Hesteeier Halvar Sundby ser på når Lars undersøker beinet til Järvsögutten. Han håper å få svar på hvorfor hesten traver ureint.
Helse

Kirurgi og kanelboller

I løpet av en mandag i januar er 16 hester inne til behandling på Romerike Hesteklinikk. Sånt blir det ikke mange kaffepauser av.

I januar fulgte journalist Trine Bøhnsdalen veterinærene på Romerike Hesteklinikk en hel arbeidsdag. Resultatet er blitt en bilderik reportasje i tre deler. Dette er tredje og siste del. (Her finner du DEL 1 og DEL 2). 

En liten varmblodstraver med bomull i øra står kryssbundet og ser ut i det travle lokalet med store øyne. Travtrener Geir Vegard Gundersen står ved siden av. Den lille hoppa er en av hestene han har tatt med for en sjekk i dag. Etter laseroperasjonen som venter skal hun også få tennene raspet av Arian.


I gjesteboksen har Ellen satt opp bordene med det som minner om en stor spillkonsoll og dataskjermen for å punktbrenne ganen til traverhoppa. Lars kommer hastende med hodestøtta. Svein tar på beskyttelsesbrillene og sørger for at bremsen er korrekt strammet. 

En dame stikker hodet inn og lurer på om hun kan komme inn med hesten. Fra utenfor hører man lyden av en hest som blir lastet av en henger og broddsko mot den harde asfalten. Ellen ser opp.

- Kan du vente 10 minutter?!

Lars ser på når Järvsögutten mønstres.

Overtråkk og urein

Det er en liten luke, noen få minutter hvor Lars plutselig ikke har noe å gjøre. Han henter frem den uspiste kanelbolla fra kontoret og tar en bit. Klokka er snart to.

- En helt vanlig dag, sier han og smiler. Så ringer telefonen.

Kaldblodstraveren Järvsögutten kommer inn. Han blir tatt med direkte inn i mønstringshallen og Lars lukker døren til resten av lokalet. Vallaken står helt rolig, som en traus statue med massiv hårprakt.

Järvsögutten.

Järvsögutten traver ureint, etter at han for tre uker siden fikk et godt, gammeldags overtråkk. Siden har han ikke gått som normalt. Lars bøyer opp venstre forbein. Stirrer ned på det. Nynner litt lavt. Ellers er det helt stille i mønstringshallen. Når han slipper beinet går det en ekko gjennom hallen. Det smeller i veggen for hvert travsteg hesten tar. Lyden av løse brodder mot det harde betonggulvet. Eier Halvar Sundby ser på klokka. Han lurer på hvor lang tid det vil ta å finne ut hva som er skjedd med hesten hans.

Lars bestemmer at de skal gå ut og vise hesten under longe i stedet. Han kler på seg og ber Ellen om å bli med.

Lars og Ellen ser på mens Järvsögutten blir longert på banen utenfor.

Järvsögutten

Ute er det kaldt. Frostrøyken blåser ut av nesa på hesten. Det er skyfritt og vakkert. Sola står midt på himmelen. Lyden av leende barnestemmer fra barnehagen nede ved Høgskolen når helt opp hit. Det samme gjør susingen fra trafikken forbi flyplassen på Kjeller.

Lars og Ellen står sammen med hesteeier Halvar og ser på mens Järvsögutten blir longert av Ane Olivia Langgaard Berntsen. Det høyre frambeinet er veldig kort i steget.

Det skal senere komme fram at Järvsögutten har en skade i hoftepartiet som påvirker både bevegelse og muskelbygging. Eier velger senere å avlive hesten.

Kaspar har våknet etter operasjonen og skal stå i uteboks til eier Nadia henter han på ettermiddagen.

Svein kommer leiende på Kaspar og bærer med seg en bøtte. Kaspar ser søvnig ut. Det høyre frambeinet hans er godt bandasjert. Han får plass i en av de to uteboksene, hvor han skal stå til eier Nadia Torsvik kommer på ettermiddagen for å hente han hjem igjen. Om seks uker bør operasjonssåret der beinbiten ble fjernet være helt grodd og Kaspar kan settes i normal trening igjen.

Hverdagsprat

- Ellen! Skal du røntge?

- Ja?

- Da kanskje vi kan bytte plass? spør Lars.

 - Min skal løpe.

- Ja, men jeg vet ikke om min er så hyggelig her inne. Den er ganske så våken.

Sola har nesten gått rundt bygget. Svein tar seg et glass vann og ser ut av vinduet.

- Kan du være så snill å ikke løpe når jeg stikker? Spør Ellen. Lars nikker.

Hevelse i beinet

Lily, en pen varmblods ridehest, kommer inn fra mønstringshallen og bytter plass med Järvsögutten. Hun har hatt en hevelse i beinet en stund, og eier vil undersøke hva det er for noe. Hun står helt i ro mens Svein vasker koden på høyre bakbein. Stirrer rett framfor seg som om hun egentlig drømmer om å være et helt annet sted.

Det er litt roligere inne på klinikken nå. Nesten stille. Bortsett fra lyden av hesten som traver inne i mønstringshallen.

Svein lirker bremsen forsiktig over mulen til Lily, vrir akkurat passe og gir den så til eieren. Så setter han klossen ned for røntgen og holder et forbein mens Ellen stikker senekjeden bak. Svein klargjør røntgenmaskinen. Så leier han Lily ut av lokalene en tur. Hun må ut å bevege seg, for Ellen har fylt på kontrastvæske som må fordele seg.

Gleden ved å hjelpe

Klokka nærmer seg halv tre. Kanelbolla til Lars er fortsatt bare halvspist. Flere av dagens pasienter har reist hjem. Det har vært vellykkede undersøkelser så langt, og Lars er glad for å kunne hjelpe. Både hester og folk. Det er noe av det han synes er aller best med jobben. Men det verste?

Han vil egentlig ikke svare på det. Sier først at det ikke er noe som er verst med jobben.

- Når de ringer midt på natta. Det kan være litt slitsomt. Vi har jo et liv utenom vi også, sier han stille.

Så forsvinner siste rest av kanelbolla.

Hestehvisking

- Han er litt redd for hodet sitt, sier eier Mona Strand når den 19 år gamle holsteineren hennes Sisco kommer inn for å få røntget tennene.

Og når Lars og Svein skal ta på han en bandasje festet som en grime for å få røntget hodet uten metallforstyrrelser, kaster Sisco hodet i været. Lars går for å klargjøre røntgenmaskinen og lar Svein ta seg av tilvenningen.

Svein blir stående helt stille ved Siscos hode. Stryker han med myke, faste og rolige tak, med et lite smil om munnen. Han sier ingenting til hesten. Ingenting som høres, i alle fall. Men taktfast stryker han Sisco mellom ørene så den store hesten til slutt senker hodet. Stillferdig og tydelig trekker Svein bandasjegrimen rundt hodet til Sisco mens hesten står helt stille.

Alle gode ting er tre

Lars og Svein og hesteeier Mona har kledd seg i grønne røntgenfrakker. Sisco har blitt sedert og de legger hodet hans på en stor kloss dekket av sølvteip. Lars holder en plate på den ene siden av hodet til Sisco, mens Svein styrer den håndholdte røntgenmaskinen. Alt blir satt opp perfekt i vinkel, men akkurat idet Svein trykker på maskinen for å ta bilde, beveger Sisco på hodet. 

Tre forsøk må til før Svein får det perfekte bildet av tennene til Sisco. Lars studerer bildene, men finner ingenting unormalt, alderen tatt i betraktning. Eier Mona puster lettet ut.

Kaspar blir hentet etter en vellykket operasjon tidligere på dagen.

Snart kvelden

Sola har gått hele veien rundt bygningen nå. Solstrålene lyser inn på det tomme operasjonsrommet, som ikke ble brukt i dag. Svein kommer inn med en trillebår med tomme bøtter. Utenfor har hesteeier Nadia Torsvik hentet Kaspar fra en av uteboksene og er i ferd med å laste han for å reise hjem.

Arian har reist ut for å sjekke en hovbyll på en hest. Nicolai er innom og tar med seg praktikant Frøya videre. Han har fortsatt en halthetsundersøkelse igjen før arbeidsdagen er ferdig. Han leverer fra seg blodprøvene av føllet til Svein.

Ellens siste pasient er ponnien Mirah Supreme som er inne for en salgssjekk.

Salgssjekk

Dagens siste pasient for Ellen er den 16 år gamle irske sportsponnien Mirah Supreme. Hun er inne for en salgssjekk og både selger og mulig ny kjøper er på plass for å overvåke sjekken.

Mirah står helt stille og titter rundt seg. Klokka er ti på fire. Ellen tar på munnjern. Sjekker tenner. Skriver i salgsheftet. Svein sjekker blodprøvene som er kommet tilbake. Plukker en av de opp mellom tommel- og pekefinger og snur på glasset. Lars sitter bak dataen og skriver. Solen har gått ned bak åsene på andre siden av jordene nå. Det er et kaldt lys utenfor.

Mirah Supreme.

Ny ponni

Plutselig er det like stille i lokalet som det var tidlig på morgenen. Ponnien Mirah står kryssbundet og beveger ikke en muskel. Menneskene rundt henne står spente og venter på dommen fra Ellen. Kjøp eller ikke kjøp?

- Det har vært datteren min sin ponni. Men hun er blitt 16 år gammel, og får ikke ri ponni noe mer, forteller Mette Ahlborn. Hun ser opp på Mirah og blir blank i øynene. Hun snur seg raskt bort igjen. 

- Jeg finner ingenting gæernt med henne, sier Ellen.

Dermed blir det ny ponni på Isabell Fjell Forsberg. I månedene som kommer skal det vise seg at de to er en god match, Mirah holder seg frisk og leverer flere feilfrie runder på sprangbanen.

På 'an igjen

Klokka er kvart over fire.

Svein spyler mønstringshallen. Arian kommer inn døra. Ellen noterer ned de siste svarene i salgsdokumentet, før ponnien Mirah følger sine nye eiere ut. Lars reiser seg fra stolen og finner en kost.

16 hester har vært innom klinikken denne mandagen i januar. Og det er ikke medregnet pasientene som Nicolai og Arian reiste ut til.

- 16 hester?

Lars nikker. Det er ikke et uvanlig tall. Det var jo tross alt bare en helt vanlig mandag, dette.

Og i morgen er det på 'an igjen. 

 

(Dette var tredje og siste del av reportasjen fra en arbeidsdag på Romerike Hesteklinikk. Hvis du vil lese første og andre del så finner du dem i linkene under)

Flere artikler du kanskje er interessert i:
Veterinærens hverdag
Veterinærens hverdag
Lærer brannmenn hestevett
Lærer brannmenn hestevett
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng