Illustrasjonsfoto: Astrid Marie Årdal
Aktuelt

Hva sier du til deg selv når du trener hesten?

Hva sier du til deg selv når du ikke får til en øvelse, ikke får hesten til å jobbe skikkelig gjennom kroppen eller du ser deg selv ri på film? Jeg er ikke god nok? Jeg er jo bare en hobbyrytter uansett? Jeg har jo bare ridd på tur hele livet? Hva du sier til deg selv kan enten sette grenser eller være grensesprengende – hva velger du?

Det flyr så utrolig mange flere tanker gjennom hodet enn det du er klar over, hele tiden er det et evig tankespinn, bilder og filmer som rulles – enten om ting som har skjedd, eller ting som skal skje. Vi forbereder oss som regel alltid på et utfall i de situasjonene vi skal gjennom, men har du egentlig stoppet opp og sett gjennom tankerekken som flyr gjennom hodet ditt? Er tankene dine positive, eller er de negative? Bygger tankene dine deg opp, eller bryter de deg ned?

Indre dialog er en av de fire basisteknikkene innenfor mental trening – noe som er veldig relevant for alle som holder på med hest. For det å holde på med hest, eller dyr generelt, det er noe spesielt. Du skal samarbeide med et individ som ikke snakker samme språk som deg, og som har helt andre instinkter. Dyret plukker kanskje ikke opp de fysiske ordene du sier, men kan fange opp sinnsstemning og spenninger på en helt annen måte enn det vi selv gjør. 

Støtt opp om din indre heiagjeng

Om det du sier til deg selv er negativt ladet, hva gjør det med deg? Skulle du sagt det samme som du sier til deg selv til en annen person, hvordan tror du den ville følt seg da? Om størsteparten av tankene dine er negativt ladet vil det sette begrensninger, både for glede, motivasjon, mestringsfølelse, selvtillit, viljestyrke og ikke minst progresjon.

Om du hele tiden betegner deg som en amatør, eller som en nybegynner – da setter du også denne begrensningen for deg selv og hesten. Da forventer du heller ikke at dere skal prestere utenfor denne boksen. Om du hele veien kritiserer det du selv gjør og aldri blir fornøyd, da vil dette påvirke motivasjonen. Konstruktiv kritikk er bra for utvikling, men om det første du tenker er "Jeg får det ikke til", da får du det nok heller ikke til. Blir du sint og sur fordi du ikke får det til, er også hesten den nærmeste i rekkevidde for utagering – noe som raskt kan føre til at du tar litt for hardt i tøylen eller sparker litt hardere med sjenkelen enn det som var nødvendig.

En positiv og konstruktiv indre dialog vil derimot være et godt verktøy for både å ha det bedre, men også når du skal nå målsettinger og når du skal takle ulike følelser og situasjoner. Hei på deg selv, og støtt deg selv opp. 

Hvordan kan du snu den indre dialogen?

Tenk gjennom hva du sier til deg selv når du rir. Er det noe som går igjen? Utsetter du ting fordi du selv mener du ikke er god nok? Hva sier treneren til deg? Sett deg ned, og skriv ned de negative tankene som oftest kommer opp, om det så er under trening, i hverdagen eller om det er på konkurransebanen. Mange som sliter med prestasjonsangst på stevner har mye å hente på sin indre dialog.

Når du leser gjennom det du har skrive på papiret, les det høyt. Hva får det deg til å føle? Hvilke begrensninger setter de for deg? Er dette noe du ville sagt til din beste venninne? Om din venn hadde kommet til deg og sagt at hun følte seg som en nybegynner, og at hun ikke en gang fikk til å jobbe hesten til tøylen – hadde du da sagt: "Helt riktig, du kan egentlig bare slutte å ri med en gang, for du kommer aldri til å bli god nok"? Eller ville du heller sagt: "Du får det kanskje ikke til nå, men øvelse gjør mester – og om du øver litt mer og prøver å gjøre ting på en litt annen måte så kommer du nok snart i mål"?

Gå gjennom listen du har satt for deg og endre setningene til hva du har lyst til å si til deg selv, og gå gjennom en gang til. Når du leser gjennom de positive oppfordringene, hva får det deg til å føle? Hvilke muligheter ser du?

Triggerord er også noe man kan bruke for å støtte opp om en postiv indre dialog, og for å bygge opp viljestyrken. Finn et ord, eller en setning, som betyr noe for deg eller som trigger deg til å kjempe på. Om det er "Stå på", "Hold fokus" eller navnet til favoritthesten din – det spiller ingen rolle. Det viktigste er at det betyr noe for deg, og at det trigger noe i deg. Triggerord kan du bruke i situasjoner der du har mest lyst til å gi opp. Enten det er i treningssammenheng, eller om du går banen på et sprangstevne og er engstelig for de som står på tribunen, eller for at hesten skal stoppe.

Om du klarer å snu den indre dialogen til noe positivt og oppbyggende, vil du ha et mye bedre utgangspunkt for læring og mestring, og den positive energien vil hoppe over på hesten. Se på feilstegene du gjør som læring, og ta med deg kunnskapen videre. Bruk det til noe konstruktivt, i stedet for å si at du er en dårlig rytter. Klarer du å snu tankegangen har du mulighet til å sprenge egne grenser og få mer trua på hva du og hesten kan oppnå.

Journalist i Hest.no, Astrid Marie Årdal, er utdannet ridelærer trinn 3 og kjørelærer ved Norsk Hestesenter, og trener 1 gjennom Norges Rytterforbund. I tillegg er hun sertifisert Mental Trener Level 1. I Hest.nos Ryttertips-spalte gir hun deg sine beste tips i ulike øvelser. Flere ryttertips kan du finne her.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng