Studentene hyller Pat Parelli og hans Parelli-Natural-Horsemanship.
Horsemanship

Parelli-feber

Pat Parelli er en av nåtidens mest kjente hestetrenere. Han mener at hvis publikum sier “wow,” vil de også spørre “how?”
Når Pat Parelli var 20 år gammel og livnærte seg som rodeorytter, hadde han mest sannsynlig ikke den minste anelse om hvilken enorm påvirkning han ville ha på titusenvis av hester og hesteeiere i hele verden de kommende tiårene.

Men sommeren 2006, over tredve år senere, sitter han på sin cuttinghoppe Magic foran tre og et halvt tusen tilskuere på det ene Parelli-senteretet i Pagosa Springs, Colorado, og snakker om suksess med hester uten vold, et partnerskap uten å dominere, et samarbeid uten frykt, villighet uten redsel og harmoni uten tvang.

Filosofien som hesteeiere verden over har nikket samtykkene til og alle har ønsket å lære seg.

Pat Parelli.

Store tanker

For unge og fremadstormende Pat Parelli var det ikke nok å hjelpe muldyr og deres eiere, som var hans spesialitet i begynnelsen karrieren. Når han begynte å hjelpe hester og hesteeiere fant han ut at vanlige kurs ikke var nok.

Han ville nå ut til flere folk. Forandre verden. Store tanker og store handlinger måtte til. Og stort ble det. I 1981 lanserte han den første versjonen av det senere kjente Parelli-programmet. Det unike med programmet på denne tiden var at det var ment å lære menneskene, ikke hestene.

Parelli hadde innsett at det ikke var mulig å forandre hestene før menneskene som håndterte dem også forandret seg. Derfor laget han et enkelt trinn-for-trinn treningssystem som skulle guide selv de som ikke hadde noe særlig erfaring med hest og hesteforståelse, på kunnskapens vei.

Parelli Natural Horsemanship Inc. har blitt et svært inntektsbringende selskap.

For kommersiell?

Det er den årlige Parelli Natural Savvy Conference som har samlet flere tusen tilskuere til et forrykende show hvor Pat, hans kone Linda og flere Parelli-profesjonelle skal vise oss hva som er mulig å gjøre, for den som har savvy.

Konferansen holdes også i Australia og Storbritannia og er blitt et årlig varemerke for selskapet Parelli-Natural-Horsemanship Inc. Det er ikke alle som ser på Pat Parelli med like åpent sinn. Noen mener han har gått for langt. Jakten på penger og det kommersielle har tatt overhånd.

Og man kan lure, når et telt på størrelse med en ridehall bugner av Parelli-ustyr i alle mulige varianter. Jakker, gensere, t-skjorter, caps, chaps, chinks, saler, hodelag, tøyler, hackamores, gaveartikler, den berømte, grønne lekeballen, gjerdemateriale, tønnetrekk i kufarge, Parelli-bilskilt, PC-veske og kaffekrus, alt med den elegante Parelli-logoen, skriker mot handlelystne hestefrelste i alle mulige farger. Utvilsomt verdt hver eneste krone. For noen.

Parelli-sentrene i Colorado, California og Florida tilbyr alt fra ukerskurs til tre måneder lange opphold. Men det koster.

Universitetsutdannelse

Ukeskursene på et av de store Parelli-sentrene i Colorado og Florida kan tilby Parelli-universitetsutdannelse for allerede sertifiserte instruktører. Her kan du komme med eller uten hest og lære om forståelse, respekt og få det spesielle båndet til hesten som er så viktig.

Men det koster. Vil du lære mer om Parelli-Natural-Horsemanship og kanskje vifte med en Level 1, 2 eller 3-sertifisering, kan du kapre en plass på et av sommerens to-ukers kurs for 30 000 kroner.

Føler du at du trenger mer tid og undervisning, kan det kanskje være greit å koste på seg et tre måneders opphold. Krona er sterk nå og billigere kan det derfor ikke bli: 146 817 norske kroner.

Tauhopping med hest.

Forstår hesten

Parelli er en hestemann av de sjeldne. Han kan ta en hvilken som helst hest som er gitt opp av andre og forandre den til en fungerende ridehest med mye potensial.

Han har en stor gave for å lese og forstå hester, og han har en enda større gave for å formidle dette til andre, og det på en måte som skaper show og underholdning.

Er det noe galt i dét da? Egentlig ikke. Hans unike nivå-delte undervisningsprogram har utvilsomt hjulpet tusenvis av hester og ryttere i hele verden. Gradene man kan gå for å tittelere seg som “Level 3”-instruktør eller “Parelli Proffessional” gir mange endelig noe håndfast å forholde seg til.

Hvis de bare gjør slik og slik, vil resultatet bli så og så. Omsider står man der med diplomet i hånda og kan glise bredt. I tillegg er forholdet med hesten blitt nærmest magisk.

Wow-faktor

Bak kulissene under den årlige Savvy-konferansen skjer det mye rart. Pat Parelli skal holde show med både én og to og fire løse hester foran fullsatte tribuner.

Han skal ri uten hodelag, og tømmekjøre to trekkhester - mens han selv rir. Disse skal han styre opp på en slede som beveger seg. Han skal også vise frem noen cutting-bevegelser i Magic mens han styrer en kalv i retning den grønne, store Parelli-ballen.

Kan han få kalven til å berøre ballen med mulen? Javisst! Og han viser hvordan man på ti minutter saler og rir en hest som aldri har blitt ridd tidligere. I salen er det “wow” og “how?” om hverdandre.

Ivrige studenter jobber gratis for å få det store arrangementet til å bli en uforglemmelig opplevelse for tilskuerne.

Det nye er nå at formatet på demonstrasjonene Pat og Linda holder i hele USA, er endret. Første dag er åpent for alle, mens andre dag kun er åpent for de som er Parelli Savvy Club-medlemmer.

Finnes det virkelig så mange medlemmer rundt i de amerikanske stater til å fylle opp flere tusen sitteplasser ved hvert kurssted? Tydeligvis. Og de som vil være med på moroa kan jo bare melde seg inn de også.

Fascinerte tilskuere lytter henført til kunnskapen Pat Parelli deler med dem.

Profeten

Men Pat Parelli kan ikke bare kunsten å underholde, eller profitere. Han har også evnen til å hjelpe andre til å få et bedre forhold til hestene sine. Andre, som kanskje ikke har samme gave til å forstå hesten som han selv. Og underholdningen er viktig for å nå ut til mange mennesker. Parelli og hans elever vet det. Derfor er det tre lærerrike og underholdende dager på den store Parelli-ranchen i Pagosa Springs. Vi, tilskuerne, ler og gråter om hverandre. Vi fascineres og engasjeres når en ung jente i rullestol viser frem sitt unike bånd med hesten sin, som hun har fått etter at Parelli hjalp henne. Kan det bli bedre enn det?
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng