Ida har i sommer stått for driften av rideleiren på Lefdals Rideskole.
Hest

Full trøkk hos Lefdals

Over 600 hestejenter og gutter har i sommer vært på rideleir hos Lefdals Rideskole. Ida Digernes gjør sitt beste for at deltakerne skal oppleve mer enn bare ridning, og at hvert år skal bli bedre enn det forrige.
Alle leirdeltakerne får prøve seg på ponnigalopp. (Foto: Lefdals Rideskole)

En lang sommer går mot slutten. Noen har allerede begynt på skolen, mens andre har en ekstra lang sommerferie i år. Rundt 50 barn og unge er samlet på Lefdals Rideskoles siste sommerleir for sesongen.

- Når jeg tenker tilbake har det vært en lang sommer med mye jobbing. Det har ikke vært mange timene fri, men det har vært veldig morsomt. Jeg har det like gøy som barna, forteller Ida Digernes.

Hun har i år tatt over ansvaret for rideleiren etter faren Andres Lefdal. Ida er nå ferdig med økonomistudier på Lillehammer, og skal jobbe ved senteret i ett år. Hun har tidligere hjulpet mye til under rideleirene, så opplegget er ikke ukjent. Men det blir større og større for hvert år.

- Jeg husker i begynnelsen når vi arrangerte rideleir, da tok vi imot rundt ti barn hver uke. Nå er kapasiteten på 80. Tilbudet om aktiviteter har også økt betraktelig, og vi har ikke tenkt til å stoppe ennå. Målet er å toppe seg selv år etter år, sier hun.

Skumparty var en av tingene som ble testet ut i år, og ble en stor suksess. (Foto: Lefdals Rideskole)

Rekker ikke kjede seg

I sommer har alle rideleirene vært fulle og med ventelister. De mest populære ukene ble fulle allerede like etter jul. Mange bestiller ny uke så fort de er ferdige med årets rideleir. Likevel kan det være en utfordring å fylle alle plassene hver sommer, det er mange rideleirer å velge mellom i Norge.

- Vi legger stor vekt på aktivitetene utenom ridningen, hver dag har vi en lunsjaktivitet og en kveldsaktivitet. Det kan være alt fra voltige til aktivitetsløype, kjøring med prærievogn, løshopping og galoppløp hvor alle som vil får ri. I tillegg har vi frisyrekonkurranse og artistgalla hver onsdag kveld, hvor barna kler seg ut og imiterer kjente popgrupper, forteller Digernes.

Det er ikke så mange av deltakerne som sliter med hjemlengsel. Det er rett og slett for travelt, det skjer noe hele tiden. Senteret har dessuten testet ut en skummaskin i sommer.

- Vi fylte den ene ridehallen med skum og hadde skumparty. Det var skikkelig moro! Det tror jeg må bli en fast greie til neste år, gliser hun.

Fra restauranten har man god oversikt over hva som skjer i ridehallen.

Kommer fra hele landet

Men i dag er ridehallen fylt opp med hester og ryttere. På grunn av regn har alle ridetimene blitt flyttet inn. Fra den nye restauranten har man gjennom en stor glassfasade god utsikt til hva som skjer på banen. Det er her rideleirdeltakerne får servert all maten.

- Den nye hallen og restauranten stod ferdig i fjor. I tillegg har vi stor utebane, galoppbane og feltrittbane, så anlegget har vokst ganske mye de siste årene, sier hun.

Og folk reiser gjerne langt for å komme til Lefdal. I år har de hatt gjester fra blant annet Singapore, Tromsø og Bergen. Hovedvekten er jenter i alderen 8-18 år, men også gutter og voksne deltar på leir.

- Vi hadde blant annet en dame på 72 år her i år. Nivåmessig er det alt fra erfarne ryttere med egen hest til dem som aldri har ridd før. Det er ganske moro å følge utviklingen deres, de rir for første gang på mandag og hopper en bane på fredag under avslutningsstevnet vårt, forteller Digernes.

Ina Høymer Steen (t.v.) tok med seg storesøsteren Kristine på rideleir. Kristine hadde nesten ikke ridd før, men syntes det var spennende å utfordre seg selv.

På rideleir for første gang

Kristine Høymer Steen (13) fra Bærum hører til den sistnevnte kategorien. Hun er akkurat ferdig med sin aller første ridetime, og er godt fornøyd til tross for at hun fikk utdelt en litt stor hest.

- Det har gått veldig fint. Vi skritta mest, men jeg prøvde også å trave. Da måtte jeg ha leier, for jeg synes det er litt skummelt. Jeg har ridd et par ganger før, men det endte med at jeg falt av, forteller hun.

Det er lillesøsteren Ina som har fått Kristine med på rideleir. Hun har ridd en del før, og gir søsteren mange gode tips. Og det kan komme godt med, for Kristine har satt seg et klart mål for uken:

- Jeg vil gjerne klare å galoppere. Ellers blir utfordringen å få hesten fortrolig med meg og jeg med den. Det er skummelt med så stor hest, men han virker veldig trygg. Vi lærer nok hverandre å kjenne, jeg har allerede merka at han elsker mat, smiler hun.

Alexandra Bolstad og Mimmi.

Fjerde år på rad

Litt lenger ned i stallen holder Alexandra Bolstad (14) på å rydde litt i tingene sine. Hun er på rideleir hos Lefdals Rideskole for fjerde år på rad, og denne gangen har hun tatt med hesten sin Mimmi.

- Det er så utrolig gøy å komme hit. Det er mye å gjøre med hestene, og det blir det spennende å forsøke seg på feltritt. Det har ikke Mimmi prøvd før, sier hun.

Et annet høydepunkt er ponnigaloppen. Alexandra er ikke redd for å gi full gass på de kjappe ponniene.

- Rideleiren er noe man gleder seg til, og venter på hele sommeren, forteller hun.

Deniz Huseby Yabar følger alle deltakerne med kamera gjennom uken.

Lager film hver uke

For virkelig å gjøre det til et minne for livet, har rideskolen ansatt Deniz Huseby Yabar på fulltid. Hans jobb er å filme deltakerne gjennom uken, og sette det sammen til en film som vises fredag før avreise. Denne får deltakerne mulighet til å kjøpe.

- Deniz har en bu på utsiden av ridehallen. Her løper deltakerne stadig innom for å finne på ting slik at de kommer med på filmen. De er ganske kreative, i forrige uke surret de blant annet den ene instruktøren inn i bandasjer for at han skulle se ut som en mumie, før han endte opp i bassenget, smiler Ida Digernes.

Hun er veldig fornøyd med de ansatte. Gjennom sommeren har de, i tillegg til de faste, elleve instruktører.

- Det er gode instruktører, og vi er heldige på den måten at folk gjerne vil komme hit for å instruere. Det gir et høyt nivå, sier hun.

Travel høst

Selv om det er med et lite vemod at man må konstatere at sommeren straks er over, roer ikke ting seg nødvendigvis så mye ned på ridesenteret som ligger mellom Tønsberg og Horten.

- Nå starter rideskolen opp igjen, og vi har fullbooka alle helgene frem til slutten av oktober. Det blir alt fra utstilling til weekendkurs og høstrideleir. Det er jo en trøst for dem som synes det er trist å reise fra rideleiren, de trenger ikke vente et helt år til neste gang. Vi har også rideleir i vinter- og påskeferien, sier Digernes.

Hun er fornøyd med sin nye jobb, som innebærer alt fra å ha kontakt med foreldrene til deltakerne, sette opp lister, sørge for at regnskapsføreren får sine papirer til å hjelpe barna med å sale på hestene. Og hva Anders Lefdal selv har bedrevet sommeren med?

- Han har ridd litt, og skal blant annet starte lag-NM i sprang. Ellers fungerer han som vaktmester, det er veldig greit å ha en å tilkalle når doen går tett eller gress må slås, avslutter hun med et smil.

Flere artikler du kanskje er interessert i:
Lefdals rideskole har fått ny hall og stall
Lefdals rideskole har fått ny hall og stall
Førti, feit og ferdig?
Førti, feit og ferdig?
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng