Det siste året har flere aldersgrenser for stevner blitt endret på, noe som har rammet denne 8-åringen. (Foto: Privat)
Hest

Frustrert og sint ponnirytter

For andre gang på ett år har datteren til Heidi Bråten fått rytterlisensen inndratt, begge gangene på grunn av regelendringer av aldersgrenser.

I et åpent brev til president Tore Sannum i Norges Rytterforbund (NRYF), forteller ponnimamma Bråten om hennes til vanlige så blide og positive 8-åring som nå sitter hjemme og gråter. Hun er oppgitt og sint, hun har lyst til å oppsøke ledelsen i NRYF, hun har lyst til å selge ponnien sin og slutte å ri på treninger.

Grunnen er at hun før påske, for andre gang på ett år, fikk rytterlisensen inndratt på grunn av endringer i aldersgrenser for å starte stevner.

Datteren tok grønt kort-kurs i seksårsalderen, fikk lisens og kunne starte på stevner.

- I starten var det flere utfordringer for ei lita jente, høye hinder for små ponniekvipasjer, regler, fløyting, stewarder, dommere og tidspress med å gå og å lære seg baner. Etterhvert har jeg og de andre trenerne i teamet vårt fått god erfaring med å forberede de små på stevnestart, og min lille jente på 8 år har etterhvert blitt en rutinert rytter, og kan de reglene man må forholde seg til i en konkurranse, skriver Bråten.

Du kan lese brevet i sin helhet her.

8-åringen til Heidi Bråten får ikke starte flere distriktsstevner før til neste år. (Foto: Privat)

Inndratt lisens

I fjor kom imidlertid beskjeden fra Norges Rytterforbund om at det i utgangspunktet er åtte årsgrense på å ta grønt kort.

- I august i fjor fikk jenta inndratt lisensen sin. Verden falt i grus for henne. Hun fikk ikke reise på stevne sammen med venninnene sine. Hun hadde akkurat fått ny ponni, men fikk ikke anledning til å prøve den på stevne på hjemmebane engang, skrive Bråten.

Hun brukte høsten og vinteren til å trøste og motivere, og tok med seg det positive at stevnesesongen uansett var på hell. Dermed fikk datteren bedre tid til å bli kjent med den nye ponnien. Da 2018 kom, fikk hun mulighet til å starte igjen.

- To stevner fikk vi startet på nyåret, ett i Norge og ett i Sverige, flere feilfrie og fine runder, skriver hun.

Foto: Privat

Store avstander

Like før påske i år kom det imidlertid en mail. Aldergrensen for å starte distriktsstevner og høyere i Norge var nå satt til 9 år, for datteren til Bråten betød dette at resten av sesongen nærmest utgår. Bråten ble overgitt.

- I hele Nordland går det kun 8 UK-stevner i 2018, 2 av dem er i vår by, hvorav det ene allerede hadde vært. Avstandene i Nordland er store, og vi har flere timers kjøring for å komme til de øvrige stedene de arrangerer klubbstevner. Det å få lov til å starte UK-stevner er  med det så godt som ingenting. Dette da det vil si, at hvis 8-åringen skal starte stevner i år, så får hun ikke starte D- og L-stevnene på hjemmebane, men må reise minst 250 km hver vei for å starte UK-stevner i andre byer, uten sine venner og tryggheten nettopp det med å være sammen med teamet gir. Hvor barnevennlig er det? Undres hun.

- Mye å hente

Bråten synes ikke det er særlig barnevennlig å stenge ute de minste, og ta ifra lisensen fra allerede lisensierte ryttere. Datteren hennes har spurt henne om hvorfor folkene i Rytterforbundet er så slemme.

- Om det er snakk om å lage ryttersporten mer barnevennlig, så er det her mye å hente. Hvis ikke ledelsen i rytterforbundet orker å ta seg bryderiet med å sette hodene sine sammen for å gjøre sporten mer barnevennlig, så kanskje de kan spørre oss som jobber med barna og sporten om hvilke tiltak som med enkle grep kan gjøre sporten mer barnevennlig? Skriver Bråten.

Hun foreslår at man blant annet kan se til Sverige der man gjerne kjører alle stevnekategorier i samme stevne, men der høyden eller vanskelighetsgraden avgjør om det er en lokal, regional eller nasjonal klasse.

Illustrasjonsfoto

Bestemmelse om barneidrett

President i NRYF, Tore Sannum, har i et åpent brev svart på Heidi Bråtens spørsmål. Han er glad for engasjerte foreldre, og forstår at regler og lover kan virke veldig urettferdige.

- Det eneste som er sikkert er at vi alle møter lover og regler gjennom et langt liv, som oppleves feil akkurat for meg, men som kanskje er riktig for helheten og felleskapet, skriver han.

Sannum peker på Bestemmelse om barneidrett, som Norges Idrettsforbund har vedtatt. Der står det blant annet at barn kan delta i lokale konkurranser fra det året de fyller seks år, først og fremst i egen klubb, og regionale konkurranser fra det året de fyller ni år.

Du kan lese svaret i sin helhet her.

Har åpnet for tilpasninger

Norges Rytterforbund er ifølge Sannum forpliktet til å følge regler vedtatt av Idrettstinget, men kan gjøre tilpasninger til sin idrett.

- Vi har hatt en lang og god diskusjon om dette i NRYF`s forbundsstyre, og vi støtter denne bestemmelsen. Barn skal få utvikle seg i riktig tempo og de skal utvikle seg i trygge omgivelser, skriver han.

Rytterforbundet har valgt å definere klubbstevner og utvida klubbstevner som lokale konkurranser, og distriktsstevner som regionale konkurranser.

- Vi har i det reviderte konkurransereglementet (KR1) presisert mulighetene for at det kan være inntil to UK-klasser på D-stevner. Det er selvfølgelig opptil alle arrangører å lage show og gøy rundt stevnene. Det støtter vi helhjertet, så lenge det er innenfor konkurranseregelverket, skriver Sannum.

Han viser også til at aldergrensen for å ta Grønt Kort er endret fra åtte til seks år, slik at barna kan delta på utvida klubbstevne to år tidligere.

Vil unngå press og ansvar

Sannum forstår at deltagere som befinner seg mellom to aldersgrenser opplever dette som sårt og vanskelig.

- Jeg håper «en mamma også» forsøker å forklare at ingen ønsker å være «slemme», men at det er regler som er laget for å ta hensyn til barna, og ikke for å gjøre det vanskelig for barna. Vi ønsker barne-utøver som er lykkelige, uten å føle for stort press eller ansvar, og som kanskje sier når de har blitt eldre at: «Dette var riktig. De jeg trodde var slemme, gjorde det faktisk for at jeg, og alle andre barn, skulle bli enda bedre-, og enda tryggere utøvere!» Avslutter Sannum.

 

Redaksjonen anmerker: Nedre aldersgrense for å ta grønt kort og løse lisens har siden Grønt kort-ordningen ble innført i 2002 vært 8 år. Fra 2013 har det vært et krav om grønt kort, men ikke lisens, ved UK-stevner. I 2018 ble aldersgrensen for Grønt kort satt ned til 6 år for at disse skulle kunne ri på UK-stevner.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng