Anne Solberg og Tribiani som toåring. Foto: Unni Tobiassen Lie
Reportasje

Han var en stjerne fra han var liten

– Jeg vet ikke om noen andre norskfødte hester som har deltatt i OL tidligere, sier oppdretter og veterinær Anne Solberg. Til uka skal Tribiani representere Singapore i Tokyo.

– Han var en stjerne fra han var liten. Jeg skjønte allerede da at han var spesiell, forteller Anne Solberg.

– Men så er man kanskje litt inhabil, da, ler hun.

Når det gjelder denne hesten, var hun kanskje ikke så inhabil likevel. Solberg så en stjerne bli født på Bakholdergården i Haugfoss for 17 år siden. Tribiani har gått klasser verden over i dressur, og nå er han klar for OL.

– Trodde du den gangen at han ville nå så langt?

– Absolutt ikke, det er så mange skjær i sjøen og så mye som kan skje på veien. Men jeg skjønte at jeg måtte finne noen som kunne ta vare på potensialet hans, sier Solberg. 

"Joey" Tribiani som føll, sammen med mor Mille Møgelvang. Foto: Privat

Oppkalt etter Joey fra "Friends"

– Den store avkoblingen på den tiden var en episode "Friends" før vi la oss, men den dagen var jeg så trøtt etter en lang dag i stallen, forteller Solberg om sommeren Tribiani kom til verden.

– Vi hadde et overvåkningskamera i stallen koblet til TV-en, så da jeg gikk og la meg, satt mannen min vekslet mellom serien og overvåkningskameraet, sier hun.

Plutselig så han at fødselen var i gang. Og da måtte nesten føllet hete Tribiani, etter karakteren fra serien "Friends". 

Tribiani var det første føllet til hennes første ridehest, Mille Møgelvang. En dansk varmblods hun kjøpte som føll.

– Da jeg så moren til Tribiani, visste jeg umiddelbart at jeg skulle ha henne, sier Solberg. 

Solberg har alltid interessert seg for avl, men hadde kun drevet med travere tidligere. Morfaren til Tribiani, moren til Mille, avlet visstnok veldig heite hester, så da Solberg skulle sette føll på henne, måtte hun tenke smart.

– Jeg ville ikke få et føll det ikke gikk an å håndtere, sier hun.

Valget falt på Solos Landtinus, en spranghest som også hadde avlet frem flere gode dressurhester.

– Han så ut til å prege avkommene sine veldig. Jeg likte hvordan de oppførte og bevegde seg, og de var funksjonelle hester, forteller hun. 

– Men jeg hadde ikke turt det hvis jeg ikke var veterinær og kunne litt om oppdrett fra før av, legger hun til.

En stund var det helt stille

Allerede som føll vant Tribiani i region fire, ble beste føll og kvalifiserte seg til eliteskue. Som toåring vant han dressurklassen, og som treåring både sprang og dressur. 

– Å se han vinne alt sammen var en stor opplevelse, sier Solberg.

Tre år gammel ble han solgt, og flyttet til Stall K i Kongsberg. Da han gikk en unghestklasse som fireåring, ble han lagt godt merke til, og fikk høy en skår.

Da Blue Hors i Danmark ønsket å kjøpe han, var valget enkelt. Der fikk han en solid utdannelse som dressurhest, og ble ridd opp til Grand Prix. 

– Mange talentfulle unghester får ikke utnyttet potensialet sitt, fordi de ikke kommer til så profesjonelle mennesker som han gjorde, forteller Solberg.

Men etter det ble det stille noen år, og Solberg visste bare at han var solgt. Så fikk hun plutselig en gratulasjon fra Norsk Varmblods. Tribiani hadde vært i Asia og fått medalje i Asian Games. 

– Det var utrolig morsomt, og litt skremmende å tenke på at han var i Asia, forteller hun. 

Representerer Singapore

– Jeg vet ikke om noen andre norskfødte hester som har deltatt i OL tidligere, sier Solberg.

Det er amatørrytteren Caroline Chew (29) fra Singapore som skal ri Tribiani under OL. Hun jobber som advokat i London, og har hesten på en stall i England, der han til daglig trenes av Matt Frost. 

– Jeg får stadig oppdateringer av Matt om treningen. Denne uken fikk jeg en video av Tribiani som var på vei inn i containeren på flyet. Så nå er han ankommet Japan, forteller Solberg. 

Chew skal konkurrere mot ryttere som rir 10 til 14 hester hver dag, og har dette som jobb. Ifølge Solberg er det en ganske spesiell situasjon.

– Det å kvalifisere seg til OL som amatørrytter er en seier i seg selv. Ikke minst tror jeg hun er første rytter fra Singapore som kvalifiserer seg til OL i dressur, sier Solberg. 

– Jeg tror hun kommer til å kose seg, og håpe på at Tribiani gjør som han pleier å gjøre, fortsetter hun. 

Chew har fortalt at hun synes Tribiani er en fryd å ri, da han er positiv, arbeidsvillig og gjør så godt han kan.

– Han får lov å være hest

Tribiani er blitt 17 år gammel, og har reist verden rundt de siste årene. Han har blant annet gått World Equestrian Games (WEG) i USA , og fått sølv og bronse under Asian Games i Singapore og Malaysia. Han har også gått høye klasser i Frankrike, Spania og Østerrike. 

– Han har bevart humøret, og han har det overskuddet som trengs. Han får lov å være hest, går ute i luftegård og får godt stell, sier Solberg.

Hun er overbevist om at også alt rundt Tribiani har bidratt til at han er der han er i dag. Hun beskriver han som en glad hest, og er sikker på at han ikke hadde vært så god om han ikke trivdes.

– Han starter ikke ofte, men reiser langt hver gang han starter. Så får han god tid til å hente seg inn igjen mellom hver konkurranse, sier Solberg.

– Det fantastiske med dressursporten, er at hestene kan holde hele livet, om de får riktig stell. At hestene i toppen blir gamle, er veldig hyggelig, avslutter hun. 

Saken ble først omtalt av Bygdeposten.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng