Full trøkk hos Lefdals
En lang sommer går mot slutten. Noen har allerede begynt på skolen, mens andre har en ekstra lang sommerferie i år. Rundt 50 barn og unge er samlet på Lefdals Rideskoles siste sommerleir for sesongen.
- Når jeg tenker tilbake har det vært en lang sommer med mye jobbing. Det har ikke vært mange timene fri, men det har vært veldig morsomt. Jeg har det like gøy som barna, forteller Ida Digernes.
Hun har i år tatt over ansvaret for rideleiren etter faren Andres Lefdal. Ida er nå ferdig med økonomistudier på Lillehammer, og skal jobbe ved senteret i ett år. Hun har tidligere hjulpet mye til under rideleirene, så opplegget er ikke ukjent. Men det blir større og større for hvert år.
- Jeg husker i begynnelsen når vi arrangerte rideleir, da tok vi imot rundt ti barn hver uke. Nå er kapasiteten på 80. Tilbudet om aktiviteter har også økt betraktelig, og vi har ikke tenkt til å stoppe ennå. Målet er å toppe seg selv år etter år, sier hun.
Rekker ikke kjede seg
I sommer har alle rideleirene vært fulle og med ventelister. De mest populære ukene ble fulle allerede like etter jul. Mange bestiller ny uke så fort de er ferdige med årets rideleir. Likevel kan det være en utfordring å fylle alle plassene hver sommer, det er mange rideleirer å velge mellom i Norge.
- Vi legger stor vekt på aktivitetene utenom ridningen, hver dag har vi en lunsjaktivitet og en kveldsaktivitet. Det kan være alt fra voltige til aktivitetsløype, kjøring med prærievogn, løshopping og galoppløp hvor alle som vil får ri. I tillegg har vi frisyrekonkurranse og artistgalla hver onsdag kveld, hvor barna kler seg ut og imiterer kjente popgrupper, forteller Digernes.
Det er ikke så mange av deltakerne som sliter med hjemlengsel. Det er rett og slett for travelt, det skjer noe hele tiden. Senteret har dessuten testet ut en skummaskin i sommer.
- Vi fylte den ene ridehallen med skum og hadde skumparty. Det var skikkelig moro! Det tror jeg må bli en fast greie til neste år, gliser hun.
Kommer fra hele landet
Men i dag er ridehallen fylt opp med hester og ryttere. På grunn av regn har alle ridetimene blitt flyttet inn. Fra den nye restauranten har man gjennom en stor glassfasade god utsikt til hva som skjer på banen. Det er her rideleirdeltakerne får servert all maten.
- Den nye hallen og restauranten stod ferdig i fjor. I tillegg har vi stor utebane, galoppbane og feltrittbane, så anlegget har vokst ganske mye de siste årene, sier hun.
Og folk reiser gjerne langt for å komme til Lefdal. I år har de hatt gjester fra blant annet Singapore, Tromsø og Bergen. Hovedvekten er jenter i alderen 8-18 år, men også gutter og voksne deltar på leir.
- Vi hadde blant annet en dame på 72 år her i år. Nivåmessig er det alt fra erfarne ryttere med egen hest til dem som aldri har ridd før. Det er ganske moro å følge utviklingen deres, de rir for første gang på mandag og hopper en bane på fredag under avslutningsstevnet vårt, forteller Digernes.
På rideleir for første gang
Kristine Høymer Steen (13) fra Bærum hører til den sistnevnte kategorien. Hun er akkurat ferdig med sin aller første ridetime, og er godt fornøyd til tross for at hun fikk utdelt en litt stor hest.
- Det har gått veldig fint. Vi skritta mest, men jeg prøvde også å trave. Da måtte jeg ha leier, for jeg synes det er litt skummelt. Jeg har ridd et par ganger før, men det endte med at jeg falt av, forteller hun.
Det er lillesøsteren Ina som har fått Kristine med på rideleir. Hun har ridd en del før, og gir søsteren mange gode tips. Og det kan komme godt med, for Kristine har satt seg et klart mål for uken:
- Jeg vil gjerne klare å galoppere. Ellers blir utfordringen å få hesten fortrolig med meg og jeg med den. Det er skummelt med så stor hest, men han virker veldig trygg. Vi lærer nok hverandre å kjenne, jeg har allerede merka at han elsker mat, smiler hun.
Fjerde år på rad
Litt lenger ned i stallen holder Alexandra Bolstad (14) på å rydde litt i tingene sine. Hun er på rideleir hos Lefdals Rideskole for fjerde år på rad, og denne gangen har hun tatt med hesten sin Mimmi.
- Det er så utrolig gøy å komme hit. Det er mye å gjøre med hestene, og det blir det spennende å forsøke seg på feltritt. Det har ikke Mimmi prøvd før, sier hun.
Et annet høydepunkt er ponnigaloppen. Alexandra er ikke redd for å gi full gass på de kjappe ponniene.
- Rideleiren er noe man gleder seg til, og venter på hele sommeren, forteller hun.
Lager film hver uke
For virkelig å gjøre det til et minne for livet, har rideskolen ansatt Deniz Huseby Yabar på fulltid. Hans jobb er å filme deltakerne gjennom uken, og sette det sammen til en film som vises fredag før avreise. Denne får deltakerne mulighet til å kjøpe.
- Deniz har en bu på utsiden av ridehallen. Her løper deltakerne stadig innom for å finne på ting slik at de kommer med på filmen. De er ganske kreative, i forrige uke surret de blant annet den ene instruktøren inn i bandasjer for at han skulle se ut som en mumie, før han endte opp i bassenget, smiler Ida Digernes.
Hun er veldig fornøyd med de ansatte. Gjennom sommeren har de, i tillegg til de faste, elleve instruktører.
- Det er gode instruktører, og vi er heldige på den måten at folk gjerne vil komme hit for å instruere. Det gir et høyt nivå, sier hun.
Travel høst
Selv om det er med et lite vemod at man må konstatere at sommeren straks er over, roer ikke ting seg nødvendigvis så mye ned på ridesenteret som ligger mellom Tønsberg og Horten.
- Nå starter rideskolen opp igjen, og vi har fullbooka alle helgene frem til slutten av oktober. Det blir alt fra utstilling til weekendkurs og høstrideleir. Det er jo en trøst for dem som synes det er trist å reise fra rideleiren, de trenger ikke vente et helt år til neste gang. Vi har også rideleir i vinter- og påskeferien, sier Digernes.
Hun er fornøyd med sin nye jobb, som innebærer alt fra å ha kontakt med foreldrene til deltakerne, sette opp lister, sørge for at regnskapsføreren får sine papirer til å hjelpe barna med å sale på hestene. Og hva Anders Lefdal selv har bedrevet sommeren med?
- Han har ridd litt, og skal blant annet starte lag-NM i sprang. Ellers fungerer han som vaktmester, det er veldig greit å ha en å tilkalle når doen går tett eller gress må slås, avslutter hun med et smil.