforstår hva hesten trenger for å fungere godt sammen med oss. Jeg tror at det viktigste for hesten, er at den føler seg trygg, siden dens øverste prioritet er å overleve.

Binde tror at symptomer på stress og uro hos hesten, ofte oppfattes som trekk ved den, og at den bare er slik. Observerer man hesten ute blant vennene sine, vil man se at hester er fredelige, og ikke liker å være stresset og urolige.  

– Når vi blir mer oppmerksomme på om hesten virkelig er avslappet og mentalt til stede sammen med oss, kan vi unngå at hesten bygger opp frustrasjon og engstelse. Hvis hesten blir litt usikker av å forlate flokken, litt mer stresset av å bli salt på, litt mer engstelig av måten vi leier den på, så enda mer av at noen stiger på den, og så av vinden på ridebanen.. Får vi ikke hesten avslappet i disse situasjonene, bygger hesten opp mer og mer engstelse.

At en hest reagerer voldsomt på noe «helt ut av det blå», er ofte ikke realiteten. Når hesten bygger opp mer og mer usikkerhet, kan en så liten ting som lyden av en kvist som knekker, være dråpen som gjør at begeret renner over.

– Hester kan holde på mye stress før det virkelig vises. 

Vær bevisst ditt eget kroppsspråk også

– Hva er den egentlige årsaken bak problemet? spør Binde.

Hun mener det er naturlig å starte med det helt grunnleggende. Det overrasker mange at hun vil bruke god tid på bakken med hesten, når de har et problem under ridning. 

– I mange tilfeller er det et behov for å tette noen hull i grunnmuren før man går videre, sier hun. 

Binde har også noen tips til hvordan man kan gå frem for å se de små signalene. Først og fremst bør man øve på å kjenne igjen når hesten er avslappet, og når den er engstelig. 

– Hvis den ikke klarer å stå stille, går med høyt hevet hode, vrinsker etter vennene sine, låser ørene sine i en bestemt retning eller ikke kan vente i ro, så har man allerede tegn på at hesten ikke er helt klar for å gå videre i treningen før man har fått oppmerksomhet og avslapning tilbake. 

I tillegg bør man være fullt og helt til stede her og nå. Tenker man på andre ting, er dette noe hestene sanser, og det forstyrrer evnen vår til å oppfatte de små signalene. Det samme gjelder energien vi utstråler.

– Hesten kjenner den energien og kopierer den. Å bli oppmerksom på eget kroppsspråk og energi er derfor viktig for å unngå å bygge opp frustrasjon og engstelse hos hesten. For å bli bevisst på hva hesten gjør, må vi også bli bevisst på hvordan vi påvirker den, avslutter hun.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng