Sammen med sine tre hester, har Stine nådd langt som dressur- og pararytter. Nå har nye ambisjoner vokst frem, og hun er i ferd med å bygge sin egen bedrift på gården i Danmark. Foto: Privat
Portrett

– Det er ikke normalt å ha CP og drive en gård helt for seg selv

Stine Skillebekk (23) har en medaljesamling uten like. Hun har stått på pallen i nesten hvert eneste NM siden 2015. Dressurrytteren, som er født med cerebral parese, kan takke en multioperasjon mange år tilbake for at hun nå kan satse fullt og helt på hestene.

– Vi driver og pusser opp. Det skulle stått ferdig nå, men det har vært noen komplikasjoner, slik det alltid er med slike byggeprosjekter. Sommerpaddockene er ferdige, men vi mangler hverdagspaddockene.

Stine Skillebekk ringer meg mens hun møkker boksene i den nyrenoverte stallen i Nordjylland i Danmark. Det er fremdeles ting som må på plass, men det kommer seg, og nå står ridehuset ferdig.

– Gården har ikke vært i bruk på denne måten, selv om det var stall her fra før av. Vi har oljet og freshet den opp litt, sier hun. 

Men det skal vi komme tilbake til. For det er dressurrytter vi kjenner henne som. Selv om noen kanskje ikke er klar over at det egentlig er en pararytter de konkurrerer mot. Stine konkurrerer nemlig også en del i vanlige dressurklasser, selv om hun er født med cerebral parese. Hun trives med å gjøre litt av begge deler.

– Jeg glemmer ofte det tidligere livet. Før jeg ble multioperert, kunne ikke dette vært i tankene mine en gang. At jeg nå kan tenke på fremtiden med hestene, og ønske å leve av det, er helt utrolig.

Ble mobbet i oppveksten

Stine takker CP'en for at hun har utviklet en sterk vilje. Foto: Helene Gjerde Aamdal

Stine har ridd siden hun var fem år gammel, men funksjonaliteten hennes var langt mer begrenset frem til hun i 2010 gjennomgikk en multioperasjon. Hun forlenget akillessenen på høyre side, tok begge hoftene og rettet ut skjevheten i ryggen, da hun begynte å bli enda mer svai.

– Jeg merker jo fremdeles at jeg har CP, og jeg kommer aldri til å bli kvitt det. Men det er ikke normalt å ha CP og drive en gård helt for seg selv, sier rytteren med mye pågangsmot. 

Det har imidlertid ikke kommet gratis. Stine kan se tilbake på en oppvekst med mye motgang og mobbing. I dag tror hun at det har bidratt til å forme henne som person, og hun føler seg tryggere i seg selv. 

– Jeg har det bra med meg selv, og det hjelper for psyken. Hvis man virkelig har lyst til noe, så får man det til. Det gjelder bare å ha guts nok, og det er bare en selv som setter en stopper for det, sier hun. 

Bak alle gangene Stine har stått på pallen, ligger det tid og tålmodighet. Hun visste tidlig at hun ville satse på hest. Foto: Helene Gjerde Aamdal

Stine kan se tilbake på gull i en rekke Norgesmesterskap. Etter å ha vært en del av sporten i mange år, flyttet hun de tre hestene sine til Aalborg i Danmark i 2018. Den opplevelsen var også noe som hjalp for Stine.

– Jeg vokste veldig mye på å jobbe der. Det var som om jeg ble veldig fort voksen. Og i hvert fall nå, som jeg ikke har noe annet valg enn å stå på egne ben. 

Men det krever mye trening disiplin å holde kroppen funksjonell. Slik har det alltid vært for Stine, som kanskje litt for ofte setter hestene foran sin egen helse. 

– Jeg jobber jo fulle dager, og har stort sett alltid noe annet å pusle med. Men jeg må ha tid til å trene fysisk selv også. Det å drive med hest er egentlig ganske statisk, og jeg gjør stort sett det samme. Så ved å dra på treningssenteret hver dag, sørger jeg for at jeg er sterk og har overskudd.

– I stedet er jeg her, med alle mine planer

– Jeg fikk en melding som gjorde veldig inntrykk på meg, forteller Stine, og fortsetter:

Stine forelsket seg i gården i Danmark, og er godt i gang med å renovere den. Foto: Privat

– Det var en jeg møtte da jeg startet i satsningsgruppa i Norge. Hun har ikke blitt multioperert, og er et par år eldre enn meg. Hun sliter skikkelig med kroppen sin. Da husker jeg at jeg tenkte at jeg også kunne vært der. I stedet er jeg her, med alle mine planer. Jeg føler meg så priviligert, for ganske ofte glemmer jeg helt at jeg er funksjonshemmet.

Men Stine har sørget for å legge til rette for en hverdag der hun fungerer best mulig. At det ble akkurat Danmark hun flyttet til, var for eksempel ikke tilfeldig. 

– Desto varmere det er, desto bedre er det for kroppen min. Muskulaturen min holder seg varm og myk når det ikke er så kaldt. Men jeg kunne nok valgt Spania eller USA. Jeg valgte Danmark fordi det ikke er snø her, men nå i vinter har jeg stått her med én meter snø, sier hun og ler. 

Slik gikk det til at hun bosatte seg i Danmark igjen, etter et par år hjemme i Norge, mens koronapandemien herjet. Og hun håper på mindre snø de kommende vintrene, så hun slipper å angre på at det ikke ble gård i Spania. 

Selv om Stine drømmer om å utvikle seg som instruktør, vil hun ikke legge sin egen satsing helt på hylla. Foto: Privat

Vil tørke støv av stevnefrakken igjen

Hvor mye som har endret seg i livet til Stine, er egentlig litt uvirkelig, synes hun selv. Og ikke bare det ytre, men også noe inne i henne. Den siste sesongen har tiden gått til andre prosjekter, og Stine har ikke kunnet prioritere egen satsing. Nå har hun nye ambisjoner:

– Jeg har fått et annet syn. Fra å være den personen som bare satser selv, har jeg et nytt fokus. Jeg ønsker å videreformidle min kunnskap til andre, og i stedet for bare å komme til Grand Prix og ri U25, tror jeg at jeg vil dra med meg flere opp.

Stine kjente på hva det betød for henne å se gleden i øynene hos egne elever. Og da begynte en ny drøm å vokse frem. En drøm om å utdanne seg til å bli trener i Norge, og dra hjem dit for å undervise og holde kurs med jevne mellomrom.

– Det er nok min største drøm, samtidig som jeg vil kunne bo her nede og få masse lærdom av det. Men jeg kommer til å satse, for det er fremdeles en kjempestor del av meg. 

Både før og etter at hun kjøpte gården i september i fjor, har det vært mye å gjøre for å tilrettelegge for at bedriften hennes skal opp og gå. 

– Jeg var litt redd for at jeg måtte ta ett års pause fra satsingen, men jeg har venner og familie som ønsker å hjelpe meg. Så dersom både jeg og hestene holder seg friske og raske, vil vi tørke støv av stevnefrakken og sette beina innenfor paradressuren igjen. Jeg har VM i sikte til sommeren, sier hun, før hun legger til:

– Hvis jeg får kvalifisert meg da, vi får se hva som skjer. Men jeg kommer nok til å starte for Norge, jeg har ikke blitt helt dansk altså. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng