Arbeidsdagen er i full gang for veterinærene Lars Moen og Ellen Giving.
Helse

Veterinærens hverdag

Utenfor er det en gnistrende vinterdag. Inne på Romerike Hesteklinikk er det røntgenbilder, friskmeldinger, laseroperasjon og historien om en dødsdømt hest.

I januar fulgte journalist Trine Bøhnsdalen veterinærene på Romerike Hesteklinikk en hel arbeidsdag. Resultatet er blitt en bilderik reportasje i tre deler. Dette er andre del. (Her kan du lese første del) 

 

- Da var det bare å få den ut da, sier Ellen.

Kaspar puster tungt. Ellen kjenner med fingeren. Hun har funnet frem til den løse beinbiten som skulle opereres ut. Men den sitter fast i vevet. Hun må få løsnet den. Det går en liten rykning gjennom kroppen til Kaspar.

- Såååå, så, sier Ellen rolig.

- Svein? Kan du gi han litt mer?

 

Vellykket operasjon

På få sekunder er Svein på plass for å gi Kaspar mer sedasjon. Det ser ikke ut til å være første gang han sjonglerer mellom å assistere under to kirurgiske operasjoner, slik som nå. Ellen holder det lille såret åpent med en klamme og bruker en annen tynn tang for å få tak i beinbiten. Hun er fokusert nå. 

Den løse beinbiten som irriterte inne i det høyre frembeinet til islandshsten Kasper er nå ute.

- Beinbiten er jo festet til masse ligamenter. Jeg vil ikke skade vevet rundt, så jeg må være forsiktig, forklarer hun. Svein stryker den lille islandshesten mykt på halsen, før han forsvinner tilbake til Lars og laseroperasjonen.

Operasjonen til Kaspar er vellykket. Ellen finner knokkelbiten som har irritert området rundt. Hun klipper den forsiktig løs og lirker den ut av det lille snittet i huden. Hun legger biten på operasjonsbordet mens hun renser, syr og bandasjerer såret. Halvannen time er gått. Kaspar er ferdig operert, flyttet til gjesteboksen og allerede i ferd med å våkne opp.

Maputo står tålmodig på treklossene mens veterinær Arian styrer røntgenmaskinen og Svein holder plata bak.

Fra dødsdømt til friskmeldt

Klokka er ti. Arbeidsdagen er i full gang inne på Romerike Hesteklinikk. En håndfull biler med hestehengere står parkert utenfor. Horisonten har allerede rukket å bli lys. En hest rygger av hengeren og vrinsker. De hvite dørene inn til klinikken blir åpnet og inn kommer en staselig, hvit spranghest på 11 år. Maputo er oppkalt etter hovedstaden i Mosambik. Han går inn i mønstringshallen, sindig og erfaren. Setter beina opp på de små treklossene for røntgen som om han har vært trent til dette hele livet. Eier Iselin Eng er spent nå, på hva Lars synes om røntgenbildene på den tidligere dødsdømte hesten. 

- Vi var på et stevne, og der la vi merke til at Maputo la så veldig på øra når jeg rei han, stoppa på et hinder og fikk et riv. Og han er egentlig en hest som elsker å jobbe. Så da vi skulle til veterinæren med en annen ponni tok vi han med for en sjekk. Der fikk vi beskjed om at bakhasene hans var ødelagte, og at vi enten burde avlive han eller bruke stamcellebehandling, men at han mest sannsynlig aldri ville gå som spranghest igjen.

Iselin og moren bestemte seg for å få flere vurderinger før de gjorde noe drastisk. De snakket med Lars og andre veterinærer. Etter ny sjekk kom det frem at det ikke var bakhasene det var noe problem med. Røntgen viste at Maputo har vært skjev i det ene kronbeinet. Etter å ha blitt skodd skjevt ser det nå ut til å fungere ganske bra. Skjevheten ser ut til å være borte.

Maputo beveger seg fint under mønstring.
Lars, Arian og Svein studerer de nye røntgnbildene av beinet til Maputo.

- Hva er veien videre nå? Skal vi fortsette å ha han litt skjev, eller skal vi begynne å rette opp litt?

Lars studerer de nye røntgenbildene de har tatt etter mønstring. Han er stille. "Mhm," sier han lavt, som om han konkluderer noe med seg selv.

- Han får nesten fortsette med det samme. Til han fungerer. Nå ser det nesten fint ut.

Iselin smiler og ser opp på Maputo. Han står der, like rolig, og har fortsatt ikke rørt på forbeina som han balanserer på de to treklossene. Lite aner noen av dem at i løpet av de neste månedene skal Maputo ut og starte flere stevner med svært gode resultater, og i tillegg bli tatt ut av Rytterforbundet til å ri CSI1 under hingstekåringen i Herning.

Maputo er glad for å være på vei hjem fra sjekken. Om ikke lenge vil han gjøre det bra på flere sprangstevner.
Vivaldi er inne for sjekk og bøyeprøve. Eier Silje håper på en friskmelding i dag.

Håper på friskmelding

Stillheten som var i lokalet på morgenen når det fortsatt var mørkt ute er helt forsvunnet nå. Det er lyder overalt. Hester. Telefoner. Folk. Den hvite utgangsdøra åpner seg og inn kommer Vivaldi. Han holder hodet høyt og ser rundt seg med våkent blikk, selv om han er relativt kjent på klinikken nå.

Den 15 år gamle blandingen av fredriksborger og hannoveraner har vært innom hver fjerde uke siden juli, da det ble oppdaget en ganske alvorlig gaffelbåndsskade. Eier Silje Mari Hamnes har cerebral parese og rir paradressur. Hun er helt avhengig av en stødig og samarbeidsvillig hest som Vivaldi. Den største drømmen hennes nå er å få en friskmelding så de kan begynne opptreningen. 

Vivaldi er Ellens pasient. Hun skifter fra operasjonsklærne og tar først en bøyeprøve i mønstringshallen. Lyden av travsteg som treffer det harde betonggulvet gir gjenklang i hele korridoren. 

- Det var en rutinesjekk forrige gang og da var han littegrann halt. Vi bøyde han opp og oppdaget at han var fryktelig bøyehalt, type hoppet avgårde på tre bein, forklarer Ellen.

- Så traver du opp og ned en gang!

Silje løper med Vivaldi nedover gangen. Han ser litt sur ut. Som om han ikke helt ser poenget med denne formen for aktivitet. 

- En gang til, sier Ellen og smatter Vivaldi i gang. Silje løper ved siden av nedover den lange gangen. Stegene til Vivaldi høres jevne ut.

Tonje Danielson og Sanovagan venter på Lars i mønstringshallen.

Brudd og opptrening

Klokka har blitt halv tolv. Sola smyger seg forbi husveggen og treffer parkeringsplassen. Den er nå helt full av biler og hestehengere. Inne i mønstringshallen står distanserytter Tonje Danielson med sin 12 år gamle araberhingst Sanovagan og venter på Lars. Sanovagan har en solid karriere bak seg i Sverige som galopphest, men skal nå brukes i distanse. Likevel er ikke alt som det skal være. Lars mistenker bruddskade av en eller annen form, men det er vanskelig å se på røntgenbildene.

Ellen tar ultralyd av beinet til Vivaldi.

Samtidig er det klart for siste behandling av Vivaldi. Etter ultralyd av beinet skal ryggen også røntges. Svein klargjør apparatet. Silje har spørsmål om både saltilpasning og bittstørrelse. Ellen demonstrerer og forklarer. Og når alle spørsmål er besvart og røntgenbildene gjennomgått, kommer gladnyheten Silje har ventet på. Ellen foreslår en opptreningsplan for Vivaldi.

Silje får beskjed om at Vivaldi omsider kan settes i gang igjen.

- Er det noen galopp i den, spør Silje nølende.

- Ja.

Smilet til Silje går nesten rundt og hun får både Ellen og praktikant Frøya til å trekke på smilebåndet.

Kaldblodshingsten Gonagas er i slaget og vil gjerne vise seg for damene. Eier Tonje Minge er ikke like imponert.

Selvmordsmelodien

Shrufrina er Ellens neste pasient. Hun er en norsk varmblods dressurhest på 8 år. Hun er søvnig etter sedasjon, men våkner brått når Gonagas, en svart kaldblodshingst på 13 år, kommer inn i lokalet. Han har en avrivning på gaffelbåndet og skal få sjokkbølgebehandling av Arian.

Det er tre hester inne til behandling samtidig. Telefonen til Lars ringer for ørtende gang. Ellen synes ringetonen minner om noe hun nesten får selvmordstanker av. Hun ler og sier hun har bedt Lars skifte den mange ganger.

Sjokkbølgemaskinen lager en voldsom lyd, men Gonagas er mest opptatt av vakre Shrufrina han vet befinner seg på andre siden av veggen. Eier Tonje Minge har hendene fulle med å kontrollere fokuset til den store hingsten, mens Arian forsøker seg på utfordringen med å behandle det venstre bakbeinet uten at Donagas skal bevege det.

Mange hester kommer og går denne mandagen på Romerike Hesteklinikk.

Lunsj i farta

Det er lenge siden de har spist felles lunsj sammen, Lars, Ellen, Nicolai, Arian og Svein. Da må de neste stenge klinikken. Og det skjer ikke på travle dager som denne. Lars spiser en brødskive med nugatti i farta og setter fra seg en papptallerken med en uspist kanelbolle ved siden av datamaskinen. Telefonen hans ringer. Igjen. Ellen journalfører siste pasient, før hun går for å klargjøre instrumentene til dagens andre laseroperasjon. En liten varmblodstraver skal punktbrenne ganen, akkurat som Miss Perfect gjorde tidligere på dagen. Arian sitter på kontoret og ringer inn en resept.

Nicolai kommer inn døra. Han har jobbet ute hele formiddagen og raspet tenner på flere hester. Heldigvis ikke på kaldstall på denne friske januardagen.

- Minus 20 grader og raspe tenner på en hest i en kaldstall - Det må være noe av det minst morsomste jeg gjør, sier han leende. Heldigvis er det ikke så ofte det skjer. 

- Selv om mye av arbeidet som veterinær er rutine, er likevel ingen dager like. Hestene er forskjellige, eierne likeså. Det er umulig å vite hva som venter på forhånd, og det er noe av det som er så spennende med denne jobben, sier Nicolai.

Telefonen hans ringer. To hesteeiere står midt i lokalet og ser ut som de ikke vet helt hvor de skal gjøre av seg. Lars ser på når Arian sjekker halsen til en travhest.

Arian sjekker halsen til en varmblodstraver som viser seg å være forskjøla.
Full fart i mønstringshallen.

Altmuligmannen

Svein smiler til hesteeierne når han går forbi. Han retter på røntgenfrakkene som henger i hjørnet. Surrer sammen ledningene til sjokkbølgemaskinen som Arian brukte på kaldblodshingsten. Kveiler sammen en skjøteledning. Han har jobbet mange år med hest og veterinærer. De siste 27 årene har han vært ansatt på Bjerke Dyrehospital. Der jobbet han med både Lars og Ellen.   

- Svein!

Ellen roper. Laseren vil ikke fungere helt som den skal. Det er uklart på skjermen og hun ser ikke det hun trenger for å kunne treffe riktig.

- Det kommer luft her, men det kommer ikke vann?

Svein sjekker maskinen. Solen har rundet bygningen og bader jordene nedenfor parkeringsplassen i lys. Det er en gnistrende vinterdag utenfor, men arbeidsdagen inne på Romerike Hesteklinikk er langt fra over.


Dette er andre del av en reportasje på tre deler som skildrer en vanlig arbeidsdag for veterinærene på Romerike Hesteklinikk. Følg med her på Hest.no for del tre.

(Har du ikke fått med deg første del? Den kan du lese her). 

Flere artikler du kanskje er interessert i:
Lærer brannmenn hestevett
Lærer brannmenn hestevett
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng