Tårene rant første gang Andrea fikk sitte på Star Act. Det skjedde først etter ulykken. Foto: Privat
Hest

Det er akkurat som om han vinner for meg

Like før Andrea Emilie Frednes (28) mistet foten i en arbeidsulykke, kjøpte hun en travhest ingen hadde tro på. Men eller ulykken, endret Star Act seg totalt: – Det hadde ingen trodd om den hesten.

Andrea Emilie Frednes (28) mistet foten i en arbeidsulykke i januar. I mars var hun tilbake på hesteryggen, og like etter tilbake i vogna. Etter å ha mistet traveren Movescount i september, er håpet å satse videre med hesten ingen hadde tro på - nemlig Star Act.

Det har blitt en rutine for Star Act å sjekke ut benet til Andrea før de skal ut og kjøre. Foto: Privat

Kjøpte traveren for slaktesum

Med pengene Andrea fikk inn gjennom Spleis, gikk hverdagen rundt for henne og hestene helt frem til sommeren. Og da den nærmet seg, begynte plutselig pengene å komme inn på en annen måte. Star Act, hesten hun hadde fått for slaktesum bare en drøy måned før ulykken, begynte å gjøre det bra på løp. 

– Han skulle aldri slaktes, men eieren ville selge meg ham for slaktepris. Han orket ikke mer, fordi han ikke fikk ham til.

Andrea ba om et par uker, før hun 4. desember 2020 kjørte til Telemark for å hente sin nye hest. 

– Jeg kjørte nesten tre timer for å hente ham i det jævla snøværet. Og hesten som vanligvis var vrang med å gå på henger, gikk rett på. Han skulle være med meg hjem, minnes hun.

Ifølge Andrea, har Star Act alltid vært en sær type. Men det har aldri vært vondt ment. Allerede etter at hun kastrerte ham, begynte det å løsne for dem. Hesten som hadde slitt med å trave, fikk det bedre.

– Han hadde så store baller at han travet dårlig, utdyper hun.

En nesten-ulykke ble største vendepunktet for Star Act og Andrea. Foto: Hanna Karoline Haarberg

– Det er en helt syk følelse, for det er sånt som bare skjer på film

– Han er en ivrig type, men han var roligere rundt meg allerede første gang jeg møtte ham på krykker. Men hovedutfordringene begynte da jeg skulle ta over alt ansvaret selv igjen. 

Andrea fikk hjelp av andre til å holde Star Act fast mens hun satte seg i vogna, før de løsnet ham. Dette var imidlertid noe Andrea tenkte på at hun på et eller annet tidspunkt var nødt til å gjøre på egenhånd.

– Det var den eneste muligheten for at jeg skulle rekke å sette meg i vogna før han gikk av gårde. Så kom dagen der jeg ikke hadde noen til å hjelpe meg, og det endte med at jeg falt og landet under ham.

Andrea var helt sikker på at hun kom til å bli tråkket på, før han ville løpe av gårde. Men Star Act stod helt stille. Han bevegde ikke en muskel, selv ikke mens hun stablet seg på bena igjen. 

– Star Act har blitt en ny hest, sier Andrea. Foto: Privat

– Etter den episoden, har han begynt å snu seg helt rundt for å sørge for at jeg sitter i vogna, før han begynner å gå. Det er en helt syk følelse, for det er sånt som bare skjer på film. 

Ofte lukter Star Act litt på benet hennes mens hun løsner ham, før han står stille mens hun hinker seg bakover og setter seg i vogna.

Dersom han skal ut og kjøres uten henne, er det nesten vanskelig å få ham til å gå. I dag får Andrea også ri ham, og hun tror han har skjønt at han ikke kan oppføre seg på samme måte som tidligere.

– Star Act har blitt en ny hest. Det er vanskelig å forklare alt. Han har bare endret seg, og alle på stallen har sett det. Han venter på meg ved porten, og går sakte og tålmodig. Når jeg bruker tid på å bevege meg på glatt is, tar han ett og ett steg sammen med meg. Han gjør hverdagen så mye enklere, sier hun, før hun fortsetter:

– Han har virkelig overrasket meg. Det hadde ingen trodd om den hesten.

Håper å kunne stille med ham selv

– Lars Magne Søvik og Helge Skjoldal skal også ha ære for å ha bygget ham opp riktig. Det samarbeidet vi ble enige om mens jeg var sykehuset, har vært helt avgjørende, sier Andrea.

Etter en periode på en annen stall, er Star Act tilbake på stallen til Søvik, og han gjør det bra på travbanen. På ettårsdagen deres i forrige uke, klinket han til med nok en seier. 

– På over tre år hadde han fått inn under 40 000 kroner. Så langt har han tjent 150 000 kroner for meg i år.

Star Act har fått fem førsteplasser, én andreplass og to tredjeplasser i år. Frem til ulykken, deltok Andrea på løp som både kusk og montérytter. Når hun får på plass en ordentlig protese, håper hun å selv kunne stille med Star Act. Frem til det, må hun heie fra sidelinjen.

– Det er akkurat som om han vinner for meg, avslutter Andrea. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng